PORADNIK - JAK ZACZAC GRE!

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Xajan

Postby Xajan » Sun Apr 08, 2007 12:15 pm

A teraz to kapuje i widzę ze ja sobie to przełożyłem w drugą stronę :lol:

A z drugiej strony troszkę tak dziwnie, np zrobienie noża z kości, przecież to kwestia zeszlifowania kości na kamieniu, bądź wyskrawania ostrym kamieniem, trwało by godzinkę bądź trochę więcej, a tutaj trwa to bardzo długo. Poza tym w prehistorycznych czasach noże wykonywali z przełupanych kamieni - bądź już takie znajdywali elementy kościane pojawiały się później. A tutaj budowanie czegoś odbywa się okrężną drogą bądź czasami na skróty.

Fajnie by było jak by tą grę rozbudowali kiedyś o takie elementy jak: telegraf, linie telefoniczne, pociągi (choćby na początku konne). :lol:

PS. Nie żebym narzekał, bo gra jest po poprostu ekstra.
Avx

Postby Avx » Sun Apr 08, 2007 4:06 pm

Xajan wrote:Fajnie by było jak by tą grę rozbudowali kiedyś o takie elementy jak: telegraf,

Niepraktyczne, są nadajniki i odbiorniki radiowe.

Xajan wrote:linie telefoniczne,

O, to by się przydało... Radio można podsłuchiwać (chociaż trzeba znać częstotliwość)...
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 09, 2007 10:35 am

Mam jeszcze jedno pytanie jak na początkującego przystało.

Chodzi mi o umiejętności a czasu pracy nad projektem, jak to jest liczone oraz przedstawiane w grze.

1) Czy produkty wydobywcze i produkcyjne są ustalone wg jakiegoś standardowego czasu pracy który jest potrzebny na ich zakończenie, a względem posiadanej umiejętności zakończy się on szybciej bądź później.
Np. Projekt będzie trwał 1,5 dnia.
Umiejętność: słaba - zakończy się za 2 dni
Umiejętność: ekspert - zakończy się za 1 dzień

2) Czy może indywidualnie dla każdej postaci czas pracy jest ustalany względem jego umiejętności.
Np. masz umiejętność eksperta i na zakończenie projektu wymagany jest 1 dzień.

W obu przypadkach dobrze by było, jak by gdzieś było podane o ile jest skracany czas i ile trwa awans, pomiędzy poszczególnymi szczeblami kariery w danej dziedzinie życia, by wiedzieć czy warto tracić czas na szkolenie postaci czy też zając się tylko tym co sie umie najlepiej a szkolenia sobie odpuścić.
Maxthon

Postby Maxthon » Mon Apr 09, 2007 10:45 am

Długość projektu podana jest dla osoby pracującej przeciętnie i bez narzędzi. Narzędzia przyśpieszają wykonanie projektu. Umiejętności wpływają na szybkość wykonywania projektów płynnie, tzn. nie ma 5 szczebli umiejętności, tylko umiejętność to współczynnik w jakiś tam granicach np. 0-1000. Wtedy współczynnik przeciętnie to 400-600 umiejętnie 601-800, mistrzowsko 801-1000 i odpowiednio tak samo gorsze umiejętności. Współczynnik ten uwzględniany jest przy szybkości wykonywania projektów, ale to wcale nie oznacza, że dwie osoby pracujące po mistrzowsku będą pracować tak samo szybko...

Oczywiście liczby, które podałem jako współczynniki to tylko przykład... chodzi tylko o zasadę.
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 09, 2007 2:30 pm

No dobra w przypadku wydobycia to rozumie ze im większy współczynnik umiejętności + posiadane narzędzia tym szybsza realizacja projektu.

A w przypadku wytwarzania to tutaj akurat na ogol są określone narzędzia potrzebne do wyrobu (choć czasami są dopuszczalne lepsze które przyśpieszą wykonanie projektu). Zaś co do umiejętności w tym przypadku podawana jest np 2 dni dla osoby przeciętnej czyli osoby, umiejętne i mistrze zawodu wykonają go w krótszym czasie niż te 2 dni. Jeżeli dobrze rozumuje. Tylko z drugiej strony ciekawe jest w o ile krótszym czasie mistrz od osoby przeciętnej wykona ten projekt, bo jeżeli np w ciągu 1-2 godzin rzeczywistych, to raczej nie wiele da bo zakończenie projektów odbywa się średnio co 2-3 godziny rzeczywiste. Więc i tak trzeba czekać.

Co do ilości osób pracujących nad projektem to chyba logiczne ze wykona się szybciej. Ale w tym przypadku rodzi się pytanie, czy jeżeli mamy dwie grupy pracujące nad takim samym projektem:
1 gr - przecietna + przecietna
2 gr - amator + mistrz

powinny zakończyć projekt w takim samym czasie. Bo w drugim przypadku amator będzie przeszkadzał swoją ułomnością w pracy mistrza. Ale czy tak jest to tego nie wiem.

