Tatar i inne polskie potrawy

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mattan

Tatar i inne polskie potrawy

Postby Mattan » Thu Dec 21, 2006 9:41 pm

Nowe potrawy po polsku proszę o propozycje ale lepiej takie które uwzględniają surowce które są.

Tatar (Steak tatare (tatar))

Tatar to tradycyjna polska potrawa zapożyczona podobno od tatarów. Zjada się ją przeważnie jako zakąskę do wódki, ale nie tylko. Przyrządza się ją z drobno posiekanego surowego mięsa (wołowina), surowych jajek, doprawionych solą i pieprzem.

Właściwości: Żywność jadalna zjadana w ilości 30g dzienniei żywność lecznicza bo jajka są w składzie i być może cebula to 90g leczy 1%.

Projekty:
Deska do krojenia: (cutting board) 250g tatara (Steak tatare (tatar)). Składniki: 280g mięsa (meat), 10g jaja (eggs), 5g sól (salt). Narzędzia: nóż (knife), deska do krojenia (cutting board)
Stół kuchenny (kitchen table): 500g tatara (Steak tatare (tatar)). Składniki: 550g mięsa (meat), 20g jaja (eggs), 10g sól (salt). Narzędzia: nóż (knife), deska do krojenia (cutting board)

Nowe urządzenia:
Kościana deska do krojenia (Bone cutting board)
Materiały: 300g duże kości
Narzędzia: nóż

Drewniana deska do krojenia (Wood cutting board)
Materiały: 200g drewno

Ewentualnie
Szklana deska do krojenia (Glass cutting board)
Materiały: 50g szkło okienne
Narzędzia: szlifierka
Marmurowa deska do krojenia (Marble cutting board)
Materiały: 350g marmur
Narzędzia: dłuto
Kamienna deska do krojenia (Stone cutting board)
Materiały: 400g kamień
Narzędzia: dłuto

Jak ktoś zna angielski to niech może przetłumaczy i rzuci na angielskie forum. Zwłaszcza nie wiem czy deska do krojenia jest dobrze przetłumaczone :) (już nazwa angielska deski do krojenia poprawiona)

EDIT: Wg sugestii poprawiłem wagę desek do krojenia.
EDIt: Wpisałem ilości zjadane i leczące.
Last edited by Mattan on Sat Dec 23, 2006 12:23 pm, edited 5 times in total.
Kalsiver

Postby Kalsiver » Thu Dec 21, 2006 10:08 pm

Nowe urządzenia:
Kościana deska do krojenia (Bone plank for cutting)
Materiały: 600g duże kości

Eeee jak ty sobie wyobrażasz deskę do krojenia z kości ?

i trochę dużo tego drewna na drewnianą deskę...
Image
ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
Mattan

Postby Mattan » Thu Dec 21, 2006 10:18 pm

Kalsiver wrote:
Nowe urządzenia:
Kościana deska do krojenia (Bone plank for cutting)
Materiały: 600g duże kości

Eeee jak ty sobie wyobrażasz deskę do krojenia z kości ?

i trochę dużo tego drewna na drewnianą deskę...

Po cantryjsku. :)
Może za dużo ale brałem pod uwagę inne cantryjskie przyrządy. To można poprawić ale czekam na inne opinie.
myszaq

Postby myszaq » Thu Dec 21, 2006 10:44 pm

hanba!

jak tatar, to musi byc w nim cebula! kiszonych nie mamy, wiec odpuszcze, ale cebula to mus!

modyfikacja przepisu mattana:

Deska do krojenia: (cutting board) 300g tatara (Steak tatare (tatar)). Składniki: 280g mięsa (meat), 40g cebula (onions), 10g jaja (eggs), 5g sól (salt). Narzędzia: nóż (knife), deska do krojenia (cutting board)
Stół kuchenny (kitchen table): 600g tatara (Steak tatare (tatar)). Składniki: 560g mięsa (meat), 80g cebula (onions), 20g jaja (eggs), 5g sól (salt). Narzędzia: nóż (knife), deska do krojenia (cutting board)

i cos dziwne, ze az tak u ciebie traca te skladniki na wadze... tez troche podmienilem. i ta deske do krojenia na poprawna wersje angielska :)

jesli juz mowimy o polskim jedzeniu, to moze kielbasa, wodka, bigos, wodka, pierogi, wodka... ;) w cantrze w ogole nie ma zup. co dziwne, bo wode juz wprowadzili... mozna spokojnie robic rosol, cebulowa, pomidorowa, zurek, jakas warzywno-smieciowa, pewnie jeszcze mnostwo innych...
Mattan

