PORADNIK - JAK ZACZAC GRE!

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Eresan

PORADNIK - JAK ZACZAC GRE!

Postby Eresan » Sat Dec 30, 2006 8:54 pm

Zgodnie z tym co obiecałem w innym, topiku w którym nie ma tego co być winno ;), tworzę poradnik dla młodych. Sam jestem młody - gram od tygodnia, może z hakiem... :D Tak więc proszę wszystkich "starych" graczy o ewentualne podpowiedzi a moderatorów o usuwanie tych podpowiedzi o ile uwzględnię je w TYM poście! Chciałbym by top był przydatny i przejrzysty (o kurde! jakie skomplikowane słowa :( )

Oto 10 Cantryjskich przykazań (korzystam wiele z pierwszego postu z innego tematu - auytorstwo - CyboRKg ):

1. Przedstaw się i najlepiej dowiedz, gdzie jesteś (notatki, mapy - obie rzeczy w zakładce "obiekty").

2. Przeczytaj lub zapytaj o prawa jakie panują w tym miejscu. (notatki znajdziesz w zakładce "obiekty", szukaj notki z odpowiednim tytułem).

*punkt jeden i dwa możesz zamienić miejscami!*

3. Postaraj sie odkryć predyspozycje swojej postaci, używając zakładki 'Projekty'(*) -> "szukaj". Dołączaj(**) do tychże i sprawdzaj się w różnych dziedzinach (koło imienia postaci znajdziesz mały znaczek, kliknij i przeczytaj opis lub zerknij niżej na spis umiejętności). Eksperymentuj z różnymi projektami czy to w głównej lokacji, czy w innych dostępnych typu "magazyn", "faktoria" "kuźnia", (zajżyj do zakładki "Budowle i Pojazdy") itp... ważne abyś odkrył w czym jesteś Mistrzem, Umiejętnym, wiedział co potrafisz i co możesz "zaproponować" tej lub jakiejkolwiek innej społeczności (o ile zechcesz sobie gdzieś pójść w tzw. "świat").

4. Zdobądź jakoś jadło na kilka dni... chociaż może uda Ci się to już w punktach pierwszym lub drugim.

5. Nie twórz nowych projektow o ile to nie konieczne, a jezeli już je tworzysz to dokończ - dbaj o porzadek!

6. Pogadaj z szefem osady w ktorej sie znajdujesz (o ile jest). Prawdopodobnie poprosi cię o listę umiejętności na notatce (odpowiedni przycisk jest nieco poniżej okna wydarzeń/budynków/projektów)

7. Odgrywaj i pamiętaj o NZ - nie mów/nie rób postacią tego co wiesz TY ale tylko to co wie postać!

8. Bądź aktywny i uprzejmy (chyba, że odgrywasz kogoś złego, ale na poczatek, nie polecam) wymyśl coś co przyda się społeczności - przynajmniej się postaraj.

9. Staraj się skombinować jak najwięcej narzędzi (jesteś wtedy bardziej przydatny, a w razie czego to TY możesz komuś coś dać) a rónież innych użytecznych przedmiotów (broń, ubranie itp) przy czym nie chodzi o ich kradzież.

10. przez ten czas już doskonale dowiedziałeś się czego chcesz od Cantra.... POWODZENIA!!!

*LEGENDA*

*Projekt - W realu żeby coś zrobić trzeba mieć pomysł co chcesz zrobić i materiały na jego realizację. W Cantr jest podobnie. Musisz "założyć" projekt (przycisk z młotkiem i kluczem - większość projektów, oraz przycisk z nożyczkami - ubrania i biżuteria) a następnie "dołożyć" do niego odpowiednie surowce z inwentarza. Pamiętaj aby mieć przy sobie narzędzia potrzebne do wykonania danego projektu! Dokładne "przepisy" znajdziesz w Wiki ( http://cantr.net/mwiki/index.php/Wyposa%C5%BCenie ).

