Paliwo dla pojazdów.
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- €e$y
- chesterek666
-
gunnar3
Tu się nie ma z czego śmiać..
Choć generalnie jestem za (np. powstaną kiedyś może stacje benzynowe na zupełnych zadupiach), to mam wątpliwości czy wszystko jest do końca przemyślane.. Może by ktoś przedstawił cały system zamiast tylko straszyć. A interesuje mnie na przykład:
1. Zużycie wzmiankowanych paliw – bo już teraz trzeba podejmować decyzje biznesowe – co budujemy, co kupujemy, czego robimy zapasy.
2. Jak technicznie będzie wyglądało uzupełnienie paliwa – czy będzie jakiś bak do zamontowania w pojeździe, czy też paliwo będzie leciało z butelki w plecaku? To ostatnie rozwiązanie miałoby bardzo ciekawe skutki, bo ograniczyłoby kradzieże pojazdów czy też kręcenie kierownica przez przewożonego więźnia.
3. Co będzie jak paliwa zabraknie miedzy lokacjami – pasażerowie uwiezieni na wieki? Czy podróż będzie czymś w rodzaju „projektu” nie będzie można zacząć, jeśli nie włożymy pełnej ilości materiału? Jeżeli tak by było to z kolei trudno byłoby uwzględnić fakt, że czasem w pościgu zawraca się kilkukrotnie bez osiągania punktu końcowego.
Poza tym należy się zmierzyć z realnością obecnych zachowań. Już w dzień po ukazaniu się informacji we wielu miejscach ni z gruszki ni pietruszki wszyscy budują kotły destylacyjne.. Jeszcze gorzej z aktualnymi podróżnikami... moje dwie postacie są w podróży na absolutnym zadupiu. Od biedy zdążą w wyznaczonym czasie do cywilizacji.. Ale jak wytłumaczyć w grze czemu nagle wróciły? Przecież nikt im nie powiedział. Jak była kiedyś wielka zmiana związana z suszeniem mięsa , nie było nic tragicznego – ludzie widzieli, że wolniej schnie, jest gorsze. .itd.. i dyskutowali o tym. Tutaj będzie nagła apokalipsa... Trzeba mieć pomysł skąd ludzie wiedzą...
Moja propozycja jest taka: Niech ktoś jeszcze to dokładnie przemyśli - zarówno pod względem technicznym jak skąd ludzie o tym wiedzą. I dopiero po pełnej informacji jakieś dwa miesiące vacatio legis.
PS. A i tak przez jakiś czas moje postacie nie wsiądą do tego cholerstwa, by nie być królikami doświadczalnymi...
Choć generalnie jestem za (np. powstaną kiedyś może stacje benzynowe na zupełnych zadupiach), to mam wątpliwości czy wszystko jest do końca przemyślane.. Może by ktoś przedstawił cały system zamiast tylko straszyć. A interesuje mnie na przykład:
1. Zużycie wzmiankowanych paliw – bo już teraz trzeba podejmować decyzje biznesowe – co budujemy, co kupujemy, czego robimy zapasy.
2. Jak technicznie będzie wyglądało uzupełnienie paliwa – czy będzie jakiś bak do zamontowania w pojeździe, czy też paliwo będzie leciało z butelki w plecaku? To ostatnie rozwiązanie miałoby bardzo ciekawe skutki, bo ograniczyłoby kradzieże pojazdów czy też kręcenie kierownica przez przewożonego więźnia.
3. Co będzie jak paliwa zabraknie miedzy lokacjami – pasażerowie uwiezieni na wieki? Czy podróż będzie czymś w rodzaju „projektu” nie będzie można zacząć, jeśli nie włożymy pełnej ilości materiału? Jeżeli tak by było to z kolei trudno byłoby uwzględnić fakt, że czasem w pościgu zawraca się kilkukrotnie bez osiągania punktu końcowego.
