Programy przydatne w cantrowaniu

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Mars

Re: Programy przydatne w cantrowaniu

Postby Mars » Sun Aug 14, 2011 6:41 pm

A czy da sie napisac nakladke w javascirpt, ktora bedzie uruchamiana przez przegladarke (np w Opera - katalog skryptow uzytkownika), i po wykryciu odpowiednich stron Cantr bedzie sama dodawala uzytkownikowi nowe przyciski o konkretnym dzialaniu, np:

- Przycisk "Wyjdz na plac" pojawiajacy sie w zakladce "miejsce"; klikniecie spowoduje automatyczne wyjscie postaci na plac z kazdego gaszczu budynkow (o ile ktorys jego poziom nie bedzie zamkniety), wiec nie trzeba bedzie samemu przeladowywac strony i klikac po kilka razy aby wyjsc z jakiegos labiryntu na plac
- Przycisk "Zaznacz/Odznacz wszystkie notatki" w oknie "operacje na wielu notakach"

Musialoby to polegac na analizowaniu wyswietlanych stron Cantr przez skrypt i aktywowaniu odpowiednich przyciskow automatycznie wedle wczesniejszego zyczenia uzytkownika, tak aby pewne czynnosci odbywaly sie szybciej bez ciaglego ich powtarzania (np. mozna w ten sposob ulatwic przenoszenie kilkuset kilogramow surowca z ladowni okretu w porcie do magazynu firmy C w budynku A na placu).

Funkcji mozna wymyslec wiecej. Po co? Zeby nie molestowac przycisku od myszki i nie robic monotonnych rzeczy kilkanascie minut, jak mozna skryptem w minute czy dwie.

Oczywiscie - co innego ulatwienia w ergonomii, co innego naduzywanie automatycznych czynnosci, co nie moze byc dozwolone. Ale tam gdzie programistom nie udalo sie jeszcze dodac ulatwien dla graczy, moze gracze moga ich wyreczyc sami?
in vitro...

Postby in vitro... » Mon Aug 15, 2011 2:04 pm

zaznacz wszystko to 5 minut roboty, ale z tym wychodzeniem na plac to nie wiem czy to w ogóle jest możliwe. skrypty działają tylko na jednej stronie, jak przeładujesz stronę to wszyskie zmienne się kasują. lepsze byłoby makro, ale to tylko na frajerfoksie
cantr się posypał
Mars

Postby Mars » Mon Aug 15, 2011 6:15 pm

in vitro... wrote:zaznacz wszystko to 5 minut roboty, ale z tym wychodzeniem na plac to nie wiem czy to w ogóle jest możliwe. skrypty działają tylko na jednej stronie, jak przeładujesz stronę to wszyskie zmienne się kasują. lepsze byłoby makro, ale to tylko na frajerfoksie

Zalozmy, ze skupialibysmy sie na najprostszych wiec rzeczach. Oprocz "zaznacz wszystko" moze dodaloby sie jeszcze masowy upload grafik? Jak dobre byloby to rozwiazanie dla kartografow, ktorzy sklejaja mape z kilkunastu kawalkow :)

Do tego jeszcze nasz skrypt moze wyswietlac przyciski formatowania tekstu w HTML na stronie pisania notatki (najpopularniejsze opcje).
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Mon Aug 15, 2011 8:15 pm

Mars wrote:A czy da sie napisac nakladke w javascirpt, ktora bedzie uruchamiana przez przegladarke (np w Opera - katalog skryptow uzytkownika), i po wykryciu odpowiednich stron Cantr bedzie sama dodawala uzytkownikowi nowe przyciski o konkretnym dzialaniu, np:

- Przycisk "Wyjdz na plac" pojawiajacy sie w zakladce "miejsce"; klikniecie spowoduje automatyczne wyjscie postaci na plac z kazdego gaszczu budynkow (o ile ktorys jego poziom nie bedzie zamkniety), wiec nie trzeba bedzie samemu przeladowywac strony i klikac po kilka razy aby wyjsc z jakiegos labiryntu na plac
- Przycisk "Zaznacz/Odznacz wszystkie notatki" w oknie "operacje na wielu notakach"
Funkcji mozna wymyslec wiecej. Po co? Zeby nie molestowac przycisku od myszki i nie robic monotonnych rzeczy kilkanascie minut, jak mozna skryptem w minute czy dwie.

