Cantr.pl

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Mattan

Postby Mattan » Sat Nov 11, 2006 1:20 am

Myślę że można coś opisać nie łamiąc zasad. Poza tym dobrze napisane opowiadania i opisy przygotują odpowiednio chętnych do gry to będzie pierwszy przesiew (niektórzy nie zaczną grać, a inni będą bardziej do tego przygotowani). Poza tym prawo nie jest niezmienne. Jeżeli okazuje się niepraktyczne to jest zmieniane.
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Sat Nov 11, 2006 10:08 am

Mattan można coś opisać ale nie historie miast czy ich kroniki. Nawet jakby były sprzed 10 ciu lat to byłoby to baaardzo konkretne naruszenie NZ z tego względu, że jak ktos sobie przeczyta takie kroniki dajmy na to Bojvingów sprzed nawet 10 lat to później jego postaci wszystkie o Bojholmie wiedzą. No i później zdarzają się kwiatki że na dalekim zachodzie jakiś koleś wypowiada się, że Bojvingowie to najsłynniejszy i najbogatszy naród na świecie choć urodził się ledwie dwa lata temu i nigdy nie widział żadnego Bojvinga ani ich notatek. Poza tym będą też widowiskowe akcje jak ludzie z dalekiego wschodu lub nawet z wyspy Raj pędzą w prostej lini do Bojvingów. To jest niedopuszczalne. Nie twierdzę że tak jest zawsze. Jednak umieszczanie jakiś historii z gry w rl temu sprzyja. Po co nam plaga takich graczy którzy będą banowani przez PD? Chyba nie takich graczy chcemy prawda?

Historie owszem mogą być... Jednak zmienić imiona graczy i miast biorących w nich udział. Wtedy nie będzie się do czego przyczepić. Choć moim zdaniem takie rzeczy i tak powinny być przez nas odkrywane w grze. Co to za frajda zobaczyć całą mapę cantr na jakimś nieoficjalnym servie czy wszystkie historie największych miast cantryjskich. A jaka wtedy będziemy mieli przyjemność z odwiedzania innych miast?
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
Chatette

Postby Chatette » Sat Nov 11, 2006 10:43 am

Nie ma absolutnie mowy i kronikach. Opowiadania maja byc fikcyjne. Chyba wam sie cos pomylilo - nie otwieramy alternatywnej wersji Cantra, co by kombinatorzy mogli sobie skorzystac z informacji.

To ma byc strona z poradami, do poczytania i przede wszystkim - ma sciagnac troche ludzi.
Badania opinii publicznej opierają się na fałszywej przesłance, że publiczność posiada opinię.
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Nov 11, 2006 10:49 am

Ja zawsze chciałem napisać artykuł pt "Dlaczego cantryjskie społeczności upadają". Nie mogłem się jakoś za to zabrać nigdy. Generalnie zdawało mi się, że coś takiego powinno być dyskutowane w samej grze.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Chatette

Postby Chatette » Sat Nov 11, 2006 11:06 am

A to byloby ciekawe. Takie akademickie rozwazania bez nazw lokacji...
Byloby fajnie - mysle, ze w grze akurat ciezko o tym dyskutowac.
To bardziej sa przemyslenia gracza niz postaci.
Badania opinii publicznej opierają się na fałszywej przesłance, że publiczność posiada opinię.
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Nov 11, 2006 11:11 am

Wiesz, jakby nie patrzeć, byłby to zbiór teorii i porad, jak zbudować działającą społeczność.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Chatette

Postby Chatette » Sat Nov 11, 2006 11:14 am

Uwazasz, ze posiadles taka wiedze? ;)
Mattan

Postby Mattan » Sat Nov 11, 2006 12:20 pm

Rusałek też jestem ciekawy. Zjawisko masowego wymierania jakiegoś miasta jest frapujące.
Magu napisałem wyraźnie napisać nie łamiąc zasad. Poza tym ja to chyba zmuszę się do napisania artykułu o samocenzurze w społeczności Cantr. Zauważyłem że gracze, albo łamią NZ, albo narzucają sobie ograniczenia dużo większe od tych zapisanych NZ. Istnieje NZ i prawie zupełne od niej odrębne ogólne pojecie o NZ. Pamiętam jaki byłem zdumiony treścią NZ jak przeczytałem ja ponownie po kilku miesiącach. Niestety NZ jest używana do straszenia graczy także w grze przez OOC. Najczęściej jest to nieświadome, ale sam zetknąłem się z lekkim szantażem, któremu zresztą uległem. Wynikało to z nieznajomości NZ i opieraniu się na opinii ludzi.
Ale tu nie o tym. Mądrze napisane historie i biografie mogą zachęcić. Ja nawet chciałem zaproponować umieszczenie mapy jednej z wysp dla zachęty. Uprzedzając chór - myślę o mapie wyspy V* bez podania nazwy i informacji o zasobach, nazwach miejscowości itp. Mapy wyspy V* są tak dostępne, że w niczym to nie zaszkodzi grze. nie pomoże też nikomu do niej dopłynąć, a jak ktoś dopłynie to mapy tam już są. Co o tym myślicie?
Chatette

Postby Chatette » Sat Nov 11, 2006 12:31 pm

Ale po co ta mapa???
Bo zupelnie nie rozumiem, skad to cisnienie na to, zeby sie pojawila?

A o NZ to moze PD cos napisze - zeby nie bylo watpliwosci i takich problemow o ktorych napisales Mattan. Przyznam, ze to dosyc zaskakujace co mowisz o tych NZowych sytuacjach.
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Nov 11, 2006 12:48 pm

Chatette wrote:Uwazasz, ze posiadles taka wiedze? ;)

Napisałem "teorii" dotyczących idealnych społeczeństw. Taki artykuł niebyłby zapewne obiektywny. Natomiast jego celem byłoby skłonienie ludzi do zastanowienia się nad tym jak kreują swoje społeczności. Ale starczy. Jak mnie zmotywujecie to napiszę :P
Chatette

Postby Chatette » Sat Nov 11, 2006 12:50 pm

Ja Cie bardzo,bardzo,bardzo motywuje!!!!
Marcin24

Postby Marcin24 » Sat Nov 11, 2006 2:09 pm

Napisz, chętnie przeczytam bo też mnie to zastanawia a sam nic pewnie nie wymyśle :D
Chatette

Postby Chatette » Sat Nov 11, 2006 2:16 pm

Ale dzis spamuje...ale trudno.
Chce powiedziec, ze jest aktualizacja i dwa pierwsze w wpisy w Ksiedze Pamieci.
Quijo

Postby Quijo » Sun Nov 12, 2006 4:45 pm

Fajnie by było jakby ktoś tłumaczył tez na polski te statystyki z Cantr webzine i zamieszczał na Cantr.pl. Dużo ciekawych rzeczy tam jest, a niektórzy jak np. ja nie rozumieją z tego ani słowa
http://www.gks-murcki.com
Artur

Postby Artur » Sun Nov 12, 2006 4:48 pm

Quijo wrote:Fajnie by było jakby ktoś tłumaczył tez na polski te statystyki z Cantr webzine i zamieszczał na Cantr.pl. Dużo ciekawych rzeczy tam jest, a niektórzy jak np. ja nie rozumieją z tego ani słowa

jak nie rozumiesz to skad wiesz ze ciekawe?? :lol: :lol: :twisted: 8)

Return to “Ogólne dyskusje”