**Jak dołączyć do projektu? - kliknij przycisk "P" przy danym projekcie. Pamiętaj o posiadaniu odpowiednich narzędzi i o sprawdzeniu czy w danym projekcie jest wystarczająco surowców. Produkt trafi zawsze do inwentarza tego kto go założył o ile jest on obecny na miejscu (w tej samej lokalizacji w której jest projekt). W innym razie po prostu wyląduje na ziemi.

PS. Dziękuję za pomoc Averusowi.

PPS Pamiętajcie o Naczelnej Zasadzie. Nie piszcie w grze że musicie odejść bo macie kolację, mama czy żona krzyczy albo Twój chłopak właśnie ma ochotę.... Wymyślcie coś! POSTAĆ nie jest tym samym co GRACZ. Nie mylcie wiadomości jednego z drugim. Ta wymiana informacji to właśnie sens NNZ.

Pozdrawiam
Last edited by Eresan on Wed Sep 12, 2007 4:52 pm, edited 20 times in total.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sun Dec 31, 2006 11:15 am

Gdybyś jeszcze poprawił styl ( Duże litery, wiecej spacji, linijkowe odstępy między punktami ) to moze komus by sie chcialo czytac, a tak, nowy wpadnie, spojrzy jak nadudkane i wypadnie.

Sam bym to napisał inaczej, ale od biedy moze byc.

Edit: I ortografie!
Edit2: Wysłałem Ci wersje poprawiona na pm o zmienionej formie, ale nie tresci, jak chcesz to uzyj, jak nie to wywal.
Edit3: I coś takiego chyba juz jest...
Edit4: I zmien tytul, na taki bez polskich znakow.
robin_waw

Postby robin_waw » Sun Dec 31, 2006 3:25 pm

pomimo że nie jestem początkujący to wcielę się w takiego ?

A co to są projekty ?
Jak się je zakłada ?
Jak przyłączyć się do projektu.

Kolejna rada nie podnoś rzeczy leżących na ziemi zapewne należą do kogoś albo do osady.
Nie ruszaj od razu w drogę, żeby dojść do najbliższej osady trzeba iść 3 do 5 dni.
W miejscu w którym się znalazłeś mogą znajdować się tylko budynki i pojazdy do których da się wejść jeżeli nie są zamknięte wejście na drogę oznacza że gdy zawrócisz może w najgorszej sytuacji powrót potrwać 3 realne godziny.

P.S. Zainstaluj sobie Firefox w wersji 2.0 tam wbudowany moduł automatycznie sprawdzający pisownię
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 02, 2007 10:09 pm

Ja jestem początkujący i zauważyłem ze wystarczy ładnie poprosić kogoś z obecnych osób o pomoc w stanięciu na własne nogi (np jadło) w zamian za swoja pomoc np w jakimś projekcie (na miarę możliwości które się posiada choć są skromne).

A czasami wystarczy tylko sie przywitać a ktoś sam obdaruje nas jedzeniem byśmy z głodu nie padli, bo w końcu choć jesteśmy nowi to zawsze jakieś to dodatkowa para rąk do pomocy w polepszaniu warunków życia obecnym osadnikom. Niekiedy można dużo więcej na starcie zyskać niż tylko jedzenie.

PS. Odnośnie punktu "4. Zdobądź jakoś jadło na kilka dni" Najlepiej by było coś więcej w tym temacie napisać. Szczerze powiedziawszy ja miałem z tym problem, gołymi rekami trudno coś upolować, a jak nie ma w okręgu nic innego do jedzenia trzeba liczyć albo na życzliwość innych albo przejść się gdzieś (o ile bez jadła się przeżyje taka 3 dniową podróż ?)

