Error: No such ID

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

myszaq

Postby myszaq » Sat Apr 01, 2006 11:40 pm

kopia zapasowa. zgranie informacji z bazy danych w celu uhronienia ich przed awaria bazy lub tez serwera. jezeli taka awaria nastapi, wgrywa sie backup i przywraca stan bazy (dane) z momentu, w ktorym backup byl zrobiony. czyli w naszym wypadku bedzie to stan calego swiata... moze byc z 10 minut przed padnieciem serwera, moze byc dzien, moze byc tydzien...ja osobiscie poprosze o jakies 4 dni... ;)
Last edited by myszaq on Sat Apr 01, 2006 11:41 pm, edited 1 time in total.
marol

Postby marol » Sat Apr 01, 2006 11:41 pm

Backup jest to kopia bezpieczeństwa, która kiedyś była wykonywana codziennie. W razie wielkiej awarii można wrócić do tej kopii bezpieczeństwa. Okazało się, że po dokonaniu upgradu bazy danych backupy przestały się dobrze wykonywać.

Tak czy inaczej nie ma takiej opcji, że wracamy do backupu sprzed wielu. Zostanie przywrócony stan sprzed awarii, kwestią jest tylko ile czasu to zajmie.
myszaq

Postby myszaq » Sat Apr 01, 2006 11:43 pm

pierwszy :P no nie badzcie tacy, zrobcie blad matrixa, deja vu, BZZZZZ i wszystko wraca do stanu z przed trzech dni... :P
Fiona

Postby Fiona » Sat Apr 01, 2006 11:49 pm

Jestem pewna ze jak sie wystarczajaco mocno skupie to uda mi sie to wszystko zrozumiec :lol:
Na razie zrozumialam tyle: w czasie awarii czas w cantr nie plynie, gdy wszystko zostanie naprawione to powroci stan sprzed awarii (app. kiedy TO sie stalo?) i czas zacznie plynac od tamtego momentu, tak?
Wybaczcie glupie pytania, chcieliscie wiecej kobiet w grze to macie :wink:
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.
O. Tadeusz Rydzyk.
myszaq

Postby myszaq » Sun Apr 02, 2006 12:04 am

dokladnie tak :) no chyba ze stan sprzed awarii nie zostanie przywrocony, a uda sie wrocic do stanu sprzed 3 dni. bo jezeli uda sie wrocic do stanu sprzed 3 dni, to wtedy bedziemy mieli stan sprzed 3 dni... (tak, mam nadzieje, ze jesli bede wystarczajaco czesto powtarzal to marolowi wbije sie w podswiadomosc... ;D)

sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...
sprzed 3 dni...

:D
nemo49

Postby nemo49 » Sun Apr 02, 2006 6:12 am

Uważam ,że Cantr jest zbyt poważna sprawą żeby można ją powierzać tylko informatykom :D . Ja kompletnie nic nie wiem o backup'ach i padach ale wiem ,że jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o pieniądze. I tu się zgadzam z Belinem.Trzeba poszukac sposobu dofinansowania sprawy, która dla wielu przestała być taką sobie grą, jedną z wielu. Gram od roku i gdyby była inna możliwość niż Pay Pal , mógłbym być jednym z wielu nazwijmy to sponsorów. Może potrzebny prawnik,albo ekonomista - ludzie którzy wymyślą jak finansować istnienie świata Cantr na zasadzie non profit, tak żeby uniknąć sytuacji, że ten kto płaci ma dodatkowe minutki albo postaci. Może fundacja "Ratujmy Cantr" :?:
lukaasz

Postby lukaasz » Sun Apr 02, 2006 6:56 am

klikaj raz na tydzien w banerek gogla.
Mapokl

Postby Mapokl » Sun Apr 02, 2006 6:58 am

Ja się zgadzam... Niech wprowadzają cały system Sms-ów itp....

Back-upy- to najgorszaa sprawa... Bo czy ja już kupiłem te surowce czy nie? Czy mu o tym mówiłem... Beznadzieja. nie ma się z czego cieszyć
lukaasz

Postby lukaasz » Sun Apr 02, 2006 7:03 am

backupy musza byc, chociaz niewiem jak mocny server bys mial.
sms sa do bani, lepiej powiedz ile razy im w baner kliknoles.
KilDar

Postby KilDar » Sun Apr 02, 2006 7:30 am

kolega Mapokl pomylił backup z rollback... ale sens się zgadza, że cofanie do save'u tego typu grę akurat psuje... za dużo interakcji miedzy postaciami żeby coś takiego przeszło bez problemów
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
Morok

Postby Morok » Sun Apr 02, 2006 8:02 am

Po pierwsze, na mój mail do PD odpowiedzieli mi:

Mamy problem z bazą danych. Pracujemy na tym.

Prosze o cierpliwość.

Po drugie:

wrocic do stanu sprzed 3 dni

A jak 3 dni temu jeszcze nie byłem zarejestrowany?
Raist

Postby Raist » Sun Apr 02, 2006 8:04 am

A jak 3 dni temu jeszcze nie byłem zarejestrowany?

No to bedziesz sie rejestrowal 2 raz. Takie zycie.
Wariat...
hubert_nnn

Postby hubert_nnn » Sun Apr 02, 2006 8:46 am

Wygląda to tak jakby nie było problemem nie przywrócona baza, lecz jej brak.

Jak próbowałem się ponownie zarejestrować miałem wyświetloną całą listę typu "nie można znaleźdź pliku"
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sun Apr 02, 2006 8:48 am

To znaczy ze Ci ktorzy umarli beda zyc?? Oj to juz beda wiedziec ze uciekac :twisted:
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
marol

Postby marol » Sun Apr 02, 2006 9:19 am

Gra już działa, stan jest taki, jak tuż przed awarią, czyli nic nie zostało stracone.

Return to “Ogólna pomoc”