Jak sie pisze po "polskiemu" - Gnom radzi
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- WojD
Ja nie mam skrupułów, by wytykać błędy innym, choć sam je popełniam - wiem jednak na ogół z czego się to bierze: z pośpiechu, uszkodzonej klawiatury, wtórnej internetowej dysleksji... Wybaczam więc i nie czepiam się.
Zgadzam się z przedmówcami, że trzeba starać się pisać poprawnie - na tyle, na ile jest to możliwe. Z zachowaniem poprawnej interpunkcji oraz zgodnie z zasadami pisowni nawet, czy raczej - w szczególności - gdy piszemy bez polskich znaków.
Cała dyskusja staje się nadmiernie emocjonalna. Przybastujcie Pani i Panowie. I wyciągnijcie wnioski miast się kłócić.
Zgadzam się z przedmówcami, że trzeba starać się pisać poprawnie - na tyle, na ile jest to możliwe. Z zachowaniem poprawnej interpunkcji oraz zgodnie z zasadami pisowni nawet, czy raczej - w szczególności - gdy piszemy bez polskich znaków.
Cała dyskusja staje się nadmiernie emocjonalna. Przybastujcie Pani i Panowie. I wyciągnijcie wnioski miast się kłócić.
==============
- Gnom
wojd wrote:z pośpiechu, uszkodzonej klawiatury, wtórnej internetowej dysleksji...
...a to wszystko to dla mnie marne usprawiedliwienia. Jak widac czesc osob moze pisac poprawnie, mimo tego wszystkiego. A tekst o uszkodzonej klawiaturze juz w ogole mnie rozbil. :/
wojd wrote:Zgadzam się z przedmówcami, że trzeba starać się pisać poprawnie - na tyle, na ile jest to możliwe. Z zachowaniem poprawnej interpunkcji oraz zgodnie z zasadami pisowni nawet, czy raczej - w szczególności - gdy piszemy bez polskich znaków.
No tak, a ktos kto nie uzywa polskich znakow pisze niepoprawnie? Bo chyba masz na mysli mnie, ale nie bardzo te bledy u siebie widze.
wojd wrote:Cała dyskusja staje się nadmiernie emocjonalna. Przybastujcie Pani i Panowie. I wyciągnijcie wnioski miast się kłócić.
A gdzie Ty widzisz klotnie? Ja widze dyskusje. W toku. A rozsadniej jest jednak wyciagac wnioski "po", a nie w polowie. Choc kazdy robi jak lubi (lub jak umie...), ale efekty sa lepsze mojej strategii jak pokazuje doswiadczenie.
Last edited by Gnom on Wed May 10, 2006 12:32 pm, edited 1 time in total.
- KVZ
- Players Dept. Member
Gnom wrote:A tekt o uszkodzonej klawiaturze juz w ogole mnei rozbil. :/
Mnie też Panie z lupą w dłoniach
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088

- Chatette
- Gnom
- Artur
marol wrote:
Trzecia sprawa to ortografia. Jeśli chcesz, możesz kontestować ją na forum pisząc w ten sposób. Ale podanie do pracy też tak napiszesz? List do dziewczyny też? Pewnie napiszesz, że to forum i można sobie pozwolić. A dla mnie to oznaka kultury po prostu. I śmiem twierdzić, że dla większości osób też. Jednak nikomu tego nie narzucamy. Jedynie dyskutujemy o tym.
Zauważ drogi Marolu że pisząc post na forum nie pisze listu do dziewczyny ani podania o pracę
He he, Gnomie, rzeczywiście, sam zauważyłem dopiero jakie długie zdania tworze
co do "wogle" to przyjemnie jest robić coś na przekór innym, i nie musi to być wcale śmieszne, a to jak mnie odbierają inni ludzie nie ma aż tak wielkiego znaczenia, jak ktoś ma mnie za idiote to bardzo mi miło, w sumie jest to pewnien rodzaj dobrego uczynku z mojej strony, bo wyobrażanie sobie że inni są gupsi od siebie sprawia dużo przyjemności, czyli pisząc "wogle" albo"gupi" drażnie was z jednej strony niepoprawną polszczyzną, a z drugiej sprawiam wam tą przyjemność czucia się lepszymi, samemu nic na tym nie tracąc
pozdrawiam wszystkich, łączcie się w walce o prawa do niepoprawności językowej, i pamiętajcie: Sex, Drugs & Rock&Roll
- KVZ
- Players Dept. Member
Gnom wrote:No tak, a ktos kto nie uzywa polskich znakow pisze niepoprawnie? Bo chyba masz na mysli mnie, ale nie bardzo te bledy u siebie widze.
Pisanie bez polskich znaczków jest wygodne dla tych którzy nie wiedzą gdzie napisać "Ę", a gdzie "E"
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds

- Gnom
- Gnom
Artur wrote:Zauważ drogi Marolu że pisząc post na forum nie pisze listu do dziewczyny ani podania o pracę, umiem składnie wypowiadać się, ale na forach i ogólnie w internecie nie jest to potrzebne.
Poprawnosc gramatyczna jest wyrazem szacunku dla rozmowcy. Inaczej sie traktuje wypowiedzi poprawne. A to, ze pisac poprawnie (jakoby) umiesz, ale tego nie robisz na forum, oznacza, ze jestesmy dla Ciebie gorsi skoro nei chce Ci sie starac. Wiec i Ty sie nie dziw, jesli ze wzgledu na forme bedziesz odbierany gorzej, niz gdyby to bylo napisane "po polsku", a nie "polskiemu".
