Nowy system broni/walki

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Jinchuuriki

Postby Jinchuuriki » Sun Oct 05, 2008 10:09 am

Ja się nie zgadzam na takie zmiany

w.w.g.d.w wrote:Nie wiedzieć czemu zmiany w walce są najgorzej przyjmowane przez ogół.

Bo tak jak jest, jest najlepiej :D
"Freedom is only a hallucination"
cald dashew

Postby cald dashew » Sun Oct 05, 2008 11:16 pm

eeeee... nie podoba mnie się.
Image
Image
Image
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Oct 07, 2008 5:22 pm

To może tak:

1. System aktualny:
Image

2. System proponowany:
Image

To który fajniejszy?
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
michal

Postby michal » Tue Oct 07, 2008 6:09 pm

Image
:P
Pyroman

Postby Pyroman » Tue Oct 07, 2008 7:14 pm

z tych obrazków wynika, że najlepszy jest system proponowany przez Michala :P wyciąganie i chowanie broni to skrajna głupota i niepotrzebne grzebanie i bawienie się skryptami przez programistów.. a tylko taki mały smaczek w odgrywaniu postaci, ale za to możliwość odpowiedzenia na atak to moim zdaniem jest czymś godnym uwagi i tylko to .. Wyobraźmy sobie jak ktoś zapada w 10 dniową śpiączkę, bo gracz ma jakieś np problemy w świecie rzeczywistym, jakiś typ chce go zabić, wtedy odpowiedź na atak była by wskazana.. i ważne by można było wybrać samemu w ustawieniach postaci czy ma odpowiadać na atak czy też nie.. bo np mogą być to tylko szkolenia walki w danej osadzie, inną ważną moim zdaniem opcją powinno być autoleczenie w przypadku otrzymania ran (za pomocą leczniczego jedzenia) też coś przydatnego i również powinno być możliwe wybieranie w ustawieniach czy postać powinna się automatycznie leczyć, czy też nie.
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Oct 07, 2008 9:05 pm

noszenie broni cały czas w rękach też jest nienaturalne. Ja nie widzę w tym wiele problemów z implementacją. Przecież wystarczy zmodyfikować tabele i wstawić parę linijek kodu. Kwestia dnia roboty i trzech dni wyłączonego serwera z powodu błędów :)
A z tą automatyzacją Pyroman to trochę dostaniesz cięgów od innych forumowiczów :)
Co do jedzenia to jestem przeciwny automatyzacji nawet takiej jaka jest obecnie. Każdy powinien sam móc jeść kiedy chce i ile chce i dzięki temu przez 10 dni mógłby nie jeść. No i można by było w końcu sensowne uczty robić a nie że każdy udaje że coś tam je bo każdy wie że i tak je raz dziennie o tej samej porze zgodnie z kolejnością żywności w inwentarzu - paskudne automatyczne nieklimatyczne rozwiązanie.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Tue Oct 07, 2008 9:46 pm

lacki2000 wrote:Co do jedzenia to jestem przeciwny automatyzacji nawet takiej jaka jest obecnie. Każdy powinien sam móc jeść kiedy chce i ile chce i dzięki temu przez 10 dni mógłby nie jeść.

Czyli postać zje sobie kilka kilo ziemniaków i jest spokój na jakiś czas,ewentualnie może zapaść w sen na kilka tygodni?
Absurd.
Ja w zasadzie nie mam nic przeciwko zjadaniu leczniczej żywności tak samo jak zjada się zwykłą,tylko żeby był wyłącznik tej opcji.
W przypadku normalnej żywności tez co by lacki mógł lepiej udawać uczty. :P
W sytuacji ekstremalnej takiej jak sporo % głodu powinna postać zignorować ustawienia grożące jej śmiercią (jeśli gracz chce zagłodzić ją będzie musiał po staremu odłożyć jedzenie na ziemię,no chyba że ta automatycznie sobie podniesie,wówczas zamykamy ją na klucz a jedzenie i klucz wypychamy na zewnątrz,wtedy oczywiście bez naszej wiedzy wyłamie zamek i wyruszy na poszukiwanie jedzenia... :D ).
W automatyzacji lub jej braku widze tylko jeden problem główny:nie można przewidzieć wszystkiego,automatyzacja jest fajna ale równie dobrze możemy mieć mylne przeświadczenie o nietykalności naszej postaci,zostawić ją na jakiś czas samopas i rozczarowac się po zaglądnięciu na konto ponieważ automatyczne ustawienia tylko pogorszyły sytuacje w której się znalazła.
Lepiej zaglądac osobiście częściej i samemu reagować choć nie gwarantuje to w 100% sukcesu.
Fieger

Postby Fieger » Wed Oct 08, 2008 8:12 am

automatyzacja? do bani? to ja jeszcze poproszę o kolejkę rozkazów,

po rozbiciu hematytu wejdź do magazynu, zabierz węgiel, wapień i co tam jeszcze potrzebne i ustaw projekt wytopu żelaza na x dni...

nonsens...jedzenie automatyczne jest wymogiem, żeby nie przywiązywać gracza do gry...możesz przez jeden dzień nie zaglądać do cantra i jeżeli twoje postacie żyją w miarę przyjaznych okolicach to nic im się nie stanie.

