Pytania.

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Fiona

Postby Fiona » Wed Mar 15, 2006 8:18 pm

Ja mam idiotyczne pytanie dotyczace tych lokacji, gram dopiero od trzech dni, i choc czytam wiki i forum, to tego jeszcze nie rozumiem.
Jak to jest z tymi lokacjami?
Czy te niezaludnione tez sa namalowane na mapach co je jako postac znajduje na ziemi :?: (ale nie zabieram :wink: )
Jak sie wybieram w podroz do jakiejs lokacji to to moze byc i miasteczko i pusta przestrzen tak ? Pusta w sensie bez ludzi. To wtedy mozna jakies zwierzatko pewnie upolowac? A w grze mozna sie jakos legalnie dowiedziec czy dana lokacja to osada czy pustkowie?
Czy tez tych pustych niezamieszkalych lokacji nie ma na mapie i moze sie tak zdazyc ze bede gdzies szla do miejsca zaznaczonego na mapie i po drodze napotkam lokacje nieznana nikomu bez sladu na mapie?
Pytam bo w podrozy jeszcze nie bylam i nawet nie wiem jak to wyglada :wink:
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.
O. Tadeusz Rydzyk.
Gnom

Postby Gnom » Wed Mar 15, 2006 8:26 pm

Fiona wrote:Czy te niezaludnione tez sa namalowane na mapach co je jako postac znajduje na ziemi :?: (ale nie zabieram :wink: )

Zalezy gdzie. Mapy sa generalnie robione terenow poznanych przez dana postac. Bez wzgledu czy jets tam osada czy nie. Czyli generlanie rzecz biorac: tak.

Fiona wrote:Jak sie wybieram w podroz do jakiejs lokacji to to moze byc i miasteczko i pusta przestrzen tak ?

Tak

Fiona wrote:Pusta w sensie bez ludzi. To wtedy mozna jakies zwierzatko pewnie upolowac?

Zawsze mozna. Ale w pustych lokacjach nie ma prawa ani osob, ktore by je egzekwowaly. Wiec tak.

Fiona wrote:A w grze mozna sie jakos legalnie dowiedziec czy dana lokacja to osada czy pustkowie?

Mozna. Zapytac kogos.

Fiona wrote:Czy tez tych pustych niezamieszkalych lokacji nie ma na mapie i moze sie tak zdazyc ze bede gdzies szla do miejsca zaznaczonego na mapie i po drodze napotkam lokacje nieznana nikomu bez sladu na mapie?

Nie ma raczej takiej mozliwosci. Lokacje nieumieszone na mapie moga byc wtedy gdy:
- nie ma mapy danego terenu
- gdy mapa jest wadliwa (rzadkie, ale jednak spotykane
- gdy lokacja znajduje sie poza terenem danej mapy, na zaciemnionym obszarze
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Mar 15, 2006 8:33 pm

Fiona wrote:Czy te niezaludnione tez sa namalowane na mapach co je jako postac znajduje na ziemi :?: (ale nie zabieram :wink: )

Mapy mówią jedynie gdzie jest osada, jak do niej dotrzeć i jakie ma surowce. Ile ludzi w niej mieszka nie wiadomo, zdażają się osady przeludnione jak i niezamieszkałe ale uwzględnione na mapach.

Fiona wrote:Jak sie wybieram w podroz do jakiejs lokacji to to moze byc i miasteczko i pusta przestrzen tak ? Pusta w sensie bez ludzi. To wtedy mozna jakies zwierzatko pewnie upolowac?

Tak, może być miasto, może być nawet wielki port przeładunkowy ale może też być pustynia lub cmentarz. Jak chcesz to możesz zapolować na zwierze, nikt nie widzi więc upiecze Ci się (zwierze też :wink: ) i nikt Cię o kłusownictwo nie oskarży.

Fiona wrote: A w grze mozna sie jakos legalnie dowiedziec czy dana lokacja to osada czy pustkowie?

Pytaj mieszkańców a najlepiej podróżników ale pamiętaj, że ich wiedza może być przestarzała więc osada według nich pusta może już tętnić życiem.

Fiona wrote:Czy tez tych pustych niezamieszkalych lokacji nie ma na mapie i moze sie tak zdazyc ze bede gdzies szla do miejsca zaznaczonego na mapie i po drodze napotkam lokacje nieznana nikomu bez sladu na mapie?

Wiele, setki osad jest jeszcze nieodkryta i nie ma ich na mapach. Jest też wiele osad odkrytych ale ich odkrywcy nie stworzyli jeszcze map.

