Wiara, tolerancja, wolnosc

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Avx

Postby Avx » Mon Dec 11, 2006 12:51 am

ActionMutante wrote:Stary, czy Ty chcesz z ludzi idiotow robic? Twierdzisz, ze ubostwo, glod, choroby to konieczne cierpienia dla wiekszosci mieszkancow ziemi, wymagane by zpewnic byt takim "wolnosciowcom" jak Ty?

Nie. Czemu ? Przecież ich ubóstwo, głód i choroby to wynik wojen domowych, niestabilności i debilizmu władzy.

Afryka i Korea południowa startowały w latach '50 z podobnego poziomu. Gdyby Afryka obrała drogę Korei, byłaby na jej poziomie.

Szkoda, że Afryka jest biedna, gdyby była bogatsza byłoby ją stać na kupowanie droższych materiałów z Europy. Teraz sprowadzają właściwie tylko jedzenie (z marnym skutkiem, bo i tak umierają z głodu) i tym podobne, w przypadku wyższego poziomu rozwoju dałoby się im wcisnąć elektronikę i wyroby nowoczesnego przemysłu. To byłby świetny rynek zbytu.

Bieda Afryki nie jest w moim (naszym) interesie.

Niby co nam daje, że są za biedni, żeby kupować nasze samochody ? Daje nam tylko straty. Na jedzeniu nie da się tyle zarobić.

ActionMutante wrote:W kapitalizmie nie zalega. Wiesz dlaczego ? Bo sie je spala.

Jeśli się nie opłaca sprzedać, ale to się zdarza niezwykle rzadko.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Mon Dec 11, 2006 1:50 pm

Oj chlopcze, nie znasz podstawowych zasad... A mi sie nie chce Ci ich tlumaczyc...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Gulczak

Postby Gulczak » Mon Dec 11, 2006 2:21 pm

Avx wrote:(...)

Bieda Afryki nie jest w moim (naszym) interesie.

Nie mam słów... :? Problem głodu (biedy, jak kto woli) innego człowieka, jest jednym, wielkim problemem całej ludzkości. Rozumiem, że czujesz się "uprzywilejowany", bo urodziłeś się w kraju roziwniętej Europy, w którym żyjesz na dość wysokim poziomie, skoro stać cię na komputer, internet + rachunki za prąd i czynsz. Jednak pomyśl sobie, że niektórym nie dano takiej szansy, szansy aby mieć prawo do rozwoju, i nie tylko. Do afrykańskich dzieci nauczyciel przyjeżdza raz do roku, jest wtedy wielkie święto w osadzie. Jeżeli przeżyją rok, cieszą się, że nie umarli, podczas gdy ty wypijasz szampana i wystrzeliwujesz petardy koło twojego cieplutkiego domku, z pełną lodówką. Jesteś jedną z tych osób, które popierają wyrok sądu, w sprawie "piekarza, który nadmiar chleba rozdawał bezdomnym, zamiast wyrzucać do śmeici, nie płacąc podatku od darowizny" Zbankrutował...

Teraz sprowadzają właściwie tylko jedzenie (z marnym skutkiem, bo i tak umierają z głodu)

Twoje podejście... Patrz na wypowiedź nad tym cytatem.
Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
Artur

Postby Artur » Mon Dec 11, 2006 2:28 pm

zyjemy w takim swiecie, ze ludzie przy tak wielkim postepie technologicznym gloduja w niektorych miejscach... to przykre i na moja logike niewyobrazalne... nie wiem co z tym zrobic, chcialem tylko wyrazic swoje oburzenie... i sprawy nie zalatwi napewno oddawanie drobnych na pomoc ubogim... to wina kiepskiej polityki, lub raczej kiepskich politykow i gospodarki z dupy wzietej...
Avx

Postby Avx » Mon Dec 11, 2006 2:35 pm

Gulczak wrote:Jednak pomyśl sobie, że niektórym nie dano takiej szansy, szansy aby mieć prawo do rozwoju, i nie tylko.

Efekt idiotycznych posunięć tamtejszych władz. Wielka szkoda, że przeprowadzono dekolonializację. Afryka w roli kolonii była bogatsza.

Gulczak wrote:Jesteś jedną z tych osób, które popierają wyrok sądu, w sprawie "piekarza, który nadmiar chleba rozdawał bezdomnym, zamiast wyrzucać do śmeici, nie płacąc podatku od darowizny" Zbankrutował...

O czym ty piszesz ? Jak osoba o poglądach zbliżonych do libertarianizmu mogłaby pochwalać taki wyrok ? Podatek od darowizn nie powinien istnieć, toż to bezczelna kradzież.

Podobnie jak zdecydowana większość innych podatków.

ActionMutante wrote:Oj chlopcze, nie znasz podstawowych zasad... A mi sie nie chce Ci ich tlumaczyc...

Podstawową sprawą jest to, że Afryka jest za biedna by być znaczącym partnerem handlowym, co bynajmniej krajom rozwiniętym nie służy. Trzeba było zostawić tam Europejską administrację, a nie dawać niedojrzałym do tego plemionom ,,suwerenność"... Co skończyło się zrujnowaniem kontynentu.
Marczak

Postby Marczak » Mon Dec 11, 2006 3:21 pm

O czym ty piszesz ? Jak osoba o poglądach zbliżonych do libertarianizmu mogłaby pochwalać taki wyrok ? Podatek od darowizn nie powinien istnieć, toż to bezczelna kradzież.

