Uksztaltowanie terenu - widocznosc

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

NiKnight

Uksztaltowanie terenu - widocznosc

Postby NiKnight » Mon Mar 26, 2007 10:21 am

Obecnie ukształtowanie terenu ma jedynie wpływ na poruszanie się, w górach i lasach postacie wolniej podróżuję.

Co myślicie o innym promieniu widoczności w zależności od terenu?

Na przykład dla równin, pustyń i mórz byłby 100% (czyli tyle ile jest obecnie), dla lasu mniej (może 90%), dla wzgórz jeszcze inny (110%) a dla gór największy (120%). Wszystkie wartości powinny być minimalne ale zauważalne. Minimalne by nie zaszkodzić lunetom, lornetkom itd.
Ni Ni Ni Ni!
myszaq

Postby myszaq » Mon Mar 26, 2007 10:25 am

ni, naprawde... jak juz cos powiesz, to w wiekszosci przypadkow mam ochote dodac tylko jedno... za ;)
NiKnight

Postby NiKnight » Mon Mar 26, 2007 10:28 am

Nie zawsze, nie zawsze :wink: (patrz tory jako rozwinięcie autostrad bądź drugi pomysł (zużywanie sie ubrań), choć jeszcze nikt nie wypowiedział się narazie :wink: )
Ni Ni Ni Ni!
myszaq

Postby myszaq » Mon Mar 26, 2007 10:34 am

powiedzialem przeciez 'w wiekszosci' a nie 'zawsze' ;P
Artur

Postby Artur » Mon Mar 26, 2007 10:47 am

znaczy chodzi o wyglad kółka w menu miejsce czy o to ile czasu widzimy ludzi na drogach? bo jak o kółka to jak zrobic ze np. na poludniu sa lasy a na polnocy gory a my jestesmy na ich przecieciu?
NiKnight

Postby NiKnight » Mon Mar 26, 2007 10:52 am

Myszaq:

To przez mój narcyzm... o jaki ja nieomylny i idealny jestem a jakie mam pomysły! O tak! :lol:

Artur:

Chyba nie ma sensu aż tak komplikować, po prostu w miejscu w jakim jesteś masz określony promień widzenia. To, że czasem będzie to mniej realistyczne chyba nie ma większego znaczenia.
Ni Ni Ni Ni!
Eresan

Postby Eresan » Mon Mar 26, 2007 11:14 am

Jestem przeciw. Dlaczego? Ponieważ te procenty są tak naprawdę nie do ustalenia. Inna widoczność jest na morzu w czasie ciszy inna w czasie burzy (uśrednijąc 100 %?), Inna jest widoczność patrząc pod górę inna kiedy na niej stoisz (uśredniając 100%?). Inna jest widoczność gdy patrzyszna skałę inna ze skały (uśredniając 100%?). Inna jest jak patrzysz w gęsty las a inna gdy spoglądasz z wierzchołka najwyższego drzewa (uśredniając 100%?).

Więc po co coś zmieniać?

Pozdrawiam.
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Mar 28, 2007 11:48 am

Nie ma jeszcze pogody, jak zostanie zaimplementowana to można rozważyć wprowadzenie ograniczenia widoczności w jej ramach :)

Erasanie, w lesie na pewno byłeś ale czy byłeś w górach? Nawet jak nie podróżuje się szczytami to i tak widać o wiele więcej niż na równinach. Nie wiem czy jest sens wprowadzania bardziej szczegółowego terenu, wprowadzi to niepotrzebne obciążenie serwera.

Co do lasu to wątpię czy komuś chciałoby się wchodzić do parę kilometrów na najwyższe drzewo, zwłaszcza bez odpowiedniego sprzętu.
Ni Ni Ni Ni!
Eresan

Postby Eresan » Wed Mar 28, 2007 12:22 pm

Byłem w górach. Wspinałem się na skałki a nawet prowadziłem wycieczki :) Dzięki temu wiem, że stajesz czasem w takim miejscu że np: na północ widzisz na kilka kilkometrów a w pozostałych kierunkach na kilkaset metrów. Najgorsze doświadczenia mam z pewnym bezleśnym grzbietem w zimę. Nie mozna było ocenić odległości w żadną stronę :D. Wzniesienie mogło równie dobrze zaczynać się za kilka metrów co i kilka kilometrów. Nigdy chyba nie byłem tak kompletnie nieświadomy tego co widzę... :)

Myślę po prostu, że na razie nie warto nic zmieniać i zastanawiam się czy kiedykolwiek warto będzie zmieniać te odległości. Bo tak naprawdę góry górom nierówne, las lasowi itd. A uszczegółowianie zasad, moim zdaniem w tym miejscu nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia dla przyjemności gry. Realizmu nawet w 75% i tak nie osiągniemy więc po co sobie komplikować wszystko dla zwiększenia go o kilka punktów? Nie widzę potrzeby.

PS. Prosty przykład: Wejście krajem piargu od południowej bodajże strony na Staroleśną (Bradavica) widok masz trochę powyżej 90st. a jak wchodzisz pomiędzy dwa pipanty to praktycznie góra 20st. A Gap pewnie chętnie opowiedziałby Wam też o szlaku wiodącym płajem pomiedzy schroniskami na Przegibku i Rycerzowej :D Narobił w tedy niezłego chałasu :) Ale to inna sprawa. Z jednej strony góra z drugiej las. W szczycie widać na 20-30 metrów :)

Pozdrawiam.
Gap

Postby Gap » Wed Mar 28, 2007 12:58 pm

Póki co nie ma zaimplementowanej pogody, Co do widoczności w danym terenie, to przyjmijmy, że obserwator znalazł własnie taki punkt, z którego widoczność ma na 100% i lepszego nie znajdzie. Mnie niepokoi natomiast widoczność latarni morskich ponad górami. Szlag moze trafić, kiedy statek płynie na oddaloną o wiele mil latarnię a tu nagle ukazuje się przed dziobem stały ląd i żadnego portu. Są miejsca, gdzie latarnie widać ponad Kontynentem a po drodze jest masyw górski.
Eresan

Postby Eresan » Wed Mar 28, 2007 1:14 pm

Gap wrote:Póki co nie ma zaimplementowanej pogody, Co do widoczności w danym terenie, to przyjmijmy, że obserwator znalazł własnie taki punkt, z którego widoczność ma na 100% i lepszego nie znajdzie.

I dokładnie o to mi chodzi. :)

Pozdrawiam

Return to “Sugestie”