Pooooooomoooooocy!!!

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Wed Feb 14, 2007 7:24 pm

Ja bym nie pomógł. Bestia ze mnie, cham i dupek, nie pomogl bym. Może by Hubert zrezygnował z lamerskich i własciwie NNW Humbasów...
marol

Postby marol » Thu Feb 15, 2007 9:37 am

Łódka zadokowana, a ciebie bardzo proszę o zmianę klucza nazywania postaci, w przeciwnym razie będę musiał ci programowo zablokować klawisz "H" w Cantr.
Mattan

Postby Mattan » Thu Feb 15, 2007 10:37 am

Marol sprowadziłeś nieszczęście na mieszkańców Morala Trilan. :)
A tak przy okazji może wprowadzić do NZ nakaz różnych imion dla postaci jednego gracza. To byłoby rozsądne. Mogłoby być nawet np. Krzyś Krzywousty, Krzyś Marudny, Krzyś Głupi itp.
marol

Postby marol » Thu Feb 15, 2007 10:52 am

Taki nakaz istnieje.
tehanu

Postby tehanu » Thu Feb 15, 2007 10:56 am

:lol:
a może...
Krzyś Pierwszy,
Krzyś Drugi,
Krzyś Trzeci.. itd..

no ale byśmy przynajmniej wcześniej wiedzieli o tej ogromniastej liczbie Humbasów:
..
Humabas Dwudziestypierwszy... :lol:
Mattan

Postby Mattan » Thu Feb 15, 2007 11:18 am

marol wrote:Taki nakaz istnieje.

Mimo tego, że każdy gracz może posiadać wiele postaci którymi będzie grać, to te postacie MUSZĄ być rozdzielonymi i odrębnymi indywidualnościami. To prowadzi do pewnych koneskwencji dla gry:
# Twoje postacie nie są i nie mogą zostać rodziną, klanem, plemieniem, armią, spółką, itd. - ani nawet przyjaciółmi. Powinny mieć swoje własne zainteresowania i cele. Nie powinny się znać nawzajem zanim się nie spotkają i poznają. Jeśli dwie z Twoich postaci współoddziaływują na siebie, to powinny to robić w taki sposób, że każda z nich zwraca uwagę na własne zainteresowania i cele - zazwyczaj tak, jakby tą drugą postacią grał nieznajomy osobnik. Opisywanie Twoich postaci jako rodzina, grupowanie ich razem by stworzyć armię, lub tworzenie nowej postaci tylko po to by produkować towary lub świadczyć usługi dla zysku innej z Twoich postaci (tworzenie postaci `mułów`) są naruszeniem tego aspektu Najważniejszej Zasady.

Niestety nie zgodzę się z tobą Marol ten zapis nie sugeruje rożnych imion. Myślę, że można by dodać jedno słowo. Powinny mieć swoje własne imię, zainteresowania i cele.
Zaznaczyłem też błąd - literówkę koneskwencji = konsekwencji.
marol

Postby marol » Thu Feb 15, 2007 11:42 am

A ja nie zgodzę się z tobą.
(...) te postacie MUSZĄ być rozdzielonymi i odrębnymi indywidualnościami.
Tak czy inaczej nakaz taki wynika z NZ, nie będziemy go uszczegóławiać.
Mattan

Postby Mattan » Thu Feb 15, 2007 12:10 pm

Indywidualność nie zależy od imienia. Jeżeli by tak było to żadna postać nawet różnych graczy nie mogła by nosić tego samego imienia. Twoja interpretacja tego zapisu jest tylko twoją interpretacją i nawet gdyby sam wielki Chris myślał tak samo to nie mógłby wyciągać konsekwencji wobec graczy bo to prawo jest pod tym względem niejasne. Zresztą dalej określone jest w NZ o co chodzi z rozdzielonymi i odrębnymi indywidualnościami. Jest to w jakis sposób opisane i nic nie ma o imionach.
Ale to akademicka dyskusja. :)
marol

Postby marol » Thu Feb 15, 2007 12:17 pm

Mowa o postaciach jednego gracza, więc twój argument ma się nijak do naszej rozmowy.

