Zarzuty, wyrzuty i tlumaczenia

Publiczny kanał dyskusyjny do zgłaszania możliwych naruszeń najważniejszej zasady i dla publicznego badania podejrzanych spraw. Zwracamy uwagę, że w wielu przypadkach może być preferowane zgłaszanie tych spraw prywatnie na adres players @ cantr.net zamiast na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Laura_

Zarzuty, wyrzuty i tlumaczenia

Postby Laura_ » Tue Apr 11, 2006 8:22 am

"Uzasadnienie fabularne dla współpracy to za mało. Dwóch graczy nie znających się może współpracować, gdyż każdy z nich wymyśla fabułę osobno. Wy natomiast się znacie, a co za tym idzie możecie wymyślić uzasadnienie fabularne dla każdej akcji." - to cytat z twojego listu do mnie, marolu. dotyczy dwoch osob, ktore sie znaja OOC. gdy sprawa dotyczy dwoch postaci tego samego gracza zasady sa lagodniejsze? dziwne.

Edited by Scorup:
Wycięte z topic'u "Posrednia wspolpraca postaci", bardziej kwalifikuje się na to forum.
marol

Postby marol » Tue Apr 11, 2006 8:27 am

Rozwiń swoją myśl, droga Lauro, gdyż nie do końca rozumiem o co Ci chodzi.
Laura_

Postby Laura_ » Tue Apr 11, 2006 8:35 am

czego dokladnie nie zrozumiales?
marol

Postby marol » Tue Apr 11, 2006 8:39 am

Nie zrozumiałem dlaczego sądzisz, iż ja uważam, że zasady dotyczące pojedynczego gracza są luźniejsze, niż te dotyczące grup znajomych/przyjaciół lub rodziny.
Robert_

Postby Robert_ » Tue Apr 11, 2006 8:52 am

Bo to jasnow wynika z porownania dwoch twoich wypowiedzi. Tej, ktora wkleila Laura i tej zawartej w Twoim poscie.
Laura_

Postby Laura_ » Tue Apr 11, 2006 9:01 am

poniewaz w liscie do mnie, dotyczacym wplywu na siebie dwoch postaci nalezacych do graczy, ktorzy sie znaja napisales wyraznie, ze uzasadnienie fabularne nie wystarczy - zabronione sa JAKIEKOLWIEK kontakty (podawanie przedmiotow, polowanie na te same zwierzeta i klusownikow, pracowanie przy tych samych projektach, plywanie na tych samych lodziach, wyglaszanie pogladow w tych samych sprawach i wiele, wiele innych), i obojetne jest czy takie dzialania maja sens w grze czy nie. tymczasem w odpowiedzi na moje pytanie, dotyczacej dwoch postaci tego samego gracza odpowiadasz mi, ze nalezy zachowac zdrowy rozsadek i na przyklad handel jest dozwolony, pod warunkiem, ze kazda z postaci ma fabularny powod do takiego handlu. wydaje mi sie, ze te wypowiedzi sie wzajemnie wykluczaja. albo uzasadnienie fabularne jest brane pod uwage, albo w wypadku postaci nalezacych do tego samego gracza badz graczy znajacych sie nie ma znaczenia i wszelki kontakt jest zabroniony.
marol

Postby marol » Tue Apr 11, 2006 9:05 am

Drodzy Robercie_ i Lauro_, być może czegoś nie pojmuję, ale dla mnie w ogóle nie jest jasne o co wam chodzi. Wyjaśnię zatem ogólne zasady.

Postacie graczy będących przyjaciółmi, rodziną itp. nie mogą świadomie współpracować swoimi postaciami. Postacie pojedynczego gracza również nie mogą.

W tym topiku opisałem sytuację wyjątkową, w której postać gracza trafia (w sposób niezamierzony, a conajmniej niecelowy) do lokacji z inną postacią tego gracza i jeśli przez parę dni z nikim nie może pohandlować, to dopuszczany jest uczciwy handel międy tymi postaciami w drodze wyjątku. Nie może to być nadużywanie ani zbyt często się powtarzać. To samo dotyczy postaci znajomych graczy.

W ogólności stwierdzić można, że zasady obowiązujące jednego gracza dotyczą również świadomej współpracy postaci przyjaciół czy członków rodziny. To chyba oczywiste.

Cytat zaś wyrwany z kontekstu prywatnej wiadomości dotyczył konkretnych sytuacji, które z pewnością nie mogły być zaklasyfikowane jako ów przytoczony przeze mnie wyjątek. Mogę oczywiście wejść w szczegóły, ale nie jestem pewnien, czy Laura sobie życzy tego na publicznym forum. Mogę się domyślać, że nie ma nic przeciwko ujawnieniu szczegółów jej sprawy czy postaci, gdyż nalegała na ujawnienie postaci przeze mnie, ale pewności nie mam.