Poza tym należy się zmierzyć z realnością obecnych zachowań. Już w dzień po ukazaniu się informacji we wielu miejscach ni z gruszki ni pietruszki wszyscy budują kotły destylacyjne.. Jeszcze gorzej z aktualnymi podróżnikami... moje dwie postacie są w podróży na absolutnym zadupiu. Od biedy zdążą w wyznaczonym czasie do cywilizacji.. Ale jak wytłumaczyć w grze czemu nagle wróciły? Przecież nikt im nie powiedział. Jak była kiedyś wielka zmiana związana z suszeniem mięsa , nie było nic tragicznego – ludzie widzieli, że wolniej schnie, jest gorsze. .itd.. i dyskutowali o tym. Tutaj będzie nagła apokalipsa... Trzeba mieć pomysł skąd ludzie wiedzą...
Moja propozycja jest taka: Niech ktoś jeszcze to dokładnie przemyśli - zarówno pod względem technicznym jak skąd ludzie o tym wiedzą. I dopiero po pełnej informacji jakieś dwa miesiące vacatio legis.
PS. A i tak przez jakiś czas moje postacie nie wsiądą do tego cholerstwa, by nie być królikami doświadczalnymi...
- B.M.T.
- Mattan
-
gunnar3
B.M.T. wrote:Otwierają się nowe rynki, ropa nareszcie będzie powszechnie pożądanym surowcem, a miasta z dostępem do ropy mocno się wzbogacą.
Truizm choć i tak nie w pełni
Pełny bak na początek troche cieszy, choc nie wiadomo na jak długo starczy (kilkanaście dni drogi powrotnej...).
Miałbym propozycję, by gdy zabraknie paliwa pojazd nie zatrzymywał sie całkowicie, lecz poruszał sie z predkością piechura. Mozna by to pieknie potem zagrac - "pchałem trzy dni grata..."
- BZR
Zużycie będzie dość szczegółowo opisane na wiki. W środowisku testowym kombi spalało 17 gram benzyny na godzinę najszybszej jazdy. Myślę, że ta liczba się dużo nie zmieni, natomiast ponownie będzie rozpatrzone spalanie propanu, alkoholu i biopaliw.
Najprawdopobniej (czyli aktualna wersja) silnik stanie się pojemnikiem, z którego co godzinę będzie pobierane paliwo. Nie jest jeszcze jasna kwestia, czy będzie można z niego również wyjmować paliwo, ale raczej tak (choć ja osobiście jestem przeciwnikiem możliwości orpóżniania baku)
Jak skończy się paliwo to pojazd zacznie "jechać" z prędkością pieszego. Nic oprócz tego nie będzie zmienione w projekcie podróży
Jeżeli dobrze pamiętam i nic się nie zmieniło to paliwo ma być wlewane do baku oraz po wprowadzeniu zmiany każdy będzie miał pełen bak co pozwoli mu wrócić.
Tak, chociaż raczej nie pełny bak, żeby nie zapchać cantra ogromną ilością darmowego paliwa, natomiast powinno wystarczyć na powrót.
Jeszcze gorzej z aktualnymi podróżnikami... moje dwie postacie są w podróży na absolutnym zadupiu. Od biedy zdążą w wyznaczonym czasie do cywilizacji..
Jak nie zdążą wrócić w półtorej miesiąca i z darmowym paliwem, to twój problem. Nie można zatrzymywać całej gry dla jednego gracza.
Na koniec dodam - wprowadzenie paliwa było zapowiedziane już 3 lata temu, spalanie paliwa od tego czasu wisi na wiki, więc skąd te zdziwione miny?
- NiKnight
Są planowane jakies zmiany w calym procesie produkcji paliw?
Moze warto dodac nowy silnik - diesel? No a do benzyny instalacje na gaz
Zuzycie paliwa bedzie rozne dla roznych silnikow?
Czy jazda z mniejsza predkoscia bedzie powodowac mniejsze spalanie? No i co w przypadku, gdy na przyklad w godzine mozna przejechac 30 "pikseli" ale odleglosc miedzy osadami wynosi 15 "pikseli" czy wtedy pojazd zuzyje polowe mniej paliwa?
