Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

poziomek90

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby poziomek90 » Mon Aug 13, 2012 6:35 pm

Praca kucharza w Cantr nie polega na przenoszeniu garnków -_- Jak mam w tym pokroić marchewkę? :P
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
all.about.eve

Postby all.about.eve » Mon Aug 13, 2012 7:02 pm

poziomek90 wrote:Praca kucharza w Cantr nie polega na przenoszeniu garnków -_- Jak mam w tym pokroić marchewkę? :P

W domu kroisz w rękawiczkach?

No to gumowe rękawiczki, żeby się Cantrnepid nie przyczepił do niehigienicznego przygotowywania posiłków.
.
Laura_

Postby Laura_ » Mon Aug 13, 2012 11:36 pm

mnie brakuje zwyklych szpilek, mowie o butach oczywiscie :) sa czolenka, ale na plaskim obcasie, na wysokim tylko kozaczki, z reszta podejrzewam, ze to tez blad w tlumaczeniu
poziomek90

Postby poziomek90 » Tue Aug 14, 2012 9:02 am

Ciekawe jak się robi gumowe rękawiczki? :mrgreen:
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
all.about.eve

Postby all.about.eve » Tue Aug 14, 2012 9:40 am

Laura_ wrote:mnie brakuje zwyklych szpilek, mowie o butach oczywiscie :) sa czolenka, ale na plaskim obcasie, na wysokim tylko kozaczki, z reszta podejrzewam, ze to tez blad w tlumaczeniu

Mnie tez :mrgreen: I sandałów, i cichobiegów ze sznurowadłami, takich normalnych.

poziomek90 wrote:Ciekawe jak się robi gumowe rękawiczki? :mrgreen:

Pewnie tak samo czarodziejsko, jak wszystko inne w tej Grze.
.
kemesO

Postby kemesO » Thu Aug 16, 2012 1:43 pm

Czytałem trochę o zmianach w naprawach i konieczności użycia do tego części surowców, z których powstało narzędzie.
Myślę, czy nie możnaby wprowadzić ich limitu? Oczywiście wszytko to podzielone na odpowiednie grupy i kategorie dotyczące tego, ile razy możemy reperować każdą rzecz i procent materiału użytego przy kolejnym projekcie naprawy.
Jak dla mnie po zakończeniu prac nigdy nie powinniśmy dostawać z powrotem rzeczy w stanie całkiem nowy -> tenże stan wpływałby (jeśli już tak nie jest) na szybkość wykonywanego przy jej pomocy projektu.
Na szybko przykład:

Kamienny młotek można reperować tylko 3 razy.
Za pierwszym razem zużywamy 20% surowców, stan młotka po naprawie nowy
Za drugim razem zużycie 50% surowców, stan młotka używany
Za trzecim razem dajemy już około 70% materiału, stan młotka często używany
*nie pamiętam w tej chwili kolejności stanów przedmiotów, więc proszę o ewentualne poprawki*

Po trzeciej naprawie młotek służy do stanu zużyty, po czym nie nadaje się już do niczego. Ewentualnie można odzyskać z niego jakieś 5% surowców.

Oczywiście wszelkie % i inne liczby do uzgodnienia.
Co sądzicie?
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Aug 16, 2012 4:48 pm

ja bym wolał albo surowce do naprawy, albo limit napraw, a nie jedno i drugie. i może jeszcze gdyby "jakość" naprawy zależała od umiejętności. np nigdy nienaprawiany młotek zjechany do 50% po dniu naprawy przez pierdołę miałby 70% "nowości" i "80% jakości" a po naprawie przez miszcza 70% "nowości" i "90% jakości". "nowość" nigdy nie może być większa niż "jakość". czyli miszcz mógłby zwiększać żywotność przedmiotów przez umiejętne naprawy.
cantr się posypał
oxyquan

Postby oxyquan » Thu Aug 16, 2012 8:29 pm

Limit napraw jest zły ze względu na to, że są przedmioty, których już nie da się skonstruować, a fajnie byłoby, gdyby przetrwały.
kemesO

Postby kemesO » Fri Aug 17, 2012 10:11 am

Właśnie o to chodzi, żeby chęć zdobycia surowców na tą rzecz była jednym z motorów napędowych dalszego grania :roll:
Dla mnie osobiście dziwne jest (pomijając realia Cantr II) zrobić sobie coś i mieć to trylion lat za każdem razem bezboleśnie naprawiając do całkiem nowy.
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Fri Aug 17, 2012 12:38 pm

Ogólnie, wprowadzenie pojęcia jakości przedmiotów zmieniłoby trochę realia Cantra.
poziomek90

Postby poziomek90 » Fri Aug 17, 2012 2:53 pm

To ktoś jeszcze naprawia kamienne młotki? o.O
Józef Piłsudski
gawi

Postby gawi » Fri Aug 17, 2012 5:35 pm

A ja nadal jestem za urozmaiceniem broni w Cantrze.. pare różnych broni w celu zmiany ujednolicenia i zwiększenia indywidualności postaci zamiast jednej kuszy o tych samych parametrach to choc 3 rodzaje broni . Może i wprowadzenie jakiegoś ostrza lub topora jako broni typowo defensywnej by można było odgrywać dwuręcznych szermierzy. Kiedyś narzekaliśmy na mało ubrań .. że jednolite .. myśle że teraz gdy ubrań mamy już sporą game czas na urozmaicenie broni ofensywnej i defensywnej.
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl
Leinades

Postby Leinades » Tue Aug 28, 2012 6:05 pm

Hmm... A co z wykończeniem się surowców naturalnych? Wiadomo, jabłka, banany i inne owoce odrosną, tak samo szpinak, marchew[...], ale drewno? Hematyt? Kamień? Diamenty? Ciekawe co, jeśli by nastała taka zmiana :D
ImageImageImageImage
ImageImage
kemesO

Postby kemesO » Wed Aug 29, 2012 10:01 am

^ Trzebaby pewnie wprowadzić dla każdego regionu, ba, nawet osady szczegółowe ilości surowca, który może być wydobyty i czas jego regeneracji. Dla przykładu -> w tej i tej osadzie jest drewno, można go ściąć tyle i tyle, potem trzeba poczekać tyle i tyle lat cantryjskich, żeby chociaż jakiś procent z tego znów był dostępny. Oczywiście złoże nieruszane dłuższy okres czasu będzie znów dostępne w 100% jak na początku.
Tak samo z każdym surowcem i lokacją...
Moim zdaniem multum ustaleń i wyliczeń. Choć gorąco popieram podobne pomysły, to nie sądzę, żebyśmy się prędko tego doczekali :D

Pytasz, co by było, gdyby wprowadzono takie zmiany? Dodając do tego klimat, jego wpływ na postaci + jeszcze parę szczegółów = gra wszechczasów jak dla mnie.
psychowico

Postby psychowico » Wed Aug 29, 2012 12:00 pm

Można by to spokojnie zautomatyzować i ustalić stałe wartości na całym świecie, a jedynie w wybranych osadach czasem jakieś zmiany wprowadzać.

Problemem z tym pomysłem jest nie wprowadzenie tego, a akceptacja przez administracje i starszych graczy. Dyskusje na ten temat się nieraz przewijały i zawsze zdychały - bo co to by było, jak akurat mojej postaci (innym mogą) się skończą surowce - koniec świata!
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl

Return to “Sugestie”