walka, polowanie

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Postby WojD » Wed Apr 05, 2006 7:41 am

Ależ nikt nie potępia złoczyńców. Są jak najbardziej potrzebni... Czasem wręcz jest mi ich szkoda, bo życie maja dosyć trudne, zwłaszcza gdy sa mało pomysłowi.

To, o czym piszesz działa jednak w obie strony. Banda może mieć jeden topór czy kosze i podawać sobie broń. Nie ma żadnych przeszkód. Zmęczenie działa również na obrońców - nie tylko na atakujących. Co więcej - atakujący maja zwykle przewagę zaskoczenia. Istnieje też wiele innych sposobów na skuteczne popełnianie zbrodni - nie należy więc przesadzać z narzekaniem. :)

Niedawna akcja JEDNEGO BANDYTY pokazała, że nie tylko grupa ale również jednostka jest w stanie opanować lokację i podporządkować sobie lub wymordować jej mieszkańców - dyponując przy tym bardzo prymitywną bronią. Nie widzę więc w podawaniu broni negatywnego wpływu na równowagę w grze.
==============
Artur

Postby Artur » Wed Apr 05, 2006 8:30 am

ok, skoro tak to ujmujesz , to w porządku, już się nie wykłucam :P w sumie to tak czy inaczej jeszcze o mnie w grze usłyszycie :twisted: eee, to znaczy o mnie i moich ludziach 8) , oj, o mojej postaci i jej ludziach :roll:
Susel

Postby Susel » Wed Apr 05, 2006 1:06 pm

Obcy wrote:Czyli zaatakowałem przed 24 minutą 2 godziny, czyli powinienem móc zaatakować od 3 minuty tej samej godziny!
Skąd ten poślizg jednogodzinny?

Nosz cholera jasna, mówię ci trzeci raz!
Ma być dziewięc godzin!!
jak zaatakujesz, to drugi raz możesz jutro godzinę później!!
Przeczytaj wszystko jeszcze raz.
Jeszcze raz mi powiedz że coś jest nie tak to cię chyba odstrzelę...
Scorup

Postby Scorup » Wed Apr 05, 2006 1:36 pm

Artur wrote:Dużo rzeczy nie jest realne w cantr jednak, mnie najbardziej deneruje to że kilka osób sie zbierze, będą mieć jedną dobrą broń i są wtedy dużą siłą, ja wejde np. do takiej wioski z paroma w miarę nieźle uzbrojonymi kompanami, i będziemy chcieli okraść ją (nie z notatek :!: ) zaczepić kilka osób , może kogoś poszantażować :twisted: , będziemy lepiej uzbrojeni i groźniejsi niż wszyscy tam sie znajdujący , a tu wyskoczy jakiś chłystek z toporem, udarzy każdego z nas i po chwili cała wioch nas zaszlachtuje, a byliśmy z pozoru lepiej uzbrojeni, ale w sumie to nie mieliśmy szans, bo jednym toporem wiocha spokojnie ubije nas wszystkich w jeden dzień, a my musilelibyśmy poświęcić dużo uwagi i kontroli zmęczenia żeby bez takich "czitów" zabić kogokolwiek w co najmniej 2 dni :( , jako gracz prowadzący postać złoczyńcy jestem całkowicie tym faktem zdegustowany i jak widze ludzi podających sobie broń, to pouczam ich jak tylko mogę, bo ja rozumiem , zabić wariata co kradnie notatki, ale nie spodoba mi sie że grupa ludzi wyrżnie moich towarzyszy i mnie tylko za to, że chcemy wziąść sobie kilka zwierzątek z ich osady i ewentualnie skorzystać bez przszkody z ich maszyn 8) zresztą złe postacie są potrzebne do naruszenia tej "idealnej" równowagi, elemęt losowy musi być, jak w życiu, a pojawienie się grópy zbójców, lub poważnych złodzieji nie powinno być potępiane, bo to jest część życia i część tej gry, a podawanie sobie broni w celu użycia jej na inne osobie jest właśnie potępieniem osób parających się takim zajęciem :)

Dlatego trzeba zwrócić uwagę, kto ma broń... zabić go i podnieśc oręż z trupa. Jeśli Twoja ekipa nie będzie w stanie zgładzić za jednym razem nawet najlepiej wyposażonego człowieka, to nie jesteście poważnymi złodziejami ;)

Pozdrawiam
Image
Artur

Postby Artur » Wed Apr 05, 2006 1:47 pm

hehe, rzeczywiście, tak by było najlepiej, ale jest nas jeszcze za mało, może niedługo będzie więcej, ale skoro już o tym mowa to powiedzcie mi, jak ktoś mnie zaatakuje czymś, co osobie bez tarczy odebrało by 40 energii, to czy osobie z żelazną tarczą odbierze 40 - 28(obrona tarczy) czyli 12, czy to jest jakoś inaczej?
Scorup

Postby Scorup » Wed Apr 05, 2006 4:20 pm

Hmm... nie wiem prawdę mówiąc. Mam wrażenie, że obrona tarczy to raczej szansa na to, że nie poniesiemy obrażeń w ogóle. Ale pewny nie jestem, w końcu Cantr to nie symulator walki, więc mało okazji do testowania było ;)

Image
WojD

Postby WojD » Wed Apr 05, 2006 5:03 pm

Każdy kto ma tarczę - jakąkolwiek - ma pewną szansę na obronę poprzez wchłonięcie przez tarczę pewnej części potencjalnych obrażeń. W zależności od rodzaju tarczy oraz innych czynników, możliwe jest wchłonięcie różnej wartości obrażeń. Jeśli ktos uderza mocną bronią - na przykład szablą na 40 - to żelazna tarcza może przyjąć na siebie 28 'punktów' a 12 przejdzie przez tarczę. Mniej więcej tak to wygląda.
==============
Artur

Postby Artur » Wed Apr 05, 2006 5:21 pm

wojd wrote:Każdy kto ma tarczę - jakąkolwiek - ma pewną szansę na obronę poprzez wchłonięcie przez tarczę pewnej części potencjalnych obrażeń. W zależności od rodzaju tarczy oraz innych czynników, możliwe jest wchłonięcie różnej wartości obrażeń. Jeśli ktos uderza mocną bronią - na przykład szablą na 40 - to żelazna tarcza może przyjąć na siebie 28 'punktów' a 12 przejdzie przez tarczę. Mniej więcej tak to wygląda.

