Ekonomia (np. pieniadz) w Cantr - moje uwagi

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Eresan

Postby Eresan » Sun Aug 12, 2007 6:23 pm

Dlaczego Magu?

To są tylko teoretyczne rozważania nad ceną surowców i ceną , którA mogłaby zmienić instytucja Państwa i "urząd" (?) mennicy, biorąc pod uwagę warunki Cantra. To nie jest NNZ jak byś na to nie patrzył. Poza tym, jeśli mogę to w tym temacie powiedzieć, NNZ jest w tedy gdy przekazujesz wiedzę między graczem a postacią a nie pomiędzy graczami... :)

PS. Uwielbiam z Tobą na ten temat rozmawiać :D
PPS. Bo myślę iż to właśnie masz na myśli...?
Mars

Postby Mars » Sun Aug 12, 2007 6:32 pm

Ustalanie przelicznikow poza gra wykracza jednak poza dozwolona dyskusje. Ja rowniez jestem przeciwko, i prosze tutaj wylacznie o teoretyzowanie i filozofowanie, a nie praktyzowanie.
Pyroman

Postby Pyroman » Sun Aug 12, 2007 6:35 pm

przepraszam, ale pragnę zauważyć, że przeliczniki stosują mniej doświadczeni graczę i posiadający małą wiedze o grzę. Więc nie są one w żaden sposób wyznacznikami
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Sun Aug 12, 2007 6:57 pm

Tutaj chodzi o sam fakt o tym że mówimy o monetach i warunkach ich wprowadzania, co winno mieć miejsce tylko i wyłącznie w grze. Jakiekolwiek dywagacje poza nią naruszają NZ. Kto tego nie rozumie, nie rozumie NZ.

Eresan, a ja nienawidzę dyskutować z Tobą na temat NZ.
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
Eresan

Postby Eresan » Sun Aug 12, 2007 7:32 pm

CzerwonyMag wrote:Tutaj chodzi o sam fakt o tym że mówimy o monetach i warunkach ich wprowadzania, co winno mieć miejsce tylko i wyłącznie w grze. Jakiekolwiek dywagacje poza nią naruszają NZ. Kto tego nie rozumie, nie rozumie NZ.

W takim razie dlaczego rozmawiamy o jedzeniu, o chorobach z Cantr i jak działają, kto jaką broń lubi, o tym jak się kto ubiera, o zmarłych, o geografii, o tym kto gdzie komu zaginął itp, itd, etc.? :)

[/quote]Eresan, a ja nienawidzę dyskutować z Tobą na temat NZ.[/quote]

wiem... :D

PS. Zabronić kontaktów między graczami - zerwać znajomości, zlikwidować zjazdy, zamknąć forum, odłączyć się od internetu! Wchodzić tylko na czas gry w Cantr i to pod warunkiem nie uruchamiania żadnych innych programów! Zabronić wychodzenia z domu ani otwierania drzwi! (a nóż to jakiś Cantrowicz?) :P:D:D

Pozdrawiam
Last edited by Eresan on Sun Aug 12, 2007 7:35 pm, edited 1 time in total.
Danio

Postby Danio » Sun Aug 12, 2007 7:33 pm

Pyroman wrote:By nadać wartość monecie potrzeba by była takiego państwa, które podyktowało by stawki początkowe.. np skupywało wydobyte surowce po określonym cenniku dopiero od tego momentu ludzie mogli by dostrzec ile warta jest moneta, problemem będzie wtedy nie surowiec tylko to ile będzie warta moneta z innego państwa o tym samym nominale i daje aż 75% szans, że mniej o wiele mniej o ile wogóle ją zaakceptują.

Swięta racja. Zeby ktokolwiek chciał używać monet musi najpierw mieć pewność, że cokolwiek za nie kupi. Dlatego najpierw potrzeba dobrze rozwiniętych państw, które zadbają o monety i ich wartość. Na to jednak w realiach Cantra za wcześnie.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sun Aug 12, 2007 9:22 pm

Na nic nie jest za wcześnie. Mówiłem już, że w Cantrze było takie państwo :wink: . Można było kupić różne towary od jedzenia po motocykle. Problemem była nieporęczność monet, gdyż każda była osobna, i to jest największą przeszkodą w ich wprowadzeniu.

A poza tym były już conajmniej 2 podobne tematy i jestem za kolejnym zamknięciem, jak już wspominałem razem z innymi. Takie rozmowy powiny być prowadzone w grze!
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
Robaczek

Postby Robaczek » Sun Aug 12, 2007 9:32 pm

OktawiaN :) wrote:A poza tym były już conajmniej 2 podobne tematy i jestem za kolejnym zamknięciem, jak już wspominałem razem z innymi. Takie rozmowy powiny być prowadzone w grze!

Ok, ten temat możemy zamknąć i na temat praktycznej implementacji monet rozmawiać w grze. Ale można by podyskutować na temat właśnie grupowania monet, ponieważ zgadzam się, ze to jest główna przeszkoda do ich używania.
Nie da się zrobić, żeby monety były razem? Na przykład ryż jest w gramach, a monety mogłyby być w sztukach. Na takiej samej zasadzie i z takim samym mechanizmem podawania. I problem rozwiązany. :)
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Sun Aug 12, 2007 9:40 pm

You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Sun Aug 12, 2007 9:42 pm

Grupowanie monet jest w zaimplementowanych sugestiach.
Temat zamykam. Skargi i zażalenia słać na priv lub do innych członków PD.
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image

Return to “Ogólne dyskusje”