Piece i inne maszyny

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Midas

Piece i inne maszyny

Postby Midas » Mon Oct 02, 2006 6:41 pm

Rozumiem że naprawiono bug z powtarzającymi się projektami, rozumiem że w kopalniach, kamieniołomach, kombajnach - ilość pozyskiwanych surowców będzie od teraz losowa +-20 % .
Ale tego że przy okazji rozregulowano piece, kołowrotki…nie wiem co jeszcze…może też wędzarnie, suszarnie - tego to już nie rozumiem.
Nie wiem jak wam ale mi się lekko odechciało grać. Niby nic- przecież raz wychodzi więcej, a raz mniej w sumie się jakoś wyrówna. Ruda była lepszej jakości- wyszło więcej żelaza, węgiel słabo się palił- wyszło mniej . Dobrze tylko … Ilość gram sznurka jest równa ilości użytej przędzy, raz będzie mniej bo konopie zbutwiałe , a następnym razem jak powstanie więcej sznurka to co? Do 20% więcej w stosunku do użytej przędzy, wrzuce 100 gram - uzyskam 120?
Wiem – w Cantr nie wszystko jest jak w realu, ale chciałbym żeby prawo zachowania masy jednak obowiązywało.
Mam nadzieje że nasze sprawnie działające maszyny zostaną nam zwrócone, że to tylko tymczasowy bug , który wkradł się podczas usuwania poprzedniego…J
eśli nie- to zniszczy kawał ekonomi. Niektóre osady sprowadzają surowce z daleka, płacą słono za ten węgiel, hematyt, gaz, wapień i inne. Płacą, a teraz będą kupowały kota w worku – albo wyjdzie kilogram żelaza…albo tylko 800 gram, loteria normalnie…
Artur

Re: Piece i inne maszyny

Postby Artur » Mon Oct 02, 2006 6:47 pm

dokladnie, tez mi sie to srednio podoba, nie zraza mnie to tak ze odechciewa mi sie grac, ale jednak jestem zdeczka zniesmaczony... chociaz w sumie jakby od poczatku tak bylo to by bylo ok, czyli zmiana byc moze wyjdzie kiedys na dobre, ale niestety tak nie bylo i trzeba sie przyzwyczajac... trudno bedzie...
Forien

Postby Forien » Mon Oct 02, 2006 6:55 pm

jeszcze nie obslugiwalem nawet 15% maszyn w cantr, ale zmiane odczulem... i troche mnie to zdenerwowalo... ale coz... co sie stalo sie nie odstanie i trzeba sie przyzwyczaić. Może nawet jest lepiej...

co do prawa zachowania masy... jest to TEORIA... a każda teoria jest prawdziwa, póki nie zostanie obalona... może w Cantr ktoś ją obalił robiąc 120g sznurka ze 100gram przędzy? he?

poza tym... na ziemi także dzieją się rzeczy niewyjaśnione i moge się założyć, że się nie modlisz o ich zmiane, bo zadne prawo w fizyce i chemii czy biologii tego nie wyjaśniło...

czasem się zastanów...

kończąc offtop i wracając do tematu to jednak jest to chyba lamentowanie kogoś o powrót do rzeczy, z których łatwo mu się żyło...

PS. wyjaśni mi ktoś w końcu co to był za bug? skoro jest naprawiony to chyba moge wiedziec?
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
marshall

Postby marshall » Mon Oct 02, 2006 8:09 pm

też mi się to nie podoba ale jeśli z mojego projektu opiewającego na 4000 gram żelaza wyjdzie mi 4800 gram żelaza to zacznie mi się podobać :lol:
\m/,
keisha

Postby keisha » Mon Oct 02, 2006 8:42 pm

Forien wrote:PS. wyjaśni mi ktoś w końcu co to był za bug? skoro jest naprawiony to chyba moge wiedziec?

Chodzilo o to, ze przy zakladniu projektu majacego kilka powtorzen, tylko raz bylo losowana ilosc surowca, ktora wydobedziesz. (czy dostaniesz +20% czy -20%). Teraz bedzie ona losowana dla kazdego powtorzenia, dlatego za kazdym razem mozesz otrzymac inna ilosc. Oznacza to, ze nie bedzie juz porzucania malo oplacalnych projektow i pozostawiania takich, z ktorych zyskuje sie wiecej. Jak dla mnie ta zmiana jest w porzadku, chociaz nie twierdze, ze nie korzystalam z tego buga, traktowalam to jako jedna z zasad panujacych w cantrze ( bardzo mnie zaskoczylo jak ktos nazwal to bugiem ;-) )
Co do kombajnow i kopalni ta zmiana jest raczej oczywista.

Ale losowa ilosc surowca, ktora dostaje teraz z pieca hutniczego, czy z pieca do wytopu szkla jest dosc irytujaca. Zwlaszcza, ze zawsze wyliczam dokladnie, ile czego potrzebuje, co do grama. Nie wydaje mi sie nawet sprawiedliwe, to ze czasem dostane czegos wiecej, nie rownowazy to klopotow w momencie gdy surowca otrzymuje sie mniej. W tej kwesti zgadzam sie calkowicie z Midasem.

