Zasada 4, 30, 100 dni

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Czy uwazasz, ze zasada 4 dni powinna obowiazywac?

Nie, powinna byc mozliwosc mówienia o tym co sie dzialo w grze na bierzaco
8
10%
Tak, zasada 4 dni jest OK
29
35%
Zasada 4 dni powinna zostac wydluzona do 30 dni
21
25%
Zasada 4 dni powinna zostac wydluzona do 100 dni
4
5%
Nie powinno sie wcale mówic o tym co sie dzialo w grze poza gra by nie psuc zabawy. Chce sie dowiadywac wszystkiego z samej gry
22
26%
Mam w najciekawszych lokacjach "szpiegów" wiec mnie ta ankieta nie interesuje
0
No votes

Total votes: 84
PRUT

Postby PRUT » Tue Sep 13, 2005 9:59 am

NiKnight wrote: Jak więc nazwać budynek gdzie będą maszyny? Większość nazwie maszynownia, nawet ci, którzy nie wiedzą o istnieniu takich samych budynków w innych lokacjach.

Dla mnie bardziej naturalny byłby "warsztat", "manufaktura" itp. "maszynownia" jest bardzo niepowtarzalna.

Tym razem nie zgodzę się z KeVesem. Temat pieniędzy jest stary jak świat, poruszany wielokrotnie na angielskim forum (sam nawet zakładałem tam temat). To bardzo oczywisty pomysł i mógł nawiedzić wielu ludzi naraz.

Jeżeli chodzi o wiele systemów pienięznych, to moim zdaniem - niech powstaną - przetrwa tylko ten najlepszy oparty na najlepszych podstawach, bo jak już wspomniałem w innym poście, o wartości pieniądza decydują ludzie a nie emitenci :wink: Powstanie banków jest jak najbardziej przewidywalne i oczekiwane.

A co do tych teatrów w różnych częściach świata... piramidy tez są w różnych częsciach świata: w Egipcie, Ameryce Środkowej i południowej, Azji - czy to znaczy, że budowały je postacie jednego gracza? :lol:
Daeniken byłby zachwycony taką odpowiedzią :lol: :lol:
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Sep 13, 2005 10:54 am

Masz racje co do nazewnictwa ale i tak powtarzałyby się te same nazwy budynków (notabene właśnie jedna z moich postaci zamierza budować 'manufakture', ale nie zmienie nazwy).

Widziałem Twój temat odnośnie pieniędzy na angielskim forum, tak naprawdę to przejrzałem wszystkie, które traktowały o tym aspekcie gry i też nie uważam by rozmowa na ten temat była jakoś zakazana. Ale być może KeVes ma jakieś wytyczne z departamentu i my łamiemy jakąś zasad (zasadę nie umawiania się o tym co będzie w grze?). Nie ważne.

A co do tych teatrów w różnych częściach świata... piramidy tez są w różnych częsciach świata: w Egipcie, Ameryce Środkowej i południowej, Azji - czy to znaczy, że budowały je postacie jednego gracza?

No właśnie! Dlatego też nie ma podstaw mieć jakieś pretensje do kogoś, kto już zrealizował dany projekt jak samemu dopiero zaczyna się go budować. Czyli w przypadku teatru osoba, która niezależnie wpadła na pomysł jego budowy nie ma prawa oskarżać kogoś innego, kto już zbudował teatr o łamanie zasady czterech dni, wykorzystywania cudzych pomysłów itp. .
Ni Ni Ni Ni!
Skarbniq

Postby Skarbniq » Tue Sep 13, 2005 1:57 pm

Oczywiscie ze nie mozemy wymagac od siebie zeby nsze postacie od zera wymyslaly co maja budowac. W pelni zrozumiale jest budowanie karczm, sklepow, warsztatow, magazynow i innych obiektow ktore znajduja sie w kazdym miasteczku w kazdej grze. Ale nie moze byc tak ze ktos napisze "Przyplynal statek" a nazajutrz na wszystkich wyspach postacie wpadaja nagle na pomysł "Budujemy statek bo inna wyspa moze byc blisko". Dotychczas wszyscy mysleli ze odleglosci sa duze i nikt sie nie pakowal w niewiadome... a teraz ludzie stali sie odwazni.

