2012 - teoria zaglady . Co o tym myslicie

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Gin

Postby Gin » Tue Apr 04, 2006 8:53 pm

No to tej geofizyki będziesz sie musial douczyć... Bo obecnie zmiany pola magnetyczngo praktycznie nie mają wpływu na zjawiska wulkaniczne, bo sa zbyt małe. Ale gdy zmiana bedzie duża to będzie miała i to istotny...
lukaasz

Postby lukaasz » Tue Apr 04, 2006 8:54 pm

problemem nie jest samo przebiegunowienie sie ziemi, problemem jest to ze moze sie to wiazac z tym ze ziemia zacznie sie obracac w przeciwna strone (teoretycznie). A poniewaz plyty tektoniczne sa ruchome powstac moze problem kiedy czesci ziemi zacznie chamowac zanim zacznie sie obracac w przeciwna strone a inna czesc dalej bedzie sila rozpedu sie poruszac.

Czytalem troche o tym, kilka fajnych ksiazek, i powiem tak: Obys Morol mial racje :D
Vivaldii

Postby Vivaldii » Tue Apr 04, 2006 8:57 pm

Gin wrote:No to tej geofizyki będziesz sie musial douczyć... Bo obecnie zmiany pola magnetyczngo praktycznie nie mają wpływu na zjawiska wulkaniczne, bo sa zbyt małe. Ale gdy zmiana bedzie duża to będzie miała i to istotny...

Bardzo chętnie... dasz linka do jakiejkolwiek recenzowanej publikacji na ten temat?
ushol

Postby ushol » Tue Apr 04, 2006 8:57 pm

Eeee... to chyyba coś mi się popier****... pomyliło... szkoda, że nie mogę znaleźć notatek z wykładów... Ale chyba muszę tobie przyznać rację... Jeśli jednak znajdę notatki to skonsultuję je z Google i powiem jak było...

EDIT: widzę, że Gin i lukaszz jednak potwierdzają moją teorię... więc coś w tym musi być...
Last edited by ushol on Tue Apr 04, 2006 9:02 pm, edited 1 time in total.
Image
Image
Federacja RP
Elm0

Postby Elm0 » Tue Apr 04, 2006 8:58 pm

Co do końca świata, ufoludków z konstelacji Oriona i tym podobnych:

http://quantumfuture.net/pl/

To jest dopiero 'ciekawe' :) Oczywiście wchodzimy na własną odpowiedzialnośc, a ja w żaden sposób nie odpowiadam za treści które możecie napotkać na tej stronie....
Vivaldii

Postby Vivaldii » Tue Apr 04, 2006 9:05 pm

lukaasz wrote:problemem nie jest samo przebiegunowienie sie ziemi, problemem jest to ze moze sie to wiazac z tym ze ziemia zacznie sie obracac w przeciwna strone (teoretycznie). A poniewaz plyty tektoniczne sa ruchome powstac moze problem kiedy czesci ziemi zacznie chamowac zanim zacznie sie obracac w przeciwna strone a inna czesc dalej bedzie sila rozpedu sie poruszac.

Czytalem troche o tym, kilka fajnych ksiazek, i powiem tak: Obys Morol mial racje :D

:?:

Ja nie wiem kto pisał te ksiażki, które czytałeś, ale musieli to być bardzo dowcipni ludzie. Ziemia jedyne co robi to spowalnia swój obrót dążac do stanu równowagi ze Słońcem. W Paleozokiu prawdopodobnie rok miał ponad 400. Nagła zmiana kieunku obrotu jest nierelana choćby z powodu Energii potrzebnej do tej zmiany. Skąd niby by się miała wziąść ta energia?

Zresztą zastanów się chwilę. Przecież przebiegunowanie następowało już dziesiątki tysięcy razy... czy sugerujesz, że Ziemia zmieniała już kierunek swego obrotu?
marol

Postby marol » Tue Apr 04, 2006 9:12 pm

lukaasz wrote:Czytalem troche o tym, kilka fajnych ksiazek, i powiem tak: Obys Morol mial racje
- To są chwytliwe doniesienia. Istnieje ogromna wiara ludzi - im mniej wykształconych, tym większa - w potęgę słowa drukowanego. Napisali w książce lub gazecie, więc tak na pewno jest. Ja nie jestem w stanie polemizować z takimi teoriami. Nauka ścisła wymaga dużego przygotowania, a ktoś sobie napisze piękną bajkę, ludzie ją przeczytają, bo ten ktoś ma dar lekkiego pióra i bajka się rozwija. Nie potrafię tego komentować.

Rozumiem. Trudno komentować doniesienia o rychłym końcu świata. Tymczasem, choć bieguny na Słońcu zamieniają się miejscami, Słońce nie zatrzymuje się ani się nie rozpada. Z Ziemią też nic się niepokojącego nie dzieje.

