Zmiany w dokowaniu

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

marol

Zmiany w dokowaniu

Postby marol » Tue Apr 11, 2006 3:38 pm

Dokonano kilku zmian w systemie dokowania.

1. Można przerwać proces dokowania, jeśli zająłby on 3 lub więcej tur. Jeśli statek będzie w odległości 1 lub 2 tur od celu, dokowanie nie będzie mogło być przerwane.

Przerwanie dokowania będzie generowało odpowiedni komunikat na dokującej łodzi.

Po przerwaniu dokowania łódź będzie się poruszać tak, jak przed rozpoczęciem dokowania.

Po przerwaniu dokowania będzie ono mogło być wznowione do tego samego celu. Inne cele dokowania pojawią się dopiero przy następnym "przypływie" ;)

2. Cele dokowania będa informowane o fakcie dokowania do nich, ale nie natychmiast po jego rozpoczęciu, lecz na 2 tury przed zadokowaniem. Komunikat zostanie powtórzony turę przed dokowaniem.

3. Oddokowanie od statku na morzu powoduje, iż znajdzie się on w tym samym miejscu, co statek-matka. Nie ma możliwości wyboru kierunku itp.

4. Przy oddokowaniu od lądu nie będzie można wybrać miejsc z zewnętrznego pierścienia, jeśli jest możliwość oddokowania do miejsca w wewnętrznym pierścieniu.

5. Rozpoczęcie dokowania generuje komunikat na łodzi. Widoczne jest imię osoby, która rozpoczęła dokowanie.
AUTO

Postby AUTO » Tue Apr 11, 2006 6:15 pm

^^^^^

Mam tylko jedno pytanie. Jak będzie teraz wyglądać kwestia przesmyków (takich miejsc co dotąd można było dokować i oddokowywać po obu stronach wyspy). Moje postacie spotkały na swej drodze tylko jedno takie miejsce, ale pewnie jest ich więcej.
Mam nadzieję, że te zmiany nie spowodują zaniku znaczenia przesmyków. W końcu jedna z moich postaci specialnie w takim strategicznym miejscu postanowiła założyć kolonię dla swojej macierzystej osady i mam nadzieję, że nie okaże się iż największy atut tego miejsca nagle przestał istnieć.
WojD

Postby WojD » Tue Apr 11, 2006 7:41 pm

4. Przy oddokowaniu od lądu nie będzie można wybrać miejsc z zewnętrznego pierścienia, jeśli jest możliwość oddokowania do miejsca w wewnętrznym pierścieniu.

Jeśli więc nie ma możliwości oddokowania do wewnetrznego pierscienia - to można na zewnątrz. Jesli zewnetrzny pierscien obejmie morze po obu stronach przesmyku - to będzie można tam oddokować.
==============
AUTO

Postby AUTO » Tue Apr 11, 2006 8:09 pm

^^^^

No to trochę mnie uspokoiłeś, choć z tymi pierścieniami to trochę zawiła sprawa.

Oby zatem inwestycja jednej z moich postaci nie okazała się klapą.
Gnom

Postby Gnom » Tue Apr 11, 2006 9:05 pm

Tyle zmian i same dobre. Gratuluje calemu ProgD. :)
Milo

Postby Milo » Wed Apr 12, 2006 9:21 pm

W angielskiej lokacji jest miasto na przesmyku miedzy jeziorem a morzem. Fajna sprawa. A w sytuacji o ktorej mowi Auto. Miejsca w pierscieniach zajmuja statki, tak? Czyli zeby jeden mogl oddokowac do zewnetrznego pierscienia trzeba zajac innymi wszystkie dostepne miejsca w wewnetrznym :?: Jesli tak to dziala to mozna to ladnie odegrac, statek musial by oddokowywac w towarzystwie lodzi pilotow :)

Ps. W sumie nie wiem czy piszac powyzsze czegos tam nie lamie albo nie naruszam. Jesli tak to prosze wyciac

Return to “Ogólne dyskusje”