To Juz Jest Wpieniajace!!!

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Rusalka

Postby Rusalka » Wed Oct 11, 2006 7:56 pm

marshall wrote:a co z latarniami ktore widac przez lady? Wygląda na to ze jestesmy na wewnetrznej czesci torusa :)

Dokładnie :)

Elm0 wrote:Jeśli już zabawiamy się w teoretyczne rozważania Rusałko, to pomyśl jak wyglądałoby pole grawitacyjne takiej 'obwarzankowej' planety. I jaki miałoby wpływ na ludzi przebywających na wewnętrznej części torusa.

Nie wiemy niestety jaki skład mineralny mają gleby, czy skały pod powierzchnią Cantra, nie wiemy w zasadzie nic na temat tego co znajduje się pod powierzchnią.

Z drugiej strony patrząć, cantr jest światem cyfrowym. Nie obowiązuje tu naturalna grawitacja.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
marol

Postby marol » Wed Oct 11, 2006 9:35 pm

Elm0 wrote: A tymczasem powierzchnia świata Cantra jest chyba kwadratem?
:?:
robin_waw

Postby robin_waw » Wed Oct 11, 2006 9:41 pm

Napewno zawieraja hematyt, mozna tez znalezc marmur, wnioskuje ze skoro jest piasek to znajdzie sie krzem i piaskowiec, z pozostalych mineralow nalezy dodac wegiel i skaly wapienne, boksyty oraz metale (rudy metali) i metale szlachetne:
* aluminium
* chrom
* cyna
* cynk
* kobalt
* magnez
* miedź
* nikiel
* srebro
* złoto
Jezeli chodzi o kamien, to mysle ze jest granit.

Tylko ile czego i w jakich proporcjach tego nie wiem, brakuje mi za to olowiu i zastanawiam sie z czego sa budowane akumulatory do pojazdow.
Gin

Postby Gin » Wed Oct 11, 2006 10:42 pm

Pewnie tez i krzemień jakiś na narzędzia
Maxthon

Postby Maxthon » Wed Oct 11, 2006 10:47 pm

Jeszcze są spore pokłady wody :lol:
Mattan

Postby Mattan » Wed Oct 11, 2006 11:00 pm

Gin wrote:Pewnie tez i krzemień jakiś na narzędzia

Obsydian.
myszaq

Postby myszaq » Thu Oct 12, 2006 5:51 am

marol wrote:
Elm0 wrote: A tymczasem powierzchnia świata Cantra jest chyba kwadratem?
:?:

no przeca chyba napisalem ze jest prostokatem z tego co wiadomo ludziom z english forum ;P
Regis

Postby Regis » Thu Oct 12, 2006 3:42 pm

Elm0 wrote:Popraw mnie jeśli w czymś się pomyliłem :P

Gdybym wiedzial jaki ksztalt ma swiat Cantr, to nie pisalbym tu co mi sie wydaje, tylko stwierdzilbym fakt, bez wdawania sie w dyskusje :D
Elm0

Postby Elm0 » Thu Oct 12, 2006 3:50 pm

Regis wrote:Gdybym wiedzial jaki ksztalt ma swiat Cantr, to nie pisalbym tu co mi sie wydaje, tylko stwierdzilbym fakt, bez wdawania sie w dyskusje :D

Akurat odnosiłem się do wymiarów powierzchni torusa...

Myszaq, niech będzie tym prostokątem :P Najwidoczniej przeoczyłem.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Vivaldii

Postby Vivaldii » Fri Oct 13, 2006 4:35 pm

Rusalka wrote:Przemyśl to jeszcze raz - skoro współrzędne X i Y zapętlają się, to każdy opisany w dwóch wymiarach wektor, również się zapętla, bez względu na wartość.

