Nowe spojrzenie na notatki

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Rydygier

Postby Rydygier » Sun Nov 12, 2006 10:45 am

Rusalka wrote:Ja osobiście dziubię wszystko w photopshop'ie i nie wyobrażam sobie moich notatek bez tego programu. Do tego dochodzi word (formatowanie tekstu) i publisher, w którym tnę obrazki do 100kb.

Uczcie się, ćwiczcie, i nie zadowalajcie zwykłym paintem! Wiele osób pewnie nie zdaje sobie sprawy z tego co można i jak łatwo można, jeśli chodzi o grafikę! Wystarczy spróbować.

Cóż. Nie każdego stać na zestaw Photoshop+Word+Publisher+Corel... :roll:
Dla biedniejszych niż Rusalka proponuję darmowe zastępniki. Np. Gimp, Open Office, Irfan View...
ushol

Postby ushol » Mon Nov 13, 2006 12:30 am

Wszystko fajnie, ale chyba poprę marola... notatki może ładnie wyglądają, ale szczerze, to nie powinno być ich aż tak wiele... lepiej byłoby wprowadzić książki do Cantr... Powiedzmy ustawiałoby się jedno tło które wypełniałoby każdą kartką... tło byłoby uploadowane od gracza, lub też przygotowane jako jedno z paru przez kogoś z zewnątrz... Co ciekawsze szablony dodawane mogłyby być do wybieralnych, co ograniczyłoby trochę ilość uploadów... Do tego jeszcze krótki instruktarz do pisania notatek w HTMLu (tutaj problemem największym byłyby chyba fonty, których nie każdy by miał okazję posiadać)

Wracając do książek, to nie byłyby to zwykłe notki lecz obiekty stworzone w projekcie... Określałoby się ilość stron co podwyżaszałoby koszt (np. książka oprawiona w skórę = 60g skóra wyprawiona + (3g papieru [powiedzmy, ze moznaby robic cos takiego jak papier] * strona) )

chyba wrzuce to do sugestii... :twisted:
Image
Image
Federacja RP
Artur

Postby Artur » Mon Nov 13, 2006 8:48 am

no, niegupi pomysl :D

powinien byc jakis prosty sposob zeby moc pisac w notatkach na bialym tle czarnymi literami... ktos wie jak to latwo zrobic? i jak sie zmienia czcionke?:>
WojD

Postby WojD » Mon Nov 13, 2006 9:14 am

Z marolem się w 100% zgadzam. Stanowcze NIE śmieciarzom graficznym ;)

Matixie drogi - jedna strona tej Twojej graficznej notki na 80 kB - jak się to pomnoży przez np. 6 stron, to mamy pół mega - a to już sporo... Większość graczy pewnie korzysta z szerokopasmowego Internetu, więc nie odczuje tego aż tak mocno, jednak jest też wiele osób, korzystających z niezbyt szybkich sieci osiedlowych lub dostępu przez komórkę - a tu już płaci się często za ilość przesłanych danych.

Poza tym tego typu notatki nie są moim zdaniem zgodne z ideą Cantr. To nie jest gra graficzna tylko tekstowa i o ile mapy graficzne ze względu na swoją funkcjonalność mają sens, o tyle mnożenie notatek - obrazków - nie. Szczególnie, że można je stosunkowo łatwo zrobić tekstowo, korzystając z podstawowych znaczników html.

A gdyby pojawiła się kiedyś funkcja wyszukiwania w notatkach ( ;) marol? ) - to co wtedy?

Tło notatki robi się na przykład wstawiac jej tekst w znacznik DIV z atrybutem style="background: #FEFEFE url('http://adres.obrazka');"

To naprawdę działa a więcej na temat ładnie napisano tu:
http://www.kurshtml.boo.pl/style/tlo.html
==============
Mattan

Postby Mattan » Mon Nov 13, 2006 10:12 am

WojD wrote:Matixie drogi - jedna strona tej Twojej graficznej notki na 80 kB - jak się to pomnoży przez np. 6 stron, to mamy pół mega - a to już sporo... Większość graczy pewnie korzysta z szerokopasmowego Internetu, więc nie odczuje tego aż tak mocno, jednak jest też wiele osób, korzystających z niezbyt szybkich sieci osiedlowych lub dostępu przez komórkę - a tu już płaci się często za ilość przesłanych danych.
Poza tym tego typu notatki nie są moim zdaniem zgodne z ideą Cantr. To nie jest gra graficzna tylko tekstowa i o ile mapy graficzne ze względu na swoją funkcjonalność mają sens, o tyle mnożenie notatek - obrazków - nie. Szczególnie, że można je stosunkowo łatwo zrobić tekstowo, korzystając z podstawowych znaczników html.

To co zrobimy z obrazkami tak cierpliwie dokładanymi przez Rusałka. Podobno sama "góra" ich sobie zażyczyła. Mnie te obrazki narzędzi do niczego nie są potrzebne, ale tak naprawdę trochę ubarwiają szary ... hmm... zielonkawy świat cantr choć wg. ciebie są sprzeczne z ideą cantr i narażają właścicieli łącz komórkowych na dodatkowe koszty. Do tego jeżeli notatki w stylu Matixa nikt nie musi oglądać to zakładać projekty każdy. Wydaje mi się że idea gry nie jest jednoznaczna i dla każdego trochę inna np. dla mnie nie ma nic wspólnego z wyglądem stronek.
Oczywiście rozumiem obawy o pojemność serwera i staram się zrozumieć problemy łącz komórkowych, ale nie spodziewam sie zalewu notatek typu Matixa bo niewielu ludzi to lubi i ma na to czas.
Proponuję oczywiście umiar i odpowiedzialność. Można by np. ostrzegać że ta notatka jest graficzna poprzez nazwę (G-notatka) i wprowadzenie możliwości kasowania notatek przynajmniej tych jednakowych w moim plecaku.

