Modyfikacja istniejacych map
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- robin_waw
Modyfikacja istniejacych map
Czy dozwolona jest modyfikacja istniejących map które są nieedytowalne, a raczej czy wolno zrobić nową mapę wykorzystując obrazki z pierwowzoru, a nanosząc tylko swoje poprawki.
Czyli mam taką mapę kopiuję sobie jej kod do nowej notatki a na serwer wgrywam tylko zmodyfikowaną część mapy i uzywam jej w swojej notatce.
Oczywiście na nowej mapie zostawiając informację o autorze i tym kto ją modyfikował.
Czyli mam taką mapę kopiuję sobie jej kod do nowej notatki a na serwer wgrywam tylko zmodyfikowaną część mapy i uzywam jej w swojej notatce.
Oczywiście na nowej mapie zostawiając informację o autorze i tym kto ją modyfikował.
- Gulczak
Re: Modyfikacja istniejacych map
robin_waw wrote:Czy dozwolona jest modyfikacja istniejących map które są nieedytowalne, a raczej czy wolno zrobić nową mapę wykorzystując obrazki z pierwowzoru, a nanosząc tylko swoje poprawki.
Według mnie to kwesta porozumienia w grze. jeżeli zachowasz prawa autorskie tamtej twórczej postaci to wydaje mi się że można tak zrobić. Chociaż, gdybym to ja był w takiej sytuacji to najpierw poszukałbym tej postaci, autora mapy, i zapytał ją o zgode. Nie jestem pewien, na razie lepiej się wstrzymać aż jakiś Mecenas Prawa Autorskiego ci odpowie. Tylko wyraziłem swoją opinie

Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
- marol
- OktawiaN :)
-
- Artur
belin wrote:Przeciez normalna sytuacja jest, ze z paru map (roznych - i graficznych i tekstowych) mozna zrobic jedna uzupelniajac ja jeszcze o dodatkowe informacje lub uaktualniajac.
Warto tylko nadac czemus takiemu wlasny styl i milo zachowac informacje o zrodlach.
a czemu jeszcze sie nie spotkalem z fauszowaniem map?

-
-
Arturze, malo map Twoje postacie (przypominam, ze to nie Ty ale Twoje postacie moga sie z czyms spotkac najwyzej - ze tez wiele osob nie umie tego pojac...) widzialy chyba.
Jest cala masa map zrobionych na podstawie innych bez podania zrodel lub ze zrodlami podanymi bardzo ogolnie (w stylu "mapa wg moich podrozy i notatek odnalezionych").
Sa zreszta mapy robione przez kartografow-amatorow ;-D - co to ani nie pomysla, zeby sobie kierunki oznaczac ani nie opisza mapy w sensowny sposob. Taka mapa dla kogos co innej mapy nie ma (a zwlaszcza takiej co z takim badziewem da sie polaczyc) nadaje sie tylko do podtarcia dolno-tylnej czesci ciala. Najlepsze, ze nawet dla takiego amatora mapowania jest ona do niczego nieprzydatna po przejsciu paru lokacji
. Szczerze podziwiam takich bo absolutnie nie rozumiem po co oni te swoje spisy lokacji robia (jak nie nazwie taka postac sobie kierunkow to pozniej nawet jak bedzie tuz obok miejsca narodzin to sie nawet o tym nie dowie).

Jest cala masa map zrobionych na podstawie innych bez podania zrodel lub ze zrodlami podanymi bardzo ogolnie (w stylu "mapa wg moich podrozy i notatek odnalezionych").
Sa zreszta mapy robione przez kartografow-amatorow ;-D - co to ani nie pomysla, zeby sobie kierunki oznaczac ani nie opisza mapy w sensowny sposob. Taka mapa dla kogos co innej mapy nie ma (a zwlaszcza takiej co z takim badziewem da sie polaczyc) nadaje sie tylko do podtarcia dolno-tylnej czesci ciala. Najlepsze, ze nawet dla takiego amatora mapowania jest ona do niczego nieprzydatna po przejsciu paru lokacji