Kilka dni temu zacząłem się uczyć JSa no i przy okazji napisałem skrypt, który nie wykonuje powyższych czynności (a drugą z nich mogę załatwić od ręki), ale za to robi wiele innych fajnych rzeczy. Jednakże w obliczu wiadomości dot. skryptów muszę najpierw zapytać kogoś władnego czy dozwolone jest jego używanie nim go opublikuję poza hm... gronem beta testerów.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Greek

Postby Greek » Mon Sep 05, 2011 4:54 pm

Jakoś miesiąc temu postanowiłem nauczyć się JSa, więc żeby to było coś użytecznego zdecydowałem się zrobić skrypt-nakładkę do Cantra. Na początek planowałem ograniczyć się do etykietek dla pojemników, ale jakoś tak się rozkręciłem i kolejne pomysły wpadały mi do głowy, aż koło połowy sierpnia wyszedł poniższy skrypt...

Cantr Enhanced

Cantr Enhanced to skrypt JSa modyfikujący interfejs różnych stron Cantr dodając nowe, (jak dla mnie) przydatne i oszczędzające czas funkcje.

Obecnie istniejące moduły:
    Etykiety dla pojemników
    Filtrowanie zdarzeń
    Zegarek wraz z powiadomieniem o turach
    Wyróżnione budynki i pojazdy
    Dynamiczny kalkulator liczby surowców i czasu dla tworzonego projektu
    Grupowanie pojazdów lądowych i morskich
    Podgląd notatki w trybie edycji oraz licznik znaków w notatce
    Zamiana kolejności paneli na stronie “miejsce” – przycisk “opuść budynek” powyżej szczegółów
    Kilka przycisków [max] na stronach podnoszenia i podawania surowców
    Autozaznaczanie checkboksów przy operacjach na wielu notatkach i wyciąganiu ich z koperty

Szczegółowy opis wraz z linkiem do pobrania: http://cantr-mmorpg.pl/inne/przydatne-programy/skrypt-cantr-enhanced/

Prawie bezpośredni link do pobrania: http://userscripts.org/scripts/show/109440

Dziś dostałem potwierdzenie, że wszystkich elementów tego skryptu można używać legalnie, no to po zjedzeniu obiadu i wypiciu herbatki (białej) publikuję. :D

Uwaga! Należy pamiętać, że wszelkie informacje dodane przez skrypt są OOC, więc postacie nie wiedzą na przykład nic o nazwach etykietek. Zdecydowanie też nikt inny poza tobą nie widzi etykietek ani niczego dodanego przez skrypt.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
poziomek90

Postby poziomek90 » Mon Sep 05, 2011 5:29 pm

O cholera, świetne. Aż przetestuję :P

Edit:
Dasz radę rozwinąć "Autozaznaczanie checkboksów przy operacjach na wielu notatkach i wyciąganiu ich z koperty" również na te na ziemi? Byłoby świetne.
Po pierwszych testach muszę powiedzieć, że ten skrypt jest nieocenioną pomocą w grze

Edit2:
No i te przyciski przy filtrowaniu zdarzeń są mylące. Fajka powinna być, gdy filtrowanie jest włączona a nie wyłączone
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
Greek

Postby Greek » Tue Sep 06, 2011 9:56 am

Ad 1
Nie. Nie da się bez dość zaawansowanego łamania wszelkich standardów. Po prostu opcja "zaznaczanie wielu notatek" już istniała, tylko z manualnym zaznaczaniem checkboksów był problem.

Ad 2
Jak dla mnie jest dobrze - ptaszek informuje czy dana wiadomość jest widoczna. Jedynym nieczytelnym filtrem jest "antyVlo", ale jeśli kogoś razi to wystarczy zmienić język skryptu na angielski (w sklepie).
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Sep 06, 2011 5:03 pm

omg, sporo kodu jak na miesiąc roboty

na operze nie działa kilka rzeczy:

Uncaught exception: TypeError: Cannot convert 'dateParts' to object
Error thrown at line 1432, column 4 in <anonymous function: client.onreadystatechange>() in 109440.user.js:
console.log('time: ' + dateParts[0]);
cantr się posypał
poziomek90

Postby poziomek90 » Tue Sep 06, 2011 9:32 pm

Czyżby
Nie gwarantuję działania na innych przeglądarkach, choć prawdopodobnie powinno obyć się bez problemów.
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Sep 06, 2011 11:37 pm

nagle zaczęło działać
cantr się posypał
poziomek90

Postby poziomek90 » Fri Sep 09, 2011 2:47 pm

Greek, w jaki sposób twój przelicznik tur a http://joo.freehostia.com/cantr/ticks/ mają aż o 5 minut różnicy między sobą?
Józef Piłsudski
Greek