- Wszystkie zjawiska są ze sobą powiązane. Niektóre dążą do wygasania, jak na przykład kamień rzucony na wodę i odbijający się od powierzchni, a inne do wzbudzania, jak w tym słynnym powiedzeniu, że trzepot skrzydeł motyla na jednej półkuli może wywołać huragan na drugiej. Tylko że modelowanie takich zjawisk jest niezmiernie trudne. A że niektórzy potrafią wymyślać takie teorie i je opisywać, to chwała im za to, jak twórcom własnych pieniędzy. Poza tym otumaniają naród, który jest niewykształcony naukowo i trudno tego wymagać.
ushol

Postby ushol » Tue Apr 04, 2006 9:14 pm

Z tego co pamiętam z wykładów to ziemia może zatracić zdolność utrzymywania osi pod stałym kątem, co może doprowadzić do chaotycznych jej obrotów we wszystkich kierunkach... A jeśli tak się stanie to owalność ziemi może się zmieniać na wiele sposobów, gdyż skorupa ziemska nie jest stała, co może prowadzić do przesuwania płyt tektonicznych i trzęsień ziemi... chociaż pewnie nie dożyjemy tych chwil, bo bez pola magnetycznego wiatr kosmiczny nas zabije...
Image

Image

Federacja RP
Kondziu36

Postby Kondziu36 » Tue Apr 04, 2006 9:21 pm

http://www.2012.bity.pl/ tu jest tez pare info na ten temat

Kiedyś funkcjonowała taka strona www.wimana.prv.pl ale ta i tym podobne strony sa niszczone przez ludzi kturzy w to nie wierza .
Ja osobiście wierze w 2012 i teorie Elohim sam wiele na ten temat czytalem i jezeli 2012 sie sprawdzi to wiele ludzi nauki i wszystko to cale dziadostwo zmieni swoj poglad na temat nauki . Paleoastronautyka górą
...Hej Panie Watykanu, duzo za duzo twoich błedów znam...
Image
Vivaldii

Postby Vivaldii » Tue Apr 04, 2006 9:26 pm

edit: to oczywiście do Ushola... bo w sprawy wiary innych osób nie wnikam :-)

Nie no tu masz oczywiście absolutną rację :D.

Jeśli przyjmiemy robocze założenie, że może nastąpić szybka zmiana pochylenia osi to wiele rzeczy może się zdarzyć, ale jeśli byłoby to możliwe to by miało już miejsce w przeszłości a jak na razie na szczęście ;-) ani w zapisie geologicznym ani paleomagnetycznym śladów po takich spektakularnych wydarzeniach nie znaleziono.

Co do Wiatru Słonecznego to faktycznie problem może się pojawić ale znowu nie udało się skorelować wymierań z okresami przebiegunowania więc chyba nie może być aż tak źle :-)

Jak już chcecie się czegoś bać to lepiej jakiegoś milutkiego zderzenia z kometą lub planetoidą... albo z bardziej prozaicznych rzeczy dużego wybuchu wulkanu i zapylenia atmosfery do tego stopnia że latem w Polsce śnieg będzie padał przy takim zaludnieniu spadek plonów przez kilka lat będzie katastrofą... takie rzeczy już się zdarzały...
Kondziu36

Postby Kondziu36 » Tue Apr 04, 2006 9:29 pm

na rok 2012 sa przewidziane mistrzostwa w polsce :o moze to jest ta przelomowe wydarzenie :P
...Hej Panie Watykanu, duzo za duzo twoich błedów znam...

Image
Vivaldii

Postby Vivaldii » Tue Apr 04, 2006 9:31 pm

Kondziu36 wrote:na rok 2012 sa przewidziane mistrzostwa w polsce :o moze to jest ta przelomowe wydarzenie :P

Ty wiesz co. Ja prędzej uwierze w koniec świata niż Mistrzostwa Świata w Polsce :lol:
Raist

Postby Raist » Tue Apr 04, 2006 9:43 pm

Zmiana biegunowosci nastepuje chyba co 200 tysiecy lat. Skoro kiedys Ziemia wytrzymywala to dlaczego teraz ma byc inaczej? Zmieni sie pole magnetyczne, a nie grawitacyjne wiec nic sie nie bedzie krecilo inaczej ;)
Wariat...
marol

Postby marol » Tue Apr 04, 2006 9:46 pm

Skoro zostało mi 6 lat życia, to nie będę tracił go na Cantr. Papa!
Raist

Postby Raist » Tue Apr 04, 2006 9:48 pm

marol wrote:Skoro zostało mi 6 lat życia, to nie będę tracił go na Cantr. Papa!

Swoja droga to przebiegunowanie nie ma nastapic przypadkiem w 2030 roku ?
Wariat...

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”