Marzy mi się.. Cantr III

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Co sądzisz o resecie?

Cantr II powinien byc zresetowany, wszystko od zera
38
30%
Cantr II zostaje, powinien zostać otworzony nowy serwer Cantr III
43
34%
Nie jest idealnie, ale po resecie byłoby jeszcze gorzej
36
28%
Powinno zostać jak jest, bo jest idealnie.
5
4%
Moje postacie mają stołki! Nie chcę ich oddać!
6
5%

Total votes: 128
Avx

Re: Marzy mi się.. Cantr III

Postby Avx » Tue Feb 01, 2011 4:52 pm

A propos wszelkich projektów nowej gry cantropodobnej: do dziś jest mi strasznie głupio z powodu totalnego niewypału mojego dawnego projektu (wiadomo jakiego).

Gdyby ktoś POWAŻNIE rozważał stworzenie nowej gry a'la Cantr, nawet znacznie uproszczonej (jedno miasto), może liczyć na 100-200 złotych wsparcia (byłoby nawet tysiąc, ale sorry, mam problemy w pracy, nie stać mnie obecnie). Bezinteresownie (nie bójcie się, z zarządzaniem takim projektem nie chcę mieć już nigdy nic wspólnego, brrr ! :/ ).

To tak w ramach "pokuty" za to, że kiedyś poświęciłem zaangażowanie paru osób na zaczynanie czegoś, czego nie byłem w stanie sensownie zorganizować.

----------------------------------------------------------------------------------
Może powinno się takie rzeczy robić na wolnym, otwartym, publicznie dostępnym kodzie ? W ten sposób, nawet, jeżeli jedna grupa zniechęci się po dwóch tygodniach pracy, to ta część pracy którą wykonała - nadal istnieje i jest gotowa do wykorzystania przez następną chętną grupę (nawet za pół roku).
magnus

Postby magnus » Wed Feb 02, 2011 1:04 pm

Avx wrote: [...] dawnego projektu (wiadomo jakiego) [...]

To się nazywa synchroniczność :D

Ciężko powiedzieć dlaczego się zniechęciliśmy do tamtego projektu. Wydaje mi się, że trochę dlatego, że chcieliśmy zrobić grę, która byłaby super hiper idealna, w każdym aspekcie lepsza od Cantra. To jest oczywiście możliwe do zrobienia, ale wymaga naprawę dużej ilości pracy przy projekcie - myślę, że wręcz kilka miesięcy w kilka osób, żeby zrobić kompletny i spójny model, z pełną funkcjonalnością i wszystkimi zależnościami. Dopiero wówczas można kodować :)

Myślę, że podobny problem ma Chase ze swoim Reveri.es - zbyt ambitny projekt symulacji wszystkiego łącznie z pogodą i roślinnością :)

Ale mnie ten temat cały czas gryzł i jakoś tak pod koniec roku zacząłem znów działać. Nawet jeśli ma z tego nic nie wyjść (w sensie "komercyjnym") to ja to traktuję jako ciekawy projekt w sensie programistycznym.

Tym razem przyjąłem założenie, że zamiast robić wypasioną grę, która pobije Cantra w każdym aspekcie, najpierw zrobię klona, który będzie miał bardzo zbliżoną lub nawet identyczną funkcjonalność, a dopiero potem stopniowo ewoluować w kierunku jakichś innych rozwiązań. Takie podejście jest o tyle lepsze, że nie traci się czasu na wymyślanie jak dana funkcjonalność powinna wyglądać w ideale, a tylko jak zaimplementować już sprawdzoną funkcjonalność.

No i właśnie też doszedłem do wniosku, że open source będzie sensownym rozwiązaniem. Więcej ludzi oglądających kod oznacza więcej pomysłów.

Reasumując.
Projekt jest w toku. Początkowym celem jest stworzenie klona Cantra, chociaż od początku będzie kilka różnic, na przykład nie będzie systemu turowego, do przeliczania wszystkiego będą działające w tle demony (mechanizm jest już opracowany i wstępnie dwa demony już działają), doba w grze będzie 24-godzinna (chociaż rok 20-dniowy).

Od strony technicznej: PHP (łącznie z demonami ;)) + KohanaPHP 3.0 + Redis. Jak komuś się zapala światełko w głowie na widok dwóch ostatnich nazw to może mi wysłać PM :)
Repozytorium kodu na GitHub'ie. A co do hostingu, to czekam aż znajomy wróci z urlopu i udostępni mi kawałek serwera przynajmniej na czas zamkniętych testów a może i docelowo (szybkie łącza).

