Problem porzuconych projektow wydobycia
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Rusalka
Problem porzuconych projektow wydobycia
Mała, prosta poprawka systemu. Często mamy całą zwałę opuszczonych projektów i porządkowanie tego jest uciązliwe, bo co wydobywamy to ląduje na ziemi. Wystaczy chwila nieuwagi i wiadomo.
Moja sugestia jest taka - kiedy zabieramy się za porzucony projekt i skończymy go, to wraz z rozpoczęciem następnego powtórzenia, dopisuje się do niego automatycznie imię naszej postaci. Do tego jeszcze dodałbym możliwość zmiany ilości powtórzeń projektu - opcja koniecznie dozwolona tylko tym co założyli projekt. Także w praktyce wygląda to tak: bierzemy jakis porzucony projekt - konczymy jedno powtorzenie, ktore laduje na ziemi, zmieniamy liczbe powtorzen na 0 - wykonujemy ostatnie powtorzenie, z ktorego surowce laduja nam w plecaku.
Mam dość pajaców co zakładają projekt 100 powtórzeń po 10 gram ryżu.
Moja sugestia jest taka - kiedy zabieramy się za porzucony projekt i skończymy go, to wraz z rozpoczęciem następnego powtórzenia, dopisuje się do niego automatycznie imię naszej postaci. Do tego jeszcze dodałbym możliwość zmiany ilości powtórzeń projektu - opcja koniecznie dozwolona tylko tym co założyli projekt. Także w praktyce wygląda to tak: bierzemy jakis porzucony projekt - konczymy jedno powtorzenie, ktore laduje na ziemi, zmieniamy liczbe powtorzen na 0 - wykonujemy ostatnie powtorzenie, z ktorego surowce laduja nam w plecaku.
Mam dość pajaców co zakładają projekt 100 powtórzeń po 10 gram ryżu.
Last edited by Rusalka on Wed Aug 16, 2006 6:07 pm, edited 2 times in total.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- Artur
- bast
w ogolnosci jestem za, ale zmienilabym szczegol. jezeli pracujemy przy projekcie dluzej niz 1 przeliczenie potrzebne do konca, a osoby ktora rozpoczela nie ma w lokacji to urobek laduje automatycznie w naszym inwentarzu. inaczej moze dojsc do sytuacjo w ktorej ktos zaczal projekt, poszedl gdzies na chwile myslac ze nastepnego dnia dokonczy a tu projekt juz nie jego jak wraca.
a co do powtorzen 10gx100 to zaden problem bo wystarczy skonczyc te 10g i reszte skasowac. gorzej jest 100000gx10
a jedna moja postac widzi wlasnie projekt domu (hall) do ktorego ktos wrzucil 800kilka gram kamienia i zniknal
a co do powtorzen 10gx100 to zaden problem bo wystarczy skonczyc te 10g i reszte skasowac. gorzej jest 100000gx10

a jedna moja postac widzi wlasnie projekt domu (hall) do ktorego ktos wrzucil 800kilka gram kamienia i zniknal

