Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Gap

Postby Gap » Mon Jul 16, 2007 7:17 am

Danio wrote: Oprócz tego proponuję blokadę steru na statkach (do wmontowania), oraz włączanie samochodu poprzez kluczyk. Często Cantryjczycy boją się pozwolić komuś wejść na statek, bo zbyt łatwo go ukraść - teraz to może nie jest takie ważne, ale jak rozwinie się transport (zwłaszcza wodny) to lepiej by było gdyby kapitan mógłby sobie spokojnie wyjść ze statku nie bojąc się, że któryś z pasażerów sobie najnormalniej odpłynie.

Dokładnie tak. Prowadzić pojazd powinna tylko osoba z kluczykiem.
gawi

Postby gawi » Mon Jul 16, 2007 7:50 am

Gap wrote:
Danio wrote: Oprócz tego proponuję blokadę steru na statkach (do wmontowania), oraz włączanie samochodu poprzez kluczyk. Często Cantryjczycy boją się pozwolić komuś wejść na statek, bo zbyt łatwo go ukraść - teraz to może nie jest takie ważne, ale jak rozwinie się transport (zwłaszcza wodny) to lepiej by było gdyby kapitan mógłby sobie spokojnie wyjść ze statku nie bojąc się, że któryś z pasażerów sobie najnormalniej odpłynie.

Dokładnie tak. Prowadzić pojazd powinna tylko osoba z kluczykiem.

hmmm ze względu na fakt iż często gracze przysypiają a nawet zapadają w śpiączki.. to nie jest moim zdaniem zbyt dobrym pomysłem fakt mozliwosci prowadzenia pojazdu tylko przez posiadacza klucza.
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl
Danio

Postby Danio » Mon Jul 16, 2007 8:29 am

Tyle, że blokada steru będzie do wmontowania. Znaczy to, że jak ktoś jej nie chce to nie musi.
Mars

Postby Mars » Mon Jul 16, 2007 8:57 am

gawi wrote:hmmm ze względu na fakt iż często gracze przysypiają a nawet zapadają w śpiączki.. to nie jest moim zdaniem zbyt dobrym pomysłem fakt mozliwosci prowadzenia pojazdu tylko przez posiadacza klucza.

Cos za cos.

Blokada steru? Duzo komplikacji, ale jesli ProgD ma wystarczajaco duzo czasu, czemu nie.
Danio

Postby Danio » Mon Jul 16, 2007 9:30 am

Co do prowadzenia samochodu - mam na myśli tylko jego włączanie. Po włączeniu prowadzić może każdy. Blokady powinny też być łatwiejsze do rozmontowania - powiedzmy, że potrzeba będzie śrubokrętu.
Mars

Postby Mars » Mon Jul 16, 2007 10:12 am

Daniu, ten pomysl ma za duzo komplikacji. Blokada steru, niszczenie blokady, uruchamianie pojazdu na klucze.. przyjmijmy, ze jest dobrze tak, jak jest teraz. Zamkniesz swoj pojazd, a nikt go nie ukradnie.
Danio

Postby Danio » Mon Jul 16, 2007 10:53 am

W sumie to muszę się z tobą zgodzić. Niech złodzieje odetchną z ulgą! :wink:
Danio

Postby Danio » Mon Jul 16, 2007 5:15 pm

Hmm... przypomniało mi się o zjawiskach pogodowych. Anglicy omawiali już ten problem? Odgrywanie jak odgrywanie, ale odgrywać pogodę to trochę głupio. Jak dla mnie powinny być w zakładce "miejsce" podane informacje takie jak: pogoda, pora roku (w sumie nie ma pór roku w Cantr, ale byłoby ciekawie) i pora dnia (czasami nie wiem kiedy jest noc i dzień, więc odgrywam porę dnia w realu). Wystarczy jedno słowo, resztę odgrywają postacie.
Mars

Postby Mars » Mon Jul 16, 2007 6:41 pm

Danio wrote:Hmm... przypomniało mi się o zjawiskach pogodowych. Anglicy omawiali już ten problem? Odgrywanie jak odgrywanie, ale odgrywać pogodę to trochę głupio. Jak dla mnie powinny być w zakładce "miejsce" podane informacje takie jak: pogoda, pora roku (w sumie nie ma pór roku w Cantr, ale byłoby ciekawie) i pora dnia (czasami nie wiem kiedy jest noc i dzień, więc odgrywam porę dnia w realu). Wystarczy jedno słowo, resztę odgrywają postacie.

