Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Felixis

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby Felixis » Fri Jan 09, 2015 11:16 pm

Pomijając sprawę więżenia ludzi, może zrobić coś takiego jak sejf? Ze stali lub z żelaza. Opcjonalnie różne wielkości. Z zewnątrz nie byłoby widać co w nim jest. Można by otwierać kluczem, albo zrobić też możliwość wprowadzenia kodu (przykładowo z ograniczoną liczbą prób otwarcia na jakiś czas). Ewentualnie połączyć oba (wiem, wiem, udziwnianie na siłę... Sam klucz też dobry). Gdyby jeszcze dało się go przesuwać/przenosić... fajnie byłoby kraść cudze sejfy a później z głupim uśmieszkiem wyłamywać je na statku/w samochodzie tylko po to, żeby dowiedzieć się że w środku nic nie ma (albo że jest tam bardzo, bardzo dużo).
A jeśli komuś przenośny sejf nie pasuje, można by dodać iluś godzinny projekt przykręcania go do podłogi (jednodniowy?). Później żeby go zgarnąć, trzeba by najpierw rozmontować lub wyrwać siłą. (teraz pewnie powiecie, że utrudnienia dla piratów i złodziei :D)
Last edited by Felixis on Fri Jan 09, 2015 11:22 pm, edited 2 times in total.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
Raynus

Postby Raynus » Fri Jan 09, 2015 11:22 pm

Najpierw musiałoby zostać wprowadzone przeciąganie mebli, które już padło w pomysłach. To samo się tyczy kajdan i łańcuchów - pomysł padł, ale jest nieruszony.

^ Tak jakby wywalanie zamka w pojeździe nie było już czasochłonne :P
Felixis

Postby Felixis » Fri Jan 09, 2015 11:23 pm

Co do kajdan, też o tym myślałam. Teraz jak chcesz kogoś związać, to możesz tylko fabularnie udawać że to robisz i podać mu linę. Jak ktoś się nie umie bawić, będzie i tak odwalał swoje. Mamy niby kaftan, ale on też tak naprawdę fizycznie nie ogranicza. No i ubrać go musi delikwent sam na siebie. To jednak trudno rozwiązać mechanicznie i zapewne spotkałoby się z oporem graczy. Nawet jeśli zrobi się coś w stylu iluś godzinnego projektu "związywania", który ktoś może przerwać uciekając pomieszczenia, to już widzę jak pojawiają się cwaniacy wykorzystują to na śpiących osobach. Może związywanie za zgodą? Trzeba nacisnąć "tak" czy coś? Wtedy nie różni się to zbytnio od odgrywania aktualnego. No i przy byciu związanym przydałaby się też możliwość próby wyswobodzenia. Mając ostre narzędzie szansa większa czy coś... Takie tam marzenia, raczej nierealne. Więcej złego niż dobrego by to zrobiło niestety :D
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
Dawid
Programming Dept. Member

Postby Dawid » Sat Jan 10, 2015 12:20 am

Raynus wrote:Najpierw musiałoby zostać wprowadzone przeciąganie mebli, które już padło w pomysłach.

W końcu będę mógł zrobić upragniony sklep meblowy?! Chcę! :D
Mars

Postby Mars » Sat Jan 10, 2015 9:48 am

Pies wrote:W tej chwili już całkiem duże są pojazdy i przynajmniej jest motywacja by robić większe. Wskażecie mi sytuację kiedy autobus był za mały?

Toyota Hilux pickup zabiera do środka 4/5 ludzi, + na pakę zmieści się kilku kolejnych albo karabin maszynowy z operatorem ;-) Tymczasem, Cantryjski Pickup bierze do kabiny ledwo dwójkę, bo trzeci pasażer ląduje na pace pod chmurką. Czy nie czas na większe pickupy? Pięć osób + 60 kg luzu na pace. Wystarczyłoby wymusić 2x podwozie.

Image
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Sat Jan 10, 2015 10:51 am

Cantryjski pickup wg wiki bierze 3 postacie, autobus bierze 26, tymczasem miejskie autobusy biorą na pewno ponad setkę, nie wiem czy dobijają do dwóch.

