Koszt budowy zamku
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Rydygier
Koszt budowy zamku
Owoż planuję w przyszłości postawić sobie replikę gotyckiego zamku z kamienia. Wstępnie zamiaruję budynek mieszkalny (na planie prostokąta, wyposażony w donżon) otoczyć murem kurtynowym na planie kwadratu o boku ok. 50-60 metrów. Do tego cztery okrągłe baszty narożne, kilka mniejszych wieżyczek na obwodzie muru i dość masywny kompleks bramy. Całość raczej na skale. Ilość wymaganego budulca, tak pi razy oko, jakieś 25000 metrów sześciennych kamienia. Może pomożecie mi zdecydować, jaki to ma być kamień i oszacować koszt przedsięwzięcia?
[/img]
-
Szopen
- Rusalka
Był już taki jeden koleś, co chciał zbudować sobie zamek, i nawet prawie mu się udało. Nie pamiętam już w tej chwili nazwy miejscowości, ale byłem tam, i stoi tam wielkie żelbetowe zamczysko (z tego co słyszałem, skarbówka się do tego typa dobrała i w końcu całe przedsięwzięcie zostało zarekwirowane).
Tu wskazówka: Zamek powinien być zrobiony z żebletu i obłożony jedynie kamieniem - wyjdzie taniej, i szybciej zbudują.

Tu wskazówka: Zamek powinien być zrobiony z żebletu i obłożony jedynie kamieniem - wyjdzie taniej, i szybciej zbudują.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- Gnom
Re: Koszt budowy zamku
Rydygier wrote:Może pomożecie (...) oszacować koszt przedsięwzięcia?[/img]
Zbyt duży.
- Artur
Rydygier wrote:Może pomożecie (...) oszacować koszt przedsięwzięcia?![]()
na moje oko gora picset zlotych
- Miaua
Rusalka wrote:Był już taki jeden koleś, co chciał zbudować sobie zamek, i nawet prawie mu się udało. Nie pamiętam już w tej chwili nazwy miejscowości, ale byłem tam, i stoi tam wielkie żelbetowe zamczysko (z tego co słyszałem, skarbówka się do tego typa dobrała i w końcu całe przedsięwzięcie zostało zarekwirowane).
Łapalice chyba
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!
Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

- Sztywna
Rusalka wrote:Był już taki jeden koleś, co chciał zbudować sobie zamek, i nawet prawie mu się udało. Nie pamiętam już w tej chwili nazwy miejscowości, ale byłem tam, i stoi tam wielkie żelbetowe zamczysko (z tego co słyszałem, skarbówka się do tego typa dobrała i w końcu całe przedsięwzięcie zostało zarekwirowane).
Łapalice. I ja i Rydygier widzieliśmy ten zamek. Tam miał być hotel lub klasztor
Braciszku, zarezerwuj mi jakiś apartamencik w swoim zamku. Taki, żeby moi koledzy nie mogli wchodzić...
Edit: No popatrz, nie zauważyłam, że Miaua już o tym pisała(kurczę, poezja mi tu wyszła).
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...
<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>
<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>
- in vitro...
no to graba, ja też! tyle że bez donżonuRydygier wrote:Owoż planuję w przyszłości postawić sobie replikę gotyckiego zamku z kamienia.
cantr się posypał
- Rydygier
Sztywna wrote:Rusalka wrote:Był już taki jeden koleś, co chciał zbudować sobie zamek, i nawet prawie mu się udało. Nie pamiętam już w tej chwili nazwy miejscowości, ale byłem tam, i stoi tam wielkie żelbetowe zamczysko (z tego co słyszałem, skarbówka się do tego typa dobrała i w końcu całe przedsięwzięcie zostało zarekwirowane).
Łapalice. I ja i Rydygier widzieliśmy ten zamek. Tam miał być hotel lub klasztor
Braciszku, zarezerwuj mi jakiś apartamencik w swoim zamku. Taki, żeby moi koledzy nie mogli wchodzić...
Edit: No popatrz, nie zauważyłam, że Miaua już o tym pisała(kurczę, poezja mi tu wyszła).
Ano zwiedzało się... Ponoć idzie do rozbiórki. Mały żal. To i tak był eklektyczny potworek.
- Rydygier
Artur wrote:Rydygier wrote:Może pomożecie (...) oszacować koszt przedsięwzięcia?![]()
na moje oko gora picset zlotychi ze 2 winiacze za robocizne
Mam nadzieję zamknąć budżet kwotą 100 mln PLN za całość...
Ale może da sie jakoś zaoszczędzić... Z betonu robił nie będę, bo to ma być wierne odtworzenie średniowiecznej architektury, a nie jakies tanie podróbki.
- in vitro...
- Rydygier
in vitro... wrote:życze powodzenia, może będzie wierniejsza pod względem długowieczności (tj. szybciej się rozleci)Z betonu robił nie będę, bo to ma być wierna replika, a nie chodzenie na łatwiznę.
Wystarczy, jak postoi 500 lat. Skądinąd z pewnością taniej by wyszło odrestaurować jakąś ruinę, i o pieniążki od instytucji byłoby łatwiej...
- Rydygier
- Sztywna
No faktycznie, rozmach jakiś to ma. Ja bym proponowała zbudować zamek na fundamencie spod pewnej beczki...
Nic by go nie ruszyło.
Edit: Why klątwa?
Edit: Why klątwa?
Last edited by Sztywna on Thu Nov 30, 2006 4:01 pm, edited 1 time in total.
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...
Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”