Pytanie: na co ma wplywac pogoda? Czy tylko i wylacznie sluzyc ma samemu RP?
Danio

Postby Danio » Mon Jul 16, 2007 7:14 pm

Mars wrote:
Danio wrote:Hmm... przypomniało mi się o zjawiskach pogodowych. Anglicy omawiali już ten problem? Odgrywanie jak odgrywanie, ale odgrywać pogodę to trochę głupio. Jak dla mnie powinny być w zakładce "miejsce" podane informacje takie jak: pogoda, pora roku (w sumie nie ma pór roku w Cantr, ale byłoby ciekawie) i pora dnia (czasami nie wiem kiedy jest noc i dzień, więc odgrywam porę dnia w realu). Wystarczy jedno słowo, resztę odgrywają postacie.

Pytanie: na co ma wplywac pogoda? Czy tylko i wylacznie sluzyc ma samemu RP?

Samemu RP. Chociaż nie miałbym nic przeciwko innym zastosowaniom.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Mon Jul 16, 2007 7:45 pm

Z porą dnia bym nie przesadzał, większość, ba, chyba wszyscy odgrywają noc i dzień analogicznie do pory dnia za oknem i jest dobrze.
Co do pogody natomiast się zgodzę, zdaje się mi nawet, że jest w zaakceptowanych, ale zainteresowani niech sami lepiej sprawdza, bo 'zdaje mi się' jak już pisałem.
Image
Mars

Postby Mars » Mon Jul 16, 2007 8:10 pm

Averus Wolfmaster wrote:Z porą dnia bym nie przesadzał, większość, ba, chyba wszyscy odgrywają noc i dzień analogicznie do pory dnia za oknem i jest dobrze.

Bedzie problem z pora dnia, przy strefie angielskiej - Anglicy, Amerykanie, Australijczycy, RPAnczycy... wszyscy maja inna strefe czasowa. Jesli juz, to wybrac strefe czaowa wedlug "linii zmiany daty". Ale, czy to jest potrzebne?
Danio

Postby Danio » Wed Jul 18, 2007 2:36 pm

Racja, jeszcze przypłyną z innych stref i nie wiadomo która pora dnia. Dlatego należy także wprowadzić porę dnia. Bez większych utrudnień - noc i dzień dla całego świata Cantr. Z pogodą podobnie, ale lepiej żeby była inna w zależności od miejsca.
robin_waw

Postby robin_waw » Wed Jul 18, 2007 2:58 pm

Obawiam się że wprowadzenie pogody spowoduje powrót lagów, zbyt obciąży serwer tak jak było to z wędrówkami zwierząt.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Wed Jul 18, 2007 4:01 pm

Zdaje się, że ktoś przespał lekcje geografii? Strefy czasowe w świecie Cantr tez raczej istnieją. Niezależnie od tego czy jest w kształcie dysku, donata czy kuli. Więc Anglicy ktorzy przypłyną do nas (chociaż z nimi i różnicą 1 godziny nie ma raczej większego problemu) muszą się zatroszczyć o poznanie godziny na naszych wyspach. (chociaż co z wyspami neutralnymi...?).
Niemniej jednak sądzę, że z porą dnia dobrze jest jak jest. Zbędne są jakieś kombinacje, dysputy o tym czy godzina powinna być taka czy siaka, można to zostawić wyobraźni.
Image

Return to “Sugestie”