Inne porównanie, największe miasto w cantrze ma koło setki postaci, a wioski mają często 2-3. W realnym życiu taka Warszawa, Londyn, Paryż, Berlin... Wszystkie mają trochę więcej niż setkę mieszkańców ;) W okolicach setki będą liczyły wsie.

Można zrobić nowy, droższy samochód, ale robienie większego pickupa nie wiem czy ma sens, ponieważ w praktyce byłoby to dublowanie np. któregoś z vanów
dwudziestoletni mężczyzna wrote:"OOC: Jak ci się nie podoba, to nie graj. Ta gra nie szuka więcej graczy."

kaloryfer wrote:This game already has a lot of problems, new players would only bring new ones.
Mars

Postby Mars » Sat Jan 10, 2015 11:07 am

Pies wrote:Można zrobić nowy, droższy samochód, ale robienie większego pickupa nie wiem czy ma sens, ponieważ w praktyce byłoby to dublowanie np. któregoś z vanów

W praktyce pickup pojedzie po ścieżce, a van nie pojedzie. To jest główna różnica.
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Sat Jan 10, 2015 4:20 pm

Mars wrote:W praktyce pickup pojedzie po ścieżce, a van nie pojedzie. To jest główna różnica.

A więc jestem na nie. W tej chwili przewagą vana nad pickupem jest pojemność, a pickupa nad vanem drogi. Raczej unikajmy sytuacji kiedy jest jeden obiektywnie najlepszy pojazd. Broni mamy olbrzymi wybór i co z tego? Większość lata z toporem albo kuszą. Jeżeli gdzieś jest lepsza sytuacja, to nie psujmy tego.
dwudziestoletni mężczyzna wrote:"OOC: Jak ci się nie podoba, to nie graj. Ta gra nie szuka więcej graczy."

kaloryfer wrote:This game already has a lot of problems, new players would only bring new ones.
dekalina

Postby dekalina » Sat Jan 10, 2015 5:02 pm

Pies wrote:W tej chwili przewagą vana nad pickupem jest pojemność, a pickupa nad vanem drogi.

I jest motywacja do ulepszania dróg.
Raynus

Postby Raynus » Sat Jan 10, 2015 7:31 pm

Jak na moje to problem nie tkwi w tym. Po prostu ładowność pojazdów i liczba ich miejsc powinna być zbalansowana tak, że albo się weźmie dodatkową osobę, albo towar.
5 miejsc w pojeździe?
5 osób i brak towaru, mało podręcznego.
1 osoba i cała paka towaru, również pełne 15k przy sobie.
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Sat Jan 10, 2015 8:30 pm

Raynus wrote:Jak na moje to problem nie tkwi w tym. Po prostu ładowność pojazdów i liczba ich miejsc powinna być zbalansowana tak, że albo się weźmie dodatkową osobę, albo towar.

Przecież tak jest?

MagC

Postby MagC » Sat Jan 10, 2015 9:10 pm

Limuzyna ma 12 miejsc a za cholerę nie wciśniesz do niej 12 osób.. góra 8 z tego co pamiętam.
psychowico

Postby psychowico » Sat Jan 10, 2015 10:00 pm

Zgaduje, że wciśniesz do niej 12 osób bez grama towaru przy sobie. Ubrania miały mieć wagę, ale to zbulwersowało oczywiście część społeczności i teraz nie ważą nic, jeśli są założone i ważą trochę jeśli są w plecaku.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Raynus

Postby Raynus » Sat Jan 10, 2015 10:30 pm

Pies wrote:Przecież tak jest?

Ja to nie wiem, wiele razy moje postacie obładowane 15'oma kilosami wraz z innymi równie obładowanymi wsiadały do pojazdu i jeszcze cieszyły się "paroma" gramami wolnej przestrzeni.
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Sat Jan 10, 2015 10:42 pm

Kwestia ile jeszcze chcą wieźć. Wszystkie pojazdy mają limit wagi i ilości postaci (w łodziach można trochę oszukiwać, ale i tak się za to płaci). Jak będą chciały więcej to trzeba będzie z pasażera zrezygnować.

Return to “Sugestie”