Credits

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Co sadzisz o creditsach?

kaszana
63
69%
gud pomyslunek
28
31%

Total votes: 91
djliseq

Postby djliseq » Sun Apr 02, 2006 6:21 pm

Diabelek wrote:
Ale co do kredytow za rekrutacje.. nie wiem, ale cos czuje, ze pojawia sie spamrzey nie mowiacy o cantr w ten sposob, by tylko zdobyc kredycik - co za tym idze przyjda ludze, ktorzy do cantr nie pasuja...

Przyjdą i pujdą - zostawiając swoje ciało, albo ciała :P
Federacja RP! - odgrywaj z nami Image
marol

Postby marol » Sun Apr 02, 2006 6:22 pm

Raist, spam to mi się głównie kojarzy z pocztą. Nieważne. Głosowanie na toplisty chyba nie jest spamowaniem. Ściąganie innych graczy również. Jaką formę wybiorą gracze to już nie od nas zależy. Bonusy będą tylko za ściągnięcie graczy, którzy zostaną na długo w Cantr, nie za jednodniowców.

A moje prywatne zdanie jest takie, że nie mam nic przeciwko spamowaniu, jesli pomoże to grze.

Edit: Czasu brakuje głównie aktywnym i zaangażowanym graczom. Czyli najczęściej mądrym. Ufam, że będą reklamować/ściągać graczy rozsądnie. Tym, którym czasu nie brakuje, minutki potrzebne nie będą.
momorty

Postby momorty » Sun Apr 02, 2006 6:39 pm

No to gdzie na to glosowac zeby kredyty zdobyc
belin

Postby belin » Sun Apr 02, 2006 6:44 pm

marol wrote:A moje prywatne zdanie jest takie, że nie mam nic przeciwko spamowaniu, jesli pomoże to grze.

I wlasnie tym sie roznimy. Ja spam tepie w kazdej postaci. A tutaj zle sluzy to grze.
Co do "rozsadku" graczy to chyba odrobine niektorych przeceniasz. I nie mam zamiaru tu nikogo obrazac ale po prostu widac to bylo wielokrotniej jak niektorych ponosi przy reklamowaniu Cantr. Zwlaszcza, ze czesto reklamuja osoby, ktore nie potrafia same na wiele pytan odpowiedziec.
Dla mnie pomysl jest zalosny i nadal kloci sie z tym co bylo mowione nie dalej jak miesiac temu. Masz naprawde krotka pamiec :-( zwlaszcza, ze sam parokrotnie i kategorycznie zabierales glos w sprawie kumulacji minut i tematow okolominutkowych.
marol

Postby marol » Sun Apr 02, 2006 6:48 pm

Przypomnij mi te moje kategoryczne stwierdzenia. Napisz też, dlaczego sądzisz, że to źle służy grze.
Gin

Postby Gin » Sun Apr 02, 2006 6:53 pm

A ja mam takie pytanie do marola?

Co z grą jest nie tak, że trzeba je pomagać w ten sposób?
marol

Postby marol » Sun Apr 02, 2006 7:04 pm

Dobra, napiszę parę słów dla wszystkich histeryków.

Dlaczego jest limit minut? Kiedyś jego powodem były ograniczenia przepustowości serwera. Ale tego problemu już nie mamy.

Obecnie limit minut pozostaje z dwóch powodów:
1) Nie chcemy zamieniać Cantr w IRCa. Są osoby, które mają naprawdę dużo czasu i spędzały by czas w grze na niekończących się pogaduszkach, których przeczytanie byłoby niemożliwością. Ograniczając czas gracze są zmuszeni do skupienia się na ważnych rzeczach, a nie na "zaśmiecaniu eteru".
2) Próbujemy ograniczyć różnicę pomiędzy graczami, którzy mają cały dzień wolny, a tymi, którzy mają dziennie pół godziny. Nie chcemy drugiego Ogame. Oczywiśnie niemożliwe będzie wyrównanie tego do końca. Tych 200 minut to taka granica. Czemu nie 300 albo nie 100? Ileś trzeba było wybrać. I jest 200.

Dlaczego kupowanie minut nie zachwieje równowagą gry? Dlatego, że nie będziemy rozdawać 5 godzin na dzień. Kilkadziesiąt minut tygodniowo to max. Chcielibyśmy, żeby to było gdzieś z pół godziny na tydzień. Ale to tylko przybliżona granica, która może się mocno zmienić. Tygodniowo macie 1400 minut. 30 niewiele tu zmieni. Taka rezerwa to nagroda dla tych, którzy pomagają zaludnić Cantr.
Co z grą jest nie tak, że trzeba je pomagać w ten sposób?
Nic. To nie przeciwdziałanie czemuś, to próba zwiększenia popularności gry. I więcej graczy tym lepiej. To proste. I nie za wszelką cenę, jak to ktoś napisał.
belin

Postby belin » Sun Apr 02, 2006 7:29 pm

marol wrote:Kiedyś jego powodem były ograniczenia przepustowości serwera. Ale tego problemu już nie mamy.