Jest jeszcze kwestia z tego co wiem ze można zrobić sobie nuż z kości wtedy problemu by nie było z polowaniem - ale nie próbowałem jeszcze. Tylko z tego co wiem surowego mięsa sie nie da zjeść wiec rodzi się wtedy kolejny problem, z tego jak ktoś mi doradził jak jest wędzarnia - problemu nie ma ale trzeba naskładać sobie drewna.
Maxthon

Postby Maxthon » Mon Apr 02, 2007 10:20 pm

Xajanie nie martw się.... Twoja postać przeżyje bez jedzenia nawet 20 dni.
Matix

Postby Matix » Wed Apr 04, 2007 12:39 pm

Wydaje mi się, że ten temat narusza nieco NZ. To od postaci zależy jak postąpi. Nie powinno się graczom narzucać z góry pewnych warunków. Trochę mnie denerwuje gdy widzę w prawach każdej osady - przedstaw się.
http://www.matix.salon24.pl
domeq

Postby domeq » Wed Apr 04, 2007 2:49 pm

Matix wrote:Wydaje mi się, że ten temat narusza nieco NZ. To od postaci zależy jak postąpi. Nie powinno się graczom narzucać z góry pewnych warunków. Trochę mnie denerwuje gdy widzę w prawach każdej osady - przedstaw się.

Zalozmy, ze to "przedstaw sie" zniknie.

Wtedy bedzie denerwowac Cie "nie atakuj zwierzat", "nie pozyskuj surowcow bez pozwolenia", i inne "nie"?

Wszedzie w RL podstawa jest przedstawienie sie. Krotkie dzien dobry, witam, albo nawet zwykly kontakt wzrokowy. Wszedzie i bez wyjatku.
Quijo

Postby Quijo » Wed Apr 04, 2007 3:30 pm

domeq wrote:Wszedzie w RL podstawa jest przedstawienie sie. Krotkie dzien dobry, witam, albo nawet zwykly kontakt wzrokowy. Wszedzie i bez wyjatku.

Po pierwsze Cantr to nie RL, a po drugie nigdzie w żadnych prawach na świecie nie jest napisane, że jak się gdzieś wchodzi to trzeba sie przedstawić. Jak ktoś sie przedstawia to świadczy to jedynie o jego dobrym wychowaniu, ale żadnego takiego nakazu nie ma i może sobie p prostu przyjść i usiąść nic nie mówiąc
http://www.gks-murcki.com
domeq

Postby domeq » Wed Apr 04, 2007 3:38 pm

Quijo wrote:ktoś sie przedstawia to świadczy to jedynie o jego dobrym wychowaniu, ale żadnego takiego nakazu nie ma i może sobie p prostu przyjść i usiąść nic nie mówiąc

Moze, i toporem w leb za to nie dostanie. No chyba, ze w Wypizdziolkowie gdzies gleboko w lesie :wink:
robin_waw

Postby robin_waw » Wed Apr 04, 2007 3:40 pm

Matix wrote:Wydaje mi się, że ten temat narusza nieco NZ. To od postaci zależy jak postąpi. Nie powinno się graczom narzucać z góry pewnych warunków. Trochę mnie denerwuje gdy widzę w prawach każdej osady - przedstaw się.

Po pierwsze nikt tu niczego nie narzuca a jest to dobra rada, jak się przedstawisz to inni widzą w tobie osobę która nie jest anonimowa i łatwiej się z taka osobą kontaktować przecież nie będziesz za każdym razem wytykał takiego człowieka palcami.

Wkładając taką informację do praw informujesz nowych ludzi że chciał byś wiedziec jak się do kogoś zwracać, zapewne jak się ktos nie przedstawi to będzie jego sprawa jednak taka osoba będzie uważana za niegrzeczną, oczywiście jak ktoś tylko przechodzi to nie musi się przedstawiac i nie wyobrazam sobie zeby kogos karać za to że się nie przedstawił.

