Może i to jest pierdółka... ale... O co chodzi. Otóż niektóre budynki moim zdaniem są znacznie wyższe niż, część z ich otoczenia, co w świecie rzeczywistym ułatwiałoby obserwację okolicy. W Cantr niestety tak nie jest... Moim zdaniem, kiedy np. wchodzi się do Latarni to możnaby zrobić coś takiego: w zakładce "miejsce" pojawia nam się obraz okolicy, dokładnie taki jak widzimy z najsilniejszym przyrządem optycznym (dokładnie o takich samych ograniczeniach, czyli np. od pewnego miejsca nie dostrzegamy np. nazwy statku a jedynie poruszający się punkt,kilwater etc.). Co by to dało? Oczywiście w lokacjach środlądowych w zasadzie nic, jednak w niektórych portach byłoby to fantastyczne rozwiązanie szczególnie dla tych co nie mają przyrządów optycznych. Wstawienie w takim budynku radionadajnika byłoby naprawdę rewelacyjną kombinacją dla strażników miejskich. Kiedy np. ktoś jest porywany, a łódź porywacza ucieka to dość szybko znika z pola widzenia i jeżeli strażnik ciut zaspał już jej nie znajdzie. A z latarni wszystko byłoby widoczne, ba, latarnia przez pewien moment mogłaby nawigować pościg.
Ja tak piszę "Latarnia", bo w sumie nie mam pomysłu jaki jeszcze budynek mógłby tam iść... Myślałem właśnie nad stworzeniem dodatkowego np. "Wieża" bez konknretnej nazwy, bo i tak każdy swoją wpisuje. Ewentualnie możnaby się pobawić w różne rodzaje wież dające różne pole widzenia.
Punkty widokowe, wieze obserwacyjne itp.
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- CzerwonyMag
- Artur
Re: Punkty widokowe, wieze obserwacyjne itp.
dobry pomysl... marzy mi sie jeszcze zeby z takiej wiezy mozna bylo ranic lukiem ludzi na drogach w niewielkiej odleglosci od miasta
bylo by super, nie trzeba by biegac za zlodziejami tylko od razu ustrzelic kolesia z kuszy... no np. szansa na trafienie byla by mniejsza w zaleznosci od odleglosci, ale kiedy koles mialby 0% drogi to szansa identyczna jak w lokacji...

- Arucard
Tak dobry pomysł bardzo pomogło by to ze złodziejami a jakby wprowadzić możliwość z wieży łukiem lub kuszą atakować tak jak Artur zasugerował to jestem za 

Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
- robin_waw
Re: Punkty widokowe, wieze obserwacyjne itp.
CzerwonyMag wrote:Może i to jest pierdółka... ale... O co chodzi. Otóż niektóre budynki moim zdaniem są znacznie wyższe niż, część z ich otoczenia, co w świecie rzeczywistym ułatwiałoby obserwację okolicy. W Cantr niestety tak nie jest... Moim zdaniem, kiedy np. wchodzi się do Latarni to możnaby zrobić coś takiego: w zakładce "miejsce" pojawia nam się obraz okolicy, dokładnie taki jak widzimy z najsilniejszym przyrządem optycznym (dokładnie o takich samych ograniczeniach, czyli np. od pewnego miejsca nie dostrzegamy np. nazwy statku a jedynie poruszający się punkt,kilwater etc.). Co by to dało? Oczywiście w lokacjach środlądowych w zasadzie nic, jednak w niektórych portach byłoby to fantastyczne rozwiązanie szczególnie dla tych co nie mają przyrządów optycznych. Wstawienie w takim budynku radionadajnika byłoby naprawdę rewelacyjną kombinacją dla strażników miejskich. Kiedy np. ktoś jest porywany, a łódź porywacza ucieka to dość szybko znika z pola widzenia i jeżeli strażnik ciut zaspał już jej nie znajdzie. A z latarni wszystko byłoby widoczne, ba, latarnia przez pewien moment mogłaby nawigować pościg.
Ja tak piszę "Latarnia", bo w sumie nie mam pomysłu jaki jeszcze budynek mógłby tam iść... Myślałem właśnie nad stworzeniem dodatkowego np. "Wieża" bez konknretnej nazwy, bo i tak każdy swoją wpisuje. Ewentualnie możnaby się pobawić w różne rodzaje wież dające różne pole widzenia.
Mimo wszystko z latarni jest na pewno widok dalszy ale nie taki jak przez teleskop.
Niech to będzie +50%, ale wtedy mając przyrząd optyczny w inwentarzu musiał by widok się sumować wysoki budynek + to co w plecaku
- in vitro...
-
- darek
A mi sie wydaje że nie tylko powinien być widok z budynków, bo przecież nikt normalnie na budynek nie włazi, żeby zobaczyć czy ktoś idzie.
Normalnie stojąc w osadzie widzi się wszystkie drogi, to powinno się też widzieć i ludzi i pojazdy zbliżające sie do osady każdą drogą.
Ale jak ktoś wlezie już na budynek to zobaczy te które są dalej.
Pomysł świetny, sam miałem go przedstawić ale wyleciało mi z głowy
Normalnie stojąc w osadzie widzi się wszystkie drogi, to powinno się też widzieć i ludzi i pojazdy zbliżające sie do osady każdą drogą.
Ale jak ktoś wlezie już na budynek to zobaczy te które są dalej.
Pomysł świetny, sam miałem go przedstawić ale wyleciało mi z głowy