Blog, na którym mam zamiar opisywać postępy prac nad projektem: http://simtr.magnax.pl - niewiele na razie, bo jak koduję, to już nie mam weny na pisanie postów ;) Może jak się pojawi parę komentarzy, to się bardziej zmobilizuję.

Na koniec bardzo skrótowo co jest na chwilę obecną zrobione:
- rejestracja, logowanie i zmiana danych użytkownika,
- tworzenie nowej postaci,
- lista i wybór postaci,
- rozmowy w lokacji i pomiędzy dwoma postaciami,
- zapamiętywanie nazw lokacji i postaci,
- lista surowców do wydobycia w lokacji,
- wydobywanie surowców z ziemi (zakładanie projektu, dołączanie do projektu, lista projektów, progres, zakończenie z umieszczeniem surowca w ekwipunku lub na ziemi),
- ekwipunek - surowce, upuszczanie i podawanie surowca,
- lokacja - surowce leżące, podnoszenie,
- lista osób w lokacji,
- do wszystkich powyższych wyświetlanie odpowiedniego komunikatu zdarzenia.
Codziennie coś nowego staram się dołożyć.

Szczegóły dla zainteresowanych (najlepiej PM, albo koment na blogu jakby ktoś chciał w czymś pomóc albo się tylko zainteresować, albo nawet skrytykować :P).
Avx

Postby Avx » Wed Feb 02, 2011 1:29 pm

Wow, wow i jeszcze raz - wow.
Ogromnie się cieszę, że mój nieudany projekt doprowadził chociaż do jednej sensownej rzeczy, to znaczy zmobilizował kogoś do działania.

Avx wrote:Gdyby ktoś POWAŻNIE rozważał stworzenie nowej gry a'la Cantr, nawet znacznie uproszczonej (jedno miasto), może liczyć na 100-200 złotych wsparcia (...)

To tak w ramach "pokuty" za to, że kiedyś poświęciłem zaangażowanie paru osób na zaczynanie czegoś, czego nie byłem w stanie sensownie zorganizować.

No cóż, pasuje się wywiązać z obietnicy, ale teraz akurat nie mam na koncie stówki :D

Niemniej jednak, przy świadkach (forumowych) zobowiązuję się przesłać Magnusowi co najmniej sto złotych w ciągu najbliższego pół roku (do 2 sierpnia 2011).
magnus

Postby magnus » Wed Feb 02, 2011 3:02 pm

Akurat nie napisałem tego dlatego, że wspomniałeś o kasie :) Hosting przynajmniej na jakiś okres produkcyjny powinienem mieć za darmo a czasu mogę poświęcić tylko określoną ilość.

Z drugiej strony może trzeba rozważyć jakieś otwarcie się na dotacje, chociaż nie liczyłbym na nie wiadomo jakie wpływy z tego tytułu :) Na razie jednak nie ma nic konkretnego do pokazania, projekt jest ledwie zaczęty.

Natomiast jakieś wsparcie techniczne lub choćby tylko przy podtrzymywaniu zainteresowania projektem byłoby wskazane. Ja mogę nagle mieć więcej pracy i odpaść na tydzień czy miesiąc. Fajnie jak jest ktoś, kto codziennie się pyta co słychać.
BZR

Postby BZR » Fri Feb 04, 2011 12:33 am

magnus wrote:
Avx wrote: [...] dawnego projektu (wiadomo jakiego) [...]

Od strony technicznej: PHP (łącznie z demonami ;)) + KohanaPHP 3.0 + Redis. Jak komuś się zapala światełko w głowie na widok dwóch ostatnich nazw to może mi wysłać PM :)

Mi się nóż w kieszeni otwiera jak słyszłę *php* :evil:
kaloryfer

Postby kaloryfer » Fri Feb 04, 2011 9:04 pm

Znasz opowieść o mistrzu linuksa i pipe'ach ?
Avx

Postby Avx » Fri Feb 04, 2011 9:16 pm

O, rozmawiałem dzisiaj z Magnusem prywatnie, praca się cały czas posuwa do przodu :)
W najbliższym czasie możemy się spodziewać wprowadzenia przedmiotów (surowce już są).

Właściwie gra, aby była grywalna, nie potrzebuje wszystkich funkcjonalności Cantra. Od biedy wystarczą (w wersji ultra-minimum): postacie, surowce, przedmioty i walka. Dwa pierwsze z 4 koniecznych elementów - już są.

