Jak on/ona mnie wkurza...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

notized

Re: Jak on/ona mnie wkurza...

Postby notized » Mon May 11, 2015 8:49 pm

dariusz71 wrote:A mnie wkurza, że dzień po tym jak udostępniono jazdę konną (oraz na innych cztero- a nawet dwunogach) pojawiły się w radio ogłoszenia o szkółkach jazdy, treningach i tym podobnych z doswiadczonymi instruktorami zapewniającymi wszystko co potrzebne.

Mnie to jak rozbawiło. To jak w świecie realnym - pojawia się coś nowego, to od razu łapią to i chcą robić forsę.
I'm an agent of Chaos.
mru

Postby mru » Mon May 11, 2015 9:05 pm

dariusz71 wrote:A mnie wkurza, że dzień po tym jak udostępniono jazdę konną (oraz na innych cztero- a nawet dwunogach) pojawiły się w radio ogłoszenia o szkółkach jazdy, treningach i tym podobnych z doswiadczonymi instruktorami zapewniającymi wszystko co potrzebne.

Reklama dźwignią handlu :twisted:

MagC wrote:O tak i co druga nowoprzebudzona postać chce mieć konia i doskonale wie jak go złapać i co do tego jest potrzebne. No zna się na hodowli koni i strusi jakby pół życia to robiła... litości...

To jest jednak trochę wpisane w charakter Cantra - podobnie jak każdy budzi się z magicznie wbudowaną wiedzą o majsterkowaniu, budowie radia i składaniu samochodów. Może ze dwa razy spotkałam się z sytuacją, w której ktoś powiedział "nie umiem, naucz mnie".
Last edited by mru on Mon May 11, 2015 9:42 pm, edited 1 time in total.
cudne manowce
Laura_

Postby Laura_ » Mon May 11, 2015 9:05 pm

reklama dźwignią handlu 8)
kurde, wyprzedziłaś/es mnie
Berya

Postby Berya » Mon May 11, 2015 9:22 pm

Ja spotkałam się z olewatorstwem i ignorancją w czasie mówienia "nie umiem, naucz mnie". Chciałam się poduczyć gotować, poprosiłam o lekcję kucharza. Czego się dowiedziałam? Miel mąkę, aż Ci zacznie wychodzić lepiej. Dzięki!
Felixis

Postby Felixis » Mon May 11, 2015 10:41 pm

Niektórzy odgrywają swoje zawody z pasją (takie osoby na pewno by Cie nauczyły mielić i tak dalej), inni po prostu ograniczają się do napisania że *gotują* i tyle. Trudno żeby taka postać tłumaczyła co i jak, tym bardziej jeśli sam gracz nie wie lub nie ma chęci.
Swoją drogą, jak ja musiałam tłumaczyć postaci jak się robi na drutach, sama zaczęłam robić w domu żeby wiedzieć jak to opisać :D Ale siłą rzeczy wszystkiego tak nie sprawdzisz.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
mru

Postby mru » Mon May 11, 2015 11:51 pm

Z drugiej strony rzeczywistości w grze zdarza się odbiegać od tej codziennej na tyle swobodnie, że próby stosowania do niej normalnych wyjaśnień mogą być komicznym nieporozumieniem :wink: Wiedza gracza nie musi przecież ograniczać wiedzy postaci.
cudne manowce
Felixis

Postby Felixis » Tue May 12, 2015 11:03 am

Tak. Niektóre rzeczy ciężko wyjaśnić, dlatego odgrywanie w stylu *pracuje nad czymś tam* może uchronić od pisania głupot, a jednocześnie nadal daje możliwość czerpania przyjemności z gry. Swoją drogą właśnie to mnie czasem ogranicza. Nie chcę pakować się w coś, czego nie umiem wyjaśniać jako gracz, żeby potem nie było wstydu jak ktoś zapyta moją postać :D Dlatego na ten przykład nie stworzę muzyka. Jak widzę innych, znających się na nutach czy chwytach, napieprzających opisy na 10 stron o tym jak grają, to osobiście czułabym się kiepsko nie mając w tym żadnego doświadczenia i ograniczając się do samego *gra na skrzypcach*. I żeby nie było, że nie na temat, to marudzę na siebie, o. :)
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
Masterpiece

Postby Masterpiece » Tue May 12, 2015 12:26 pm

E tam. Moje postacie opisują granie na instrumentach, a ja nie mam o tym zielonego pojęcia i jest dobrze :D Mniej spiny, więcej zabawy.
Berya