Poza tym ja nie dyskutuję, lecz informuję - będąc w PD kilkukrotnie nakazywałem graczom zmianę imion postaci z tego względ i PD nadal stara się to egzekwować - myślenie takie czy inne Chrisa nie ma tutaj nic do rzeczy, interpretacja moja jest zbieżna z interpretacją PD i GAB.
Mattan

Postby Mattan » Thu Feb 15, 2007 12:44 pm

Morol tylko się nie denerwuj. Ja piszę tylko moje zdanie i nie atakuje nikogo.

Władza interpretuje prawo tak jak myśli, ale to nie znaczy że zawsze ma racje. Po to jest Trybunał konstytucyjny, żeby jej właśnie to uświadamiać. Według mnie nakazywanie zmiany imion jest nadinterpretacją albo prawem zwyczajowym. Choć z punktu widzenia rozsądku dobrym i pożytecznym. Ja nie neguję prawa do nakazywania zmiany imienia, ale uważam że powoływanie się w tym przypadku na NZ jest naciągane. :)
Zresztą jak znasz jakiegoś prawnika to go podpytaj myślę, że potwierdzi to co piszę.
Sumując gdybyś napisał żebym zmienił imie postaci bo tak chcesz lub tak będzie lepiej to myślę żebym bez problemu to zrobił (Chris i pozostali wolontariusze tworzący grę mają takie prawo z racji autorytetu wynikającego z ich wkładu w grę, a Chris z tego że ja stworzył). Jednak gdybyś napisał że tak mówi NZ to bym walczył do upadłego bo to z niej dla mnie nie wynika.

P.S. Dzięki za menu.
marol

Postby marol » Thu Feb 15, 2007 12:49 pm

Chris akurat jest takim twórcą gry, jak ja. Grę stworzył Jos Elkink. Natomiast ani Chris, ani Jos taką sprawą by się nie zajmował, lecz PD. I zapewniam cię, jeśli byś miał 5 postaci o tych samych imionach, to wszyscy byliby jednomyślni - począwszy ode mnie, przez PD, a na Chrisie i Josie skończywszy. Tak więc twoja walka do upadłego zakończyłaby się... twoim upadkiem.
Mattan

Postby Mattan » Thu Feb 15, 2007 12:58 pm

marol wrote:Chris akurat jest takim twórcą gry, jak ja. Grę stworzył Jos Elkink. Natomiast ani Chris, ani Jos taką sprawą by się nie zajmował, lecz PD. I zapewniam cię, jeśli byś miał 5 postaci o tych samych imionach, to wszyscy byliby jednomyślni - począwszy ode mnie, przez PD, a na Chrisie i Josie skończywszy. Tak więc twoja walka do upadłego zakończyłaby się... twoim upadkiem.

Pomyliłem z tym Chrisem. Przepraszam Josa. :oops:
No pewnie tak, ale to byłoby prawo kaduka czyli mam racje bo mam władzę. :)

P.S. Wszystkie moje postacie mają to samo imie, a jest ich 11. :shock:
marol

Postby marol » Thu Feb 15, 2007 1:00 pm

Udam, że tego nie słyszałem i mam nadzieję, że nikt z PD tego nie przeczyta...
Mattan

Postby Mattan » Thu Feb 15, 2007 1:12 pm

marol wrote:Udam, że tego nie słyszałem i mam nadzieję, że nikt z PD tego nie przeczyta...

:) Miły jesteś. Przeczytają na pewno, ale żeby oszczędzić im pracy to moje imiona są takie same w znaczeniu, a nie w brzmieniu. Inaczej to chyba już dawno by mnie przydusili. :)
Spotykałem natomiast postacie które posługiwały się imionami identycznymi co inne moje i to chyba normalne bo rl tak bywa częściej.
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Thu Feb 15, 2007 1:15 pm

*wyciąga notesik i zaczyna coś pisać* Mattan - konto do skasowania. *mruczy cicho do siebie*
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.

Return to “Ogólna pomoc”