Notatki =HTML - co i jak?
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Lyon
Notatki =HTML - co i jak?
Mam problem bo niewiem jak stworzyć mape do notatki lub coś wkleić, albo zmienic kolor pisania. Możecie mi udzielić kilku rad jeśli chodzi o pisanie notatek z HTML?
-
Lyonie, proponuję Ci znalezc edytowalna mape w grze, i zobaczyc jak wyglada jej zrodlo.
Kliknij przycisk "edytuj" przy notatce, zeby zobaczyc jak wyglada kod takiej mapy.
W notatkach mozesz uzywac podstawowych znacznikow html, mozesz tez wstawiac obrazki (takze na serwer cantr). Nie mozesz uzywac javascriptu, ani niczego bardziej zaawansowanego.
Jesli potrzebujesz jakichs wiadomosci na temat html - polecam
http://www.kurshtml.boo.pl/
Kliknij przycisk "edytuj" przy notatce, zeby zobaczyc jak wyglada kod takiej mapy.
W notatkach mozesz uzywac podstawowych znacznikow html, mozesz tez wstawiac obrazki (takze na serwer cantr). Nie mozesz uzywac javascriptu, ani niczego bardziej zaawansowanego.
Jesli potrzebujesz jakichs wiadomosci na temat html - polecam
http://www.kurshtml.boo.pl/
- marshall
hmm... to ja jeszcze przy okazji zapytam. Robię sobie notatkę. Składa się ona z tabelki i w kazdej komorce jest część obrazka. Na środku jako tlo jest ustawiony obrazek i jest w niej jeszcze tekst. No i bylem bardzo zadowolony bo pod FF wygadalo to tak jak chcialem. Ale pewnego dnia tak sie zlozylo ze zobaczylem ta notatke w IE i przezylem lekkie: :O nie stosowalem znacznika <br> bo pod FF wystarczal enter. A pod IE mialem ciagly tekst :/ czy to oznacza ze musze pokasowac wszstkie entery i wstawic w ich miejsce <br> czy mozna to zrobic jakos inaczej?
Last edited by marshall on Mon Nov 20, 2006 7:20 pm, edited 1 time in total.
\m/,
-
- Mattan
- Greek
- Programming Dept. Member/Translator-Polish
Nakłoń wszystkich do przerzucenia się na FF
.
A na serio może coś da jak na początku wstawisz "</pre>" a na końcu "<pre>". Jednak ja tam nic nie mogę powiedzieć, bo nie widziałem tej notatki

A na serio może coś da jak na początku wstawisz "</pre>" a na końcu "<pre>". Jednak ja tam nic nie mogę powiedzieć, bo nie widziałem tej notatki

‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
- ushol
- Greek
- Programming Dept. Member/Translator-Polish
Żeby zobaczyć, o co mi chodzi, najlepiej dać "quote". Tam wszystko jest jak powinno. Nie wiem, czy to będzie działać, ale mnie kiedyś rozwiązało problem , gdy było dużo kodu HTML i wyskakiwały podwójne entery, nawet wtedy, gdy nie chciałem.
Wtedy nie będzie trzeba nawet usuwać enterów. Tekst będzie mógł być rodzielany tylko przez <BR>
Wtedy nie będzie trzeba nawet usuwać enterów. Tekst będzie mógł być rodzielany tylko przez <BR>
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
- robin_waw
Prionuje przy tworzeniu takich notek sparawdzac zawesze jak to wyglada w IE i FF bo czesto sa rozbierznosci w interpretacji HTML.
Moze uzyc znacznika wtedy masz tekst tak jak jest napisany.
proponuje piszac takie notki tez zaczynac notke od
Moze uzyc znacznika
Code: Select all
<PRE> ... </PRE>
proponuje piszac takie notki tez zaczynac notke od
</PRE> i konczyc na <PRE>
- Quijo
Można się zmienić tło notatki?
Próbowałem to zmienić poleceniem (body bgcolor="#FFFFFF")(/body)
Tak samo jak próbuje zrobić tło obrazkowe, to wychodzi takie coś.
http://img24.imageshack.us/img24/4629/beztytuuqb.jpg
Ma ktoś jakiś dobry sposób, by to wyglądało tak jak powinno?
Próbowałem to zmienić poleceniem (body bgcolor="#FFFFFF")(/body)
Tak samo jak próbuje zrobić tło obrazkowe, to wychodzi takie coś.
http://img24.imageshack.us/img24/4629/beztytuuqb.jpg
Ma ktoś jakiś dobry sposób, by to wyglądało tak jak powinno?
Last edited by Quijo on Thu Sep 17, 2009 1:17 pm, edited 2 times in total.
http://www.gks-murcki.com
-
Nie można zmieniać tagiem body. Notatka to tylko fragment strony html. Body już jest.
Spróbuj tak:
Spróbuj tak:
<div style="background: #ff0000;">
abc
</div>
- robin_waw
-