Postby Berya » Tue May 12, 2015 2:21 pm

Zawsze można opisywać dźwięki, melodie, która się tworzy w czasie grania, a nie techniczne "co postać robi z instrumentem, żeby dźwięki wydobywać. Techniczność często wkurza, bo kiedy postać, nawet nie w czasie grania na instrumentach, a przy robieniu czegokolwiek innego odgrywa coś w stylu *podnosi lewą rękę do góry, prawą nieco na lewo, łokieć obniża, twarz obraza w prawo, a patrzy w lewo*, to nie mam pojęcia co właściwie zrobiła, ani tym bardziej co ma to oznaczać.
psychowico

Postby psychowico » Tue May 12, 2015 2:34 pm

ano. piszemy tu w pewnym sensie książkę. niestety, nie możemy liczyć, że wszyscy gracze będą prezentować podobny, wysoki poziom narracyjny. grają w to ludzie na różnym etapie życia, w różnym wieku, z różnymi talentami.
możemy wymagać przestrzegania zasad ortografii, ale reszta jest raczej "nice to have".
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
re4der

Postby re4der » Tue May 12, 2015 9:37 pm

Nie chcę pakować się w coś, czego nie umiem wyjaśniać jako gracz, żeby potem nie było wstydu jak ktoś zapyta moją postać :D Dlatego na ten przykład nie stworzę muzyka. Jak widzę innych, znających się na nutach czy chwytach, napieprzających opisy na 10 stron o tym jak grają, to osobiście czułabym się kiepsko nie mając w tym żadnego doświadczenia i ograniczając się do samego *gra na skrzypcach*.

Ja nie widziałem w Cantrze nikogo kto popisałby się znajomością nut, ani chwytów. Raczej spotykam kogoś kto zna kilka mądrze brzmiących słówek i ich używa.

Albo mniej mądrych. Granie 'średnich dźwięków' nie przestaje mnie bawić.
Czy to sen?
CantrEye
Masterpiece

Postby Masterpiece » Tue May 12, 2015 10:27 pm

Zakres dźwięków słyszalnych to fale o zakresie częstotliwości 20-20000 Hz. podział na basy,średnie i wysokie jest bardzo umowny i często częstotliwości "graniczne" się różnią. najpowszechniej akceptowany podział:
* niskie - do 200 Hz
* średnie - 200-2000 Hz
* wysokie - powyżej 2000 Hz

Pozdrawiam, totalny laik.
dekalina

Postby dekalina » Wed May 13, 2015 6:09 am

re4der wrote:Ja nie widziałem w Cantrze nikogo kto popisałby się znajomością nut, ani chwytów. Raczej spotykam kogoś kto zna kilka mądrze brzmiących słówek i ich używa.

Albo mniej mądrych. Granie 'średnich dźwięków' nie przestaje mnie bawić.

Nie raz moje mistrzowsko-krawieckie postacie odgrywały ekspertów w budowie krosien, chociaż sama wiem tylko, że najmniejszy element urządzenia nazywa się "czółenko", a w wiki przeczytałam kilka kolejnych nazw. To samo z elementami wędki i postaci, które dobrze łowią. Generalnie wychodzę z założenia, że jak coś pomylę, to i tak nikt nie sprawdzi. A jak sprawdzi, to żeby mnie poprawić, będzie musiał wejść w OOC, więc luz.
re4der

Postby re4der » Wed May 13, 2015 8:22 am

Nie neguję istnienia takiego podziału dźwięków. Neguję używanie określenia którego nigdy nie widziałem użytego przy opisie muzyki gitarowej. A o ile średnie dźwięki brzmią zupełnie nie na miejscu, ale technicznie są poprawne, to średnie chwyty już brzmią głupio.

"*zaczyna od cichego wprowadzenia średnich dźwięków na dziewięć chwytów*"

*zmienia riff grając na średnich chwytach*
Czy to sen?
CantrEye
Rafal3920

Postby Rafal3920 » Wed May 13, 2015 9:14 am

Może po prostu grał co najwyżej średnio :D
Ja za to nie widziałem zbyt wiele razy czegoś więcej niż "gra wesołą melodię na gitarze" czy "piszczy zupełnie bez rytmu", ale mnie to wystarczy

Return to “Ogólne dyskusje”