Nie jest to łamanie NZ bo w życiu jak się do kogoś zwrócisz twarzą w twarz i spojrzysz mu w oczy to wie że do niego mówisz a jak w Cantr stoi koło siebie trzech 20 letnich i wszyscy wyglądają tak samo pomimo ze kazdemu mozesz nadać swoją nazwę to zwracając się do takiej osoby ktora nic nie robi i nie ma nic na sobie musisz wskazać ją lub odwoływać się do tego co robiła a to nie jest wygodne.
Eresan

Postby Eresan » Fri Apr 06, 2007 7:18 pm

Zgadzam Się z Robinem. Ani moje "10 przykazań" ani jakiekolwiek prawa do niczego nikogo nie zmuszają. Są (mówię tu o 10P) jak i w pewnym stopniu prawa tylko radą i sugestią. Jak chcesz możesz bez problemu łamać prawo i to zarówno w Cantrze jak i w realu. Chodzi tylko o to czy liczysz się z konsekwencjami łamania praw. Jesli tak to dalej! łam do woli.

Edit do postu poniżej: W 100% się zgadzam.

Pozdrawiam.
Last edited by Eresan on Fri Apr 06, 2007 10:16 pm, edited 1 time in total.
Legalus

Postby Legalus » Fri Apr 06, 2007 9:59 pm

Ale mimo wszystko uważam, że należałoby napisać coś dla początek. Najlepiej taki mały panel samouczka, który sam się włącza po stworzeniu pierwszej postaci i wejściu na jej profil Gdyby coś takiego przeprowadziło krok po kroku początkującego, to większa szansa, że zostanie w grze. A z tym ostatnio krucho.
Lepiej spłonąć niż dać się rozwiać przez wiatr...
Xajan

Postby Xajan » Sun Apr 08, 2007 10:03 am

A ja mam matematyczny problem. Którego jeszcze nie udało mi się rozwiązać.

A mianowicie w grze pisze ze:
1h - 36min
1d - 8godzin
1r - 20d

Przeliczając na czas rzeczywisty to:
1d = 36min * 8 = 288min, wg czasu rzeczywistego to jest 4,8h ?
A może 1 dzień to 24h naszego czasu ?

Pytam o to bo w przypadku projektów nie wiem ile będą trwały.
Np. produkcja jakiegoś ubrania trwa 4 godziny, tzn że zakończy się za:
1) 4 * 36min = 2,4h czasu rzeczywistego ?
2) odpowiada 4h czasu rzeczywistego ?

Tak samo gdy projekt trwa np 1,5 dnia tzn ze zakończy się za:
1) 1d = 8h cantrysjkich, więc 1,5d = 12h cantryjskich
w przeliczeniu na czas rzeczywisty powinien się zakończyć: 7,2h
2) a może po prostu 1,5 dnia to 36h czasu rzeczywistego ?
Miaua

Postby Miaua » Sun Apr 08, 2007 10:13 am

Xajan wrote:Np. produkcja jakiegoś ubrania trwa 4 godziny, tzn że zakończy się za:
1) 4 * 36min = 2,4h czasu rzeczywistego ?
2) odpowiada 4h czasu rzeczywistego ?

1h cantryjska trwa 3h nasze czyli ten projekt bedzie trwał 12h naszych.

Xajan wrote:Tak samo gdy projekt trwa np 1,5 dnia tzn ze zakończy się za:
1) 1d = 8h cantrysjkich, więc 1,5d = 12h cantryjskich
w przeliczeniu na czas rzeczywisty powinien się zakończyć: 7,2h
2) a może po prostu 1,5 dnia to 36h czasu rzeczywistego ?

1,5 dnia to 8+4h czyli 12hx3 czyli 36h
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!
Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Image
Gap

Postby Gap » Sun Apr 08, 2007 10:16 am

Jeden dzień cantryjski to jeden dzień naszego czasu.
Trwa on 8 godzin czyli godzina cantryjska to 3 nasze.
Godzina cantryjska ma 36 minut czyli minuta cantryjska to 5 naszych.

Return to “Ogólna pomoc”