Navarro z Fallouta 2

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Postby Gender » Tue Mar 28, 2006 11:42 am

Pod dosem i 98 było coś takiego : "fdisk /mbr"

ale pod XP już nie:

How to Perform an In-Place Upgrade (Reinstallation) of Windows XP
http://support.microsoft.com/default.as ... -us;315341

Computer stops responding with a black screen when you start Windows XP
http://support.microsoft.com/?scid=kb;en-us;314503

FIXMBR / FIXBOOT
http://support.microsoft.com/default.as ... -US;314058

fixmbr device name
Use this command to repair the MBR of the boot partition. In the command syntax, device name is an optional device name that specifies the device that requires a new MBR. Use this command if a virus has damaged the MBR and Windows cannot start.

Warning This command can damage your partition tables if a virus is present or if a hardware problem exists. If you use this command, you may create inaccessible partitions. We recommend that you run antivirus software before you use this command.

You can obtain the device name from the output of the map command. If you do not specify a device name, the MBR of the boot device is repaired, for example:
fixmbr \device\harddisk2

If the fixmbr command detects an invalid or non-standard partition table signature, fixmbr command prompts you for permission before rewriting the MBR. The fixmbr command is supported only on x86-based computers.

FIXBOOT
fixboot drive name:
Use this command to write the new Windows boot sector code on the system partition. In the command syntax, drive name is the drive letter where the boot sector will be written. This command fixes damage in the Windows boot sector. This command overrides the default setting, which writes to the system boot partition. The fixboot command is supported only on x86-based computers.

A jak zreinstalowałeś Gruba, to linux Ci się uruchamiał?
Aha, jak gadam od rzeczy, to niech mnie ktoś sprostuje, pliz *usmiecha sie*
ushol

Postby ushol » Tue Mar 28, 2006 12:02 pm

Spoko... przynajmniej z kimś pogadam o tym... Jak zreinstalowałem gruba to linux już normalnie chodził... znaczy najpierw livecd, chroota i tam porobiłem... A w linuxie da się jakoś wyczyścić mbr? bo własciwie to do żadnej konsolki dosowej nie mam dostępu... :/
Image
Image
Federacja RP
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Tue Mar 28, 2006 12:13 pm

Fallout.. Fallout... aż mi się zachciało znowu zagrać...

Ale wolę zwykłe sesję w falloutowym świecie. 8)

Postby Gender » Tue Mar 28, 2006 12:19 pm

Wiesz, jeżeli uruchomiłeś linuxa to Grub musiał się odtworzyć - tzn. zainstalować ponownie w MBR.
Teraz, ponieważ masz rozpoczętą instalkę windy na innej partycji, to najlepiej by było tak skonfigurować Gruba, żeby uruchomił system z tej partycji. Wtedy instalka pójdzie dalej. (mam nadzieję :))

Nigdy nie konfigurowalem dysku SATA pod linuksem (bo nie mam takiego ;)),
ale natknalem sie na cos takiego:

http://linux.derkeiler.com/Newsgroups/l ... /0030.html

stad mozesz podejrzec wpisy w grub.conf i sprobowac uruchomic instalke dalej.
__Edit__
albo to:
http://www.pcworld.idg.com.au/index.php ... 1039317049
ushol

Postby ushol » Wed Mar 29, 2006 9:19 am

Ja uruchomiłem Linuxa z LiveCD... dopiero tam zainstalowałem gruba na chrootcie...

A jak bootooje z partycji z tą instalka to znowu ten sam błąd... Sproobuje z tym FIXBOOT i FIXMBR ale to potem teraz mi się nie chce... jestem zniesmaczony nieźle...
Image

Image

Federacja RP

Postby Gender » Wed Mar 29, 2006 9:49 am

No, to może być upierdliwe.
Kiedyś miałem taką akcję że próbowałem zainstalować linuxa na dysku powyżej 1024 sektora. Jakiś czas temu BIOS'y tego nie obsługiwały. Jak ja się namordowałem, żeby to zrobić, to już jest historia...

ale walcz, walcz :)
ushol

Postby ushol » Wed Mar 29, 2006 10:06 am

Walczył będę... nie odpuszczę... napaliłem się na fallouta i baldura to zagram... choćbym miał się znudzić (niemożliwe!!!) po 5 minutach...
Image

Image

Federacja RP
ushol

Postby ushol » Thu Mar 30, 2006 11:15 pm

*wpada przez dziórę która pojawiła się w suficie mocno osmolony*

Cholera... zemszczę się...

*grozi pięścią w stronę dziury*

-------

*bierze butelkę kokakoli i nakleja na ślinę na niej kartkę, pisze: "ja ci dałem ten plushh"*

-------

*z dziury wylatuje sporo spamiastych gazet, słychać jakieś rozmowy piętro wyżej*

-------

*projekt łatania został zakończony*

--------

*rozboczyna projekt łatania sufitu używając do tego 2500g drewna i kamienny młotek Stan projektu 0% czas trwania do końca 0,5 dnia*

--------

*bierze butelkę balsamu i wychodzi*

--------

*do topiku wpada wilkołak, patrzy po topiku i znalazł słowo Windoza... powąchał i go poparzyło, gdyż Widoza jest jednym z 13 śmiertelnych środków na zabicie wilkołaka*
Image

Image

Federacja RP

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”