Simsy, poduszki i misie zakladnicy
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Yossarian
Eee, to w takim razie intuicja w tym kontekście znaczy prostytucja, a kontekst zaś oznacza ni mniej, ni więcej, tylko - pretekst. Język ewoluuje, moja dekadencja jest w negliżu, a ja sam niczym się nie pałam, tylko param żądzą sukcesu.
Tak w ogóle... że posłużę się zasłużonej grupy cytatem:
co oznacza słowo 'słowo' ?
co oznacza słowo 'oznacza' ?
Tak w ogóle... że posłużę się zasłużonej grupy cytatem:
co oznacza słowo 'słowo' ?
co oznacza słowo 'oznacza' ?
Everything I build I destroy
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not
- Fiona
Agent 0007 wrote:Intuicja
Bo tak się nauczyłem?? A poza tym polszczyzna ewoluuje, a znaczenie słów ciągle sie zmienia. Co znaczy dane słowo zależy od kontekstu i nie ma sensu szukanie po słownikach. Nie jesteśmy Miodkami. Nie żebym sie starał w ten sposób wyczyścic. Po prostu tak uważam.
Ale to jest przestarzale slowo, wychodzace z uzycia, wiec raczej niespecjalnie ewoluujace. A znaczenie slowa nie wynika z kontekstu, nie moge sie z tym zgodzic. Sztuka w tym, zeby dane slowo pasowalo do kontekstu w ktorym sie je uzywa, bo inaczej jest blad
edit: Yossarian, lubie Cie
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.
O. Tadeusz Rydzyk.
O. Tadeusz Rydzyk.
- Agent 0007
- Fiona
Agent 0007 wrote:Nie przyznam sie do błedu w tym wzgledzie. Powód? Jeden. Zbyt wiele osób używa go tak jak ja - dodając "komuś" suponować. Tak więc uważam, że użyłem w sposób dopuszczalny, ponieważ zrozumiały.
To tak jak zaatakowac tą osobę, tez wielu ludzi tak mowi. I zrozumiale nawet jest. Tylko blednie
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.
O. Tadeusz Rydzyk.
O. Tadeusz Rydzyk.
- Yossarian
- Agent 0007
Język ma mieć jedną najważniejszą zaletę. Być w miarę zrozumiałym i "pomagać" domyślać sie znaczeń słów nam nieznanych. Nawet jeżeli są podane błędnie z analizy łatwo sie domyśleć o co chodziło przedmówcy. Używanie słów takich jak to zawsze wiąże się z ryzykiem, że ktoś w ogóle nie ma pojęccia co dane słowo "może" znaczyć i spróbuje spradzić w słowniku. A gdy sie okaże, że jest różnica w jednym "mi" to wielka afera. Zanczenia słów są płynne. Ucząc sie języków obcych bardzo łatwo to zrozumieć.
- Agent 0007
- Fiona
Nie.
Yossarian posluzyl sie genialnym (jak kadzic to po calosci) przykladem slowka "bynajmniej" uzywanego w znaczeniu "przynajmniej"
Dobrze napisane, dobrze wymowione, tylko kompletnie zle uzywane!
I zaden kontekst tu nie ma nic do rzeczy i co z tego ze ja sie domyslam ze ten ciul co tak mowi mial na mysli "przynajmniej" jesli on po prostu zrobil chamski blad.
Bleee, to mnie jeszcez bardziej obrzydza niz tą, jak ktos tak do mnie mowi to sie zamykam w sobie i potem juz sie wylaczam na to co on mowi, bo ma przechlapane od poczatku do konca.
Agencie, Twoj blad oczywiscie nie jest tak razacy, niemniej slowo ma jakies swoje przypisane znaczenie i nalezy go uzywac w tym znaczeniu a nie innym "bo inni tez tak robia".
edit: Agencie, po stokroc dzieki ze w tym watku a nie jakims innym, bo ja sie nie umiem powstrzymac i potem Raist by musial rugac mnie *bije dziekczynne poklony*
edit 2: pojecie to ja mialam.. tylko sie nie chcialam czepiac nie majac w reku dowodow, nie obrazaj mnie prosze...
Yossarian posluzyl sie genialnym (jak kadzic to po calosci) przykladem slowka "bynajmniej" uzywanego w znaczeniu "przynajmniej"
Dobrze napisane, dobrze wymowione, tylko kompletnie zle uzywane!
I zaden kontekst tu nie ma nic do rzeczy i co z tego ze ja sie domyslam ze ten ciul co tak mowi mial na mysli "przynajmniej" jesli on po prostu zrobil chamski blad.
Bleee, to mnie jeszcez bardziej obrzydza niz tą, jak ktos tak do mnie mowi to sie zamykam w sobie i potem juz sie wylaczam na to co on mowi, bo ma przechlapane od poczatku do konca.
Agencie, Twoj blad oczywiscie nie jest tak razacy, niemniej slowo ma jakies swoje przypisane znaczenie i nalezy go uzywac w tym znaczeniu a nie innym "bo inni tez tak robia".
edit: Agencie, po stokroc dzieki ze w tym watku a nie jakims innym, bo ja sie nie umiem powstrzymac i potem Raist by musial rugac mnie *bije dziekczynne poklony*
edit 2: pojecie to ja mialam.. tylko sie nie chcialam czepiac nie majac w reku dowodow, nie obrazaj mnie prosze...
O. Tadeusz Rydzyk.
O. Tadeusz Rydzyk.
- Yossarian
- Fiona
- Agent 0007
Ja sie kłóce... ja to lubie!!! Argh!! Chwała Ciemnej Stronie!!
Od początku wiedziałem, że macie rację, ale chciałem sie pokłóić i zobaczyć jak zareagujecie... jesteście spokojni i zrównoważeni...
Nie to co ja...
Ale nie martwcie sie... znajde sobie inny temacik, którym bede w tym temaciku wam interlokutorował (hehe
Domyślecie sie co to znaczy...
Ja sam nie wiem
)
Dark Side of the Force be with you .
Od początku wiedziałem, że macie rację, ale chciałem sie pokłóić i zobaczyć jak zareagujecie... jesteście spokojni i zrównoważeni...
Dark Side of the Force be with you .
- Fiona
Nie wolno w innym temaciku, nie wolno!
Nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac...
Jestem pewna ze w koncu w to uwierze
Nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac nie bede reagowac...
Jestem pewna ze w koncu w to uwierze
O. Tadeusz Rydzyk.
O. Tadeusz Rydzyk.
- Agent 0007
Ja też jestem pewny, że w końcu uwierzysz. Że nie da sie zareagować.
Bynajmniej.
A skoro przyszło wczoraj niektórym do zwierzeń - nie mam właściwie pojęcia dlaczego, ale was lubie.
Dziwne...
Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra!
No dobra... za którymś powtórzeniem w to uwierzę.
A skoro przyszło wczoraj niektórym do zwierzeń - nie mam właściwie pojęcia dlaczego, ale was lubie.
Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra! Nie lubie was. Nie wejde juz na Cantra!
No dobra... za którymś powtórzeniem w to uwierzę.
- Fiona
- Agent 0007
Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”