BANKNOTY

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

domeq

Re: BANK

Postby domeq » Fri Feb 16, 2007 4:37 pm

To może łatwiej wprowadzić rodzaj banku depozytowego gdzie byłyby przechwywane surowce w zamian za te "banknoty" Które byłyby dowodem umieszczenia.

O tym wspominalem, i to najrozsadniejsze wyjscie. Bankier ma spis numerow banknotow, i sam tez banknoty wydaje. On jedynie rowniez je realizuje.

A pomysł z prasą do drukowania banknotów jest bardzo dobry. To by ożywiło grę gospodarczo. Pojawiła by się inflacja i w ogóle, tylko jej budowa i użycie powinno być łatwe i tanie.

Nie do konca tak bedzie ;-)

Pierwsze na swiecie byly monety ze zlota albo ze srebra - handlarz nie bal sie ich brac, bo wiedzial, ze zloto wszedzie jest w cenie i kazde panstwo jego monety za srodek platniczy uzna. A co z papierem?

Papier majacy pokrycie ma szanse sie przyjac, ale na tak rozowa wizje bym nie liczyl. Poza tym produkcja monet jest rowniez latwa, czemu wiec sa tak rzadko i nielicznie spotykane? Wszedzie kroluje surowiec jako podstawa handlu i rozliczenia.

Jeszcze istnieje opcja, że pieniądze byłyby przyjmowane tylko w 1 punkcie w lokacji "główny magazyn/sklep generalny"

No wlasnie, ale to ogranicza ich ekspansje i korzysci z nich plynace.
Lena Katina

Postby Lena Katina » Fri Feb 16, 2007 4:49 pm

Jeszcze istnieje opcja, że pieniądze byłyby przyjmowane tylko w 1 punkcie w lokacji "główny magazyn/sklep generalny"

W cale nie musi to ograniczać ekspansji, jeśli taki sklep będzie się znajdował w 50-90% lokacji i kazdy za pieniadze bedzie mogl cos w nim kupic, a sprzedawcy beda wyposazeni w radio zeby od razu przekazac do banku centralnego ze bankot nr AD333124 o nominale 50 SHENK zostal odebrany w wiosce X to zeby ten banknot nie mogl byc wydany w wiosce Y. No i zeby banki mogly informować się o emisji banknotów.

Code: Select all

"Dzis wyemitowaliśmy banknoty o nominałach:
1SHENK - AA223412, AC125432
2SHENKI - BA443564, BA432345
5SHENK - CR345432
a odebralismy banknoty o nominałach
20SHENK - YX234523, TY381234
200SHENK - AZ423454"
Vincelli Perbelli - Zwycięstwo Poprzez Zniszczenie
bast

Postby bast » Fri Feb 16, 2007 4:51 pm

Lena Katina wrote:

W cale nie musi to ograniczać ekspansji, jeśli taki sklep będzie się znajdował w 50-90% lokacji i kazdy za pieniadze bedzie mogl cos w nim kupic, a sprzedawcy beda wyposazeni w radio zeby od razu przekazac do banku centralnego ze bankot nr AD333124 o nominale 50 SHENK zostal odebrany w wiosce X to zeby ten banknot nie mogl byc wydany w wiosce Y. No i zeby banki mogly informować się o emisji banknotów.

Code: Select all

"Dzis wyemitowaliśmy banknoty o nominałach:
1SHENK - AA223412, AC125432
2SHENKI - BA443564, BA432345
5SHENK - CR345432
a odebralismy banknoty o nominałach
20SHENK - YX234523, TY381234
200SHENK - AZ423454"

o matko
siec sprzedazy
kazdy z radiem i nadajnikiem
a prasa do monet to za duzo zachodu :lol:

And the light of a fading star
Is what you were, is what you are
Like the glow that christens the moon
You shone too soon, you shone too soon
Lena Katina

Postby Lena Katina » Fri Feb 16, 2007 5:01 pm

No dobra, ciut się zagalopowałam, na początek chciałam to wprowadić w jednej osadzie a potem przeprowadzić ekspansję kiedy osada się rozwinie.
Elm0