Mam nadzieję, że to rozwiewa wasze wątpliwości.

Edit: dopisek w odpowiedzi na ostatni post Laury.
Ten wyjątek jest ściśle określony i nie ma nic wspólnego z wymyślaniem fabularnego uzasadniania innych czynności przez graczy. Nigdzie też nie użyłem słów "żadnej współpracy".
Laura_

Postby Laura_ » Tue Apr 11, 2006 9:42 am

wydaje mi sie, ze zboczyles z tematu, a wlasciwie w ogole go nie podjales. moje pytanie nie dotyczylo tej wyjatkowej sytuacji, o ktorej piszesz. dotyczylo ciaglej wymiany towarow miedzy dwoma osadami, nalezacymi do tego samego gracza. statki obrocily juz pare razy, przedmioty przechodza przez jedna czy dwie pary rak, ale rezultat jest taki sam, jakby przechodzily z raczki do raczki. postac A przekazuje postaci B przedmioty, informacje i surowce. dodajmy, ze obie osady ciagna z tego wyrazne korzysci, zyskuja przewage w rejonie kosztem trzeciej. jedna z moich postaci sama uczestniczyla w takim "przekazaniu". dodajmy do tego jeszcze jedna postac tego samego gracza- handlarza na statku, ktory rowniez wspomaga jedna z osad handlujac z nia, w dodatku towarami nalezacymi do osady numer 3.

PS. nie mam nic przeciwko ujawnieniu moich postaci, zrobie to zaraz po tym, jak zrobisz to ty.
marol

Postby marol » Tue Apr 11, 2006 10:15 am

Jeśli już ktoś zboczył z tematu, droga Lauro, to byłaś ty. W moim pierwszym poscie odniosłem się bezpośrednio do poruszonych przez innych pytań i wątpliwości, w tym do jednego z możliwych (ministrowie) rozwiązań twojego problemu. W poscie zaś będącym na samej górze tej strony zawarłem odpowiedzi na Twoje i Roberta wątpliwości.

Wracając zaś do tematu - zagadnienia współpracy pomiędzy osadami są na tyle skomplikowane, że trudno ubrać je w jakieś proste reguły poza NZ. Dlatego też jeśli pojawiają się wątpliwości, sprawy takie są rozpatrywane indywidualnie. Jeśli masz wątpliwości co do sytuacji w jakiej znalazły się twoje postacie - pisz do nas. Poza tym jeśli napiszesz do nas, a później dokonasz jakiegoś np. handlu, to będziemy pewni, że jesteś uczciwa i nie chodzi ci tylko o korzyści Twoich postaci, ale również o zachowanie ducha gry.

Znacznie łatwiej rozeznać się w NZ gdy kierujemy pojedynczymi postaciami niż gdy zarządzamy całymi osadami. Mogę ci posłużyć jedynie kilkoma wskazówkami:
- unikaj bezpośredniej współpracy,
- jeśli w grę wchodzą jakieś bezpośrednie interakcje pomiędzy tymi osadami postaraj się przerzucić na kogoś odpowiedzialność, zebrać opinie innych mieszkańców; zapomnij na chwilę, że twoja postać prowadzi sąsiednią osadę i pomyśl, co w tej sytuacji byś zrobiła,
- nie ukierunkowuj, nie uzależniaj rozwoju osady od tej sąsiedniej, o ile nie jest to konieczne.

NZ mówi, że trzeba unikać współpracy, o ile postać nie może jej uniknąć. Jeśli postać jest sama sobie sterem, żeglażem i okrętem, to jest to łatwe. Prowadząc zaś osadę już znacznie ciężej - jeśli w sąsiedniej osadzie jest pożądany surowiec, to można by już uznać, iż handel jest właśnie tą nieuniknioną współpracą. Ale zawsze bardzo ostrożnie z tym.

Poza tym pamiętajcie, że Cantr nie jest grą na punkty, czy jakieś rankingi. To gra RPG. Pokażcie, że umiecie grać RPG - sprowokujcie jakiś konflikt między waszymi osadami, jakieś problemy czy utrudnienia. Osiągnięcie władzy w Cantr oznacza też dużo więcej zabawy - kierując osadą z użyciem prawdziwego RPG można wyciągnąć z tej gry dużo radości. Nie patrzcie na to z punktu widzenia kilogramów żelaza, stali czy innych rzeczy - tutaj chodzi o odgrywanie postaci, tworzenie ciekawych sytuacji i ogólnie dobrą zabawę.