Co w przypadku gdy samochod bedzie akceptowal dwa rodzaje paliwa, bedzie zuzywal to mniej wydajne najpierw (tak jak jest w przypadku jedzenia)?
Z tego co pamietam jest mozliwosc instalowania dwoch silnikow, jak wtedy bedzie wygladalo zuzycie paliwa? (moze latwiej bedzie wprowadzenie silnika typu C i zamiane wszystkich pojazdow, ktore maja dwa silniki na ten nowy?)
W przypadku braku paliwa samochod bedzie poruszal sie z predkoscia pieszego, wedlug mnie tak byc nie powinno, powinien jechac wolniej, nie szybciej niz wozek drewniany. Inaczej nadal bedzie oplacalne uzywanie samochodu bez paliwa, jako bardzo pojemnej "rikszy". Moze predkosc samochodu bez paliwa powinna byc uzalezniona od ilosci osob? (wiecej pcha
)
Wiem, ze na te pytania trudno teraz odpowiedziec ale jesli nie padly one w gronie ludzi, ktorzy decyduja o wprowadzeniu zmian to przedstaw je prosze.
Moze warto dodac nowy silnik - diesel? No a do benzyny instalacje na gaz
Zuzycie paliwa bedzie rozne dla roznych silnikow?
Czy jazda z mniejsza predkoscia bedzie powodowac mniejsze spalanie? No i co w przypadku, gdy na przyklad w godzine mozna przejechac 30 "pikseli" ale odleglosc miedzy osadami wynosi 15 "pikseli" czy wtedy pojazd zuzyje polowe mniej paliwa?
Co w przypadku gdy samochod bedzie akceptowal dwa rodzaje paliwa, bedzie zuzywal to mniej wydajne najpierw (tak jak jest w przypadku jedzenia)?
Z tego co pamietam jest mozliwosc instalowania dwoch silnikow, jak wtedy bedzie wygladalo zuzycie paliwa? (moze latwiej bedzie wprowadzenie silnika typu C i zamiane wszystkich pojazdow, ktore maja dwa silniki na ten nowy?)
W przypadku braku paliwa samochod bedzie poruszal sie z predkoscia pieszego, wedlug mnie tak byc nie powinno, powinien jechac wolniej, nie szybciej niz wozek drewniany. Inaczej nadal bedzie oplacalne uzywanie samochodu bez paliwa, jako bardzo pojemnej "rikszy". Moze predkosc samochodu bez paliwa powinna byc uzalezniona od ilosci osob? (wiecej pcha
Wiem, ze na te pytania trudno teraz odpowiedziec ale jesli nie padly one w gronie ludzi, ktorzy decyduja o wprowadzeniu zmian to przedstaw je prosze.
Ni Ni Ni Ni!
- Mattan
To znaczy będzie minimalnie zwiększone zużycie biopaliwa oraz zmniejszenie zużycia propanu i alkoholu? Teraz są zapisane następujące proporcje. Benzyna=1:biopaliwo=1:propan=3:alkohol=4.BZR wrote:1. Zużycie wzmiankowanych paliw – bo już teraz trzeba podejmować decyzje biznesowe – co budujemy, co kupujemy, czego robimy zapasy.
Zużycie będzie dość szczegółowo opisane na wiki. W środowisku testowym kombi spalało 17 gram benzyny na godzinę najszybszej jazdy. Myślę, że ta liczba się dużo nie zmieni, natomiast ponownie będzie rozpatrzone spalanie propanu, alkoholu i biopaliw.
Ja jestem za wyjmowaniem jako prewencji przeciw złodziejom.BZR wrote:2. Jak technicznie będzie wyglądało uzupełnienie paliwa – czy będzie jakiś bak do zamontowania w pojeździe, czy też paliwo będzie leciało z butelki w plecaku? To ostatnie rozwiązanie miałoby bardzo ciekawe skutki, bo ograniczyłoby kradzieże pojazdów czy też kręcenie kierownica przez przewożonego więźnia.