Forien wrote:kończąc offtop i wracając do tematu to jednak jest to chyba lamentowanie kogoś o powrót do rzeczy, z których łatwo mu się żyło...

Tak, zylo sie latwiej. Rozumiem, ze Cantr to nie rzeczywistosc i surowce moga mi sie pojawiac znikad i latwo moge to zaakceptowac. Ale zmiany na gorsze mi sie nie podobaja, dlatego mam prawo polamentowac :/
Midas

Postby Midas » Mon Oct 02, 2006 11:49 pm

Nie żadne lamentowanie i nie żadne "dobrze żyło" poczekaj aż jakaś twoja postać przejdzie pół wyspy po węgiel, a po wytopie okaże się że żelaza jest za mało na łopatę, że zabraknie akurat 2 g. I nie chodzi , o to że modle się o zmianę jakichś praw fizycznych, bo mi się nie podobają. Raczej o to że pewne prawa zmieniły się bardzo na niekorzyść. Zwłaszcza że dotyczy to surowców rzadko występujących. To jest normalnie jak podwójny podatek- najpierw zabiorą ci 20 % przy wydobyciu, a poźniej 20% przy wytopie. Nie sprawdzałem jeszcze kruszenia hematytu, bo jeśli i tam zabiorą 20% - to razem będzie już 60% -nieźle co? Albo wytop przy użyciu gazu- dochodzi jeszcze szansa że przy oczyszczaniu propanu zginie 20 % - to już będzie 80% na minus, albo tez na plus. Jednego dobić surowcami które parują, a drugiemu dać praktycznie za darmo. Element losowy pełną gębą. Czy rozwój w Cantr był zbyt szybki ? A może wszystko było zbyt statyczne, przewidywalne, za bezpieczne? Mówię wam, gospodarka wielu osad ucierpi na tym. Nie będzie się opłacało zakładać dużych projektów – ryzyko dużych strat. Nie będzie się opłacało zatrudniać ludzi – bo jak im płacić- od tego co losowo udało im się wyprodukować , czy od czasu pracy. Z handlem też będzie gorzej - do tej pory wszystko przeliczało się według średniego dziennego wydobycia, albo średniej produkcji. Teraz dochodzi kilka dodatkowych zmiennych do uśrednienia.
nemo49

Postby nemo49 » Tue Oct 03, 2006 6:03 am

Midas dobrze prawi. Element losowy w wydobyciu surowcow - zgoda. Ale tam gdzie są do produkcji wkładane surowce to bzdura. Chyba że ktoś potrafi przedstawić jakieś przekonywujące argumenty. Nie przemyślano tego do końca i nalezy spróbować to odkręcić. Wypowiadajcie się w tej sprawie- może nawet zrobić ankietę i podrzucić temat na angielskie forum.
Rydygier

Postby Rydygier » Tue Oct 03, 2006 8:06 am

Zgadzam się z przedmówcami, to był krok w złym kierunku.
Co do zachowania masy to i wcześniej można było w cantr o tym zapomnieć.
myszaq

Postby myszaq » Tue Oct 03, 2006 8:27 am

true, true... naprawa buga to rzecz dobra, ale z tymi piecami to jakas pomylka... ja tez wszystko ze stala i zelazem kalkuluje do grama, wiec sytuacja jest mocno nieciekawa...
Obcy

Postby Obcy » Tue Oct 03, 2006 9:17 am

To jest chyba jakieś nieporozumienie z maszynami, albo po prostu pomyłka! :shock:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Oct 03, 2006 9:21 am

Ja myślę, że to jest niezamierzony bug, bo zmiana miała chyba dotyczyć TYLKO kombajnów i wiertł, a ktoś się pomylił i wyszło na wszyskie maszyny? Albo szykuje się kolejna duża afera. Taka jak wtedy gdy wprowadzono sloty wydobywcze (pamięta ktoś jeszcze?).
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
robin_waw

Postby robin_waw » Tue Oct 03, 2006 9:42 am

Trzeba to jak najszybciej zglosic, rozumiem ze przy wydobyciu albo zbieraniu moga byc takie odchylki ale przy wkladaniu wymierzonych surowcow do przetwozenia to absurd, zelazo czy stal nie wyrosnie w piecu jak ciasto i nie bedzie go wiecej, a jak dziurawy piec jest to trzeba go naprawic zeby nie uciekalo bokiem :roll:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Oct 03, 2006 9:55 am

Zgłosiłem w angielskim General Support. Zobaczymy co nam odpiszą.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
marol

Postby marol » Tue Oct 03, 2006 10:09 am

Poprawiono.
Chris Johnson

Postby Chris Johnson » Tue Oct 03, 2006 10:20 am

This issue has now been fixed

Return to “Ogólne dyskusje”