Powiedz mi w takim razie czemu co chwila sa problemy z czasami dostepu? Bo logujac sie naprawde wiele razy w ciagu dnia w roznych porach je napotykam. Z roznych lacz. Glownie sa to pory podwyzszonej aktywnosci "naszej" zbiegajace sie z aktywnoscia po drugiej stronie wielkiej wody.

A co do nagradzania aktywnych... to nagroda dla tych co maja duzo czasu/mozliwosci raczej oraz tych co beda zupelnie bezmyslnie dzialac.

I naprawde nie zycze nikomu, a zwlaszcza pomyslodawcom tej akcji zobaczenia jak osoba z dodatkowymi 5 minutami zalatwi (w dowolny sposob - fizycznie, handlowo itp) taka, ktorej tych 5 minut zabraklo.
belin

Postby belin » Sun Apr 02, 2006 7:33 pm

Nie wspominam juz o tym, ze jak widac gracze nie maja nic do powiedzenia - a wypowiedzialo sie paru chyba calkiem dobrych graczy (o skleroznie co do wczesniejszych bardzo ostrych stwierdzen juz pisalem). I ze sondy mozna sobie darowac - bo nawet jak wezmie w niej udzial wiele osob to i tak nic nie daja. Coz :-(
marol

Postby marol » Sun Apr 02, 2006 7:42 pm

Powiedz mi w takim razie czemu co chwila sa problemy z czasami dostepu? Bo logujac sie naprawde wiele razy w ciagu dnia w roznych porach je napotykam. Z roznych lacz. Glownie sa to pory podwyzszonej aktywnosci "naszej" zbiegajace sie z aktywnoscia po drugiej stronie wielkiej wody.
Miałem na myśli 'bandwidth', czyli ilość przesyłanych danych. Nad czasami dostępu pracujemy, ale nie uważam, żeby były takie złe. Ostatnimi czasami poprawia się coraz bardziej. Średni czas dostępu do strony z listą postaci to 1.3 s, a do strony ze zdarzeniami 0.8 sek.
A co do nagradzania aktywnych... to nagroda dla tych co maja duzo czasu/mozliwosci raczej oraz tych co beda zupelnie bezmyslnie dzialac.
Dlaczego to nagroda dla tych, co będą zupełnie bezmyślnie działać? To stronnicza wypowiedź. Czy aktywny = bezmyślny? Nie świadczy ta wypowiedź dobrze o tobie.
I naprawde nie zycze nikomu, a zwlaszcza pomyslodawcom tej akcji zobaczenia jak osoba z dodatkowymi 5 minutami zalatwi (w dowolny sposob - fizycznie, handlowo itp) taka, ktorej tych 5 minut zabraklo.
A ja nie życzę komuś, żeby osoba, która ma dziennie 8 godzin wolnego czasu załatwiła taką, która ma 15 minut wolnego czasu. To, co piszesz, to demagogia. Opisałem już skalę bonusowych minut, mam nadzieję, że tego nie przeoczyłeś.
Nie wspominam juz o tym, ze jak widac gracze nie maja nic do powiedzenia - a wypowiedzialo sie paru chyba calkiem dobrych graczy (o skleroznie co do wczesniejszych bardzo ostrych stwierdzen juz pisalem). I ze sondy mozna sobie darowac - bo nawet jak wezmie w niej udzial wiele osob to i tak nic nie daja.
To do osoby, która zakładała sondę. To nie jest demokracja. Twórcy gry robią to, co uważają za słuszne. Jeśli potrzebują opinii, to się ludzi pytają i robią sondę. Jeśli nie, to tego nie robią. Jeśli sklep wprowadza promocję, to klienci nie mogą zrobić sondy i narzucić swojego zdania. Jos nie jest zakładnikiem graczy.
Diabelek

Postby Diabelek » Sun Apr 02, 2006 8:20 pm

Po wypowiedzach marola, zaczynam twierdzic, ze to chyba jednak nie jest taki poroniony pomysl. Jesli bonusy beda stosunkowo male to w sumie nie zepsuje nikomu gry... A im wiecej ludzi tym ciekawiej.
Scorup

Postby Scorup » Sun Apr 02, 2006 8:29 pm

Dopóki ilość minut możliwych do zakupienia nie będzie zbyt wielka, to pomysł nie jest taki zły.
Ludzie, którzy zostali sciągnięci przez znajomych nie okażą się raczej "jakwtosięgraziomami" z tego prostego powodu, że podstawy na pewno wytłumaczy im znajomy, który ich w to wciągnął.
Wprawdzie pomysł mi osobiście się nie podoba, ale jeśli pomoże Cantr...