Droga Lauro, twój opis sugeruje, iż chodzi o jakąś konkretną sytuację. Jeśli tak jest, to wyślij szczegóły sprawy na players@cantr.net postaramy Ci się pomóc z twoim problemem.

PS. Nie zamierzam ujawniać swoich postaci, gdyż Cantr to gra z założenia anonimowa - jeśli ktoś to robi, to jest jego suwerenna decyzja. Ale nikt nie może wpływać na gracza by to zrobił pod groźbą utraty wiarygodności czy podobnych. Sugerowałaś mi, że powinienem ujawnić swoje postacie, żebyś miała pewność, że jest z nimi wszystko w porządku. Oczywiście jest to sugestia błędna, jednakże wysunąłem z tego wniosek, iż ty nie masz nic przeciwko ujawnianiu i twoich postaci, a jeśli cytujesz prywatną korespondencję to i nie będziesz przeciwna ujawnianiu szczegółów twojej sprawy. Ale mogę się mylić, dlatego wyraziłem jedynie takie przypuszczenie, a nic nie robiłem w tym kierunku.
Laura_

Postby Laura_ » Tue Apr 11, 2006 10:32 am

wiec jak rozumiem opisana przeze mnie sytuacja nie jest jasna jak slonce i trzeba ja rozpartywac indywidualnie? to znaczy, ze przekazanie przedmiotow od jednej postaci gracza do drugiej przez posrednika jest dozwolone lub nie jest, w zaleznosci od sytuacji? od czego konkretnie to zalezy? wybacz, ale wolalabym, aby zalezalo to od jasno wylozonych zasad, a nie od osadu prywatnej osoby - czlowiek jest tylko czlowiekiem, a zasady sa po to, by zapobiec naduzyciom.
Denis B

Postby Denis B » Tue Apr 11, 2006 10:33 am

Wiec jednym słowam :
Zarzadzam dwoma osadami i moge rozpoczac handel miedzy nimi - czy nie .
Bo naprawde - jezeli regolarna wymiana handlowa miedzy osadami w ktorych rzadza postacie jednego gracza nie jest łamaniem NZ - to dlaczego nikt wczesniej o tym nie napisał ??
W obu osadach wszycy jezdzili by samochodami ....

Dotychczasowe kontakty z PD kierowały mie w strone pogladu ze postacie nie moga w JAKIKOLWIEK sposob za soba wspołpracowac .A tu taka niespodzianka ...:)

A tak na powaznie :

A wspołpraca na odległosc jest w/g mnie bardziej szkodliwa - i dajaca wieksze korzyci niz nawet praca przy jednym projekcie .

Kiedys ktos pisał ze praca przy wspolnym projekcie jest zabroniona - bo obie postacie sobie ufaja ( bo sa tego samego gracza ) . Wydaje mi sie ze wspopraca dwoch przywodcow osad - oddalonych od siebie jest jeszcze bardziej pod tym wzgledem sprawa naciagna ... bo taka wymiana jest narazona na wieksze ryzyko - i wzajemne zaufanie jest tu jeszcze bardziej korzystne .

Chciałbym by PD wyraznie ustosukowało sie do tego :
CZY postacie - przywodcy Dwoch osad moga ze saba handlowac - czy nie
Bo w istocie to taka sama wymiana jak podawanie sobie młotka by walnac kłusownika , tylko przez posrednikow .
marol

Postby marol » Tue Apr 11, 2006 10:38 am

Chciałbym by PD wyraznie ustosukowało sie do tego :
CZY postacie - przywodcy Dwoch osad moga ze saba handlowac - czy nie
Nie, jeśli to ten sam gracz. Nieważne, czy są przywódcami, strażnikami, kucharzami, żeglarzami czy złodziejami.
Laura_

Postby Laura_ » Tue Apr 11, 2006 10:41 am

w takim razie prosze o rozpatrzenie sprawy wojda i jego dwoch (trzech?) postaci.
Gnom

Postby Gnom » Tue Apr 11, 2006 10:47 am

Zes sie przyczepila... :roll:
marol

Postby marol » Tue Apr 11, 2006 10:50 am

Napisz najlepiej, droga Lauro, o które postacie Ci chodzi i opisz o co dokładnie chodzi w mailu, a potem wyślij go na players@cantr.net (po polsku, zostanie przetłumaczony). Jeśli jednak nie potrafisz się powstrzymać i chcesz upublicznić te zarzuty na forum, to jest na to specjalny wątek. Pamiętaj jednak, że zarzutami wobec członków PD nie ja się zajmuję ani KeVes, lecz idzie to wyżej do osób anglojęzycznych, którzy polskiego forum nie czytają, tak więc im lepiej im to opiszesz w mailu, tym szybciej sprawa znajdzie swój finał.

Return to “Naruszenia Najważniejszej Zasady”