Zatkanie maszyn.

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

psychowico

Re: Zatkanie maszyn.

Postby psychowico » Mon Feb 06, 2012 8:00 pm

Bazia wrote:Noooooo w końcu mi się udało zarejestrować! :D A co do tematu to wiem o co chodzi i powiem tak - zrobiłabym to samo. Wojna to wojna. Gdyby w Cantrze dało się wsypać cukier do baku, przebić oponę, urwać klamkę itd to zapewne by to zrobił. A, że się nie da to zrobił im na złość tak jak tylko umiał. I mam nadzieję, że szybko wrócisz. 3m się.

Czyli łamałbyś zasady gry świadomie? Tylko dlatego, że interfejs to dopuszcza?

---
Eh, muszę sobie darować ten temat.

A co do polskich znaków chodziło mi o wiadomości do supportu przez panel, nie na forum :roll:
Last edited by psychowico on Mon Feb 06, 2012 8:04 pm, edited 1 time in total.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Bazia

Postby Bazia » Mon Feb 06, 2012 8:03 pm

Zabrał im leki tak? Zjadł je żeby nie mogli ich użyć. Popieram. Co do maszyn...Cóż. :)
ல I sit beside the fire and think of how the world will be when winter comes without a spring... ல
Shadowly

Postby Shadowly » Mon Feb 06, 2012 8:04 pm

Tak jestem uparty, przyznam racje co do surowców lecz z jedzeniem bym się kłócił :P

Ale zrozumiałem dlaczego nie można robić takich wyjątków. Jest pewnie sporo takich sytuacji, ale nie wiem czy każdy chce walczyć z tym że zablokowali komuś konto. Ja stwierdziłem że to lekka przesada. No i to że nie ma tyle ludzi by tym się zajmować niestety nie jest wytłumaczeniem. Wiem że nie ma was wielu, ale bezpośrednie pytanie od gracza musi zostać wyjaśnione, więc sprawę wrzuciłem tutaj.

Lecz może to, skoro jest takim problemem który często się powtarza i były już na ten temat dyskusje, zostanie w jakiś sposób rozwiązane by nie było więcej takich przypadków. ;)
Image
psychowico

Postby psychowico » Mon Feb 06, 2012 8:09 pm

God, czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że nie ma ludzi, żeby zajmować się każdym przypadkiem w grze oddzielnie i decydować czy może sobie zatykać maszyny, czy nie. A nie, że nie możemy tu z Tobą porozmawiać, albo, że Ci nikt nie odpisze w supporcie, czy tutaj na pytania.

"Rozwiązanie" tego problemu gdyby było łatwe i oczywiste dawno byłoby wprowadzone. Jeśli pośledzisz trochę forum sugestii zauważysz, że prawie każda, nawet mała zmiana w grze pociąga duży odzew i często sprzeciw. Jest coś takiego jak nieoczekiwane konsekwencje działań i dlatego wszystko musi być dobrze przemyślane, żeby po wprowadzeniu wynikało jak najmniej problemów jak ten który tutaj mamy.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

Shadowly

Postby Shadowly » Mon Feb 06, 2012 8:25 pm

Czytam ze zrozumieniem, i mówię że wiem że nie ma was wielu by się każdym przypadkiem zajmować. Więc to zdanie kieruję do Ciebie ;)
Lecz w tej kwestii bardziej mi chodzi o przypadek gdy ja proszę o przeanalizowanie całej tej sytuacji, ponieważ biorąc aktualną mechanikę Cantra pod uwagę, interwencja administracji w życie postaci jest znaczna w tym przypadku.
Image
poziomek90

Postby poziomek90 » Tue Feb 07, 2012 12:12 am

Litwinom wolno grać ooc i po za grą umawiać się na akcje, a nam nawet dywersji nie wolno robić :roll: Ktoś z Litwinów jest w teamie?
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
wadko

Postby wadko » Tue Feb 07, 2012 8:41 am

poziomek90 wrote:Litwinom wolno grać ooc i po za grą umawiać się na akcje, a nam nawet dywersji nie wolno robić :roll: Ktoś z Litwinów jest w teamie?

