Jak zaczac ? Jestes NOWY - przeczytaj to koniecznie!

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sat Dec 30, 2006 7:02 pm

Marcin24 wrote:Na tej łódce nie ma dużo miejsca i jest raczej wolna. Można uciekać tylko co potem gdy już bedziesz miał na karku szabrownika, a jedzenie zacznie ci sie kończyć. :D

Co nie zmienia faktu, ze dla pasazerow szabrownika jest to wkur... .
Eresan

Postby Eresan » Sat Dec 30, 2006 7:46 pm

W kurniku? nie rozumiem... ;)

Pozdrawiam
Avx

Postby Avx » Sat Dec 30, 2006 7:46 pm

Marcin24 wrote:Na tej łódce nie ma dużo miejsca i jest raczej wolna. Można uciekać tylko co potem gdy już bedziesz miał na karku szabrownika, a jedzenie zacznie ci sie kończyć. :D

Ojj... To bardzo cenne informacje :] Dziękuję bardzo.
nemo49

Postby nemo49 » Sat Dec 30, 2006 8:07 pm

Avx wrote:

Ojj... To bardzo cenne informacje :] Dziękuję bardzo.

No właśnie :evil: . Co to jest ? kolejne szkolenie dla typa, na zabicie którego moje postaci będą znowu tracić niepotrzebnie czas ?
Avx

Postby Avx » Sat Dec 30, 2006 8:27 pm

nemo49 wrote:No właśnie :evil: . Co to jest ? kolejne szkolenie dla typa, na zabicie którego moje postaci będą znowu tracić niepotrzebnie czas ?

Oj, tym razem może być ciekawie ;) Planuję skomplikowaną intrygę, niejako wielowątkową ;)

Ale tak, to jest szkolenie ;) Zresztą może nie wykorzystam pomysłu z łódką tylko jakiś inny. Zobaczymy. Mam trzy postacie które coś niemiłego planują i spiskują ;) I jednego skorumpowanego urzędnika... Wbrew pozorom, granie takiej postaci (na normalnym poziomie, nie ,,zabij, ucieknij, daj się zabić") naprawdę wymaga myślenia i daje trochę satysfakcji.

Prości złodzieje (miałem takiego) często źle kończą. Teraz eksperymentuję z czymś bardziej ambitnym :]

PS. Mimo wszystko większość moich postaci to uczciwe postacie :)
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 02, 2007 9:49 am

Witam wszystkich, jestem tu nowy.

Grac zaczelem jakies 3 dni temu, ale szczerze powiedziawszy zaczyna mnie gra nuzyc, niby interfejs banalny w obsludze ale i tak nie wiem co robic. A widze ze gra ma spore mozliwosci i na wstepie bardzo mnie zainteresowala.

Czytalem tu na forum jakis poradnik dla poczatkujacych - pisze tam o skombinowaniu sobie jedzenie, w tym sek ze wyladowalem w lesie i jakos z surowcow poza drzewami nic innego nie widze, owszem sa pewne rzeczy na ziemi ale do jedzenia sie nie nadaja. No ale mniejsza z tym ktos byl zyczliwy i mnie obdarowal jedzeniem bym z glodu nie padl.

W drugim dniu gry dostalem propozycje do pomocy przy zbieraniu drewna, przylaczylem sie do projektu, weszlem na miejsce, drzewa ustawilem wczoraj by moja postac je zbierala i szczerze powiedziawszy nie widze zadnego postepu swojej postaci w projekcie oraz zadnego drewna w inwentarzu. Bylbym wdzieczny jak by mi ktos doradzil o co w tym biega (a moze gdzies jaks poradnik jest od A do Z co i jak, bo wiki przeczytalem cale i nie pomoglo mi). A jak tak dalej pojdzie, to pozyskacie kolejny nagrobek :( A raczej bym tego nie chcial.
Maxthon

Postby Maxthon » Mon Apr 02, 2007 10:05 am

Witaj w Cantr Xajan *uśmiecha się*

Istotnie w lesie raczej ciężko o coś do jedzenia. Najłatwiej, oczywiście jeśli ktoś już zbudował wędzarnię to upolować jakieś zwierzątko i mięsko z niego uwędzić w wędzarni. Problem w tym, że bez jakiejś broni ciężko coś upolować. Najlepiej zrób sobie nóż z małych kości, które być może leżą na ziemi. Pamiętaj też, że do uwędzenia mięska potrzeba odrobiny drewna.
Teraz odnośnie pomagania komuś przy drewnie... Jeśli komuś pomagasz to drewno trafia do założyciela projektu a nie do pracujących przy nim. Poza tym jakieś surowce pojawiają się w inwentarzu dopiero jak projekt się skończy (osiągnie 100%).
Trzymaj się i nie poddawaj. Moja pierwsza postać wylądowała na plaży bez jedzenia a jednak jakoś sobie poradziła i dziś ma ponad czterdzieści lat ;)
Gap

Postby Gap » Mon Apr 02, 2007 11:08 am

Bo punkt 2. "zorganizuj sobie cos do jedzenia" został źle zrozumiany. To wcale nie znaczy "nakop sobie marchwi". To oznacza "spytaj ludzi jak można zdobyc żywność". Zazwyczaj odpowiedź na to pytanie jest już ujęta w jakiejś notatce, a lokalna społeczność spyta "w czym jesteś dobry?".
Moim zdaniem powinno byc tak.
1. Przedstaw się.
2. Przeczytaj notatki. Zwłaszcza jeśli w temacie są "prawa" lub "do nowo przybyłych".
3. Dowiedz się jakie masz umiejętności pomagając przez chwilę w każdym rodzaju juz zaczętego projektu.
4. Przedstaw swe mocne umiejętności i zaoferuj pomoc w zamian za żywność, ubranie narzędzia.
5. Orientuj się w życiu społecznym. To trochę potrwa, ale bez współpracy z innymi daleko nie zajdziesz.
Mattan