łał, to nieźle, tak sie składa że mamy troche żelaza, trzeba będzie sobie zrobić takie tarcze :twisted: noo, to ja już sie nie boje wiosek uzbrojonych w stalowy topór bojowy :lol:
WojD

Postby WojD » Wed Apr 05, 2006 6:02 pm

Ale nie za kazdym razem uda Ci się obronić...
==============
Obcy

Postby Obcy » Wed Apr 05, 2006 6:57 pm

Susel wrote:
Obcy wrote:Czyli zaatakowałem przed 24 minutą 2 godziny, czyli powinienem móc zaatakować od 3 minuty tej samej godziny!
Skąd ten poślizg jednogodzinny?

Nosz cholera jasna, mówię ci trzeci raz!
Ma być dziewięc godzin!!
jak zaatakujesz, to drugi raz możesz jutro godzinę później!!
Przeczytaj wszystko jeszcze raz.
Jeszcze raz mi powiedz że coś jest nie tak to cię chyba odstrzelę...

:lol: :lol: :lol: :lol:
nie musisz się tak pieklić mądralo, skoro nie masz racji. Notuję godziny ataków od kilku dni i absolutnie nie ma poślizgu godzinnego!
Możliwe, że w sumie jest po tej 24. miunucie... nie miałem okazji spróbować.

Dobra rada, gorąca głowo: lepiej nie zabierac głosu i to jeszcze w takim bezczelnym tonie, jak się nie ma pewności.
bez obrazy

Pozdrawiam
Scorup

Postby Scorup » Wed Apr 05, 2006 7:19 pm

wojd wrote:Każdy kto ma tarczę - jakąkolwiek - ma pewną szansę na obronę poprzez wchłonięcie przez tarczę pewnej części potencjalnych obrażeń. W zależności od rodzaju tarczy oraz innych czynników, możliwe jest wchłonięcie różnej wartości obrażeń. Jeśli ktos uderza mocną bronią - na przykład szablą na 40 - to żelazna tarcza może przyjąć na siebie 28 'punktów' a 12 przejdzie przez tarczę. Mniej więcej tak to wygląda.

To mnie teraz zawiodłeś trochę... między drewnianą, a żelazną tarczą jest tylko 6 "hapeków" różnicy ? To mało... zważywszy, iż żelazo jest nieporównywalnie trudniejsze do zdobycia. O tyle dobrze, że żelazna jest lżejsza.

Image
belin

Postby belin » Wed Apr 05, 2006 7:27 pm

Scorup wrote:zważywszy, iż żelazo jest nieporównywalnie trudniejsze do zdobycia.

Zalezy gdzie. Chociaz rzeczywiscie nie jest to duza roznica. Mogla by byc jeszcze tarcza posrednia - drewniana obciagnieta skora.
Susel

Postby Susel » Wed Apr 05, 2006 8:36 pm

Hm... Wybacz, mój błąd... Poprostu niezrozumiałem marola... (jak już wcześniej pisałem jakoś to tak nieszczęśliwie wytłumaczył :wink: )

Pwtórna analiza:
Obcy wrote:1489-2.3: Używając compound bow po mistrzowsku ranisz XXX tak że traci 37 procent sił.

teraz jest Dzień: 1490, Czas: 2:4:42, a ja nadal nie moge go dobić

marol wrote:Jeśli zaatakujesz przed (około) 24 minutą godziny Cantryjskiej, to nazajutrz będziesz mógł zaatakować od 24 minuty tej samej godziny.

Zaatakowałes przed 24 minutą więc musisz poczekac do 24 minuty i wtedy zaatakować... Zgadza się?

No i teraz mi się wszystko poukładało i się wszystko zgadza :D

Obcy wrote:Możliwe, że w sumie jest po tej 24. miunucie... nie miałem okazji spróbować.

Nie możliwe tylko napewno jest...

Ale nadal mnie męczy jedno pytanie... Mianowicie:
Po co zawracasz głowę jak wszystko już napisał marol?

No cóż...
Przynajmniej obaj wyniesiemy coś z tej dyskusji....
Yossarian

Postby Yossarian » Wed Apr 05, 2006 8:43 pm

belin wrote:Zalezy gdzie. Chociaz rzeczywiscie nie jest to duza roznica. Mogla by byc jeszcze tarcza posrednia - drewniana obciagnieta skora.

Jest - puklerz.
Everything I build I destroy
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not
belin

Postby belin » Wed Apr 05, 2006 8:51 pm

Yossarian wrote:Jest - puklerz.

Opss... rzeczywiscie. Ale... ale... on jest chyba slabszy od tarczy drewnianej... nawet slabszy od tarczy z kosci i skory.
Chodzilo mi o mocna tarcze drewniana dodatkowo wzmocniona skora.

Return to “Ogólna pomoc”