WojD wrote:A gdyby pojawiła się kiedyś funkcja wyszukiwania w notatkach ( ;) marol? ) - to co wtedy?

Nic z tego. Nie funkcjonowałoby w G-notatkach.
WojD

Postby WojD » Mon Nov 13, 2006 10:42 am

Z tymi obrazkami Rusałkowymi i w ogóle z całą grafiką w Cantr (za wyjątkiem map) to jest tak, że jeśli wyłączy się w przeglądarce wyświetlanie grafiki, to zawsze pozostaje opis i interfejs nie traci funkcjonalności.

Jeśli natomiast umieścimy w grze notatkę wyłącznie graficzną, to w przeglądarce tekstowej albo screenreaderze (a z takich korzystają na przykład niewidomi gracze) będzie ona całkowicie nieczytelna :(

Stąd o ile ma sens umieszczanie grafiki w celach dekoracyjnych - ale z umiarem, o tyle jestem zdecydowanie przeciwny umieszczaniu tekstów jako grafiki.

W ostateczności, gdy naprawdę jest to konieczne z powodów fabularnych, można dopuścić rozwiązanie takie, że na obrazku jest na przykład odręczny tekst - ale wtedy obowiązkowo powinien się pod nim znaleźć opis tekstowy.
==============
Matix

Postby Matix » Mon Nov 13, 2006 6:52 pm

Co do ciężaru notatek się zgodzę. Rzeczywiście są bardzo problematyczne dla komórek i przeglądarek tekstowych. To co jednak mówiłeś screenreaderze jest kwestią odpowiedniego programu. Są typowe programy czytające litery z plików graficznych…

Mówiąc o notatkach graficznych myślałem raczej o artystycznej części notatek. Powstało w Cantrze wiele opowiadań, piosenek, pieśni, utworów poetycznych itd. Graficzne potraktowanie tego typu sprawy jest według mnie jak najbardziej odpowiednie. Co do niezwykłej ilości notatek mających zalać serwer Cantra. Wydaje mi się, że nie jest to działalność na tak wielką skalę. Tego typu notki rzeczywiście powinny być oznaczone, ale to już kwestia działalności samych postaci IC.

Zacząłem działać graficznie w wyniku zderzenia z niedoskonałością edytora notatek. Wszelkie stosowanie HTML’a jest bardzo niebezpieczne. Może to spowodować rozjechanie się całej notatki. Książki, które są tematem wznawianym co jakiś czas cieszyły się moim merytorycznym poparciem. Niestety w tej kwestii nic nie zrobiono.

Nowe spojrzenie na notatki – to temat sugerujący, że można zacząć tworzyć coś nowego, doskonalszego niż czysty tekst. Z tym się często spotykałem w innych licznych notatkach np.: Wiersze – dzieła zebrane w WV.

Graficzna forma notatek jest po prostu alternatywą dla zielonej szarości Centrowych notatek. Można czasem zażyć jakiejś odmiany. Książki tego typu zamierzam konsekwentnie tworzyć. Myślę, że jednak zjawisko nie nabierze katastroficznych rozmiarów. Jeszcze wypowiedz Josa. Wszystkie te rzeczy są formą kultury Cantra.
http://www.matix.salon24.pl
Robaczek

Postby Robaczek » Mon Nov 13, 2006 6:59 pm

Pozwólcie, że odbiegnę trochę od tematu, ale mam pytanie.
Dlaczego nie wyświetlają mi się polskie znaki w notatkach i wypowiedziach innych? Co powinienem zrobić, żeby to zmienić?
Używam Firefoxa.
Rusalka

Postby Rusalka » Mon Nov 13, 2006 8:26 pm

Ustawić odpowiednie kodowanie znaków.

W Firefoxie:
widok ---> kodowanie znaków ---> Środkowoeuropejski (ISO-8859-2)

Upewnij się też że 'wybór automatyczny' masz wyłączony
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Animated

Postby Animated » Mon Nov 13, 2006 10:39 pm

WojD wrote:{..ciach...}
Tło notatki robi się na przykład wstawiac jej tekst w znacznik DIV z atrybutem style="background: #FEFEFE url('http://adres.obrazka');"
{...ciach...}

tiaaa, i zeby to jeszcze jednoczesnie ladnie dzialalo na i exploderze i ogniolisie...
w teorii masz racje Wojd, mozna wszystko zrobic przy pomocy div-ow, ale w praktyce zawsze sie cos pierdyknie.

pamietam, jak spedzilem chyba ze 3-4 godziny, zeby zrobic cennik ubran na tle prawdziwego papirusa. ech... szkoda nerw tylko.

wiec poki jakims cudem ktos nie wymysli, jak naprawde mozna robic notki z tlem - bede tez (niestety) wstawial obrazki...
Download Picassa & Fierfox
Gin

Postby Gin » Tue Nov 14, 2006 4:48 pm

Tu sie zgadzam z przedmówca robie coś w Operze nie dziala w IE...

Próbowalem juz wielu sposobów:

Mozna sie pochlastac...

Dałem sobie spokój i wklejam obrazki!

Return to “Ogólne dyskusje”