Na początku czerwca po gruntownym przemyśleniu sprawy zdecydowałem, że przydałaby się strona w języku polskim na której informacje zawarte powinny osoby słyszące po raz pierwszy tajemnicze słowo "cantr" stanowczo zachęcić do dołączenia do zielonego świata i udzielić pewnych podstawowych informacji dotyczących gry. Przez połowę lipca trochę wstrzymałem prace, ale dziś dotarłem do punktu, w którym wygląda owa strona na tyle znośnie, że mogę pokazać ją światu zewnętrznemu, czyli osobom nie przesiadującym na najwspanialszym ze wszystkich kanale #kanapa.cantr (na który zresztą zapraszam).
Oto link do strony ma tymczasowym hostingu. Taki nieco lepszy (bez reklam) mam upatrzony i wkrótce będę mógł tam przenieść stronę:
http://www.cantr-greek.yoyo.pl/sajtDo wczoraj większość była tam zapisana plain tekstem, ale biorąc sobie do serca uwagi, iż takowy wysoce prawdopodobnie nie zostanie z zainteresowaniem przeczytany przez potencjalnych cantryjczyków, zmieniłem nieco formę i ułożenie treści. To, co jest na stronie nie jest oczywiście wersją finalną, ale jest takim punktem wejściowym zbliżonym do wyjściowego.
Rzeczy do zrobienia:
- korekta tekstów, które już są
- napisanie tekstu na temat NZ
- wprowadzenie jakiejś interesującej szaty graficznej (ta obecna to tylko zapychacz) gdzie barwą przewodnią byłaby cantryjska zieleń
linki po lewej będą obrazkami, a te występujące w tekście zmienią kolor na jakiś bardziej widoczny i ze wszech miar lepszy
- być może stworzenie działu "opowiadania" w którym mogłoby się znaleźć trochę krótkich acz ciekawych utworów ukazujących bogactwo i rozbudowanie świata Cantr. Tutaj należałoby zdecydować, czy musiałyby to być teksty napisane specjalnie dla tej strony czy mogłyby być one skopiowane z Cantr (za zgodą autorów)
- uzupełnienie działu z przydatnymi programami o wszystkie dostępne i otrzymanie zgody od autorów na ich umieszczenie
- dorzucenie FAQ, które będzie zawierać odpowiedzi na najczęstsze pytania nowych graczy. Zgliszcza FAQ widać na końcu tutoriala Cantr i wiem o tym, że tam się coś pod koniec rozlatuje.
To zdaje się tyle. Odpowiednie osoby stwierdziły, że aby tekst reklamowy przyciągnął nowych musi zawierać dużo obrazków. Jako, że gra Cantr jest głównie tekstowa to p ciekawe obrazki niełatwo. A gdzie można znaleźć w niej ciekawe grafiki? Oczywiście w mapach. Która mapa prezentuje się najładniej? Oczywiście mapa Aldurei. Proponuję zatem wstawić zrzut ekranu z widoku tejże mapy, o ile PD, ProgD i Rusałka wyrażą zgodę. Mapa powinna być rozmyta co uniemożliwi korzystanie z niej by służyła jedynie do celów marketingowych. O innych fajnych obrazkach się pomyśli.
Jeśli strona zostanie ukończona to być może zostanie wydźwignięta wysoko w wynikach wyszukiwania google na jakieś chwytliwe hasełko co dodatkowo pomoże w promocji gry.
Proszę o ocenę mojego pomysłu i konstruktywną krytykę. Chętnie przyjmę pomoc

W razie czego można mnie znaleźć na kanale #kanapa.cantr, trzecia poducha od lewej.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’