Napisz to w angielskiej części forum.
Raki

Postby Raki » Tue Feb 07, 2012 11:00 am

Problem rozwiązałby się gdyby można było wyciągać surowce z jeszcze nie rozpoczętych projektów.
Póki co tego typu zapychanie maszyn to bardziej lub mniej uzasadniona, ale jednak złośliwość która powoduje, że "właściciel" maszyn musi zwracać się do adminów o pomoc i co za tym idzie ingerencję ooc w fabułę gry.
Ice-Man

Postby Ice-Man » Wed Feb 08, 2012 10:54 pm

Brak alternatywnych metod uprzykrzania życia w cantrze wymusza używanie zaimplementowanych w mechanice rozwiązań. Jakby dawało się np. podpalać zasoby pszenicy albo innych surowców, by zmniejszyć ich ilość to byłoby to stosowane. A tak jesteśmy ograniczeni wprowadzonymi "ficzerami" do gry.
Image
ImageImage
psychowico

Postby psychowico » Thu Feb 09, 2012 7:12 am

Tylko, że to nie feature, ale exploit. Karalny zawsze, gdy zostanie namierzony.

Zamia

Postby Zamia » Fri Feb 10, 2012 4:45 pm

Przeczytałam i nawet chyba zrozumiałam o co autorowi chodziło.
Mało tego, rozumiem jego rozgoryczenie. Dla mnie opisana sytuacja nie jest złośliwością gracza lecz jak najbardziej uzasadnioną fabularnie dywersją. Mówię o zapchaniu maszyn.
Co do jedzenia i leków...skoro dzięki twórcom gry Cantryjczyk ma możliwość wielokrotnego zjedzenia 8 kilogramów żywności czy leków to nie powinno się karać za to gracza tylko to zmienić. I nie można tu porównywać z jedzeniem w realu ponieważ wielu sytuacji występujących w cantrze w realu po prostu nie ma.
psychowico

Postby psychowico » Fri Feb 10, 2012 4:58 pm

Nie będę nawet 5x tłumaczył tego samego - dlaczego tak jest, co jest w tym nieodpowiedniego itp. Skoro dzięki twórcom gry możesz używając interfejsu grać OOC to powinno to być dozwolone jak mniemam.

Zamia

Postby Zamia » Fri Feb 10, 2012 5:15 pm

Przepraszam, ale gdzie tu jest gra ooc?

Czy naprawdę nikt poza autorem nie widzi różnicy pomiędzy złośliwym zapchaniem maszyn przez obudzonego właśnie dwudziestolatka a tą sytuacją?
Od początku nie byłam w stanie zrozumieć po co Cantryjczykowi 8-kilogramowy żołądek, ale to już inny temat....

PS: żeby była jasność...nie mam postaci zaangażowanej w ten konflikt.
psychowico

Postby psychowico » Fri Feb 10, 2012 5:54 pm

Ja też nie i nic takiego nie sugeruje. Różnicy nie ma żadnej, bo obie rzeczy łamią zasady gry ustalone przez twórców.
Część rzeczy trudniej ogarnąć i załatać. Wiem, że wy zapewne wszystko widzicie wcześniej i wiecie jak wszystko porządnie zrobić. Ale my niektóre rzeczy przynajmniej przez jakiś czas musimy "łatać" przez takie działania. Osobiście nie widzę różnicy. Łamanie zasad, to łamanie zasad. A to jest akurat część ich część.

Aravat

Postby Aravat » Fri Feb 10, 2012 6:03 pm

Dałem nawet radę wszystko przeczytać mimo, że bardzo to chaotyczne i muszę się podpisać pod tym co napisała Zamia. Również nie rozumiem dlaczego departamenty w to się wmieszały. Facet walczy o życie wszystkimi dostępnymi w grze możliwościami. Dla mnie, skoro da się logicznie i zgodnie z duchem gry wytłumaczyć zapchanie maszyn to powinno być to dozwolone. Natomiast jeśli w tym momencie odgórnie "pacjent" zostaje unieruchomiony to cała fabuła bierze w łeb. I za to ci co to zrobili powinni odpowiedzieć. Ja również nie mam postaci w tym konflikcie. Podejrzewam, że nie wpadłbym na pomysł zapchania maszyn żeby wrogowi uprzykrzyć życie, ale ja osobiście nie widzę w tym nic złego. Oczywiście tylko wtedy gdy ma to uzasadnienie. Rozumiem tez stanowisko departamentów, którym nie chce się każdej sprawy zapchanych maszyn analizować pod kątem tego czy była zgodna z duchem gry czy nie. Najlepiej powiedzieć, że nic nie wolno. Tak jest prościej i oczywiściej.
Wszystko nalezy robic w sposob tak prosty jak to tylko mozliwe i ani troche prosciej....

Return to “Ogólna pomoc”