PS. Sorry za tyle pytań, choć może wydają się najmniej istotne, ale jestem osobą która nielubi niejasności.
Artur

Postby Artur » Mon Apr 09, 2007 2:38 pm

chyba nie lapiesz jeszcze samej mechaniki... projekty naliczane sa co 3 godziny, licza sie procenty, lepszy nabije wiecej % niz slabszy i tyle... nie licza sie godziny rzeczywiste tylko tury, tury sa o 1, 4, 7 itd. co 3 godziny rzeczywiste... przecietny na ture nabije z 15% jednodniowej pracy, a mistrz z 25% i tyle... reszta zalerzy od ilosci dni pracy w jednym projekcie, narzedzia przyspieszaja wydobycie tylko tam dzie to wyraznie pisze, czyli jak projekt jakis wymaga to trzeba je miec zeby wogole robic i tempo zalezy juz tylko od liczby uczestnikow i ich umiejetnosci...

no i 1 dzien pracy to 8 tur, idealnie przecietny nabija 100% / 8 = 12,5% , dokladnych wartosci nie znam dla innych, ale jakos proporcjonalnie mniej lub wiecej, czyli jak mamy projekt na 4 godziny to przecietny nabije 25% a mistrz juz pewnie z 40%... a np. z lopata czy innym narzedziem 2 razy wiecej, czyli juz 80% w godzine...
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 09, 2007 3:57 pm

Tak tylko pytam bo chce sobie zoptymalizować prace w Cantr, by być wtedy kiedy kończy mi się projekt by zacząć następny, nie marnując ani minuty, bo jak do tej pory zdarza mi sie marnować sporo czasu. Mimo ze gra jest wolno ale chyba każdy chce się szybko rozwijać i do tego mieć jeszcze sporo czasu na rozmowy :)

Fakt co prawda to prawda nie załapałem tego w pełni, ale sądzę ze jak pogram jakiś czas to się doszlifuje i będę już wiedział przy której turze jaki projekt mi się zakończy by szybko zareagować.
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 09, 2007 6:25 pm

Zaobserwowałem, że na 1,5 dnia =12h (cantryjskich) przeciętnej pracy wg kwalifikacji jest skracany odpowiednio:
- umiejetnie, 11h (zakończy się o 3 godz. - 1 turę szybciej)
- po mistrzowsku, 10h (zakończy się o 6 godz. - 2 tury szybciej)

Pod względem pracy 4h:
- dla osoby pracującej umiejętnie liczba tur będzie taka sama,
- dla pracującej po mistrzowsku skończy się o 1 turę wcześniej.
Artur

Postby Artur » Tue Apr 10, 2007 7:53 am

Xajan wrote:Zaobserwowałem, że na 1,5 dnia =12h (cantryjskich) przeciętnej pracy wg kwalifikacji jest skracany odpowiednio:
- umiejetnie, 11h (zakończy się o 3 godz. - 1 turę szybciej)
- po mistrzowsku, 10h (zakończy się o 6 godz. - 2 tury szybciej)

Pod względem pracy 4h:
- dla osoby pracującej umiejętnie liczba tur będzie taka sama,
- dla pracującej po mistrzowsku skończy się o 1 turę wcześniej.

mozliwe mozliwe... ale to raczej zalezy tez od podpoziomu umiejetnosci, na przyklad bardzo umiejetny zrobi szybciej troche niz malo umiejetny i mozliwe ze zmiesci sie w 3 turach... az tak doglebnie nie ma co sie zaglebiac :wink: pozniej przestaje sie na tury zwracac uwage, na poczatku tez tak mialem ze wszystko dokladnie bez marnowania czasu, ale to jest maczace...
Xajan

Postby Xajan » Tue Apr 10, 2007 1:37 pm

A to są jeszcze podpoziomy, to super, czyli jak się ma umiejętność mistrzowską, tzn ze są jeszcze różne poziomy mistrzostwa i jednym coś będzie więcej czasu zajmować a innym mniej :lol:
Avx

Postby Avx » Wed Apr 11, 2007 11:45 pm

Xajan wrote:A to są jeszcze podpoziomy, to super, czyli jak się ma umiejętność mistrzowską, tzn ze są jeszcze różne poziomy mistrzostwa i jednym coś będzie więcej czasu zajmować a innym mniej :lol:

No dokładnie, wśród mistrzów występują pewne różnice, nie widoczne już jednak w opisie. Oczywiście nie są jakieś specjalnie duże.

Return to “Ogólna pomoc”