To jest nas dwóch :) Przynajmniej na tym forum.
T34.

Postby T34. » Mon Dec 11, 2006 3:34 pm

Marczak wrote:

Mylisz się. Jest nas trzech :P Przynajmniej na tym forum.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Mon Dec 11, 2006 3:35 pm

T34. wrote:
Marczak wrote:

Mylisz się. Jest nas trzech :P Przynajmniej na tym forum.

Myslę, że nie trzeba zgłaszać swojego sprzeciwu przeciwko zwykłemu złodziejstwu, bo z tym wyrokiem mało kto się zgodzi, więc koniec wyliczanki.
Marczak

Postby Marczak » Mon Dec 11, 2006 3:41 pm

Myslę, że nie trzeba zgłaszać swojego sprzeciwu przeciwko zwykłemu złodziejstwu, bo z tym wyrokiem mało kto się zgodzi, więc koniec wyliczanki.

Ale mi chodziło nie tylko o podatek od darowizn, ale także o moje poglądy zbliżone do libertarianizmu. Mam nawet swoją koncepcję dla naszego pięknego państwa, szkoda tylko, że nie ma szansy na wprowadzenie tego wszystkiego, albo chociaż tej lepszej części. :D
nemo49

Postby nemo49 » Mon Dec 11, 2006 4:54 pm

Avx wrote:
nemo49 wrote:Człowiekowi potrzeba tez poczucia bezpieczeństwa, pewnej stałości i innych tego rodzaju rzeczy, a pod tym względem kapitalizm jest do d**

Uogólniasz strasznie. Dla mnie wolność jest istotniejsza, jestem indywidualistą :).

Mylisz pojęcia - dlaczego uważasz że wolność jest integralnie związana z kapitalizmem ? Jak Ci braknie argumentów ze sfery gospodarki czy ekonomii to wyciągasz argumenty polityczne. Ja jestem anarchistą i zapewniam Cię , że się czułem bardziej wolny w PRL niż obecnie. Przymus tzw. bezpośredni to małe piwo w porównaniu z przymusem ekonomicznym :D

Avx wrote:
nemo49 wrote:Wyobrażasz sobie co zostanie z Ziemi kiedy Chińczycy osiągną nasycenie samochodami jak w USA ?

Nic takiego. Ot, nieco zniszczą sobie środowisko naturalne co wymusi wprowadzenie nowych rozwiązań na rynek.

To już czystej wody idealizm...Liczenie się z środowiskiem naturalnym może wymusić na prywatnym kapitaliście tylko silne państwo a na silnym państwie kapitalistycznym albo międzynarodowej korporacji...nikt. Vide USA i traktat z Kioto.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Tue Dec 19, 2006 11:53 am

nemo49 wrote:
Avx wrote:
nemo49 wrote:Człowiekowi potrzeba tez poczucia bezpieczeństwa, pewnej stałości i innych tego rodzaju rzeczy, a pod tym względem kapitalizm jest do d**

Uogólniasz strasznie. Dla mnie wolność jest istotniejsza, jestem indywidualistą :).

Mylisz pojęcia - dlaczego uważasz że wolność jest integralnie związana z kapitalizmem ? Jak Ci braknie argumentów ze sfery gospodarki czy ekonomii to wyciągasz argumenty polityczne. Ja jestem anarchistą i zapewniam Cię , że się czułem bardziej wolny w PRL niż obecnie. Przymus tzw. bezpośredni to małe piwo w porównaniu z przymusem ekonomicznym :D

Avx wrote:
nemo49 wrote:Wyobrażasz sobie co zostanie z Ziemi kiedy Chińczycy osiągną nasycenie samochodami jak w USA ?

Nic takiego. Ot, nieco zniszczą sobie środowisko naturalne co wymusi wprowadzenie nowych rozwiązań na rynek.

To już czystej wody idealizm...Liczenie się z środowiskiem naturalnym może wymusić na prywatnym kapitaliście tylko silne państwo a na silnym państwie kapitalistycznym albo międzynarodowej korporacji...nikt. Vide USA i traktat z Kioto.

Nie zagladalem do tego watku od dluzszego czasu... Dopiero teraz przeczytalem posty po moim ostatnim... Chce tylko powiedziec- brawo przedmowcy i jak powiedzial moj kolega "Nie ma to jak dobry anarchista..."
All my friends are dead.

You got dragged outta bed,

Now they're buried and they're dead.
Mattan

Postby Mattan » Tue Dec 19, 2006 11:59 am

nemo49 wrote:Mylisz pojęcia - dlaczego uważasz że wolność jest integralnie związana z kapitalizmem ? Jak Ci braknie argumentów ze sfery gospodarki czy ekonomii to wyciągasz argumenty polityczne. Ja jestem anarchistą i zapewniam Cię , że się czułem bardziej wolny w PRL niż obecnie. Przymus tzw. bezpośredni to małe piwo w porównaniu z przymusem ekonomicznym :D

Pamiętasz PRL?
nemo49

Postby nemo49 » Tue Dec 19, 2006 4:26 pm

[quote="Mattan"]
Pamiętasz PRL?[/quote"]

Żyłem w nim dłużej niz większość z Was ma lat.... :D
ActionMutante

Postby ActionMutante » Tue Dec 19, 2006 6:41 pm

nemo49 wrote:
Mattan wrote:Pamiętasz PRL?

Żyłem w nim dłużej niz większość z Was ma lat.... :D

:lol: :lol: :lol: