Ksiazki

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

matt_

Postby matt_ » Mon Feb 12, 2007 12:29 pm

może kiedyś wrócę do tego Sapkowskiego...ale skorzystam z waszych rad...może będzie inaczej :)
ale jak na razie od dawna męczę się by przeczytać Drakule :)
Artur

Postby Artur » Mon Feb 12, 2007 3:57 pm

a pamieta ktos serie "Yans" z fantastyki? 8)
pipok

Postby pipok » Mon Feb 12, 2007 7:10 pm

Artur wrote:a pamieta ktos serie "Yans" z fantastyki? 8)
Ktoś pamięta :) Rosiński rysował. Ale to krótkie było w porównaniu z wcześniejszym, z "Relaxu"[1] jeszcze, Thorgalem.

[1] Wiem, że według reguł w odmianie powinno być "ks", ale skoro Lem mógł "Pirxa"... ;)
ActionMutante

Postby ActionMutante » Tue Feb 13, 2007 3:28 pm

Tolkien- NIEEEEE!!! Opisy przyrody dluzsze niz w Panu Tadeuszu! Zasypialem przy tym.

Sapkowski- Kiedys sie zachwycalem, terazMam mieszane uczucia. Duzo ciekawych watkow, postaci, ale miejscami taka kicha, ze szok...

Pratchett- Lubie poczytac dla poprawy humoru, ale im wiecej ksiazek lykam tym bardziej mnie nudzi. Powtarzajace sie w kolko pomysly...

Harrison- Ile razy mozna pisac o pomyslowej jednostce wsrod bandy konserwatywnych barbarzyncow??

Le Guin- Ooooo! To jest to!

Dukaj- Matrix powinien zaplacic mu grube miliony. Ten typ to ma oryginalne pomysly!

Martin (kurde, wlasnie nie pamietam dokladnie czy tak sie zwal "Gra o Tron"i reszta sagi)- Mialem problemy z powstrzymaniem sie przed przedwczesnym przeczytaniem zakonczenia...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Elm0

Postby Elm0 » Tue Feb 13, 2007 8:30 pm

Każdemu to, co lubi Smile Dla mnie najciekawszy był czas i miejsce, znaczy - ruch husycki.

Właśnie o to mi chodziło...

Co do stylu Sapka, to miejscami trochę nadużywa swojego dosadnego języka przez co czytanie jest trochę męczące... poza tym 'eskortowanie' bohatera cztery razy w ciągu dwóch rozdziałów. Przegięcie...

Rozwaliły mnie za to egzorcyzmy i kot Luter :lol:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Sztywna

Postby Sztywna » Fri Feb 16, 2007 9:55 pm

Ja najbardziej lubię to, co napisze mój Brader jednakże :)
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...

<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>
Lena Katina

Postby Lena Katina » Fri Feb 16, 2007 10:38 pm

A ja odchodząc z tematu polecam książki Grzesiuka. Ale w/g mnie tylko "5 Lat Kacetu" i "Boso ale w ostrogach" są warte zachodu. Na prawdę przeczytajcie, 2 wojny nikt jeszcze tak nie opisywał.
Vincelli Perbelli - Zwycięstwo Poprzez Zniszczenie
Matix

Postby Matix » Mon Feb 19, 2007 5:15 pm

Polecam kolejną dobrą książkę. Ursula Le Guin "Dagon". Takie drobne opowiadanka. Klasyka!

Tutaj ebook:
http://rapidshare.com/files/17240608/H.P._Lovecraft_-_Dagon.zip

Lena mam poważne obawy co do poziomu tych książek biorąc pod uwagę twoją działalność na forum. Mam nadzieję, że wkrótce się przystosujesz... :D
http://www.matix.salon24.pl
Ula

Postby Ula » Mon Feb 19, 2007 5:24 pm

Matix wrote:Lena mam poważne obawy co do poziomu tych książek biorąc pod uwagę twoją działalność na forum.

Chyba bezzasadne, Matixie. :)
"5 lat kacetu" to według mnie jedna z lepszych książek opisujących życie więźniów w obozach koncetracyjnych...
Milo

Postby Milo » Mon Feb 19, 2007 6:14 pm

Matix wrote:Polecam kolejną dobrą książkę. Ursula Le Guin "Dagon". Takie drobne opowiadanka. Klasyka!

Tutaj ebook:
http://rapidshare.com/files/17240608/H.P._Lovecraft_-_Dagon.zip

Lena mam poważne obawy co do poziomu tych książek biorąc pod uwagę twoją działalność na forum. Mam nadzieję, że wkrótce się przystosujesz... :D

Matix, książki Grzesiuka są naprawdę świetne choc na pewno nie należą do lektur lekkich, łatwych i przyjemnych

Ursula K. Le Guin napisała sporo opowiadań ale "Dagon" to akurat zbiorek twórczości Philipa Howarda Lovecrafta :wink:
Matix

Postby Matix » Mon Feb 19, 2007 7:30 pm

Przepraszam... coś mi na mózg padło. Miałem na myśli Lovercrafta. O Le Guin, akurat myślałem... hehe
http://www.matix.salon24.pl
matt_

Postby matt_ » Tue Feb 20, 2007 2:11 am

a co do Lovercrafta...czyż on nie był geniuszem?
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Tue Feb 20, 2007 9:35 am

- Drizzt Do'Urden - R.A. Salvatore chyba jako jedyny potrafil napisac w swiecie D&D cos nadajacego sie do czytania. I o dziwo jest to cos niesamowicie latwo pochlanialnego i majacego cos wiecej w sobie niz tylko zabijanie potworow. Polecam zwlaszcza "Ojczyzne" - opis matriarchalnej spolecznosci drowow Menzoberranzan.

- Malazańska Księga Poległych - niezwykle mroczna dark fantasy, swietna jest cala seria, a najlepszy z niej pierwszy tom - "Ogrody Ksiezyca". Dla wielu jest to zdecydowanie najlepsza powiesc fantasy w ogole. Inni wola Tolkiena. Czasem wydaje mi sie, ze to Ci, torzy o malazańskiej nie slyszeli lub nie czytali. (Jest jeszcze mala grupka wsrod znanych mi milosnikow fantasy lubiaca inne powiesci). ;)

Grzesiuk - istotnie bardzo dobra opowiesc, oparta na wspomnieniach autora. Ale wedlug mnie i trzecia czesc jest warta uwagi. Nie wiedzacym przypominam, ze autor zmarl na gruzlice, opisywane przez niego leczenie sanatoryjne - na prawdziwym marginesie zycia - nie przynioslo rezultatu.
robin_waw

Postby robin_waw » Tue Feb 20, 2007 10:58 am

ActionMutante wrote:Tolkien- NIEEEEE!!! Opisy przyrody dluzsze niz w Panu Tadeuszu! Zasypialem przy tym.

E przesadzasz to jest właśnie to co rozbudza wyobraźnię i dokładnie wiesz gdzie co się dzieje, dosyć szczegółowy opis świata.

Najlepiej jak by opisy były typu.
Jedzie przez las, wjechał w góry, wszedł do pokoju pogadał wyszedł. Image
Sztywna

Postby Sztywna » Tue Feb 20, 2007 12:19 pm

robin_waw wrote:
Najlepiej jak by opisy były typu.
Jedzie przez las, wjechał w góry, wszedł do pokoju pogadał wyszedł. Image

A fuj.
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...

<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”