Najprawdopodobniej (czyli aktualna wersja) silnik stanie się pojemnikiem, z którego co godzinę będzie pobierane paliwo. Nie jest jeszcze jasna kwestia, czy będzie można z niego również wyjmować paliwo, ale raczej tak (choć ja osobiście jestem przeciwnikiem możliwości oprpóżniania baku)
Jestem za mniejszą prędkością. Proponuję 33% szybkości pieszego.BZR wrote:3. Co będzie jak paliwa zabraknie miedzy lokacjami – pasażerowie uwiezieni na wieki? Czy podróż będzie czymś w rodzaju „projektu” nie będzie można zacząć, jeśli nie włożymy pełnej ilości materiału? Jeżeli tak by było to z kolei trudno byłoby uwzględnić fakt, że czasem w pościgu zawraca się kilkukrotnie bez osiągania punktu końcowego.
Jak skończy się paliwo to pojazd zacznie "jechać" z prędkością pieszego. Nic oprócz tego nie będzie zmienione w projekcie podróży
Nie bądźcie skąpcami. Pełen bak to chyba niewiele w porównaniu z kilkoma latami podróży za darmo bez paliwa.BZR wrote:Jeżeli dobrze pamiętam i nic się nie zmieniło to paliwo ma być wlewane do baku oraz po wprowadzeniu zmiany każdy będzie miał pełen bak co pozwoli mu wrócić.
Tak, chociaż raczej nie pełny bak, żeby nie zapchać cantra ogromną ilością darmowego paliwa, natomiast powinno wystarczyć na powrót.
BZR wrote:Jeszcze gorzej z aktualnymi podróżnikami... moje dwie postacie są w podróży na absolutnym zadupiu. Od biedy zdążą w wyznaczonym czasie do cywilizacji..
Jak nie zdążą wrócić w półtorej miesiąca i z darmowym paliwem, to twój problem. Nie można zatrzymywać całej gry dla jednego gracza.
Ale chyba można dołożyć mu paliwa na indywidualną prośbę?
A tak w ogóle to dzięki za pracę i wprowadzenie tego paliwa.
-
wadko
- Sayuri
-
reve
-
wadko
- BZR
Najprawdopobniej (czyli aktualna wersja) silnik stanie się pojemnikiem, z którego co godzinę będzie pobierane paliwo. Nie jest jeszcze jasna kwestia, czy będzie można z niego również wyjmować paliwo, ale raczej tak (choć ja osobiście jestem przeciwnikiem możliwości orpóżniania baku)
Jednym słowem, Wadko, raczej nie. Może w przypadku motocykli, ale to raczej mało prawdopodobne.
A będzie wprowadzony jakiś nowy silniczek? Z kompresorem albo turbo?
Tak, będą nowe silniki. Ale nie wiadomo jeszcze, czy od razu. Może będą silniki dedykowane do spalania konkretnego rodzaju paliwa i dające w wyniku lepszą efektywność.
W sumie to nie wiem. Zależy, jak to zostanie ustalone. Mimo wszystko, jak ktoś będzie chciał najpierw spalić propan to może przecież wyjąć benzynę i alkohol z baku (silnika).
Jestem ciekawa ile osad już zaczyna kierować wszystkie swoje siły produkcyjne w paliwa, bo dostały znak od niebios.
Dlatego właśnie informujemy z wyprzedzeniem;) Żeby wszyscy mogli w spokoju się przygotować.
Są planowane jakies zmiany w calym procesie produkcji paliw?
Możliwe, że produkcja alkoholu nie będzie wymagała tyle wody.
Na koniec kilka słów o silnikach. W podstawowej wersji, czyli tej jaka będzie pewnie uruchomiona w styczniu, będą tylko standardowe typy silników, takie, jakie znamy teraz. Zamierzamy jednak wprowadzić nowe silniki i możliwość demontażu starych, a także może kluczyk do stacyjki i baku. Te silniki to na przykład benzyna z instalacją na gaz, benzyna z możliwością lana alkoholu (jak w Saabach).
- Jinchuuriki