Artur wrote:Twój przykład o kibolach jest troche przejaskrawiony , bo jak ktoś wykrzykuje coś o klubach piłkarskich na ulicy to jasne ze kibol, a jak popełnia błędy w wypowiedziach to wcale nie oznacza od razu że jest niedouczony, niedorozwinięty, przygupi czy jaki inny.
Moim zdaniem oznacza. A jesli umie odpowiednio pisac, a tego nie robi, to patrz wyzej.
Artur wrote:Eee, no napisałem w sumie to co przewidziałeś ze napisze;), ale mam jeszcze jeden argumęt, nie każdy jest kulturalnynp. ja raczej jestem tylko jak trzeba, ale to od nadmiaru muzyki robiącej kichę z mózgu...
Coz, a osoby niekulturalne traktuje sie inaczej niz kulturalne.
Artur wrote:He he, Gnomie, rzeczywiście, sam zauważyłem dopiero jakie długie zdania tworzemam nadzieje ze to wam aż tak bardzo nie przeszkadza, ale jak wylewam swoje przemyślenia to na jednym tchu
![]()
Da sie przezyc.
Artur wrote:co do "wogle" to przyjemnie jest robić coś na przekór innym, i nie musi to być wcale śmieszne, a to jak mnie odbierają inni ludzie nie ma aż tak wielkiego znaczenia, jak ktoś ma mnie za idiote to bardzo mi miło, w sumie jest to pewnien rodzaj dobrego uczynku z mojej strony, bo wyobrażanie sobie że inni są gupsi od siebie sprawia dużo przyjemności, czyli pisząc "wogle" albo"gupi" drażnie was z jednej strony niepoprawną polszczyzną, a z drugiej sprawiam wam tą przyjemność czucia się lepszymi, samemu nic na tym nie tracąc![]()
Tracisz w Naszych oczach, bo nie jestes tak powaznie traktowany, jakbys byl ze wzgledu na odpowiednia forme. A gdy czytam Twoje wypowiedzi, to tylko mnie to drazni. Lepszy to ja sie czuje od calego swiata z zalozenia.
- WojD
Gnom wrote:Bo chyba masz na mysli mnie, ale nie bardzo te bledy u siebie widze.
Nie, nie mam na myśli Ciebie (czy zawsze muszę?), lecz kilka innych osób, które diakrytyków nie używają i mimo to robią błędy.
Emocje są mocno odczuwalne - no chyba, że ktoś jest pełen innych uczuć, które wrażliwość tłumią
==============
- Gnom
wojd wrote:Nie, nie mam na myśli Ciebie (czy zawsze muszę?), lecz kilka innych osób, które diakrytyków nie używają i mimo to robią błędy.
Mam nadzieje, ze nie zawsze. A co do tematu dyskusji, to mowimy o bledach utrudniajacych powaznie zrozumienie tutaj. Nie o sporadycznych "ortografach". Roznica jest spora, nie uwazasz?
wojd wrote:Emocje są mocno odczuwalne - no chyba, że ktoś jest pełen innych uczuć, które wrażliwość tłumią
Hm, to ciekaw tylko jestem jakich emocji ja jestem pelen...
Last edited by Gnom on Fri May 19, 2006 1:49 am, edited 2 times in total.
- Artur
Gnom wrote:Tracisz w Naszych oczach, bo nie jestes tak powaznie traktowany, jakbys byl ze wzgledu na odpowiednia forme. A gdy czytam Twoje wypowiedzi, to tylko mnie to drazni. Lepszy to ja sie czuje od calego swiata z zalozenia.
wcale nie chce być poważnie traktowany
Last edited by Artur on Wed May 10, 2006 12:55 pm, edited 1 time in total.
- marol
Otóż kluczem do zrozumienia jest odpowiedzenie sobie na pytanie - dlaczego do dziewczyny czy do szefa piszesz poprawnie? Pewnie dlatego, że darzysz ich szacunkiem. Wkładanie odrobiny wysiłku w poprawne sformułowanie wypowiedzi jest dla mnie wyrazem szacunku dla rozmówcy. Szanuję tutejszych forumowiczów, więc tak robię. Szanuję i ciebie, więc nie piszę "spadaj na dzrewo palo", tylko dyskutujęArtur wrote:Zauważ drogi Marolu że pisząc post na forum nie pisze listu do dziewczyny ani podania o pracęmarol wrote:Trzecia sprawa to ortografia. Jeśli chcesz, możesz kontestować ją na forum pisząc w ten sposób. Ale podanie do pracy też tak napiszesz? List do dziewczyny też? Pewnie napiszesz, że to forum i można sobie pozwolić. A dla mnie to oznaka kultury po prostu. I śmiem twierdzić, że dla większości osób też. Jednak nikomu tego nie narzucamy. Jedynie dyskutujemy o tym., umiem składnie wypowiadać się, ale na forach i ogólnie w internecie nie jest to potrzebne.
- Gnom
- Artur
Marolu, w ten sposób porozumiewam się z kolegami, przyjaciółmi, rodziną, na gg, na forach i w zwykłej mowie(np. mówie gupi i pisze gupi, a nie głupi) i to nie jest nieokazywanie szacunku, tak już to robie i nie mam zamiaru tego zmieniać, traktuje ludzi na forach tak jakbym potraktował ich w zwykłej rozmowie, bo to przecież są zwykłe rozmowy, w których czujemy się swobodnie i rozluźniamy zasady, więc traktuje wszystkich jak swoich znajomych i przyjaciół i tego też nie zmienie. Więc może zamiast krytykować za brak formalności rozluźnij i swoje zasady i też poczuj się swobodnie. Chociaż pewnie napiszesz ze czujesz się swobodnie
dobra, starczy, po prostu wierzcie mi na słowo, nie lekcewarze nikogo 
Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”