Włosianka

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Sopel_1

Włosianka

Postby Sopel_1 » Thu Aug 20, 2009 2:00 pm

Co wy na włosiankę ? ...
Włosianka krawiecka - sztywna tkanina, najczęściej z bawełnianą osnową i wątkiem z końskiego włosia lub żyłki poliamidowej. Stosowana w krawiectwie do usztywniania klap (marynarek, żakietów), kołnierzy, mankietów, przednich części itp. (Źródło Wikipedia)

W Cantrze robiona z zwierzęcych włosów na maszynce do przerabiania włosów (?). Do czego mogła by służyć już napisała Wiki.
Last edited by Sopel_1 on Thu Aug 20, 2009 3:23 pm, edited 1 time in total.
Rusalka

Postby Rusalka » Thu Aug 20, 2009 2:11 pm

No dobra, to który cwaniak mi powie jak to jest po angielsku? :P
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
grzybi

Re: Włosianka

Postby grzybi » Thu Aug 20, 2009 3:11 pm

Sopel_1 wrote:Co wy na włosiankę ? ...
Włosianka - sztywna tkanina, najczęściej z bawełnianą osnową i wątkiem z końskiego włosia lub żyłki poliamidowej. Stosowana w krawiectwie do usztywniania klap (marynarek, żakietów), kołnierzy, mankietów, przednich części itp. (Źródło Wikipedia)

W Cantrze robiona z zwierzęcych włosów na maszynce do przerabiania włosów (?). Do czego mogła by służyć już napisała Wiki.

To ja chyba mam inną wikipedię, bo tam jest o jakimś potoku w Małopolsce (innych artykułów nie widzę)

EDIT: znalazłem już. 'Włosianka krawiecka' a nie 'Włosianka'. Jak cytujesz jakieś źródło, to podawaj je tak, żeby można je później szybko odnaleźć.
Fieger

Postby Fieger » Thu Aug 20, 2009 3:14 pm

Sopel chyba trochę przekombinowałeś...
I have a cunning plan...
grzybi

Postby grzybi » Thu Aug 20, 2009 3:16 pm

Rusałku, znalazłem. haircloth.
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Thu Aug 20, 2009 3:22 pm

Fieger wrote:Sopel chyba trochę przekombinowałeś...

Z czym ?
€e$y

Postby €e$y » Thu Aug 20, 2009 4:33 pm

Oczywiście jestem za - będzie można zrobić włosienicę* pokutną i odgrywać pustelnika, albo brata zakonnego. Gdzieniegdzie zakony stały się w ostatnich czasach bardzo popularne :twisted:

*Włosienica - typ odzienia używanego w niektórych kręgach religijnych na znak pokuty i samoudręczenia, bardzo popularna w średniowieczu. Było ona najprawdopodobniej wytwarzana z sierści koziej, co nadawało jej niezwykle szorstką i nieprzyjemną w dotyku strukturę. Używana w klasztorach aż do 1960 roku.
Cantr dwóch prędkości :)
Za ułatwieniami, bo to zatrzyma nowych, którzy często zniechęcają się trudnościami.
Za kombinatoryką, która urozmaici życie "wyjadaczom" :)
kamil1313

Postby kamil1313 » Thu Aug 20, 2009 6:53 pm

€e$y wrote:Oczywiście jestem za - będzie można zrobić włosienicę* pokutną i odgrywać pustelnika, albo brata zakonnego. Gdzieniegdzie zakony stały się w ostatnich czasach bardzo popularne :twisted:

*Włosienica - typ odzienia używanego w niektórych kręgach religijnych na znak pokuty i samoudręczenia, bardzo popularna w średniowieczu. Było ona najprawdopodobniej wytwarzana z sierści koziej, co nadawało jej niezwykle szorstką i nieprzyjemną w dotyku strukturę. Używana w klasztorach aż do 1960 roku.

Jak habity, to jestem strasznie za! Bo moja postać nie może przyćmiewać sobą blasku Błogosławionej E*****!

Return to “Sugestie”