-
- NiKnight
Belin, jeśli chodzi Ci o mapy, na których nie ma zaznaczonych nazw osad to nie wiem czy to takie złe. Twórcy tych map mają zaznaczone je u siebie w komputerze i w grze w nazwie osady.
Według mnie tworzenie map bez nazw osad jest o wiele lepsze niż wymyślanie nazw na siłę lub branie ich ze świata rzeczywistego. Jak przyjdą ludzie i zechcą zamieszkać to i tak nadadzą własną nazwę
W mapach nie trzeba nic dodawać, można nawet skłamać podpisując się pod czyjąś mapą, kto to sprawdzi? Może nie jest to etyczne ale w świecie Cantr'a nie ma prawa autorskiego więc nikt nie może oczekiwać zadośćuczynienia.
Mam prośbę do twórców map: jak składacie mapy, bądź je tworzycie to sprawdzajcie położenie względem siebie wysp. Zdarzają się mapy gdzie po dokładnym wyliczeniu kursu trafiamy w inne miejsce niż chcieliśmy.
Według mnie tworzenie map bez nazw osad jest o wiele lepsze niż wymyślanie nazw na siłę lub branie ich ze świata rzeczywistego. Jak przyjdą ludzie i zechcą zamieszkać to i tak nadadzą własną nazwę

W mapach nie trzeba nic dodawać, można nawet skłamać podpisując się pod czyjąś mapą, kto to sprawdzi? Może nie jest to etyczne ale w świecie Cantr'a nie ma prawa autorskiego więc nikt nie może oczekiwać zadośćuczynienia.
Mam prośbę do twórców map: jak składacie mapy, bądź je tworzycie to sprawdzajcie położenie względem siebie wysp. Zdarzają się mapy gdzie po dokładnym wyliczeniu kursu trafiamy w inne miejsce niż chcieliśmy.
Ni Ni Ni Ni!
- marol
Heh, jak składałem mapkę z wyprawy Nadziei, to specjalnie rozsunąłem trochę wyspy, żeby odwzorować to, iż strasznie ciężko się orientować postaciom na morzu... a reszta to powieliłaNiKnight wrote:Mam prośbę do twórców map: jak składacie mapy, bądź je tworzycie to sprawdzajcie położenie względem siebie wysp. Zdarzają się mapy gdzie po dokładnym wyliczeniu kursu trafiamy w inne miejsce niż chcieliśmy.

- NiKnight
Hehe.. w sumie ma to też urok, w końcu jak patrzy się na mapy Europy z piętnastego wieku to też widać jak są niedoskonałe
Jak tu jednak nie prosić o dokładne tworzenie map jak płynie się małą łódką bez jedzenia w stronę osady pełnej np.: marchewek a ląduje się na jakiejś plaży gdzie tylko piasek można znaleźć

Jak tu jednak nie prosić o dokładne tworzenie map jak płynie się małą łódką bez jedzenia w stronę osady pełnej np.: marchewek a ląduje się na jakiejś plaży gdzie tylko piasek można znaleźć

Ni Ni Ni Ni!
- Rusalka
marol wrote:Heh, jak składałem mapkę z wyprawy Nadziei, to specjalnie rozsunąłem trochę wyspy, żeby odwzorować to, iż strasznie ciężko się orientować postaciom na morzu... a reszta to powieliłaNiKnight wrote:Mam prośbę do twórców map: jak składacie mapy, bądź je tworzycie to sprawdzajcie położenie względem siebie wysp. Zdarzają się mapy gdzie po dokładnym wyliczeniu kursu trafiamy w inne miejsce niż chcieliśmy.
Nie wierzę ci!

Podobnież w angielskiej strefie potrafią wyliczać wszystko co do piksela, a po tempie poruszania się okrętu obliczyć masę towaru na pokładzie

Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- ActionMutante
NiKnight wrote:
Dokladnie... Prawa autorskie istnieja w realu, lecz w cantr ich nie ma! Jesli ktos chce sie o nie ubiegac, to niech gania falszerza... jak go nie znajdzie to sorry Gregory...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.