rozwazania na temat wygladu naszych postaci..

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Rusalka

Postby Rusalka » Thu Nov 02, 2006 10:55 am

A co myślicie o portretach postaci? Krąży takich kilka w grze.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Rydygier

Postby Rydygier » Thu Nov 02, 2006 11:01 am

No właśnie. Już kiedyś o tym wspominałem. Malarze, zwłaszcza prtreciści mają ciężko w cantr, bo albo wymyślą wygląd portretowanego po swojemu, a może się okazać, że portretowany widzi się inaczej, albo muszą pytać przez ooc "koleś, jak ty wyglądasz?"... Podobnie z budynkami i pojazdami. proponiwałem wprowadzenie okna opisu analogicznego do okna nazwy przy zakładanym projekcie budynku (rejestracji postaci) ale sprawa się rypła z powodu kłopotów ze zrozumieniem takich opisów w innych strefach językowych. Wygląd mógłby też być "odgórnie losowany" przy rejestracji postaci, bądź byłby wypadkową wyglądu rodziców (dziedziczenie na podobnej zasadzie co umiejętności).
Mattan

Postby Mattan » Thu Nov 02, 2006 11:03 am

Rusalka wrote:A co myślicie o portretach postaci? Krąży takich kilka w grze.

Jak jest to autentyk animatora postaci to super. Niestety większość to jakieś plagiaty i te powinno się usuwać z gry.
robin_waw

Postby robin_waw » Thu Nov 02, 2006 11:09 am

Rydygier wrote: Podobnie z budynkami i pojazdami. proponiwałem wprowadzenie okna opisu analogicznego do okna nazwy przy zakładanym projekcie budynku (rejestracji postaci) ale sprawa się rypła z powodu kłopotów ze zrozumieniem takich opisów w innych strefach językowych.

Spotkalem sie z rozwiazaniem takim, ze w budynku - pomieszczeniu lezy notatka ze zdjeciem badz obrazem pomieszczenia - budynku
Rusalka

Postby Rusalka » Thu Nov 02, 2006 11:11 am

Ja też nie lubię jak ktoś wkleja nie swoje prace do gry, ale z drugiej strony, to gracz musi umieć rysować nie jego postać, aby ta postać mogła grać artystę malarza. I to jest problem. Ogólnie kojarzę w grze tylko jedną postać której prace uważam za autentyczne (tzn biorąc pod uwagę niezłe prace).

Ludzie, uczcie się fotoszopów i takich tam przynajmniej, a poziom prezentowanych prac w polskiej strefie wzrośnie! Yhy, z tematu zszedłem

Co do portretów - postać która dorabia się portretu, tak jakby skacze w rankingach od razu, takie na mnie to wywarło wrażenie przynajmniej. "To musi być ktoś ważny" :)

Generator opisów postaci.... Wrzała dyskusja na ten temat u angoli, i choć takie rozwiązanie załatwia sprawę tłumaczenia, to sensowne argumanty przeciw to:

- Ludzie nagle dostaną opisy postaci, zupełnie inne niż by po postaciach oczekiwali

- Kupa roboty z taką implementacją, która praktycznie nic nie wnosi do gry

- Postacie, które narodzą się "brzydkie" będą porzucane przez graczy
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu Nov 02, 2006 11:48 am

Na przyklad portret Melitty... ilez klimatu wedlug mnie on dodaje do gry.I w sumie dla mnie nie jest wazne, czy to orginal. Pozwala wyobrazic sobie jakas postac nawet jej nie widzac... lubie portrety...
robin_waw

Postby robin_waw » Thu Nov 02, 2006 11:49 am

Rusalka wrote:Ja też nie lubię jak ktoś wkleja nie swoje prace do gry, ale z drugiej strony, to gracz musi umieć rysować nie jego postać, aby ta postać mogła grać artystę malarza. I to jest problem. Ogólnie kojarzę w grze tylko jedną postać której prace uważam za autentyczne (tzn biorąc pod uwagę niezłe prace).