Pozdrawiam
Image
belin

Postby belin » Sun Apr 02, 2006 8:34 pm

Nie chialo mi sie juz tego komentowac ale...

marol wrote:Miałem na myśli 'bandwidth', czyli ilość przesyłanych danych. Nad czasami dostępu pracujemy, ale nie uważam, żeby były takie złe. Ostatnimi czasami poprawia się coraz bardziej. Średni czas dostępu do strony z listą postaci to 1.3 s, a do strony ze zdarzeniami 0.8 sek.

Aha... wiesz, statystyka to najbardziej klamliwa z nauk. Szkoda, ze tego nie wziales pod uwage. "Sredni czas dostepu" jest najmniej wazny w tym co pisalem.

marol wrote:Dlaczego to nagroda dla tych, co będą zupełnie bezmyślnie działać? To stronnicza wypowiedź. Czy aktywny = bezmyślny? Nie świadczy ta wypowiedź dobrze o tobie.

Naprawde niezrozumiale napisalem? Hmmm... moze czytaj ze zrozumieniem?
Czy napisalem "aktywny = bezmyslny"?

marol wrote:A ja nie życzę komuś, żeby osoba, która ma dziennie 8 godzin wolnego czasu załatwiła taką, która ma 15 minut wolnego czasu. To, co piszesz, to demagogia. Opisałem już skalę bonusowych minut, mam nadzieję, że tego nie przeoczyłeś.

Wiedzialem, ze tak napiszesz :-)
Owszem czytalem. Ale normalnie kazdy ma 200 minut i tyle. Nie ma czasu aby to wykorzystac to juz jego problem. Swietnie odgrywa postacie majac 15 minut wolnego czasu - tym lepiej. I jak taką postac zalatwi inna co niejako wykorzysta te dokupione (inaczej tego nie mozna nazwac) minuty - chocby przy okazji pojawienia sie ciekawej oferty handlowej to jest dla mnie slabizna tego pomyslu.

marol wrote:To do osoby, która zakładała sondę. To nie jest demokracja. Twórcy gry robią to, co uważają za słuszne. Jeśli potrzebują opinii, to się ludzi pytają i robią sondę. Jeśli nie, to tego nie robią. Jeśli sklep wprowadza promocję, to klienci nie mogą zrobić sondy i narzucić swojego zdania. Jos nie jest zakładnikiem graczy.

Alez ja (nie ja zakladalem sonde) calkowicie zie z Toba zgadzam. W Cantr (a zwlaszcza w zarzadzaniu zewnetrznym Cantr) nie ma miejsca na demokracje. Jednak uwazam, ze trzeba sie trzymac mniej wiecej tego o czym sie mowilo. Zwlaszcza jesli tyle osob uwaza, ze to co sie dzieje to bzdura.

Howk... powiedzialem.

PS - jak taki ze mnie demagog to moze Samoobrone Cantr zaloze ;-D... tfu tfu
marol

Postby marol » Sun Apr 02, 2006 8:38 pm

Jeszcze jedno wyjaśnienie.

Opierać się będziemy na listach i głosowaniach na nich na Cantr. To listy, które odwiedzają ludzie o podobnych zainteresowaniach. Gdzie szukać ludzi do gry, jeśli nie na tych listach?

Płacimy tylko za graczy wciągniętych na dłużej, a nie samobójców czy jednodniowców. Jeśli komuś się uda wciagnąć takiego gracza - to brawo dla takiego pana! Ale o wiele łatwiej będzie zagłosować ileś razy, niż takiego gracza znaleźć.
belin

Postby belin » Sun Apr 02, 2006 8:40 pm

marol wrote:Jeszcze jedno wyjaśnienie.

Opierać się będziemy na listach i głosowaniach na nich na Cantr. To listy, które odwiedzają ludzie o podobnych zainteresowaniach. Gdzie szukać ludzi do gry, jeśli nie na tych listach?

Płacimy tylko za graczy wciągniętych na dłużej, a nie samobójców czy jednodniowców. Jeśli komuś się uda wciagnąć takiego gracza - to brawo dla takiego pana! Ale o wiele łatwiej będzie zagłosować ileś razy, niż takiego gracza znaleźć.

Jak juz napisalem w "Wiesciach z frontu" - jesli pozostanie to tylko w taki sposob jak piszesz to lagodze swoje zarzuty ;-). Wczesniej byla mowa o rejestracji z podaniem ID a to otwiera droge do spamu na wszystkie mozliwe miejsca. Jak na grupie dyskusyjnej bym zobaczyl taki link to bym nie chcial byc w skorze spamera.

Return to “Ogólne dyskusje”