Postby Greek » Fri Sep 09, 2011 4:51 pm

http://joo.freehostia.com/cantr/ticks/

Code: Select all

CantrTicks.config([
        { id:"sailing", period:et( 3), times:[et( 0,45)], info:{ title:"Sea travel",     period:"Cantr hour" } },
        { id:"travel",  period:et( 3), times:[et( 1,10)], info:{ title:"Land travel",    period:"Cantr hour" } },
        { id:"project", period:et( 3), times:[et( 1,40)], info:{ title:"Project update", period:"Cantr hour" } },

Cantr Enhanced

Code: Select all

ticks[0] = addTick('sailing', 2, 43, 0);
   ticks[1] = addTick('travel', 0, 10, 0);
   ticks[2] = addTick('project', 0, 40, 0);

Jak widać oba zegarki mają odgórnie wpisany czas realny. Mój korzysta z czasu serwera Cantr, a zegarek Joo używa prawdopodobnie czasu serwera, na którym znajduje się jego strona.

Mój jest przesunięty trochę do przodu, ponieważ wolałem, aby w przypadku błędu obliczeniowego fałszywie alarmował kilka minut za wcześnie niż by dawał poczucie fałszywego bezpieczeństwa. Moment przeliczenia tury pracy jest dokładny mniej więcej co do minuty, jednakże obliczenia przeprowadzane przez serwer dla różnych postaci trwają na tyle długo, że ciężko ustalić ich konkretny moment. Innych przeliczeń nie sprawdzałem z taką dokładnością, a tur pływania w jednoznaczny sposób określić się nie da - trzeba by przeprowadzić eksperymenty a także ustalić czy moment 0:00 ma stanowić chwila w której pobierany jest kierunek statku czy moment w którym przemieszcza się on na mapie. Różnica czasowa pomiędzy tymi dwoma działaniami jest zauważalna. Skrypt w żadnym razie nie może być uznawany za wiarygodne źródło informacji o przeliczeniach dla powergamerów. Dla zwyczajnych czynności obecna dokładność jest wystarczająca. Ja grając moimi postaciami o ile tylko mogę to dodatkowo zostawiam sobie przynajmniej pięciomunutowy zapas.

Oczywiście możliwe jest też, że mój skrypt posiada jakiś błąd w kodzie. W razie jego wyśledzenia proszę o poinformowanie mnie o tym :)

Żeby nie było, że nic nie robię poza pisaniem dziwnych postów:
Dodałem do skryptu dwie nowe opcje: skrypt do tworzenia listy obiektów do skopiowania (np. do notatki) [http://www.cantr-mmorpg.pl/bzdety/lista.PNG] oraz grupowanie maszyn w zakładce obiekty [http://www.cantr-mmorpg.pl/bzdety/grupowanie_obiektow.PNG (na obrazku widoczny już naprawiony błąd - koperty są już zaliczane do grupy "notatki")]. Nowa wersja będzie dostępna do ściągnięcia wkrótce. Działa(ć będzie) także wersja angielska prawie w całości (poza filtrem zdarzeń, który wymaga dużo pracy) oraz niemiecka (bardzo częściowo, ale może już wkrótce uzyskam pomoc w tłumaczeniu) :)
poziomek90

Postby poziomek90 » Tue Sep 13, 2011 6:26 pm

Znalazłem błąd przy masowym wyciąganiu notatek z koperty. Ogólnie przy tej czynności za pomocą skyptu gra dostaje zadyszki i potrafi wyrzucić z postaci. Ale tym razem było jeszcze gorzej - zaznaczyłem kilka notek funkcją duplikaty i próbowałem wyciągnąć, ale strona zamyśliła się, po chwili wyrzuciła mnie do wyboru postaci i okazało się, że rzeczone notatki całkiem zniknęły! Usunęło je w jakiś sposób. Jak to możliwe? Przecież usunięcie notatki nie jest takie proste, a tu zonk
Józef Piłsudski
Greek

Postby Greek » Tue Sep 13, 2011 8:55 pm

Skrypt nie może mieć na to żadnego wpływu. Mógłby co najwyżej ściąć przeglądarkę w przypadku gdyby było napraaaaawdę dużo notatek (tysiące lub miliony - nie sprawdzałem). Zdarza się to przy ładowaniu strony z dużą liczbą zdarzeń (ale wtedy przeglądarka zwykle pada tak czy inaczej, zwłaszcza jeśli jest włączone autoodświeżanie zdarzeń).
poziomek90

Postby poziomek90 » Wed Sep 14, 2011 10:14 am

Też tak myślałem, ale wyciągałem jedynie 4 z 10 notatek w kopercie i te 4 poszły w cholerę. Nigdzie ich nie ma. Zdarzeń też było niewiele, bo to było w osadzie z 3 osobami.
Amba fatima, były notatki i ni ma. Kto mi teraz za to zapłaci? :P
Józef Piłsudski

Return to “Ogólna pomoc”