Ludzie, uczcie się fotoszopów i takich tam przynajmniej, a poziom prezentowanych prac w polskiej strefie wzrośnie! Yhy, z tematu zszedłem

Co do portretów - postać która dorabia się portretu, tak jakby skacze w rankingach od razu, takie na mnie to wywarło wrażenie przynajmniej. "To musi być ktoś ważny" :)

Generator opisów postaci.... Wrzała dyskusja na ten temat u angoli, i choć takie rozwiązanie załatwia sprawę tłumaczenia, to sensowne argumanty przeciw to:

- Ludzie nagle dostaną opisy postaci, zupełnie inne niż by po postaciach oczekiwali

- Kupa roboty z taką implementacją, która praktycznie nic nie wnosi do gry

- Postacie, które narodzą się "brzydkie" będą porzucane przez graczy

A nie mozna tego ustawic ze przy tworzeniu postaci sami wybieramy jak ma wygladac ?
np: Oczy wybieramy z listy
włosy - tez mozna wybrac tylko by byly 3 argumenty : kolor | dlugosc | typ wlosow, (pokrecone, proste, afro)
wzrost tez mozna samemu wybrac z listy, waga to samo stosunek wagi do wzrostu daje nam czy ktos jest gruby czy szczuply.

Nie musi to wcale byc generator a osoby ktore maja juz postacie musialy by przy pierwszym wejsciu postaci te cechy sobie wybrac tak ze ten argument mnie wcale nie przekonuje.

A gdyby to mial byc generator to niech poda 3 propozycje, jedna z nich zapewne mozna by zaakceptowac.
Rusalka

Postby Rusalka » Thu Nov 02, 2006 11:54 am

Nie powiedziałem wcale, że mnie te argumenty przekonują. Nie do mnie po prostu decyzja należy.

Ok, myślę że fair byłoby gdyby postacie mogły sobie wybrać cechy. Poza tym powinien być generator dla nowych. Tak jak pobiera geny umiejętności, powinien też pobierać cechy wyglądu.

Poza tym jestem przeciw przymiotnikom określającym atrakcyjność fizyczną postaci (chyba, że mogłyby one istnieć poprzez nabycie ich w czasie rozgrywki - np. złe odżywianie). Podstawowe cechy powinny ograniczać się do koloru oczu, włosów, karnacji itp.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Thu Nov 02, 2006 12:08 pm

Wybor wygladu przy kreowaniu postaci. :lol:

formerly known as hf wrote:Image

To z analogicznego tematu na forum angielskim.

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Rydygier

Postby Rydygier » Fri Nov 03, 2006 10:28 am

Dodam jeszcze, że system opisu postaci, w którym gracz sam ją opisuje za każdym razem od nowa jest ekstremalnie wrażliwy na nieuczciwe wykorzystanie przez ściganych przestępców. Przykładowo: w lokacji, w której dopuścił się przestępstwa znano go jako wysokiego, krótkowłosego blondyna, puszczono za nim list gończy z takim opisem, a tymczasem w innych lokacjach znają go jako łysego, niskiego grubaska z brodą...
Matix

Postby Matix » Fri Nov 03, 2006 10:30 am

Wydaje się, że najgorzej mają portreciaże? Ja piszę opowieść z autentycznymi postaciami. Reklamacji nie przyjmuję. Wszystkie główne postacie opisałem bardzo ładnie - na herosów, ale w odpowiedni sposób. Reszta np: taki chłop to od razu się nasuwa skojarzenie - ręce jak bochenki, kołtuny zamiast włosów, duże wypasione i spracowane ciało, śmierdzą potem, warzywami, cebulą gnojem itd...

