Dla offtopowców

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Dec 02, 2008 1:27 pm

[spam]_[/end_of_spam]

ke baba?

are you female?

prosie?

down with cars - factory strikes out

[spam]_[/end_of_spam]
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
Miri

Postby Miri » Tue Dec 02, 2008 9:31 pm

Pipok, ja czytałam to jakiś czas temu, w licku jeszcze. I jest to bardziej przerażające o tyle, że w tej chwili nasza cywilizacja, psia jej mać, lezie właśnie w objęcia takiej antyutopii z uporem godnym lepszej sprawy i szerokim uśmiechem skretyniałej z głodu małoletniej modelki.

Czasami się cieszę, że mamy jeszcze na ziemi społeczeństwa przywiązane do innych systemów wartości - ale już nie długo, jeśli USA pod Obamą nie zmieni polityki i nie zacznie ludziom z butami w systemy wchodzić.

BTW kiedy ta książka powstała, była czystym science-fiction... HELIKOPTERY~!! :lol:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Dec 03, 2008 12:48 am

[quote]_[/end_of_quote]

ale tera?

you will be alone on mars
BZR

Postby BZR » Wed Dec 03, 2008 1:17 am

Polecam książkę "Robot" Snerga Wiśniewskiego. Jak się pominie bezczelne teksty o przewadze socjalizmu nad kapitalizmem (biedak tworzył za głębokiej komuny) to można naprawdę dzięki niej wiele przemyśleć.
pipok

Postby pipok » Wed Dec 03, 2008 7:04 am

Dobra książka, warta przeczytania, świetny pomysł i sprawna realizacja. Wybuchła jak supernowa, narobiła rozgłosu, nie ma co. Ale Robot zawiera raczej mało utopijnych-antyutopijnych elementów :) Nie jest o społeczeństwie, o organizacji społeczeństwa, tylko o [autocenzura - ciach! minispoiler].

Jeśli szukać w polskiej fantastyce tego samego okresu (pomijając Lema, oczywiście;)), to późniejsza o jakąś dekadę powieść Zajdla Limes inferior nieźle pokazuje antyutopię typu socjalizmu PRL. (Zbyt nachalne odwzorowanie ówczesnej rzeczywistości politycznej w rozwiązaniu moim zdaniem było zbędne i psuje całość, a zakończenie zawodzi. Niemniej, to bardzo dobra książka). Nie tak radykalną utopię i tak udaną w realizacji głoszonych celów, jak społeczeństwo Nowego wspaniałego świata - u Zajdla wyszły im ciepłe kluchy, ni to, ni owo - ale jednak degenerującą. A przy tym książka Zajdla łatwiej trafia do większości czytelników, jest lżejsza w odbiorze niż wzorowana na wolterowskich powiastkach filozoficznych antyutopia Huxleya czy mroczna, wywołująca tylko narastające przygnębienie antyutopia Orwella. Poczynając od atrakcyjniejszego głównego bohatera ;)
pipok

Postby pipok » Thu Dec 04, 2008 8:10 am

Ciekawe, że w Cantrze się nie pojawiły próby budowy utopijnych, idealnych społeczeństw *skrobie się po głowie* Chyba się nie pojawiły.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Dec 04, 2008 8:52 am

Niektórzy widzą pustą przestrzeń,inni już to czym ją zapełnią.

dawne przysłowie chińskie, Won Wang Guang Dan Wu [???-???]
Gin

Postby Gin » Thu Dec 04, 2008 9:03 am

pipok wrote:Ciekawe, że w Cantrze się nie pojawiły próby budowy utopijnych, idealnych społeczeństw *skrobie się po głowie* Chyba się nie pojawiły.

Ha, a ja zawsze myślałem,że w Cantrze wszystkie społeczeństwa są utopijne :wink: może nie wszystkie idealnie, ale jednak.

A tak na serio, to widziałem już takie społeczeństwa w Cantr i na pewno miały się bardzo dobrze (piszę miały bo teraz nie mam wieści o nich). Mam nadzieję, że nadal się mają.
Last edited by Gin on Thu Dec 04, 2008 9:07 am, edited 1 time in total.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Dec 04, 2008 9:06 am

Ale nikt się jeszcze nigdy nie utopił,za to toporem dostał to i owszem.
pipok

Postby pipok » Thu Dec 04, 2008 11:12 am

Gin wrote:Ha, a ja zawsze myślałem,że w Cantrze wszystkie społeczeństwa są utopijne :wink: może nie wszystkie idealnie, ale jednak.
Chyba jednak nie. Utopia to doskonały ład, idealny ustrój, najlepszy sposób zorganizowania społeczeństwa. Ale w Cantrze to nie społeczeństwa, ale raczej jednostki-postacie są w pewnym sensie nieomal "idealne". Idealne dla pewnych prostych ustrojów społecznych. Większość ludności nie ma żadnych osobistych potrzeb ani ambicji, pracuje "na wspólne dobro" miasta przez wiele lat za garść marchwi dziennie, nie przejawia inicjatywy. Często nawet całymi latami się nie odzywa. Je i pracuje. Ale takie zachowania jednostek nie wynikają z ustroju, tylko z podejścia graczy ("tak wyszło, tą postacią nie będę aktywnie grał, to golem będzie").
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Dec 04, 2008 12:46 pm

[quote]_[/quote]

I am from POLAND ,Land of Free Drones_ Poland is everywhere_

Up with NAZI ,DOWN with FAZI

make her queen of Drones

is there resistance?
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
Quijo

Postby Quijo » Wed Dec 10, 2008 12:39 pm

Image
Wszystkich z okolic Katowic i nie tylko gorąco zapraszam ;)
Echo

Postby Echo » Wed Dec 17, 2008 12:53 pm

Jeszcze nocleg do tego by się przydał i może pod rozwagę by poszło. ;)
Khe

Postby Khe » Wed Dec 17, 2008 3:42 pm

ooo, ja nawet tego nie widzialem :D Widze, ze jest tam napisane, ze zapisy do 15, wiec juz za pozno... choc i tak bym tam nie poszedl ;) Ktos wybiera sie na rynek w Krakowie? ;)
Chimaira_00

Postby Chimaira_00 » Wed Dec 17, 2008 3:59 pm

Pipok wrote:(...)powieść Zajdla Limes inferior nieźle pokazuje antyutopię typu socjalizmu PRL.(...)

Nie mówiąc o tym, że my z kumplem na pisanie cudzych prac magisterskich do dzisiaj mówimy "lifting". ;)
Ja polecam gorąco "Dokąd jedzie ten tramwaj" - o ile dobrze pamiętam tytuł, dawno już czytałem. Zbiór opowiadań z czego tytułowe po prostu wyrywa nogi z tyłka. I jest cholernie aktualne zważywszy na czasy.

mroczna, wywołująca tylko narastające przygnębienie antyutopia Orwella.

Rozumiem że komuś może się nie podobać. Ja kocham. ;)
It doesn't think. It doesn't feel.
It doesn't laugh or cry.
All it does from dusk till dawn
Is make the soldiers die.

---
gg - 9243805

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”