Postby Mattan » Thu Dec 21, 2006 10:57 pm

Myszaq to normalne że mięso traci na wadze podczas krojenia. O tym często zapominamy w Cantr. A jak dodasz cebule to nici z żywności osiągalnej na plaży. :( a trochę mi o to chodziło. Choć muszę przyznać że cebula powinna być.
Poza tym nie chodziło mi o strzelanie nazwami polskich potraw tylko o przedstawianie projektów z czego i jak to zrobić. Zapomniałem o właściwościach czyli ile się je. Myślę że 45g dziennie i proponuję też żeby leczyło bo jajka są w składzie i być może cebula to 90g leczy 1%.

Dzięki za tłumaczenie deski.
myszaq

Postby myszaq » Thu Dec 21, 2006 11:05 pm

mattan, nie placz - na plazy i tak dosc rzadko mozna spotkac jajka i sol na raz - a tatar bez cebuli to zbrodnia ;)

jesli wynajde wystarczajaco duzo samozaparcia to przewale to na angielski. i moze jakies przepisy na te rzucone przeze mnie rzeczy wymysle. ale to drugie malo prawdopodobne... :P
ushol

Postby ushol » Fri Dec 22, 2006 1:36 am

Aleście mi smaka zrobili... i nie chce tatara w Cantr bo moja postać będzie żarła, a ja kocham, choć dość rzadko jadam... nie wiem dlaczemu
Image
Image
Federacja RP
Artur

Postby Artur » Fri Dec 22, 2006 10:10 am

tatar? a moze indianina tez zrobimy? albo mongoła? :lol: ludzie, co wy jecie :lol: zreszta wogole juz jest za duzo tego zarcia, ja sie w tym wszystkim gubie i i tak ziemniaki wpier****m :twisted:

innymi slowy jestem ZA 8)
Eresan

Postby Eresan » Fri Dec 22, 2006 10:21 am

Ja tam optuję za kiełbaską... potrzeba by do niej mięska i np: czosnku. Robiłoby sie w wędzarni. hmm?

A jak już by była kiełbaska to do żurku kroczek :)

Żurek mógłby sie składać z:
kiełbasa,
żur - (trzebaby zakwasić mąkę w garnku z czosnkiem),
cebula,
woda.
ewentualnie jeszcze majeranek jeśli jest coś takiego.

PS. Chyba że ktoś lubi i z kiełbaską i z jajkiem wtedy trza by jeszcze jajo dodać :)

Pozdrawiam.
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri Dec 22, 2006 11:11 am

Polskie potrawy jak najbardziej: bigos, barszcz itd. Ale cyferek nie będę wymyślał...

Piszę w zasadzie po to by się przyczepić ( :P ) do tej deski do krojenia. Weź pod uwagę że drewnianą tarczę robi się z 500 gram drewna a ty byś 600 gramową deskę chciał. Taka deska to mogłaby służyć za pawęż albo dużą tarczę ;) No ale konkretnymi liczbami i tak zajmie się RD a nie my.
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
ushol

Postby ushol » Fri Dec 22, 2006 11:15 am

Żurek bez majeranku i czosnku?? To nie żurek... a kiełbasa koniecznie biała... Jak ktoś chce się sprzeczac co do tego to zapraszam na pojedynek w gotowaniu żurku... :twisted:
Image

Image

Federacja RP
in vitro...

Postby in vitro... » Fri Dec 22, 2006 11:39 am

ogrodzić szranki??
cantr się posypał
Quijo

Postby Quijo » Fri Dec 22, 2006 11:43 am

To chce by były krupnioki i żymloki
http://www.gks-murcki.com
robin_waw

Postby robin_waw » Fri Dec 22, 2006 11:49 am

Babka piaskowa

50 g wody
10 g jajka
300 g mąka pszenna

i drugi przepis

300 g piasku
100 g wody

:lol:
mocny92

Postby mocny92 » Sat Dec 23, 2006 11:06 am

Może by tak wprowadzić cebulę w większej ilości miejsc? Zupy popieram (pomidorówka... Pycha...) A co do liczb, to po ch** wam o tym myśleć? To zadanie dla dziwnych ludzi z PD :D
Wszystko można co nie można - byle z lekka i z ostrożna!

Return to “Sugestie”