Przy takich odpowiedziach na powyższe pytania (chociaż ja sam nie zgadzam się się z tym do końca) faktycznie masz w większości rację.
Ja, biorąc pod uwagę to o czym była rozmowa (dotyczyła rozróżnienia 2 osób o tym samym imieniu) wziąłem pod uwagę wszelkie człony określające osobę, nie zawsze "powtarzalne" w danym rodzie/rodzinie/plemieniu.
Nadal jednak przypominam że już na przykład za czasów pierwszych piastów były takie właśnie rody: Topory, Łabędzie, Sławnikowice itp. Lecz znów, mimo iż owe "nazwy" przynależne były rodowi, to brały się od symboli, zawołań bojowych miejsca głównej osady rodu itp. Podobnie ma się kwestia normanów, celtów i innych plemion. Często tez przydomek był zaczątkiem do późniejszego nazwiska.
Ale powtarzam - jeżeli przyjąć za prawdziwe Twoje odpowiedzi na te 3 pytania to w większości masz moim zdaniem rację.
Przyjęliśmy inną interpretacje słowa Nazwisko. Ja chciałem to uogólnić na wszelkie rodzaje rozróżnienia poza imieniem Ty jak widzę w bardziej wąskim zakresie. Oczywiście Twoja interpretacja jest dokładna, moja (co zaznaczałem prawie w każdym poście) dotyczyła bardziej tematu dyskusji niż konkretnego znaczenia semantycznego.
PS. Znowu wyszło, iż ludzie nie kłócą się o konkretne rzeczy ale przede wszystkim o znaczenie niektórych słów w danym kontekście

Pozdrawiam.