Z opisami to jest ciężko... ale w sumie fajna zabawa. Gwiazdek nie stosuję, ale myślę, że fajnie spotkać postać z opisami.
http://www.matix.salon24.pl
robin_waw

Postby robin_waw » Fri Nov 03, 2006 11:33 am

Rydygier wrote:Dodam jeszcze, że system opisu postaci, w którym gracz sam ją opisuje za każdym razem od nowa jest ekstremalnie wrażliwy na nieuczciwe wykorzystanie przez ściganych przestępców. Przykładowo: w lokacji, w której dopuścił się przestępstwa znano go jako wysokiego, krótkowłosego blondyna, puszczono za nim list gończy z takim opisem, a tymczasem w innych lokacjach znają go jako łysego, niskiego grubaska z brodą...

Nie dokładnie mi o to chodziło, wygląd możesz dla postaci zatwierdzić jeden raz, dla nowych postaci było by to przy tworzeniu postaci dla istniejących postaci trzeba by stworzyć jednorazowe wymuszenie określenia wyglądu, a czy to będzie aparat losowy dający możliwość wyboru jednego z 3 wygenerowanych wyglądów czy dowolnego wyboru wyglądu to już jest do głosowania lub do osądu przez odpowiednie departamenty.
Rydygier

Postby Rydygier » Fri Nov 03, 2006 12:12 pm

robin_waw wrote:
Rydygier wrote:Dodam jeszcze, że system opisu postaci, w którym gracz sam ją opisuje za każdym razem od nowa jest ekstremalnie wrażliwy na nieuczciwe wykorzystanie przez ściganych przestępców. Przykładowo: w lokacji, w której dopuścił się przestępstwa znano go jako wysokiego, krótkowłosego blondyna, puszczono za nim list gończy z takim opisem, a tymczasem w innych lokacjach znają go jako łysego, niskiego grubaska z brodą...

Nie dokładnie mi o to chodziło, wygląd możesz dla postaci zatwierdzić jeden raz, dla nowych postaci było by to przy tworzeniu postaci dla istniejących postaci trzeba by stworzyć jednorazowe wymuszenie określenia wyglądu, a czy to będzie aparat losowy dający możliwość wyboru jednego z 3 wygenerowanych wyglądów czy dowolnego wyboru wyglądu to już jest do głosowania lub do osądu przez odpowiednie departamenty.

Nie, nie. ja rozumiem. MNie chodziło o system, który teraz jest jako jedyny dostępny, czyli gdy przybywając do danej lokacji piszesz *do wioski przybywa szczupły brunet z blizną na czole i piegami* Nazywam się Iks. Brunet kradnie coś i zwiewa, a list gończy z jego rysopisem jest bezużyteczny, bo delikwent w innych lokacjach pisał *do wioski wkracza niski grubasek. Jest łysy, ale ma brodę, oddycha chrapliwie, widać, ze brak mu kondycji* Nazywam się Igrek.
robin_waw

Postby robin_waw » Fri Nov 03, 2006 12:44 pm

No to mozna by powiedziec ze podchodzi pod NNZ (mozna takiego delikwenta upomniec) , bo wlosy mozna przefarbowac, brode dokleic ale z wysokiego w karzelka sie nie zamienisz.
Gulczak

Postby Gulczak » Fri Nov 03, 2006 3:21 pm

Mylisz się! Opowiem pewną historie z mitologii greckiej. Dokładniej to będzie tylko pare linijek ;)

Był sobie olbrzym, który mieszkał w chatce przy drodze. Bardzo chętnie przyjmował wędrowców. Jednak nie wynikało to z jego dobrej woli, wręcz przeciwnie. Gdy podróżnik chciał położyć się spać, olbrzym dokonywał wyboru. Jeżeli gość był wysoki, kładł go w za małym łóżku i obcinał nogi tak, aby cała postać zmieściła Się. Jeżeli człowiek był niski, dawał mu długie łóżko, i tak rozciągał biedaka, aż osiągnął "standart unijnego łóżka" :P Jednak nie wiedział, że koniec jego zabaw jest bliski...
Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!

Return to “Ogólne dyskusje”