Piramidy nie sa na calym swiecie identycznei robione sa z roznych materialow. Teatry, gospody tez musza byc rozne i nikt sie nie czepi :wink: No i rzecz jasna nie moze byc tak ze dzien po pierwszym przedstawieniu w jednym teatrze, ktos wymysli na innej wyspie teatr - w takie zbiegi okolicznosci nikt nie uwierzy.
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Sep 13, 2005 5:10 pm

A jednak trzeba uwierzyć, bo takim zbiegiem okoliczności jest powstanie pieniądza. Zresztą łódek też, być może niektórzy z Was widzieli jak dawno temu jedna z postaci powiedziała "muszę gdzieś wyruszyć bo tutaj jest osoba, z którą nie chcę przebywać" to jedna z moich postaci (aż trzy pojawiły się w tym samym miejscu : P ) i też wpadła na pomysł budowy statku, czy odgapiła? Być może ale przecież nie można posądzać zaraz wszystkich, że zaczęli budować łodzie bo jakaś dopłynęła do nowego lądu. Jest dużo ludzi, którzy dopiero teraz zaczęli myśleć o żeglarstwie ale nie wszyscy. Nie ważne. (EDIT: ) Aha, żeby nie było, że jakoś kopiuje, żadna moja postać nigdy nie była na statku ani nawet nie przeznaczyła grama na jej budowę. Myśleć myślały, tak samo jak i o budowie jakiegoś pojazdu lądowego.

Najważniejsze co teraz przychodzi mi do głowy to całkowite przebudowanie forum, zlikwidowanie wszystkiego oprócz Suggestion, działów departamentów, offtopic itp. Tak by nie można było rozmawiać w ogóle o Cantr. Jeśli już to o technicznych sprawach. Dodatkowo powinno się zlikwidować Wiki. Wtedy nie byłoby praktycznie żadnych łamań zasad.

EDIT:
Potępiam naśladowanie jeśli nie spotkało się zdarzenia godnego naśladowania w grze. Czyli jak ktoś teraz chce zbudować statek bo usłyszał o możliwości jego zbudowania tutaj na forum. Ale jeśli ktoś jest w lokacji gdzie statki już pływają to czy można tą postać jakoś potępiać, że chce również wypłynąć w morze? Przecież to bardzo naturalne, ludzie żyjący nad morzem, w pobliżu portów albo tacy, którzy nasłuchali się opowieści o nowych lądach pragną przygody i zrobią wiele by spełnić swoje marzenia. Takich ludzi nie potępiam, więcej: takich ludzi Cantr potrzebuje, postaci z marzeniami!

EDIT:
Zauważcie też, że samo stworzenie kolejnych wysp sprowokowało do budowy statków. Zresztą nie tylko to, gdy jakaś wyspa zostaje cała odkryta to postacie z pasją podróżowania - odkrywcy szukają nowych miejsc a mogą je znaleźć jedynie za wielką wodą.
Ni Ni Ni Ni!
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Sep 14, 2005 6:49 am

Skarbniq wrote:Nawiasem mowiac... pomysl z diamentami jako waluta wyplynal juz daaaawno temu na wyspie "D" i nie mozna drogi Kevesie przypisywac monopolu na ten pomysl jakiejs jednej postaci ktor wymyslila to "pare" dni temu ( nie wiem kto, gdzie, kiedy i mnie to nie interesuje :) )

Nie powiem o który pomysł chodzi, i nie powiem też, gdzie i kiedy. Wszystko w swoim czasie w grze. Nie chodzi mi o monopol jakiejś postaci, ale nie chcę po prostu by pomysł rozprzestrzenił się w grze szybciej niż normalnie wieść niesie od postaci poprzez postać. A tamta dyskusję poza tym wyglądała na planowanie strategii wprowadzenia pieniądza poza grą, a nie chciałem by postać która ma zamiar w grze wprowadzić pieniądz naprawę nie była potem osądzana o złamanie zasad czy coś w tym stylu.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Aug 30, 2006 6:27 pm

Raist wrote:
Rydygier wrote:Taaa... Ale myślę sobie, że ten akurat dialog szkód żadnych nie spowoduje, bo niczego nie ujawnia, tylko to, że dwóch rozmawiało wczoraj ze sobą.

Oczywiście nie pogniewam się, jeśli moderator uzna, że należy post usunąć, lecz mam to za niecelowe.

Bez wzgledu na okolicznosci zasada 4 dni obowiazuje wszystko co dzieje sie w grze.

Agent 0007 wrote:Raist, nie przesadzasz czasem? Czy ten dialog zdradza cokolwiek? Czy on cokolwiek wyjasnia?

