Postby Besteer » Sat Sep 22, 2007 11:24 pm
Przed chwilą wpadłem na takie coś:
Ileż to razy w wielu osadach, po długich staraniach, wieloletnim kompletowaniu narzędzi i surowców oraz szukaniu specjalistycznych części w końcu udawało się zbudować upragnione radio? Ile razy potem, gdy upragniony radioodbiornik stał już w warsztacie, nagle okazywało się, że nie ma komu wysłuchiwać komunikatów? Najczęściej jest ktoś oddelegowywany na siłę, bo nikomu nie chce siedzieć się w czterech ścianach, gdy na zewnątrz tyle się dzieje...
I tu wkrada się mój pomysł: magnetofon!
Byłoby to urządzenie zdolne do zapisu wiadomości z radioodbiorników znajdujących się w danym budynku. Żeby nie było bałaganu z wiadomościami sprzed lat, proponuję, by mieścił on jedynie 10 ostatnich komunikatów radiowych. Wszystkie naraz byłyby odtwarzane głośno w danym pomieszczeniu po użyciu specjalnej funkcji w magnetofonie, tam też szłoby włączyć/wyłączyć nagrywanie. Mając magnetofon (nieco droższy od radioodbiornika, ale nie do przesady), uniknęłoby się problemów z "dyżurami" przy radiu. Wystarczyłoby wpaść raz na dzień, odsłuchać komunikatów i wyjść. Myślę, że w wielu osadach ułatwiłoby to życie mieszkańcom.
A co Wy na to?