Postby Mattan » Mon Apr 02, 2007 11:28 am

Żeby się nie nudzić stwórz z 4-5 postaci, a informacje będą napływać w dużo większej ilości.
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 02, 2007 12:00 pm

Przy 4 - 5 postaciach sadze ze troche bym sie gubil co i jak i napewno bym zlamal regulamin. Choc z drugiej strony staram sie duze luki czasowe w pracy zapelniac czy to studiowaniem neta czy graniem :D

Co do kwesti przedstawiania sie to zaraz po wejsciu to zrobilem i chyba kazdy tak powinnien robic bo nazywac ludkow w sensie xxx nie ma sensu :D, Choc przyznam sie ze popelnilem jeden radykalny blad zbierajac z ziemi rzeczy nie pytajac sie nikogo czy moge, ale na szczescie zwrocil mi ktos na to uwage i wyskoczylem z calego inwetarza :D

A co do kwesti rezygnacji - to tylko tak napisalem by kogos zmobilizowac do poradzenia mi :D Bo w tym lesie co jestem to tylko spotkalem 3 osoby. Ale z drugiej strony, z tego co zauwazylem gra juz dlugo istnieje wiec powinnien byc na pierwszej stronie link do jakiegos poradnika dla poczatkujacych od czego zaczac i jak grac, (bo w wiki to szczerze powiedziawszy nic takiego nie ma). Sam bym opracowal taki jak bym sie znal - bo zawsze chetnie sie wlanczam do roznych projektow. A wiekszosc graczy z doswiadczenia wiem ze jak napotyka problemy szybko sie poddaje nim sie zdarza wciagnac.

Np. Na moim przypadku, obecnie nie polece tej gry nikomu znajomemu puki sam sie w niej nie rozkrece by rozczaic o co chodzi by znajomi wiedzieli jak grac w to. By nie bylo sytuacji ze po zarejestrowaniu wejda powciskaja kilka przyciskow i zrezygnuja bo uznadza ze nic specjalnego. A moim zdaniem tak nie jest czego przykladem jest "Buduj" i "Produkuj".
Ice-Man

Postby Ice-Man » Mon Apr 02, 2007 2:02 pm

W sumie to ta gra ma polegać na samodzielnym odkrywaniu jej mechaniki, jej tajemnic. A że trafiłeś akurat na lokacje, w której sie nic nie dzieje to nic na to nie poradzimy. Zbierz trochę jedzenia, skopiuj sobie mapę i wyróż w podróż do większej osady. Tam dopiero się nauczysz wszystkiego co jest ci potrzebne do przetrwania w nieprzyjaznym świecie Cantr ;)
Albo możesz zrobic sobie pare dodatkowych postaci jak Ci zasugerował Mattan. To też jest dobre rozwiązanie.
Image
ImageImage
Eresan

Postby Eresan » Mon Apr 02, 2007 4:15 pm

Witaj Xajan. Przeczytaj: http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=11899

Gdybyś od tego zaczął zapewne nie musiałbyś pytać o to o co pytasz. :) Co nie oznacza oczywiście iż z wieką ochotą wszyscy będziemy się mądrzyć i robić za dobrych wójków :D Baw się dobrze!

PS. Sam jak zaczynałem to nie mogłem znaleść żadnego sensownego "poradnika" - dlatego go właśnie zrobiłem (link na górze) :).

PPS. Ice Man - to nie prawda. Nie chodzi w tej grze o samodzielne zapoznawanie się z mechaniką. Wedłóg mnie chodzi o dobrą zabawę, kreowanie ciekawch postaci oraz wpływanie na strukturę społeczną lub jej tworzenie.

Pozdrawiam.
Xajan

Postby Xajan » Mon Apr 02, 2007 9:56 pm

A ja wyczytałem ze ta gra jest symulacja życia, a jak to w życiu bywa, człowiek byłby nikim bez wielkich odkrywców i do niczego sam by nie doszedł. W myśl powiedzenia "co dwie głowy to nie jedna". Więc w moim mniemaniu gra powinna opierać sie na wzajemnej współpracy. Każde imperium zostało wzniesione przez jednostki a nie jedna osobę.

Po drugie w przypadku dobrej współpracy, lepszego dostępu do dobrych poradników, poznawania zasad świata Cantr korzystając z wiedzy zdobytej przez innych Cantrowiczów polepsza jakość i sens gry. Choćby w kontekście dla początkujących. Bo jeżeli na wstępie nowo narodzonemu dziecku tego świata, przedstawi się podstawowe zasady jak żyć by przeżyć i jak żyć by ułatwić życie innym. Przyczynić się można do spadku umieralności.

Dziękuje za poradnik :)
Avx

Postby Avx » Sun Apr 15, 2007 6:50 am

Mam pytanie. Czy zmęczenie zmniejsza wydajność pracy, czy też jest dla niej neutralne ?
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sun Apr 15, 2007 9:54 am

Zmeczenie zmniejsza wydajnosc pracy. Zmiejsza tez wydajnosc ciosow oraz zalaniania sie tarcza. Zmiejsza tez twoja zdolnosc do przeciagania oraz sprawia ze latwiej sie ciebie przeciaga. Zmeczenie jest bardzo istotne. Na szczescie odnawia sie o 5% co kazda godzine. (mniej jesli wykonuje sie jakas prace, wiecej jesli sie odpoczywa na meblu).
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.

Return to “Ogólna pomoc”