And the light of a fading star
Is what you were, is what you are
Like the glow that christens the moon
You shone too soon, you shone too soon
- OktawiaN :)
- marol
- Rusalka
OktawiaNwrote:Jestem na nie. Kradziez projektow gwarantowana.[/i]
Kradzież czego? Bo na pewno nie surowców. Ktoś przejmie sobie taki czy siaki projekt, ale dopiero w momencie gdy licznik postepu sie wyzeruje. Jedyną niedogodnością dla poprzedniego właściciela jest to, że musi sobie nowy projekt założyć.
marol wrote:A co, jeśli dwie osoby na raz kończą projekt nieobecnego założyciela?
Tak, myślałem o tym i nie wiem szczerze mówiąc - losowo?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- in vitro...
- Elkarish
1.hmm trzeba jakoś obejść ten problem.. nie lepiej by wydobycia i uprawy podstawowych surowców nie wliczały się do projektów? wystarczy zrobić tak że dana osoba uzyskiwała by daną ilość surowca w ciągu godzin przy użyciu odpowiednich narzędzi bądź ich braku... wiem że to trudne w implantacji i obciąża serwer ale to wydaje mi się najlogiczniejszy pomysł jeżeli chodzi o obejście problemu, a oto bardziej szczegółowe wyjaśnienie mojego zamysłu:
w pasku gdzie widać % projektu będzie widać ile gram dotąd zebraliśmy
liczba surowca będzie liczyła się w czasie rzeczywistym.. bądź na 1h (w czasie rzeczywistym obciążała by jeszcze bardziej serwer) ewentualnie 1 dzień.. ale to w takim razie była by głupota bo nie można było by odejść od projektu bo wtedy zaczynało by się od nowa.
Ponadto automatycznie by sprawdzało czy mamy jakieś narzędzie do wydobycia surowca i go używało
2. Wprowadzić możliwość usunięcia(nieużywanego) projektu z : odzyskaniem surowców.. najlepiej by było to możliwe po 20 dniach od jego odłożenia.. by nie było sytuacji że ktoś gdzieś po coś poszedł a ktoś inny skasował jego projekt. W przypadku wydobycia.. dużej liczby surowców wydobyty procent trafiał by do kieszeni.. ( równierz możliwy dopiero po 20 dniach)
Dwie różne koncepcje.. obydwie rozwiązują problem na różne sposoby.. łatwijsza i bardziej korzystna dla serwera jest koncepcja druga.. korzystnijsza dla graczy koncepcja 1
w pasku gdzie widać % projektu będzie widać ile gram dotąd zebraliśmy
liczba surowca będzie liczyła się w czasie rzeczywistym.. bądź na 1h (w czasie rzeczywistym obciążała by jeszcze bardziej serwer) ewentualnie 1 dzień.. ale to w takim razie była by głupota bo nie można było by odejść od projektu bo wtedy zaczynało by się od nowa.
Ponadto automatycznie by sprawdzało czy mamy jakieś narzędzie do wydobycia surowca i go używało
2. Wprowadzić możliwość usunięcia(nieużywanego) projektu z : odzyskaniem surowców.. najlepiej by było to możliwe po 20 dniach od jego odłożenia.. by nie było sytuacji że ktoś gdzieś po coś poszedł a ktoś inny skasował jego projekt. W przypadku wydobycia.. dużej liczby surowców wydobyty procent trafiał by do kieszeni.. ( równierz możliwy dopiero po 20 dniach)
Dwie różne koncepcje.. obydwie rozwiązują problem na różne sposoby.. łatwijsza i bardziej korzystna dla serwera jest koncepcja druga.. korzystnijsza dla graczy koncepcja 1
- Agent 0007
- NiKnight
A nie lepiej by wszystkie projekty (wydobywcze) przy których nikt nie pracował w ciągu ostatniego roku zmniejszały się na przykład o jeden jeden procent dziennie? Gdy będzie poniżej zera to projekt po prostu zostanie skasowany.
Co do zmiany ilości powtórzeń to jestem raczej sceptyczny. Każdy będzie bowiem szukał projektu o jak największej ilości dodatkowych surowców (20%) i przedłużał go w nieskończoność. Dzisiaj nawet jak ktoś szuka "lepszych miejsc wydobywczych" to musi poświęcić na to więcej czasu i praktycznie zawsze anuluje nieudany projekt (musi w końcu poczekać chociaż na jedno powtórzenie by stwierdzić jaka jest wartość projektu).
Niby jest pełno nieefektywnych projektów (-20% - 0%) ale jeśli nie są kasowane przez graczy, którzy je zaczynali to gracze ci nie będą też kasować projektów, których ilość powtórzeń będzie mogła być modyfikowana.
Co do zmiany ilości powtórzeń to jestem raczej sceptyczny. Każdy będzie bowiem szukał projektu o jak największej ilości dodatkowych surowców (20%) i przedłużał go w nieskończoność. Dzisiaj nawet jak ktoś szuka "lepszych miejsc wydobywczych" to musi poświęcić na to więcej czasu i praktycznie zawsze anuluje nieudany projekt (musi w końcu poczekać chociaż na jedno powtórzenie by stwierdzić jaka jest wartość projektu).
Niby jest pełno nieefektywnych projektów (-20% - 0%) ale jeśli nie są kasowane przez graczy, którzy je zaczynali to gracze ci nie będą też kasować projektów, których ilość powtórzeń będzie mogła być modyfikowana.
Ni Ni Ni Ni!
- Elm0
Proponuję inne rozwiązanie: możliwość skasowania bezpańskiego projektu wydobycia 100 dni po założeniu... To wystarczający szmat czasu, żeby nie doszło do żadnych nadużyć.
Tylko czy kasowanie zaczętych projektów jest możliwe do zrobienia z punktu widzenia programistów?
Ni: Ja tam nigdy nie kasuję kiepskich projektów
Tylko czy kasowanie zaczętych projektów jest możliwe do zrobienia z punktu widzenia programistów?
Ni: Ja tam nigdy nie kasuję kiepskich projektów

I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
- in vitro...
-
Udziwniacie, w poukladanych osadach prawie nie ma porzuconych projektow. Ich sprzatanie jest niezlym zajeciem dla nowych, nawroconych przestepcow itp. Po co mieszac w kodzie skoro mozna cos rozwiazac na poziomie fabularnym?
Pamietajcie tez ze im bardziej skomplikowany mechanicznie stanie sie Cantr tym wiecej zaczynajacych gre bedzie sie zniechecac
Pamietajcie tez ze im bardziej skomplikowany mechanicznie stanie sie Cantr tym wiecej zaczynajacych gre bedzie sie zniechecac
- w.w.g.d.w
- Szynszyl
Ja osobiście uwazam że pomysł Elm0 jest najleprzy i bez wiekrzych komplikacji poprostu jeżeli brak własciciela projektu trwa juz jakiś czas pojawia sie opcja "kasuj projekt" i moze ja uzyc kazdy gracz, co prawda nie wiem czy to możliwe do stworzenia w kodzie bo nieznam sie na ty ale jesli tak to jest to najleprze rozwiazanie