Ale jedzenie automatyczne leków to już przesada. Teraz żeby przeżyć postacią w jakiejś dżungli musisz np wybudować sobie szałaś, żeby mieć gdzie się schować przed zwierzętami. A z automatyzacją będzie po prostu stado niezniszczalnych worków do tratowania przez słonie. Pakujesz to plecaka postaci 7,5 kilo jedzenia, 7.5 kilo leków i samemu wyjeżdżasz na wakacje? po powrocie i tak okazuje się, że był o jeden słoń za dużo. To będzie oznaczało też dłuższą agonię golemów i śpiochów...bo jakaś dobra dusza poda im leki...nie wspominając o spłyceniu "fabuły". Taka groźba ze strony dzikich bestii dodaje trochę dramatyzmu.
I have a cunning plan...
Verri

Postby Verri » Wed Oct 08, 2008 12:27 pm

Nie róbmy w Cantrze botów do automatycznego leczenia się programowania czynności, odpowiedzi, bo wtedy gra sens straci.
BZR

Postby BZR » Mon Oct 20, 2008 9:32 pm

nonsens...jedzenie automatyczne jest wymogiem, żeby nie przywiązywać gracza do gry...możesz przez jeden dzień nie zaglądać do cantra i jeżeli twoje postacie żyją w miarę przyjaznych okolicach to nic im się nie stanie.

Jest to znakomity argument za drobną modyfikacją systemu walki.. mianowicie powinna być prosta opcja - automatyczna obrona.

Jeśli jest zaznaczona - w przypadku otrzymania ciosu lub próby przeciągania postać zadaje oprawcy cios z siłą 100%. Jeśli następna osoba zaatakuje naszą postać to już nie dostanie ciosu - coś jak w Heroes of Might and Magic. tzn postać może zadać tylko jeden automatyczny cios obronny dzennie.

Jeśli jest odznaczona - po staremu.

I nie muszę co 20 minut logować się do Cantra żeby moje postacie były bezpieczne. (bezpieczniejsze).

No i system ten trochę zmniejszyłby znaczenie klucza i zamka jako głównego systemu obronnego (wyjdź -> zadaj wszystkim ciosy -> wyjdź)
Besteer

Postby Besteer » Mon Oct 20, 2008 9:57 pm

Automatycznemu oddawaniu mówię stanowcze nie! (już i tak bycie złym jest za trudne)
michal

Postby michal » Tue Oct 21, 2008 2:37 pm

Besteer wrote:już i tak bycie złym jest za trudne

Avx wrote:grać złą postacią jest BARDZO łatwo.

Leming wrote:Oni (piraci) naprawdę w tej chwili mają już dość łatwo.

Miri wrote:Piraci mają łatwo, bardzo łatwo...

Wszystko jest względne ;] Według mnie nie chodzi o to, czy bycie 'złym' jest łatwe czy trudne, a o to, że ze względu na mechanikę, a nie system społeczny stworzony w grze, trudniej jest być 'złym' niż 'dobrym'.

Albo na odwrót ;]
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Tue Oct 21, 2008 7:39 pm

Jeśli to takie łatwe (bycie "złym") to czemu wszystkie moje postacie o dosyć elastycznym podejściu do sumienia zostały zatłuczone oprócz jednej czy dwóch które doznały ataku serca?
Laura_

Postby Laura_ » Tue Oct 21, 2008 8:24 pm

zle postaci maja przerabane. i to nie przez mechanike gry, ale przez wiedze ooc. i tego sie chyba nie przeskoczy, bo nawet gdybysmy mieli po jednej postaci jak to postuluje lacki, to zawsze zostaje jeszcze forum, irc i spotkania w realu. rzeklam :-)
lacki2000

Postby lacki2000 » Wed Oct 22, 2008 12:05 am

w.w.g.d.w wrote:Jeśli to takie łatwe (bycie "złym") to czemu wszystkie moje postacie o dosyć elastycznym podejściu do sumienia zostały zatłuczone oprócz jednej czy dwóch które doznały ataku serca?
a jak to jest z bilansem? czy te złe postacie nie zabrały ze sobą na tamten świat jakichś dobrych postaci?

Laura_ wrote:zle postaci maja przerabane. i to nie przez mechanike gry, ale przez wiedze ooc. i tego sie chyba nie przeskoczy, bo nawet gdybysmy mieli po jednej postaci jak to postuluje lacki, to zawsze zostaje jeszcze forum, irc i spotkania w realu. rzeklam

a ja zawsze byłem odmiennego zdania - że, złe postaci częściej wykorzystują wiedzę OOC (statystycznie zawsze się znajdzie gracz który chce osiągać cele postaci za wszelką cenę). Oczywiście jest to trudno mierzalne przynajmniej przez takich niskopoziomowych graczy jak ja.
A wracając do tematu ja niekoniecznie chcę żeby było bezpieczniej lecz naturalniej - obrona oraz oddawanie ciosów to jest proces automatyczny, jak nie wierzycie zaczepcie kogokolwiek na ulicy klepiąc go energicznie z plaskacza gdzie popadnie :)

Return to “Sugestie”