Leming wrote:lacki2000 wrote:jeśli mógłbym zabić wszystkie postacie, które noszą sandały to bym tego nie zrobił.
A czy jest jakiś sposób na delikatne wyjaśnienie w grze, że to, co pisze, to jednak przesada? Przecież moja postać nie zapyta jego postaci, czy jego postać ma na czole mały ekranik, na którym się wyświetla, o czym akurat myśli. Moja postać nie wie, co to ekraniki.
Jest. Po setnej takiej wypowiedzi napisałabym OOC: czy twoja postać ma na czole mały ekranik, na którym się wyświetla, o czym akurat myśli?
I dodałabym, że jeśli tak, to to wielce niesprawiedliwe (czy jak powiedziałby postać, której nigdy bym nie zabiła: wiele niesprawiedliwe

" *widać, że jest zły i że myśli, jak go zabić* "
To jest genialne

Myślę, że też czasami folguję sobie z gwiazdkami- a przyznaję to teraz ze wstydem. Zdarzało się, że napisałam w * * coś głupiego, ale nie mogłam cofnąć.
No, ale nie oszukujmy się- wypowiedź postaci, nawet tej, której język jest bardzo plastyczny, musi czasami zostać podparta gwiazdkami. Dobrze, jeśli gwiazdki są używane do opisów czynności- np. oddala się w stronę ... ; podchodzi do... ; przysiada obok... Czy do dookreślania, np. *chichocze cicho i przenikliwie*; *patrzy podejrzliwie*; *zagryza wargi*. Śmiesznie byłoby przeczytać:
-Nie denerwuj mnie, aż musiałam wargi przygryźć, taka jestem wściekła!