Na temat serwera intro (tłumaczonego w ogłoszeniach jako: serwer-samouczek, serwer wprowadzający, serwera wstępny, serwera poradnikowy, serwerr tutorialowy) trochę już zostało napisane, choć informacje na samym polskim forum są dość skąpe.
Wiadomość w grze z 6.07.2014 wrote:Obecnie skupiony jestem jednak nad tutorialowym światem dla nowych graczy. Będzie nazywał się "Cantr Intro" a głównym celem jest pomoc nowym graczom i umożliwienie im zapoznania się z grą gdy oczekują na aktywację konta.
Prace są niemal ukończone, więc sądzę, że usłyszycie o tym w ciągu kilku najbliższych dni.
Skrótowy plan jak to będzie działać (pełny i oficjalny opis pojawi się wkrótce po oficjalnym ogłoszeniu w grze):
1. nowy gracz rejestruje się do gry. Zamiast oczekiwać na akceptację zostaje przekierowany na serwer intro - specjalny serwer dla nowych graczy.
2. gracz na serwerze intro ma jedną testową postać o języku takim jak język konta. Każda grupa językowa posiada (w założeniu) jedną odizolowaną osadę do której trafiają postacie o tym języku.
3. gracz w oczekiwaniu na akceptację może zapoznać się z interfejsem gry, pochodzić po osadzie do której trafił, poklikać, poczytać dymki pomocnicze z najważniejszymi informacjami.
4. jeśli chce, to na serwerze będą znajdować się także postacie mentorów (ochotników spośród doświadczonych graczy), którzy mogą odpowiedzieć na konkretne pytania. Pozwoli to nowym graczom zapoznać się z ideą gry i zdecydować czy tego rodzaju rozgrywka ich interesuje.
5. po akceptacji konta gracz może opuścić serwer intro i przenieść się do głównej gry.
Jak widać ważnym elementem tego planu jest znalezienie grupy mentorów, którzy zadbają o wygląd osady dla nowych i właściwą atmosferę w tamtym miejscu. Liczę na Was

Możliwość zgłoszeń pojawi się po opublikowaniu zasad obowiązujących mentorów, żeby nikt teraz nie robił tego w ciemno.
Sedno
Ważną sprawą, którą trzeba jeszcze omówić, jest kwestia polskiej nazwy serwera. Sam nie znalazłem żadnego oczywistego rozwiązania i mam nadzieję, że mi pomożecie.
Będziemy oczywiście korzystać z nazwy własnej "Cantr Intro" jednak przydałaby się także inna, bardziej opisowa (i polska). Taka, która przede wszystkim określa to, czym serwer intro jest i czego nowy gracz może od niego oczekiwać. To powinno być coś takiego, że jak nowy gracz usłyszy tę nazwę to od razu wie o co chodzi.
W grę wchodzą oczywiście wszystkie wspomniane na górze nazwy: samouczek, wprowadzający, wstępny, tutorialowy, poradnikowy, choć żadna z nich mnie nie przekonuje i liczę na jakiś genialny pomysł, który wszystkich oczaruje.