Postby Elm0 » Fri Feb 16, 2007 5:04 pm

Jeśli już chcesz mieć koniecznie banknoty to są na nie inne sposoby...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
NiKnight

Postby NiKnight » Fri Feb 16, 2007 5:06 pm

Lena Katina:

Po co to wszystko mówisz? :wink: Działaj w grze!
Ni Ni Ni Ni!
Lena Katina

Postby Lena Katina » Fri Feb 16, 2007 5:07 pm

Po co to wszystko mówisz? Wink Działaj w grze!

Chodzi mi o to czy jest sens wprowadzania czegoś takiego
Jeśli już chcesz mieć koniecznie banknoty to są na nie inne sposoby...

Jakie sposoby masz na mysli?
NiKnight

Postby NiKnight » Fri Feb 16, 2007 5:17 pm

Jak nie będzie sensu to nie przyjmie się w grze.. tak jak niektóre próby wprowadzenia mistycyzmu, nowej religii... nikt jej nie zaaprobował więc umarła śmiercią naturalną.

Sprawdź czy banknoty się przyjmą, Jeśli nie to wzbogacisz się o wiedze dlaczego i co można usprawnić oraz jaka jest alternatywa dla nich :)
Ni Ni Ni Ni!
domeq

Postby domeq » Fri Feb 16, 2007 5:17 pm

Chodzi mi o to czy jest sens wprowadzania czegoś takiego

W obecnej przedstawionej przez Ciebie formie nie ma sensu. I mowie Ci to ja, najwiekszy idealista w swiecie Cantr i poza nim.

Jakie sposoby masz na mysli?

Moga to byc koperty lakowane... albo zamykane. Jesli zostala stworzona przez bankiera, to kazdy to widzi. Jesli ktos ja otwarl, albo widac ze nie bankier ja zalakowal, to istnieje grozba ze byla podrobiona, i takiej uznawac za banknot nie nalezy.

Ale nie wiem, czy kazdy widzi kto zalakowal dana koperte. Jesli widzi tylko ten ktory znal osobiscie lakujacego, to moje rozwiazanie odpada.
Elm0

Postby Elm0 » Fri Feb 16, 2007 5:54 pm

Do moda: Proszę, wywalić ten temat.

Do reszty: dyskutujcie sobie o tym w grze, dobra? Za chwilę w połowie osad lokalni "geniusze" zaczną tworzyć banknoty. :evil:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Avx

Postby Avx » Sat Feb 17, 2007 12:34 am

Monety są o wiele wygodniejsze. Dwie z moich postaci są szefami w niepodległych osadach (na razie malutkich) i jeden z nich planuje wprowadzenie monet do obiegu (kiedy już rozwinie osadę na tyle, że będzie żelazo :lol: ). Koło dnia 2000 powinien bank już być.

Więc po co banknoty ? W malutkiej osadzie w której siłą rzeczy nie będą miały pokrycia - nie mają tym samym sensu; w mieście porządnym buduje się prasę do monet, jak ktoś chce z nimi eksperymentować. Tyle.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Feb 17, 2007 9:39 am

1 bank bedzie moze nawet wczesniej niz w dniu 2000 ;)
Lena Katina ten temat jest na granicy NNZ. Moze pokrzyzowac plany Twojej postaci lub nawet innych graczy. Omawianie ekonomi na forum jest troche niebezpieczne :roll:
drmartin

Postby drmartin » Sat Feb 17, 2007 9:48 am

Ja myślę ze jeden bank już jest :twisted:
"Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić" Albert Einstein
Zapraszam:
http://tmbg.fizyka.umk.pl/
http://www.lorki.pl
mocny92

Postby mocny92 » Sat Feb 17, 2007 12:16 pm

Papierom wartościowym - czyt. akcjom bym się przyjrzał... Bo to by mogło być ciekawe... Banknotom nie...
Wszystko można co nie można - byle z lekka i z ostrożna!

Return to “Ogólne dyskusje”