Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

in vitro...

Postby in vitro... » Sat Jun 30, 2007 8:03 pm

czubki...
Mattan

Postby Mattan » Sat Jun 30, 2007 8:17 pm

:roll: Co za czubki? Może warto wprowadzić do gry. :shock:
Arucard

Postby Arucard » Sat Jun 30, 2007 8:44 pm

Hmmm......skoro przepchneli reczniki......STRINGI!! :twisted:
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
lacki2000

Postby lacki2000 » Mon Jul 02, 2007 3:43 pm

Skoro powszechnie stosuje się opis emocji w gwiazdkach to czy w ramach czytelności wypowiedzi możnaby wprowadzić systemowe formatowanie tychże gwiazdkowych emotów, np na kursywę i lekko inny kolor, np:

Zamiast:
Ryszard mówi: "*wyciąga ręce w błagalnym geście* Da ktoś trochę jedzenia, skromne jedwabne ubranie, jakiś niewielki kamienny zameczek, skromny no i może jeden niepotrzeby statek *patrzy wzrokiem rozmiękczającym nawet kamień na zębach piratów*"

Byłoby:
Ryszard mówi: "wyciąga ręce w błagalnym geście Da ktoś trochę jedzenia, skromne jedwabne ubranie, jakiś niewielki kamienny zameczek, skromny no i może jeden niepotrzeby statek patrzy wzrokiem rozmiękczającym nawet kamień na zębach piratów "

Oczywiście gracz wpisuje gwiazdki po staremu a system odpowiednio przetwarza. Dla mnie czytelniej (oczywiście zamiast tego ciemnoniebieskiego koloru w Cantrze można np zastosować jasnoszarozielony).

lacki2000

p.s. A przypominam że wciąz uwazam że za dużo jest niepotrzebnych tekstów w komunikatach, np. "Widzisz jak" z czym wszyscy się zgadzają i też chcą by było czytelniej ;)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Danio

Postby Danio » Mon Jul 02, 2007 3:46 pm

Z tego co wiem kiedyś było formatowanie, dzięki któremu mogłeś kolorować tekst jak chcesz (łącznie z imionami), ale już tego nie ma.
lacki2000

Postby lacki2000 » Mon Jul 02, 2007 3:57 pm

Danio wrote:Z tego co wiem kiedyś było formatowanie, dzięki któremu mogłeś kolorować tekst jak chcesz (łącznie z imionami), ale już tego nie ma.
Wg mnie dowolne formatowanie to przegięcie w drugą stronę bo teskt staje się przez to nieczytelny bardziej niż tekst jednolity.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Danio

Postby Danio » Mon Jul 02, 2007 5:02 pm

Lacki2000 wrote:Wg mnie dowolne formatowanie to przegięcie w drugą stronę bo teskt staje się przez to nieczytelny bardziej niż tekst jednolity.

Raczej wątpię by kogokolwiek interesowały takie przegięcia, bo ciągłe wpuszczanie znaczników gdzie się da może być irytujące. Poza tym mogłeś dowolnie kolorować imiona, np. czerwonym kolorem kolorowałbyś wszystkich znajomych dwudziestolatków i już byś wiedział, że postać x ma ten przedział wiekowy.

Ale ja z innej beczki. Zeby wam przybliżyć mój pomysł (już o nim mówiłem, ale nie spotkał się z sympatią) opowiem krótką historię (nieprawdziwą):

Postać x wybudowała gmach w mieście Nie-Wiadomo-Jakim i chciało do niego wejść. Już nacisnęła drewnianą klamkę, a jego przyjaciel y powiedział "ładną klamkę wykonałeś. Z czego to? Z żelaza?". X wyjaśnił y jego błąd i wszedł do budynku chwaląc kamienne ściany mimo zapewnień Y, że "takie ściany łatwo się palą. Takie już jest drewno". Potem z zajrzał do budynku i krzyknął, że z tą marmurową klamką coś jest nie tak przez co miał trudności z otworzeniem drzwi z drewna sosnowego. Iksowi nie udało się naprawić defektu i wkurzył się, bo szukał całą noc drewna bukowego na te drzwi...