A teraz po polsku:

zalozmy hipotetycznie ze swiat opisany jest dwoma wymiarami o wartościach od 0 do 1000. Swiat jest pseudokrągły więc współrzędna 0 jest w rzeczywistości równa 1000. Płynąc w jednym kierunku, wrócimy do punktu wyjścia. Przykład: Wyruszamy z punktu (x,y) o wartości (234, 0) w kierunku y o zwrocie dodatnim. Mijamy kolejno punkty (234,100), (234,500) aż w końcu osiągamy punkt (234,1000) czyli wróciliśmy skąd wypłynęliśmy.
Gdybyśmy natomiast poruszali się w jakimkolwiek kierunku (x,y), obie współrzędne będą rosły (lub malały), miną watość 0/1000 aż wrócą do swych poprzednich wartości.
Ten sposób opisania współrzednych jest właściwy dla świata płaskiego, lub jego graficznego wyobrażenia w postaci torusa (w przypadku torusa jednak odległości nie mają wartości rzeczywistych)

W RL współrzędne geograficzne opisuje się stopniami, które są adekwatne dla kuli, i plynąc po przekątnej mapy nie wrócimy do punktu wyjścia (tylka mapa ma przekątne, kula niestety nie:) )

Wniosek: Odległości na mapach z RL nie są rzeczywiste, ponieważ są płaskie, mimo to, że opisują sferę. W Cantr natomiast mamy szansę tworzyć idealnie rzeczywiste mapy.

Nie do końca się z Tobą zgodzę...

Zacznę od odstatniej tezy... a raczej Twojego Wniosku. Otóż w RL mamy do czynienia z wieloma rodzajami map. Podstawowe trzy to mapy równopowierzchniowe (na których powierzchnia obiektow na mapie jest w skali zgodna z rzeczywista powierzchnia) równokątowe (na których stosunki katowe są zgodne z RL) i wreszczcie równoodległosciowe. Wlasnie na tych ostatnich zachowane są w skali odległości i zgodne z rzeczywistymi pomimo różnic miedzy kula a płaszczyzna.

Co do mozliwości powrotu w ten sam punkt i ksztaltu torusa sparwa jest chyba nieco bardziej skomplikowana.

Przede wszystkim prostokat polaczony przeciwleglymi krawedziami w walec a nastepnie polaczony podstawami nie jest torusem... Zauwaz że w torusie (obwarzanku) wewnetrzny 'obwod' jest znaczaco mniejszy od zewnetrznego natomiast w naszym zawinietym walcu obie te odleglosci sa rowne. Blizszy wiec jest model walca w przestrzeni 3D z elementem teleportacji przy przekroczeniu podstawy.

Zalozmy ze Cantr jest zawiniety w walec w ten sposob ze oś walca pokrywa sie z kierunkiem wschód-zachód. W takim wypadku jesli bedziemy plynac dokaldnie na polnoc lub południe możemy opłynąć świat gdyż poruszamy się po obwodzie. Jeśli popłyniemy dokładnie na wschód lub zachód płyniemy po powierzchni walca równolegle do jego wysokości.. w pewnym momencie dopływamy do jego krawedzi (jednej z podstaw) i teleportujemy sie do drugiej podstawy. Możemy zatem równiez niejako 'opłynąc' Cantr i dotrzec do tego samego punktu.

Załóżmy dla uproszczenia że wielkośc świata Cantr w kierunku wschód-zachód (czyli wysokośc walca) równe jest H natomiast obwód (wielkośc w kierunku północ-południe) równa jest O

Płynac 'na skos' w kierunku wyznaczonym przez wektor XY dopłynięcie do tego samego punktu juz nie jest takie pewne i niezależne od wartosci XY i wysokości walca. Wybierając kierunek XY zaczniemy zakreślać spiralę po powierzchni walca o skoku S=Y*O/X

Powrocimy do tego samego punktu po jednym oplynieciu Cantr (ze wschodu na zachód) tylko wtedy gdy Y jest calkowitym dzielnikiem liczby H. W przeciwnym razie po opłynięciu całego Cantra nawijana spirala może nie trafic w poprzedni tor i wypasć gdzieś indziej.