- CzerwonyMag
-verri- wrote:Wiem, że to było, ale możnaby wprowadzić wieże obserwacyjne... Naprawde duże i drogie, ale żeby widok był taki jak przez teleskop...
Verri przeczytaj to:
czerwonymag wrote:Ja tak piszę "Latarnia", bo w sumie nie mam pomysłu jaki jeszcze budynek mógłby tam iść... Myślałem właśnie nad stworzeniem dodatkowego np. "Wieża" bez konknretnej nazwy, bo i tak każdy swoją wpisuje. Ewentualnie możnaby się pobawić w różne rodzaje wież dające różne pole widzenia.
robin_waw wrote:Mimo wszystko z latarni jest na pewno widok dalszy ale nie taki jak przez teleskop.
Niech to będzie +50%, ale wtedy mając przyrząd optyczny w inwentarzu musiał by widok się sumować wysoki budynek + to co w plecaku
I dasz wiarę, że to wszystko w tym temacie?

-verri- wrote:Jeszcze mogłoby być utrudnienie, że nie widać nazw statków z większej odległości
Tak samo jest już z przyrządami optycznymi więc to jest oczywiste.
darek wrote:Normalnie stojąc w osadzie widzi się wszystkie drogi, to powinno się też widzieć i ludzi i pojazdy zbliżające sie do osady każdą drogą.
Miasta cantryjskie są umieszczane w dolinach

- Mattan
Wieża obserwacyjna to fajny pomysł. Myślę że te same surowce co w latarni tylko zamiast szkła z kilogram drewna na pomost na szczycie i barierki.
Wieża obserwacyjna:
observational tower
Build requirements : raws:stone>20000,iron>300,wood>1500;days:5;tools:trowel,hammer
Special rules : maxpeople:5;maxweight:600000;view:150
Visible : yes
Decay rate per turn : 0
Decay rate usage : 0
Repair rate per day : 0
Weight : 21800g
Ja żeby zróżnicować wieżę od latarni umożliwił bym zbudowanie dużego teleskopu jako wyposażenia wieży obserwacyjnej.
Teleskop duży lub stacjonarny
large telescope / stationary telescope
Build conditions : maxonloc:1;isnoncentertype:observational tower
Build requirements : objects:tripod>1,teleskope gear>1,telescope>1;days:3;tools:screwdriver
Special rules : view:250
Decay rate turns : 0
Weight : 1650g
tripod
Build conditions : hasobject:smelting furnace
Build requirements : raws:aluminium>200,copper>400,zinc>100;days:4;tools:peen hammer,pliers,soldering iron,screwdriver
Weight : 700g
teleskope gear
Build requirements : raws:copper>175,zinc>50;days:5;tools:peen hammer,screwdriver,pliers,file
Weight : 225g
Proponowany przeze mnie zasięg widoczności:
człowiek:
100% - nieuzbrojonym okiem
125% - z lunetą
150% - z lornetką
175% - z teleskopem prostym
200% - z teleskopem
latarnia:
150% - nieuzbrojonym okiem
170% - z lunetą
190% - z lornetką
210% - z teleskopem prostym
230% - z teleskopem
wieża obserwacyjna:
150% - nieuzbrojonym okiem
170% - z lunetą
190% - z lornetką
210% - z teleskopem prostym
230% - z teleskopem
250% - z teleskopem dużym

Wieża obserwacyjna:
observational tower
Build requirements : raws:stone>20000,iron>300,wood>1500;days:5;tools:trowel,hammer
Special rules : maxpeople:5;maxweight:600000;view:150
Decay rate per turn : 0
Weight : 21800g
Ja żeby zróżnicować wieżę od latarni umożliwił bym zbudowanie dużego teleskopu jako wyposażenia wieży obserwacyjnej.
Teleskop duży lub stacjonarny
large telescope / stationary telescope
Build conditions : maxonloc:1;isnoncentertype:observational tower
Build requirements : objects:tripod>1,teleskope gear>1,telescope>1;days:3;tools:screwdriver
Special rules : view:250
Weight : 1650g
tripod
Build requirements : raws:aluminium>200,copper>400,zinc>100;days:4;tools:peen hammer,pliers,soldering iron,screwdriver
Weight : 700g
teleskope gear
Build requirements : raws:copper>175,zinc>50;days:5;tools:peen hammer,screwdriver,pliers,file
Weight : 225g
Proponowany przeze mnie zasięg widoczności:
człowiek:
100% - nieuzbrojonym okiem
125% - z lunetą
150% - z lornetką
175% - z teleskopem prostym
200% - z teleskopem