Kusze sa jol (luki tez)

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Postby WojD » Tue May 30, 2006 12:51 pm

Z odległości około 100 metrów strzała z łuku refleksyjnego wbija się na cały grot w grube, drewniane drzwi stodoły; bełt z lekkiej kuszy przechodzi na wylot. Sprawdzałem osobiscie. Zarówno kusza jak i łuk były replikami starej broni. A kusza z lewarem jest dosyć szybka w rękach sprawnej osoby...
==============
Gulczak

Postby Gulczak » Tue May 30, 2006 1:00 pm

WojD wrote:Z odległości około 100 metrów strzała z łuku refleksyjnego wbija się na cały grot w grube, drewniane drzwi stodoły(...)

Trzeba potrenować Wojd... Pare miesięcy treningu alla Rocky Balboa i nie dosyć, że strzała przejszie na wylot drzwi, to jeszcze rozwali jakiś samolot 3 km. za stodołą :D

A potem mówią, że to szanowny pan terrorysta B.L....
Matix

Postby Matix » Tue May 30, 2006 1:17 pm

Jaki naciąg łuku? Z tego co mi wiadomo łuki pow. 28 funtów są już do rejestracji...

Weź takiego 80 funtowego. To daje kopa...
http://www.matix.salon24.pl
Kondziu36

Postby Kondziu36 » Tue May 30, 2006 2:07 pm

Ja historii uczyłem się dość dawno ale z tego co wiem taki kusznik potrzebował 3 pomocników do naciągania i jednego do utrzymania kuszy podczas strzału .
...Hej Panie Watykanu, duzo za duzo twoich błedów znam...
Image
ushol

Postby ushol » Tue May 30, 2006 3:02 pm

Zaloeży jaka kusza... Zależy jaki kusznik...
Image
Image
Federacja RP
docent

Postby docent » Tue May 30, 2006 3:16 pm

Nie no Kondziu, proszę cię....
Artur

Postby Artur » Tue May 30, 2006 3:24 pm

ej, skoro tyle trzeba uczyć sie strzelać z łuku i kuszy, to zróbmy tak zeby i w cantr trzeba bylo sie troche pouczyć zanim będzie można strzelać do wszystkiego co się rusza 8)
PRUT

Postby PRUT » Tue May 30, 2006 4:21 pm

Kondziu36 wrote:Ja historii uczyłem się dość dawno ale z tego co wiem taki kusznik potrzebował 3 pomocników do naciągania i jednego do utrzymania kuszy podczas strzału .

:lol: :lol: .. i dwóch przechwytujacych strzały przeciwnika.

Długie łuki, kusze i tak nie robiły takiego zamieszania jak krótkie łuki mongolskiej konnicy.

Co do naciagania, do mi osobiście bardzo podobały się łuki, które naciagane były z pozycji leżącej, nogami na dalekim wschodzie.
Ciekawe swoja droga jaki byłby rezultat starcie odziału łuczników z Japonii i Anglii? Obstawiam zwycięstwo Samurajów :roll:
Susel

Postby Susel » Tue May 30, 2006 4:22 pm

Artur wrote:ej, skoro tyle trzeba uczyć sie strzelać z łuku i kuszy, to zróbmy tak zeby i w cantr trzeba bylo sie troche pouczyć zanim będzie można strzelać do wszystkiego co się rusza 8)

A MIECZEM, TOPOREM, MLOTEM BOJOWYM TO NIE TRZEBA SIE UCZYC?! MYSLISZ ZE FECHTOWANIE TO TAKA LATWA SPRAWA?! DOBRE WYSZKOLENIE BOJOWE CZYMKOLWIEK MOZE ZAJMOWAC LATA!!! I nie chodzi tu tyko o machanie mieczem, przedewszystkim trzeba sie nauczyc trzymania broni i dobrej postawy, co tez nie jest takie banalne jakby sie wydawalo...
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
Artur

Postby Artur » Tue May 30, 2006 4:39 pm

to zróbmy tak zeby w cantr nauka walki taką zaawansowaną bronią trwała troche dłużej niż tylko zrobienie i od razu mistrzowskie siekanie :twisted:
Susel

Postby Susel » Wed May 31, 2006 3:53 pm

Nie... Jestem przeciw... CANTR TO NIE RZECZYWISTOSC! SKORO CANTRYJCZYCY RODZA SIE Z WIEDZA JAK WYTAPIAC STAL, ZROBIC LODZ, ZBUDOWAC BUDYNEK KTORY BEDZIE STAL... TO DLACZEGO MAJA SIE UCZYC UZYWAC BRONI?! Pozatym postac przejmujemy w wieku 20 lat... to duzo czasu, zeby postac sie tego nauczyla...
ImageImage

Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”