Dla przykladu jesli wielkosc Cantr w kietunku wschod-zachód (wysokosc walca) ma 1000 jednostek a wartosc skoku spirali S=125 wtedy po ośmiu okrązeniach Cantr wokół 'obwodu' walaca dokonamy jednocześnie pełnego okrazenia (teleportacji) wokół wysokosci i nasza spirala dokładnie trafi w to samo miejsce z którego zaczynalismy podróż (125*8=1000). Jeśli jednak będzie to wartosc dla przykładu 127 wtedy jak łatwo obliczyć dotrzemy do tego samego punktu dopiero gdy 1000 razy opłyniemy Cantr wokół 'obwodu' i jednocześnie 127 razy wokół wysokości.

Wynika z tego że płynąc 'na skos' wcale nie jest łatwo trafic do domu.

Na Ziemi lub też kazdej innej kuli lub elipsoidzie również płynąc w kierunku skośnym i korygując go według kierunków geograficznych (na przykład NW) nie dotrzemy spowrotem do domu choć z nieco innych powodów. Kierunki geograficzne bowiem 'zmieniają się' wraz ze zmiana południka. Podązając ciągle w kierunku NW wykreślimy na kuli pewien rodzaj spirali zacieśniajacej się wokół bieguna północnego i po nieskończonym czasie do niego dotrzemy. Powrócić do miejsca startu mozna jedynie wtedy gdy ruszy się 'przed siebie' i nie zmieni geometrycznego kierunku. wtedy pomijając elipsoidalność planety na pewno wrócimy do domu :)

Podrożnikom w Cantr i na Ziemi życze powodzenia :D
tehanu

Postby tehanu » Mon Nov 20, 2006 2:30 pm

A wracając do głównego tematu... :roll:

I co dopłynąłeś gdzieś wreszcie...?
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Mon Nov 20, 2006 3:23 pm

LoL :wink: Ja juz plyne przez pusty ocean od kliku Cantryjskich lat, ale nie wymiekam mam jeszcze jedzenia na kilka kolejnych lat, i do tego sporo miesa ktore mozna przyrzadzic :D . Slyszalem ze jak doplyniesz do konca to Cie teleportuje na druga strone. Jak sprawdze to napisze.

P.S. Jak nie skonczy sie Cantr a doplyne :P
kemesO

Postby kemesO » Mon Nov 20, 2006 4:26 pm

dopłynąłem:D
tamci sa bardzo mili, daja jedzenie za darmo :D ale nie mowia w jezyku mojej postaci
wszyscy mnie lubią :D
dorwałem (moja postać) w łapska pewną kolekcję map...z pewną kolekcją wysp...(dziwne, że naszej strefy na nich nie ma, a mają cholernie blisko...skumalem, ze oni plywaja praktycznie tylko w dwoch kierunkach...znalazlem moze ze 2 nasze mapy)

no i to na tyle :D jest bardzo fajnie:D
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Mon Nov 20, 2006 4:32 pm

No to gratulacje Kemes0!!!
Jak sie plynie w jednym kierunku odpowiednio dlugo to zawsze sie gdzies doplynie chyba ze tworcy gry byli wredni i zrobili taka mape by ktos nie mogl doplynac nigdy :lol:
Jak dlugo plyneles ze sie tak zdenerwowales?
in vitro...

Postby in vitro... » Mon Nov 20, 2006 6:49 pm

Jak sie plynie w jednym kierunku odpowiednio dlugo to zawsze sie gdzies doplynie chyba ze tworcy gry byli wredni i zrobili taka mape by ktos nie mogl doplynac nigdy
Albo programiści na złość kasowali wszystkie lądy w polu widzenia postaci. A potem byłyby takie wyspy z powycinanymi kanałami.
cantr się posypał

Return to “Ogólne dyskusje”