Wszystkie osady są zaznaczone na "wewnętrznej" mapie Cantra (jak naciśniesz na "Miejsce") jako czarne punkty. Jak odkrywa się nowe lądy ma się praktycznie pewność, że nikogo tam nie ma, można dowoli wydobywać, polować i nazywać osadę.

Fiona wrote:Pytam bo w podrozy jeszcze nie bylam i nawet nie wiem jak to wyglada :wink:

To czas wyruszyć na jakąś, najlepiej stwórz sobie nową postać, zatroszcz się o trochę jedzenia i w drogę :)
Ni Ni Ni Ni!
Fiona

Postby Fiona » Wed Mar 15, 2006 8:35 pm

Gnom, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, teraz juz rozumiem :mrgreen:
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.

O. Tadeusz Rydzyk.
Fiona

Postby Fiona » Wed Mar 15, 2006 8:41 pm

NiKnight wrote:

Wiele, setki osad jest jeszcze nieodkryta i nie ma ich na mapach. Jest też wiele osad odkrytych ale ich odkrywcy nie stworzyli jeszcze map.

Wszystkie osady są zaznaczone na "wewnętrznej" mapie Cantra (jak naciśniesz na "Miejsce") jako czarne punkty. Jak odkrywa się nowe lądy ma się praktycznie pewność, że nikogo tam nie ma, można dowoli wydobywać, polować i nazywać osadę.

Czyli jak to jest? Bo tu mi znow zamaciles :oops: Jestem na takiej znanej wyspie duzej co wszystko sie na v zaczyna, wybieram sie w podroz do miejscowosci jakiejs tam (widocznej na mapie) i moge po drodze znalezc jakas osade co jej nie ma na mapie?
Czy tez na tej wyspie to raczej niemozliwe, trzeba by sie pewnie na jakis taki mniej osadzony lad wybrac?

O. Tadeusz Rydzyk.
Gnom

Postby Gnom » Wed Mar 15, 2006 8:45 pm

Fiona wrote:Jestem na takiej znanej wyspie duzej co wszystko sie na v zaczyna, wybieram sie w podroz do miejscowosci jakiejs tam (widocznej na mapie) i moge po drodze znalezc jakas osade co jej nie ma na mapie?

To akurat jest mala wyspa. :) Nie, nie ma mozliwosci by znalezc lokacje "po drodze". NiKnight mial pewnie na mysli jeszcze zupelnie nieopisane tereny (a takich jest sporo).

Fiona wrote:Czy tez na tej wyspie to raczej niemozliwe, trzeba by sie pewnie na jakis taki mniej osadzony lad wybrac?

Nie ma raczje mozliwosci, by "pomiedzy" znalezc nowe lokacje. trzeba szukac na innych wyspach.
Fiona

Postby Fiona » Wed Mar 15, 2006 8:49 pm

Gnom wrote:
Fiona wrote:Jestem na takiej znanej wyspie duzej co wszystko sie na v zaczyna, wybieram sie w podroz do miejscowosci jakiejs tam (widocznej na mapie) i moge po drodze znalezc jakas osade co jej nie ma na mapie?

To akurat jest mala wyspa. :) Nie, nie ma mozliwosci by znalezc lokacje "po drodze". NiKnight mial pewnie na mysli jeszcze zupelnie nieopisane tereny (a takich jest sporo).

Fiona wrote:Czy tez na tej wyspie to raczej niemozliwe, trzeba by sie pewnie na jakis taki mniej osadzony lad wybrac?

Nie ma raczje mozliwosci, by "pomiedzy" znalezc nowe lokacje. trzeba szukac na innych wyspach.

Aha, to ja chce na taka wyspe :!:
Trzeba pytac ludzi, podroznikow?
Isc generalnie na wybrzeze pewnie i na jakis statek wsiadac?

O. Tadeusz Rydzyk.
Gnom

Postby Gnom » Wed Mar 15, 2006 8:50 pm

Fiona wrote:Aha, to ja chce na taka wyspe :!:

A ja chce steel battle axe. ;)

Fiona wrote:Trzeba pytac ludzi, podroznikow?

Albo zwyklych ludzi, przywodcow osad/miast/firm. Sa na ogol dobrz epoinformowani.

Fiona wrote:Isc generalnie na wybrzeze pewnie i na jakis statek wsiadac?