Mój pomysł polega na wprowadzeniu wyglądu budynków. Wiem, że RP może wszystko, ale gwiazdkowe opisywanie budynków prowadzi do wielu nieporozumień. Chociaż nie ma problemu by gracz y wyobraził sobie klamkę z żelaza, to jednak powinien napisać o niej jako klamce z drewna (x wybudował budynek). Nie przesadzajmy z wyobraźnią, bo jest jeszcze zdrowy rozsądek! Mój pomysł polega na tym, że każdy budynek będzie posiadał dodatkową opcję działająca podobnie do wyglądu postaci. Nie wiem jak wielką trudność stanowi to dla programistów, ale skoro postacie mają widoczne ubrania, to u budynków też można to zrobić. Po kliknięciu na opcję wyglądu mamy coś w stylu wyglądu postaci: widzisz gmach. Później w formie punktów będą wyliczane cechy danego budynku (jego dach jest wykonany z luźno ułożonych desek drewnianych). Każdy budynek będzie posiadał zbiór podstawowych cech zależny od rodzaju budynku. Przy każdym opisie znajdzie się opcja zmiany takiego dachu, drzwi etc. zaś zmiana będzie oczywiście projektem wymagającym określonej ilości surowców, lub narzędzi. Oprócz podstawowych cech wyglądu można także dla smaczku wprowadzić np. możliwość przybijania notatek. Miło by było zobaczyć restaurację, do której drzwi jest przybity cennik zamiast czytać go leżącego na ziemi. Plusy takich rozwiązań są oczywiste: urealnienie opisów budynków, brak wywyższających opisów (prosty budynek z kamienia będzie zwykłym budynkiem z kamienia, a nie monumentalną budowlą górującą nad całym miastem), ocena budynków (można je porównywać do siebie) i lepsze warunki dla pracy architekta (nie samych budowniczych).
Arucard

Postby Arucard » Mon Jul 02, 2007 5:11 pm

Ten pomysl z wygladem budynkow bardzo mi sie podoba....rejony wreszcie beda sie roznic w jakims stopniu architektura :D

Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
Shaunri

Postby Shaunri » Mon Jul 02, 2007 5:17 pm

Pomysł - jak wiele innych - bardzo dobry, ale wymaga radykalnych zmian w systemie tworzenia budynków przez co jest - bądź co bądź - nietrafiony.
Danio

Postby Danio » Mon Jul 02, 2007 5:27 pm

Shaunri wrote:Pomysł - jak wiele innych - bardzo dobry, ale wymaga radykalnych zmian w systemie tworzenia budynków przez co jest - bądź co bądź - nietrafiony.

Mylisz się. System tworzenia budynków zostawimy takim jakim jest. Znaczy się, tworzysz budynek (np. chatkę) i ma ona jakieś gotowy wygląd ,który można zmieniać, bądź jakiś tekst jak u człowieka (nie ma w sobie nic godnego uwagi). To zależy od departamentów.
Shaunri

Postby Shaunri » Mon Jul 02, 2007 7:05 pm

Oczywiście, ale wtedy o "rejony wreszcie beda sie roznic w jakims stopniu architektura" nie ma mowy - Bo to w końcu byłoby tylko kilka więcej linijek tekstu.
in vitro...

Postby in vitro... » Mon Jul 02, 2007 8:07 pm

wydziwiacie. Środki pozwalające zróżnicować budynki są już dostępne w grze.
Shaunri

Postby Shaunri » Mon Jul 02, 2007 8:11 pm

Takie wydziwianie uprzyjemnia grę : )
Danio

Postby Danio » Mon Jul 02, 2007 8:21 pm

Shaunri wrote:Oczywiście, ale wtedy o "rejony wreszcie beda sie roznic w jakims stopniu architektura" nie ma mowy - Bo to w końcu byłoby tylko kilka więcej linijek tekstu.

Jak nie, jak tak. Jak narazie budynki to tylko nazwy z zamkami, w których można przechowywać surowce. A tak mogą robić dowolny dach, dowolne drzwi, dowolne drzwi, komin nawet. I każdy będzie wiedział, że drzwi zamku królowej są duże i ze złota, a nie małe i z drewna. Będzie w końcu rozwinięta architektura i, kto wie, nawet określone style budowy charakterystyczne dla rejonów.

I jeszcze coś. Jakie są niby te inne środki rozpoznawania budynków?
Arucard

Postby Arucard » Mon Jul 02, 2007 8:39 pm

Właśnie in vitro powiedz jakie są to środki?Bo ja mogłem coś przeoczyć bo budynków żadnych jeszcze sam nierobiłem......ale pomysł ze zmienieniem dachu,drzwi,scian jest swietny :D

Return to “Sugestie”