Recykling - Odzyskiwanie surowców

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mattan

Recykling - Odzyskiwanie surowców

Postby Mattan » Sun Aug 20, 2006 7:25 am

Proponuje wprowadzić możliwość odzyskiwania surowców.

W przypadku narzędzi, półproduktów, broni, ubrań itp. w inwentarzu obok nazwy pojawiła by się nowa ikona trójkącik ze strzałek. Po jej naciśnięciu pojawiało by się pytanie czy napewno chcesz odzyskać surowce z tego przedmiotu i po potwierdzeniu pojawiał by sie projekt odzykiwania surowców.

W przypadku budynków i pojazdów i maszyn taka ikona pojawiła by się obok jej nazwy.Jej naciśnięcie ogłaszane by było tak jak użycie łomu i konieczna była by możliwość odwołania tego projektu. Recykling pojazdów odwoływany też by był w momencie gdy odjadą z lokacji. Budynki i pojazdy musiały by być puste, a maszyny bez projektów.

Surowce odzyskiwane by były procentowo oczywiście z losowym współczynnikiem. Np:
20% - trzcina
30% - guma
40% - drewno, aluminium, nikiel
50% - magnez
60% - kamień, miedź
70% - żelazo
80% - stal
Byłyby surowce których nie mażna odzyskać np. małe i duże kości.

Czas trwania projektu zależał by od ilości surowców do odzyskania, ale proponuje szybsze odzyskiwanie większej ilości surowców np. 100g kamienia - 1 dzień, a 1000g - 5 dni.

Rozważyć można potrzebę użycia narzędzi, choć to ograniczyło by recykling do jakos już rozwiniętych miejsc oraz maszynę do recyklingu, która przyspieszyłaby ten proces. A może możliwość projektów bez narzedzi i szybszych z narzędziami. Wtedy do poszczególnych surowców przypisane by były konkretne narzędzia. Np. żelazo i stal - młot kowalski i łom, kamień - kilof i łom, tkaniny - nożyczki i nóż itp.

Przydałaby się też nowa umiejętność - recykling.

Bardzo przydatna byłaby możliwość recyklingu projektów budowy budynków i pojazdów, ale to chyba trudniejsze i gdzieś o tym czytalem na forum.
Last edited by Mattan on Sun Aug 20, 2006 10:16 am, edited 1 time in total.
Bziur

Postby Bziur » Sun Aug 20, 2006 7:41 am

Ogólnie to dość za, ale było coś podobnego

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=8234&start=0
Image
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Aug 20, 2006 8:29 am

Chyba nie ma w zaakceptowanych ale jest na 'to do list' w ProgD więc nie ma się co rozwodzić i tak już założenia z będzie :)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Mattan

Postby Mattan » Sun Aug 20, 2006 8:30 am

Ogólnie to dość za, ale było coś podobnego

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=8234&start=0

Rzeczywiście dosyć podobne, ale niekonkretne. Poza tym umarło w zapomnieniu.
Last edited by Mattan on Sun Aug 20, 2006 10:12 am, edited 1 time in total.
AUTO

Postby AUTO » Sun Aug 20, 2006 9:26 am

Dobry pomysł ale z zastrzeżeniem że rozbierać można będzie tylko udynki otwarte lub takie do których ma się klucz.
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Aug 20, 2006 9:56 am

To nie lepiej w takim razie, aby projekt zaczynało się w środku po prostu?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Mattan

Postby Mattan » Sun Aug 20, 2006 10:19 am

AUTO wrote:Dobry pomysł ale z zastrzeżeniem że rozbierać można będzie tylko udynki otwarte lub takie do których ma się klucz.

Wprowadziłem poprawkę. Budynki i pojazdy musiałyby by byc puste, a maszyny bez projektów.
AUTO

Postby AUTO » Sun Aug 20, 2006 11:18 am

Rusalka wrote:To nie lepiej w takim razie, aby projekt zaczynało się w środku po prostu?

Nie, bo ułatwiłoby to ucieczkę więźniom
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Aug 20, 2006 12:25 pm

Myślę, że jak już dojdzie do rozbierania budynków, to będzie to proces na tyle skomplikowany, że nie będzie go mogła rozpocząć przypadkowa osoba
Mattan

Postby Mattan » Sun Aug 20, 2006 1:18 pm

:? Tylko żeby nie był za bardzo skomplikowany bo albo nie bedzie go można rozpocząć, albo nigdy go nie będzie.
:!: Proste rozwiązania są najlepsze. Jeżeli nie bedzie można domu rozebrać jak jest cos lub ktoś w srodku to wystarczy 1g czegoś i już.
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Aug 20, 2006 2:06 pm

Możliwe, że nie będzie, zwłaszcza że domy same będą się sypać. Wtedy wystarczyłoby zostawić taką chatę bez remontu na x lat i po sprawie :)
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sun Aug 20, 2006 5:43 pm

A co wy na to zeby mozna byloby wyciagac surowce z projektow jeszcze nie zaczetych?Taki projekt albo nie ma odpowiedniej ilosci surowcow,albo jest niepotrzebny albo poprostu bzdurny.Wyciagaloby sie bez zadnych strat a molby to robic ten kto zalozyl projekt lub ktos inny gdy wlasciciela nie ma w poblizu a minelo iles tam lat.
kaspeL

Postby kaspeL » Mon Aug 21, 2006 2:07 am

Fajny pomysl. Mysle ze lepiej by bylo gdyby najpierw wprowadzic mozliwosc burzenia budynkow jako projekt wymagajacy ciezkich narzedzi. Po zburzeniu budynku powstalaby ruina z ktorej mozna, poprzez zalozenie projektu rozbiorki, odzyskac czesc surowcow uzytych na budowe. Ruiny beda tez przydatne jak wprowadza mozliwosc niszczenia budynkow w celach militarnych lub poprzez uplyw czasu. Zawsze bedzie istniala mozliwosc zostawic ruine jako zabytek albo zwalic i odyzskac surowce.

Rozwalanie przedmiotow tez jest ciekawe. W przypadku przedmiotow z metalami mozna by uzyskiwac zlom (zelazny, stalowy) zamiast metali ktory dopiero po ponownym przetopieniu w piecu stalby sie zelazem lub stala.
Rusalka

Postby Rusalka » Mon Aug 21, 2006 2:27 am

To nawet niezłe rozwiązanie. Aby rozbierać można było tylko ruinę. Bo to w znacznym stopniu upraszcza sprawę, biorąc pod uwagę fakt, że jeszcze ma dojść samoistne niszczenie się budynków.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Mon Aug 21, 2006 6:00 am

I mozna by odbudowac ruine :wink:

A do tego by jeszcze ustalic co to jest ruina. To budynek bez zamka i bez mozliwosci Jego zalozenia, nie mozna tez budowac w niej zadnych maszyn. Do tego bylby to budynek o mozliwosci zlozenia tam wiekszej ilosci ludzi czy surowcow

Return to “Sugestie”