Wplaw nie da rady. ;)
Fiona

Postby Fiona » Wed Mar 15, 2006 9:30 pm

Mam jeszcze jedno (na razie) pytanie.
Zrobilam sobie taki drewniany harpun na ryby, bo w mojej lokacji jest pstrag teczowy, chcialam sobie na zapas nalapac.
Skonczylam projekt, harpun mam, wszystko w porzadku.
Uruchomilam projekt lapania pstragow, wpisalam ilosc odpowiednia dla fishing spear, potem weszlam w inwentarz i chce uzyc tego harpunu i nie moge :cry:
Ta tabelka w ktorej powinny mi sie projekty do wyboru pokazywac jest pusta.
Cos sie zepsulo?
Projekt ma byc aktywny czy nieaktywny jak chce uzyc narzedzia?
Bardzo mnie to zdenerwowalo bo caly dzien robilam ten harpun :wink:

O. Tadeusz Rydzyk.
Hal

Postby Hal » Wed Mar 15, 2006 9:35 pm

Fiona wrote:Uruchomilam projekt lapania pstragow, wpisalam ilosc odpowiednia dla fishing spear, potem weszlam w inwentarz i chce uzyc tego harpunu i nie moge :cry:

Harpun sam sie "uruchomi" wystarczy, ze go bedziesz miala a bedziesz lapala wiecej ryb. Wiesz, ze te ryby trzeba potem uwedzic lub zasolic by nadawaly sie do jedzenia?
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli
Gnom

Postby Gnom » Wed Mar 15, 2006 9:35 pm

Fiona wrote:Mam jeszcze jedno (na razie) pytanie.

To "na razie" jest chyba kl;uczowe. ;)

Fiona wrote:Zrobilam sobie taki drewniany harpun na ryby, bo w mojej lokacji jest pstrag teczowy, chcialam sobie na zapas nalapac.
Skonczylam projekt, harpun mam, wszystko w porzadku.
Uruchomilam projekt lapania pstragow, wpisalam ilosc odpowiednia dla fishing spear, potem weszlam w inwentarz i chce uzyc tego harpunu i nie moge :cry:
Ta tabelka w ktorej powinny mi sie projekty do wyboru pokazywac jest pusta.
Cos sie zepsulo?
Projekt ma byc aktywny czy nieaktywny jak chce uzyc narzedzia?
Bardzo mnie to zdenerwowalo bo caly dzien robilam ten harpun :wink:

Po prostu zacznij robic projekt, harpun uzyje sie automatycznie. Tak samo jak wszystkie inne narzedzia wspomagajace jakis projekt.
Fiona

Postby Fiona » Wed Mar 15, 2006 9:40 pm

Hal wrote:
Fiona wrote:Uruchomilam projekt lapania pstragow, wpisalam ilosc odpowiednia dla fishing spear, potem weszlam w inwentarz i chce uzyc tego harpunu i nie moge :cry:

Harpun sam sie "uruchomi" wystarczy, ze go bedziesz miala a bedziesz lapala wiecej ryb. Wiesz, ze te ryby trzeba potem uwedzic lub zasolic by nadawaly sie do jedzenia?

Wiem :lol:
Ja oprocz tego ze was tu drecze i mecze to czytam rowniez wiki, tylko tam nie ma takich rzeczy o ktore ja pytam :wink:

ps. Ile wpisywac tych gramow? Tyle ile ile jest limit na jeden dzien? To wtedy projekt zajmie tyle czasu ile powinien, prawda? Bo jak wpisze dajmy na to 700 to bede dwa razy dluzej tkwic z ta dzida a nie dwa razy efektywniej?

O. Tadeusz Rydzyk.
ushol

Postby ushol » Wed Mar 15, 2006 9:43 pm

Dokładnie tak... Więc bardziej si ę opłaca robić mniejsze projekty ale częściej powtarzane... Wtedy jakbyś musiała szybko odejść z danego miejca to nie odejdziesz z pustymi rękami...
Image
Image
Federacja RP
Fiona

Postby Fiona » Wed Mar 15, 2006 9:43 pm

Gnom wrote:
Fiona wrote:Mam jeszcze jedno (na razie) pytanie.

To "na razie" jest chyba kl;uczowe. ;)

Jest 8)
Ale docencie ze pytam o rzeczy nie calkiem oczywiste, ktorych nie moge znalezc w wiki, typu czy rybe mozna zjesc na surowo i do czego sluzy kij :D

O. Tadeusz Rydzyk.
Hal

Postby Hal » Wed Mar 15, 2006 9:43 pm

Fiona wrote:[quote Bo jak wpisze dajmy na to 700 to bede dwa razy dluzej tkwic z ta dzida nie dwa razy efektywniej?

Jest dokladnie tak jak piszesz plus czynnik losowy +-20%
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli

Return to “Ogólne dyskusje”