Nie uważam, aby można było naginać zasadę 4 dni, opierając się na tym, że dana informacja "i tak nic nie zdradza", ponieważ taki argument ma dużą strefę tolerancji. Ludzie świadomi, że 'można pisać jak się nic nie zdradza' będą naginać zasady, a to jedynie prowadzi do niepotrzebnych dyskusji. Dlatego nie można dopuszczać wyjątków.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 30, 2006 6:56 pm

Rozumiem Rusalka Twoj punkt widzenia. I nawet sie z nim zgadzam. W takich sprawach moze obowiazywac zasada 4 dni. W Kwestii smierci postaci itp. powinna obowiazywac zasada 30 dni. Zas w kwestiach waznych i donioslych dla swiata Cantr, np. wojen, bitew, wszystkiego takiego, np. smierc Abrasaxa, ktora podchodzi pod temat "wojny" nie powinno sie pisac WCALE!!

Z kolei przebudowa forum jaka proponuje NiKnight jest pomyslem tak glupim i absurdalnym, ze szkoda gadac. Kto Ci wtedy na takim forum bedzie aktywny, co? Popatrz na Anglikow. Na szczescie chyba samotnie taki poglad na te sprawy podzielasz. Cale szczescie.
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Aug 30, 2006 7:05 pm

Jak dla mnie dobrze jest tak jak jest, jeśli chodzi o forum.

W takich sprawach moze obowiazywac zasada 4 dni. W Kwestii smierci postaci itp. powinna obowiazywac zasada 30 dni.

Tylko w takim razie powstaje cholerny problem ustalania jakiś chierarchi, i kto to miałby teraz ustalać? A poza tym nie wiem czy przeszłoby wprowadzania jakiś takich zasad w oderwaniu od angielskiej strefy. No bo u nich to by na pewno nie przeszło... :?

topic "Śmieszne teksty.." Nie jest absolutnie źródłem wiedzy OOC. Istnieje jedynie niebezpieczeństwo ujawnienia swojej postaci, która dany tekst słyszała/powiedziała.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Elm0

Postby Elm0 » Wed Aug 30, 2006 8:42 pm

Agent 0007 wrote:Z kolei przebudowa forum jaka proponuje NiKnight jest pomyslem tak glupim i absurdalnym, ze szkoda gadac. Kto Ci wtedy na takim forum bedzie aktywny, co? Popatrz na Anglikow. Na szczescie chyba samotnie taki poglad na te sprawy podzielasz. Cale szczescie.

Agencie ale mogłeś zauważyć że tamten pomysł Rycerza pochodzi z września poprzedniego roku. :wink:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Aug 30, 2006 9:04 pm

Wrzesień 2005... to były czasy. Wtedy jeszcze wierzyłem w św. Mikołaja, dzisiaj wiem, że to nie prawda. Św. Mikołaj nie istnieje, istnieje jedynie dziadek Mróz :lol:

Meritum sprawy:

Agencie, ale takie forum praktycznie uniemożliwiałoby łamanie zasady czterech dni (i nie tylko) :Byłoby niemożliwie nudne tak jak piszesz ale nikt by się nie mógł przyczepić, że psuje się komuś grę :wink:
Ni Ni Ni Ni!
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 30, 2006 9:47 pm

Ale wtedy prawdopodobnie nie byloby polskiej spolecznosci cantryjskiej, a przy jej braku znacznie wczesniej ubyloby wielu wspanialych graczy.

Hihi... nie zauwazylem. Czytalem wszystko jak leci... ;) Myslalem, ze to nowa ankieta.
Mattan

Postby Mattan » Wed Aug 30, 2006 9:58 pm

Nie głosuje bo żadena z możliwości mi nie odpowiada.
Zasada pisać tak żeby nie zepsuć innym gry.
Ale do tego trzeba mieć trochę taktu i nie być egocentrykiem.

"Myśl, myśl, myśl." Kubuś Puchatek
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Aug 30, 2006 10:01 pm

Mattan wrote: Zasada pisać tak żeby nie zepsuć innym gry.

Moim zdaniem większość z tych co psują grę, robi to nieświadomie.
in vitro...

Postby in vitro... » Wed Aug 30, 2006 10:02 pm

ja nie chcę wiedzieć kto kim gra i nie ujawniam swoich postaci. dlatego irytuje mnie kiedy ktoś to robi poza odpowiednim tematem.
cantr się posypał
Mattan

Postby Mattan » Wed Aug 30, 2006 10:09 pm

Rusalka wrote:
Mattan wrote: Zasada pisać tak żeby nie zepsuć innym gry.

Moim zdaniem większość z tych co psują grę, robi to nieświadomie.

Nieswiadomi istnienia innych graczy. Zgadzam się. :D

Return to “Ogólne dyskusje”