Powodem klapy wszystkich poprzednich projektów (a już szczególnie mojego) był przesadny perfekcjonizm.

Magnus zerwał z perfekcjonizmem, i dzięki temu za miesiąc (około) można się spodziewać wersji testowej. Dużo bardziej ubogiej od Cantra, ale działającej.

To jest chyba zdrowy pomysł i ma szanse na stopniowy rozwój. Próba tworzenia ideału nigdy dotąd nie kończyła się dobrze :D Lepiej zrobić coś, co po prostu działa i z czego w przyszłości może się zrobi coś większego...
BZR

Postby BZR » Sat Feb 05, 2011 7:54 pm

kaloryfer wrote:Znasz opowieść o mistrzu linuksa i pipe'ach ?

Dawaj, jestem ciekaw:D
Sasza

Postby Sasza » Sun Jun 26, 2011 9:21 pm

Czy wiadomo co z projektem Magnusa?
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
magnus

Postby magnus » Mon Jun 27, 2011 2:27 pm

Projekt sobie wisi :P
Na githubie są wszystkie dotychczasowe źródła: https://github.com/magnax/Simtr
Ja szczerze mówiąc przestałem się tym zajmować chwilowo, odłożyłem to jakiś czas temu na bok, bo byłem zajęty jakimś zleceniem a teraz nie potrafię jakoś znaleźć odpowiedniej motywacji żeby to dalej robić samemu. Być może jest sens i ktoś mnie w końcu przekona, ale na razie go nie widzę - kasy z tego nie będzie raczej a i jakoś większej popularności też nie wróżę (patrząc na to co się dzieje z cantrem).

To jest właśnie największy problem i bolączka tego rodzaju projektów - ludzie :) Zarówno ekipa od strony produkcyjnej jak i później odpowiednia społeczność graczy.

Jakby ktoś chciał pogadać na ten temat, to zapraszam na gg: 251575 :)
Sasza

Postby Sasza » Wed Jun 29, 2011 5:44 am

Jos oparł się na tym, że idea gry i rozwijany silnik samo się obroni. O marketingu i podobnych sprawach zupełnie zapomniał, ale ty na początku tworzenia gry możesz pomyśleć o potencjalnym użytkowniku, jakimś modelu biznesowym oraz historii do opowiedzenia w związku z tą grą - na poczekaniu mam kilka pomysłów na rentowność Simtr i zagadam za kilka dni.
magnus

Postby magnus » Wed Jun 29, 2011 11:11 am

Sasza wrote:Jos oparł się na tym, że idea gry i rozwijany silnik samo się obroni. O marketingu i podobnych sprawach zupełnie zapomniał, ale ty na początku tworzenia gry możesz pomyśleć o potencjalnym użytkowniku, jakimś modelu biznesowym oraz historii do opowiedzenia w związku z tą grą - na poczekaniu mam kilka pomysłów na rentowność Simtr i zagadam za kilka dni.

Kilka lat temu tak można było zrobić, w chwili obecnej uważam, że marketing jest podstawą. Niestety nie jestem marketingowcem a tylko programistą.
Ale jeśli zaczynamy rozmowę od kwestii rentowności i modelu biznesowego to widzę światełko w tunelu :) Zrobienie klona funkcjonalności cantra nie jest żadnym problemem.
Zatem czekam na konkrety :)
BZR

Postby BZR » Thu Jun 30, 2011 11:47 am

Marketing jest potrzebny jak robisz grę komercyjną. Nasz klon Cantra pyrkał by sobie na staroświeckim serwerze, bez żadnej spiny.

Zapewniam Cię, że na podstawie samej społeczności Cantra mogłaby się zebrać spora ilość graczy.
Sasza

Postby Sasza » Thu Jun 30, 2011 3:08 pm

No z tą naszą społecznością to jest krucho i będzie gorzej.

No nie ma co nawet dyskutować. Rozwinę później temat.
MrPerkoZ

Postby MrPerkoZ » Sun Jul 15, 2012 1:40 pm

A pomyśleliście o tym że moznaby zrobic uzytek z bardziej staroswieckich narzedzi jak c++ albo nawet z takiego Unity i zrobic pelna gre z klientem ( ktos juz tam wspominal o modelowaniu 3D i teksturowaniu)? To nie bylby taki glupi pomysl... :D
Jeśli myślisz, że myślisz to pomyśl przez chwilę :D

Image Image ..<-- Jak nie klikniesz, to umrą!

Return to “Ogólne dyskusje”